Dárek pro rodinu

Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem deskovky pro rodinu. Jedná se o rodiče a dvě sestry. Všichni už deskovky trochu znají (tak nějak pravidelně doma hrajeme). Rozhoduji se mezi hrami Na Křídlech a SmallWorld. Vím, že jsou obě hry velmi odlišné, jde mi zpíše o zkušenosti se zábavností, o komplexitu, náročnost na přemýšlení a jak moc se hra může natáhnout, hlavně když hraje všech 5 hráčů (bylo by fajn, kdyby byla hra odehratelná tak do hodiny a půl). 

Předem děkuji za jakékoliv doporučení

17.12.2021 15:51:24

Na křídlech z tvých požadavků vychází ideálně. Asi bych dál nic nevymýšlel ;)

17.12.2021 16:00:53

Ptaci se v peti lidech do 1,5 hodiny spis nevejdou, SW po par hrach jo.

Ptaci jsou soliterni, SW je hodne konfliktni (nekomu to muze zasadne vadit).

Premyslet/pocitat musis u obou, ale SW bych rekl, ze je v tomto ohledu jednodussi.

Pravidlove to je asi srovnatelne.

SW se drzi v mem “top ten” uz deset let. Ptaci tam sveho casu taky byly, ale ted uz bych vahal…

17.12.2021 16:10:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Na kridlech mam nahrate vela v dvoch hracoch a hra trva tak 40 min. V 5 sa to ale dokaze riadne natiahnut hlavne pri ludoch co tu hru nemaju nahratu. Kazdopadne by som na kridlech v 5 neodporucal. Par krat sme hrali 4 a tie prestoje su tam v porovnani s tym co sa da v hre vymysliet nekonecne. 

Small world mi tiez v 5 ludoch uz pride moc. Po odohrati svojho tahu v podstate len cakas dokym odohraju svoj tah 4 dalsi ludia. Interakcia je len v tom ci ta niekto vyhodil z tvojho policka ale ze by tam kvoli tomu vznikali nejake zaujimave herne rozhodnutia tak to sa neda povedat. 

5 hracov je uz celkom vela na hranie hier. Jednoduchsie hry ti neposkytnu tolko moznosti aby si prestoje mohol vyuzivat na vymyslanie svojho tahu a tie tazsie asi s rodinou nezahras.

Skor by som hladal nejaku hru kde vsetci hraci hraju svoje tahy naraz pripadne nieco co extremne rychlo odsypa. Napriklad:

  1. Mestecka na dlani
  2. Its a wonderful World/7 divu sveta
  3. Bunny kingdom
  4. Galaxy trucker - vysla nova edicia
  5. Kartografove
  6. Ethnos - viac krat sme ju hrali 6 a hra plynie neskutocne rychlo, v podstate potiahnes kartu alebo vylozis karty. Problem ale asi bude hru zohnat.

17.12.2021 16:32:08

Ptaci jsou jasny

17.12.2021 18:42:49

Já mám zkušenost jen s Na křídlech. V březnu jsem vzala základ na hory, kde byli 4 rodiny s dětmi od 3 do 14 let. Se střemhlavým startem to pobrali všechny děti od 9 let výš, malí hráli s maminkou. Většinou jsme hráli 4-5 lidí, vešli jsme se do dvou hodin s těmi, co se déle rozmýšlí, jinak podle mě hodinu a půl to dalo. 

Oproti pravidlům nehrajeme se skrytýma kartama, protože pak člověk může těm menším dětem pomoct. Všichni už během hry přemýšlíme několik tahů dopředu, takže odpadá 10 minut tápání co mám teď dělat. Prostě teď vykládám ptáka, příští kolo si musím vzít vejce a pak ještě jídlo, protože toho dalšího už nevyložím, tak uvidím, co bude výhodnější… hele během kola mi přistál červ od Radky, super, to nebudu muset brát…. jéé, teď se vyměnila nabídka ptáků, takže beru ptáka a ostatní přesouvám na další taky, protože tohohle potřebuju….. Vždycky mě fascinuje, když tu někdo řekne, že je to hra solitérní, protože mi se v průběhu hry neváháme informovat, že mi opět někdo vyfoukl toho ptáka s tím Béčkem a podobně. Celou dobu sledujeme, kdo co má vyloženo a podle toho se rozhodujeme. Ve dvou nehrajeme, je to nuda, vždy 3 a víc lidí, protože hra se sice protáhne, ale člověk má mnohem víc zdrojů, protože se do hry dostane víc karet a tím i “každý si vezme kartu s balíčku”, “všichni dostanou červa”, “polož vejce na 2 ptáky s tímhle hnízdem, ostatní si položí na jednoho”, takže člověk naakumuluje zdroje a dokáže vyložit náročnější ptáky a tak.

Máme kamarádku, na kterou dojde řada a ona do toho čučí a teprve tápe, co bude dělat…. tak s tou už nehrajeme :) Ale dělá nám to u všeho.

19.12.2021 15:36:20

Děkuju vám všem moc za informace. Nakonec jsem ty hry vzal obě :) Snad se budou líbit. 

22.12.2021 00:26:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Zombicide - druhá edice (CZ)
Zombicide - druhá edice (CZ)
Akt. cena: 1990 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas