barvení začiatočník


Ahojte rád by som začal farbiť figurky, len neviem čo všetko si do začiatku kúpiť,
pomôže niekto?
nechcem do toho do začiatku vraziť moc veľa, skor taku rozumnú cenu

uvažujem že kúpim do začiatku toto:
https://www.tlamagames.com/barvy_modelovani/army-painter--warpaints-starter-paint-set/

tam je jeden štetec a nejaké farby,

k tomu asi budem potrebovať základovú farbu, uvažujem o tejto:
https://www.tlamagames.com/barvy_modelovani/army-painter-base-primer-matt-white-spray-400ml/

a ešte asi lak na prelakovanie, kukalo som tento:
https://www.tlamagames.com/barvy_modelovani/army-painter-varnish-anti-shine-matt-varnish-spray-400ml/

---------

štetce si dokúpim asi tie od milan, kedže profi vychádzajú pomerne dosť, a niekde som tu čítal že od milanu sú poperne ok - kupil by som 0, 00 a 000

poprípade ak tak možte napísať čo som zabudol alebo navrhnuť lacnejšiu alternatívu,

farbyť chcem mice and mistics - na tých sa plánujem učiť,
dalej scythe a potom mám gloomhaven (tam je tiež pár figúrok) a prídu mi hannibal a successors.
nakukal som nejaké tie videá a chcem to skúsiť

pozeral som aj citadel farby ale tie už sú drahe na mna moc,
nechak chcem začať tak budem rád za každú radu a poznámku, hlavne čo kúpiť a čo nie, videa som nejaké úž pozeral - po česky kedže angličtinár moc nie som,...
15.2.2021 13:12:01

...
Do začátku dobrý plán, jinak doporučuju projít zdejší diskuze, už se tady k tomu napsalo habaděj a ono se to moc nemění :-)

Největší novinka je, že nedávno vyšla řada barev Citadel Contrast, se kterými člověk může dosáhnout lepších výsledků při menší práci (zjednodušeně řečeno, stínuje to "samo"), ale není to tak super je je nutné je mít, spíš je to zajímavá alternativa. Ale o tom se tu taky už někde diskutovalo.

15.2.2021 13:28:58

Koutek kutilů, počáteční vybavení
Z pohledu admina bych na začátek rád zmínil, že toto vlákno spíše patří do kategorie "Koutek kutilů".

Jinak v diskuzi Jak barvit figurky je tam hodně tipů, jak říká Borghal - kolem 4-5 stránky se řeší nějaké počáteční investice.

Každopádně dle mého osobního názoru.
1) Citadel Contrast úplně neznamená ušetření času a menší práci, je to prostě jiný přístup a pracuje se s nimi odlišně.

2) Počáteční investice je kolem 2000Kč a věřím, že na to brzo sám přijdeš. S 10ti barvama moc velkou parádu neuděláš a za chvíli zjistíš, že bys rád ještě vyzkoušel to a ono a na to je potřeba nějakou další/speciální barvu.

3) Štětce máš zbytečně malé, jen na detaily. Určitě se neobejdeš bez velikosti 1/2/3 (dle preferencí) či něčeho ještě většího plochého. Jinak doporučuju i nějakou sadu syntetických z Číny, sice si na ně počkáš, ale cca za 30-50Kč sada velice slušných štětců. A Milany bych nekupoval, poměr cena/výkon je tam blbý, raději něco nepatrně dražšího, ale budou na tom o dost líp s výdrží (třeba t_brush).

15.2.2021 14:49:24

Modrá
Jsem začátečník, co má barvy cca 14 dnů a má nabarvené 2,5 figurky z plyšovky a 4 vytištěné ze 3D tiskárny :)

Do začátku jsem si tuhle Army painter sadu koupila (protože moje běžná akrylovka žlutá nekryla žádná) a musela jsem dokoupit jinou modrou, protože ten ultramarin je hodně do fialova. Odhadla jsem to na Crystal Blue, ale úplně to není to, co jsme chtěla, ale ty vzorníky i fotky stojí za...

A dokupovala jsem ty míchací kuličky, protože bez nich se mi nedařilo barvy dobře promíchat (s kuličkou uvnitř to jde o poznání lépe)

Štětec jsem dokoupila Super Detail - nic takhle malého nemám (mám velikosti 00 Milan, 2 Milan, pak nějaký set z aliexpressu i s víc 0 - ale vše už je nějakou dobu používané). ještě jsem si vzala štětec na Dry Brush, ale na to bych asi využila štětec ze školního kufříku dětí (takový ten štětiny na tempery), ale takhle si ho zas poznám, takže mi nemůže zmizet u dětí v pokojíku.

Koupila jsem citadel green stuff tekutý tmel, ale asi by byl lepší ten dvousložkový. Úplně se mi tmelit nepodařilo (chtěla jsem na tisknuté figurky z tiskárny), nevím, jestli s tím dvousložkovým bych byla úspěšnější. Na figurku z Plyšové hlídky potřeba není.

Skalpel - používám jen ulamovací nožík a musím říct, že jsou místa, kam se nedostanu. Nakonec jsem se rozhodla, že mi na těch blbě dostupných šef nevadí, ale pokud se jednou rozhodnu barvení věnovat víc času, asi bych si vzala nějaký ten modelářský nožík. Zatím to neřeším.

Určitě se hodí wetpalette, protože barvy poměrně rychle zasychají, ale dá se použít takový ten houbičkový hadr na utírání stolu, jakýkoliv talířek a na to pauzovací nebo pečící papír.

Stojánek na barvení - mám oboustrannou pěnovou lepenku, kterou si figurku lepím na tyčinkové lepidlo, případně cokoliv dalšího, za co se to dá držet.

Základový sprej - koupila jsem šedý Citadel, ale na hotové figurky ze hry mi to přijde úplně zbytečné a použila jsem je jen u tištěné figurky.

Lak - koupila jsem Citadel, protože při dokupování barvy v nejbližším herním obchodě Army Painter nebyl. Vzala bych ten, je levnější.

15.2.2021 15:18:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Míchání barev
Ještě k "10ti barvama moc velkou parádu neuděláš" úplně není pravda - barvy se dají mezi sebou poměrně hezky míchat, pokud člověk ví jak na to. Proto mi neseděl ten nafialovělý odstín ultramarin blue. Dokonce i stříbrná s trochou černé si nechá ten kovový lesk.

15.2.2021 15:32:04

zamykám
a poprosím pokračovat v některém z vláken zde:

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/

např.: https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/jak-barvit-figurky-2539/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/lakovani-nabarvenych-figurek-18323/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/stetce-na-barveni-25993/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/pigmenty-vallejo-5652/

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/citadel-standard-brush-nahrada-25817/

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

15.2.2021 16:17:00

ivca79 - míchání barev
Ano, souhlasím, jenže tam je ten dovětek "pokud člověk ví jak na to". Podle vašich komentářů je znát, že už máte nějaké ty roky zkušenosti s klasickým malováním i technologií barev a celkově blíže k uměleckému směru.

Nechci mluvit za ostatní, já osobně, ačkoli vím něco o designu a i když se tím neživím, na škole jsem prošel pár předměty co se týče grafiky, fotografie, práci v grafických programech atd., tak pokud jde o klasické malování, malovat neumím. A když se snažím barvy míchat i se základní znalostí teorie barev je to stejně pořád dost pokus omyl a když bych měl k dispozici jen úplně základní barvy a měl z toho vytvořit nějaký konkrétní odstín, to si raději ani nebudu představovat. Přijde mi, že je to něco úplně jiného a ty zkušenosti to chce.

Proto mi přijde příjemnější mít od každé barvy třeba dvě (světlejší/tmavší, různé odstíny) a nějaké na konkrétní materiály (kůže, dřevo...). Ušetří to dost času a nervů. A pak k tomu v mém případě ke Contrastům ještě klasické na dry-brush a highlight, k tomu ještě přijdou metaliky, technické barvy na podstavce a efekty (sníh, sliz, voda, krev). Ono se to časem rozroste, taky jsme si ze začátku myslel, že mi 20 barviček bude stačit a mám jich teď snad padesát...

15.2.2021 16:28:13

Vybíráme z Bazaru

Lord of the Rings TCG 2 balíčky
Lord of the Rings TCG 2 balíčky
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas