Přidávání malých rozšíření do databáze

Nedávno jsem se dozvěděl, že zde existuje pravidlo, že od jisté doby se nepřidávají malá rozšíření ke hrám.

Důvod uvedený pro toto pravidlo byl, že "vychází jich velké množství a katalog je pak nepřehledný". Tedy nic technického rázu.

A tak se vás ptám, přijde vám to jako správné? Je tu vůbec někdo, kdo používá katalog tak, že mu v tom "velké množství" rozšíření brání?

Mě to přijde jako lepení jednoho problému (absence filtru na rozšíření v katalogu) vytvořením zbrusu nového problému. Já si myslím, že to zásadně popírá primární smysl databáze her a vedle toho se může nějaký přehledný katalog (který tady stejně není ani bez rozšíření) jít bodnout.

A proč o tom píšu až teď? Protože doteď nekompletní sbírka otravovala jen mě osobně, ale jakž takž si pamatuju, co vlastním a co ne. Teď po mě ale někdo kvůli narozeninám chtěl seznam her co máme doma. Zvlášť pro někoho kdo sbírá hry s velkým množstvím rozšíření je tohle podle mě docela typický use-case pro seznam vlastněných her. A já si uvědomil, že sbírka na ZH je v tomto směru zcela nepoužitelná, protože hromadu věcí si do sbírky zapsat nemůžu, protože se nesmí přidat do databáze.
24.10.2018 16:22:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Neprijde

NEPRIJDE

24.10.2018 18:48:15

Borghal
Na spravování sbírky používám BGG

21.11.2018 15:51:02

Nekompletnost
Podle mne to take vede k nekompletnosti a zmateni
a) jak bylo receno - nelze si to zapsat do sbirky. Sbirku resi jen ti, kdo veci sbiraji. A chteji ji mit kompetni. Vcetne malych rozsireni. A chteji si to evidovat. Tady nemohou...
b) vede to ke zmateni v bazaru. Jiz nekolikrat jsem drazil minirozsireni a prestoze jsem do textu inzeratu na cca 6 mist (neprehanim) napsal, ze prodavam jen 2 karty, mini rozsreni a POZOR neni to zaklad ale rozsireni a jeste pridal fotku, tak se nasel expert (BTW s cca 130 kladnymi hodnocenimi v bazaru a jsem si jisty ze i s "modernim" VIP uctem), ktery mi hodinu pred koncem napsal "chci prihoz zrusit, myslel jsem ze to je zakladni hra"... Kdybych mohl pri prodeji dat jako predmet prodeje to minirozsireni, tak by se to nestalo (mozna, "myslici" inteligent se najde vzdy).

Argument o neprehlednosti je IMO zcestny, prave naopak. Neprehlednost zpusobuje 1) absence informace 2) spatna prezentace informace. A nikoliv to, ze informace existuje...

Takze za mne: pravidlo je nesmyslne a neoduvodnitelne... Je treba ho zrusit a catalog her udrzovat kompletni...

21.11.2018 18:42:25 | Upraveno autorem (porovnej)

je to škoda
tohle mi vadí v bazaru i v katalogu mé osobní sbírky a řešením pro mě není BGG, byl bych rád, kdyby se to tu zlepšilo, je to dle mého relevantní námět, který by Zatrolenkám prospěl...

21.11.2018 19:23:40

je to škoda
Sice nemám sbírku komplet, ale občas to doplňuji. A fakt by se mi líbilo, abych si mohl evidovat, že která rozšíření mám a navíc aby mi to nepočítalo jako celou hru, ale jenom rozšíření. Ideálně standardní rozšíření a malá (promo) zvlášť.

21.11.2018 19:56:24

dvousecna zbran
To rozhodnuti chapu, byt s nim taky uplne nesouhlasim. Zadejte si do vyhledavace treba "Robinson Crusoe" a pochopite. Na jedne strane je fajn, ze budu mit v seznamu her jednotliva minirozsireni a budou u nich fotky, ktere nebudou plevelit fotky zakladni hry. Na druhou stranu kdyz sem prijde nekdo, kdo tu hru nezna, a bude se o ni chtit neco dozvedet, tak a) bude mit potize ji vubec v tom seznamu najit, 2) muze nabyt dojmu, ze ta hra ma tolik rozsireni, ze je bez nich menecenna a odradi ho to.

21.11.2018 20:40:20

rozsireni a zakladni hry
Stady: opet mohu jen opakovat.
Chyba prece neni v tom, ze jsou zde informace k nalezeni/zadane/zaevidovane, ale v tom jak jsou prezentovane. Kdyby vyhledavani standardne hledalo zakladni hry tak zadne zmateni nebude.

Kdo hleda Robinsona ... najde ho primo, bez balastu.
Kdo hleda rozsireni Robinsona... najde ho... zaevidovane jako rozsireni u Robinsona, necekane... Nebo si v katalogu zaskrtnu ze chci hledat i v rozsirenich... Problem vyresen...

21.11.2018 22:52:05 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Přesně jak píše robkin, řešit špatnou prezentaci obsahu zákazem přidávání nového obsahu je zcela zcestné, ba přímo proti duchu DATABÁZE HER. A vzhledem k nedávnému přidání možností filtrace bazaru by snad to jedno tlačítko/checkbox ("skrýt rozšíření") do katalogu nemělo být problém.

22.11.2018 11:29:39 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Už vidím nadšení člověka co tady spravuje katalog her (což fakt není sranda...), který už tak má práce až nad hlavu s hrama typu https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/krizem-krazem-bunkovka-8598/ kterou nikdo nehraje, nikoho nezajímá a ani ji nikdo reálně nemá (takových her jsou tady v databázi tipuju tisíce) jak tady bude muset schvalovat každou promo kartičku a žetonek ke každé blbosti z KS, i když hra má náklad 350 kusů worldwide a čr jsou tak 2 kopie. Nebo každou cool kartičku do nějakého TCG.

Jinak k problému jako takovému nemám názor, sbírku na zh nepoužívám...

22.11.2018 12:36:32

@standy
" muze nabyt dojmu, ze ta hra ma tolik rozsireni, ze je bez nich menecenna a odradi ho to." Tak toto je pecka! Lepši argument snáď neexistuje. To mi fakt stojí rozum, kto sem chodí je hráč a už sa orientuje ako to s rozšíreniami chodí, kto hrač nie je a ide vyhľadávať informácie o napr. tebou spomínaný RC, tak je práveže dobre, že tu je a vie si to daný človek pozrieť, a hlavne vie že to EXISTUJE a rozhodne sa sám ci to potrebuje alebo nie. Pričom vieme, že nie je expanzia ako expanzia že áno. To že tu niekto nájde navyše informácie ho má odradiť od hry?! Fakt? Veď na to sú tu tie informácie aby sa užívateľ na základe NICH vedel rozhodnúť. Tie RC expanzie sa nedajú nazývať ani expanziami. Ďalšia vec, koľko je takých hier ako robinson?
V poslednej dobre sa tu všetko robí naopak..

Mia san mia...

22.11.2018 14:55:10 | Upraveno autorem (porovnej)

@mindlessSheep
Tenhle argument fakt nechápu. To je zase ze soudku "omezíme hlavní smysl existence stránky, abychom neměli moc práce". Takové to cimrmanovské "zařídil si databázi her, ale lidi mu tam přidávali hry...". Tak to vezmem do důsledků a budem promazávat věci, na které někdo nekliknul v posledních pár měsících, ne? Takhle nebudou správci muset toho tolik spravovat, a o to přece jde!
...
Jednou je to databáze deskových her, tak by v ní snad měly být ideálně všechny počiny v této oblasti. Někdo to dělat musí (tedy aspoň aby to bylo "pořádně"). Záznamy o obskuritách možná průměrně nestojí ani za čas nutný ke schválení, ale o to důležitější pak můžou být pro toho jednoho člověka který má zájem.

Jestli je na to málo adminů, je třeba adminů víc. Anebo to nechat na komunitě podobně jako schvalování obrázků na BGG.

(A abychom předešli osobním invektivám - já se na to klidně sám přihlásím - ročně vychází cca 5000 počinů, což je asi 400 kusů měsíčně, a ve dvou to vůbec nezní hrozně, teda pokud člověk nečeká na systém x minut pro každou položku.)


22.11.2018 15:16:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@JAHMANsvk
Omlouvam se, ze jsem ti pozastavil rozum. Pokud je ti predem jasne, aniz bys hru kdy videl nebo chapal system rozsireni, ktere rozsireni ke kazde hre je velke a ktere minirozsireni, gratuluju. Ja se bohuzel musim priznat, ze v dobe, kdy jsem s hranim zacinal, rozsireni jsem vzdy chapal jen jako velkou krabici. Navic ne kazdy ma plno casu na to, aby detailne studoval, co teda vlastne co je. "Tady RC ma plno nejakych rozsireni, tomu nerozumim, takze to nechci, radsi se podivam na dalsi hru v seznamu, Discovery," asi takhle si predstavuju, ze muze uvazovat nejaky herni novacek.

Soucasny stav se mi take nelibi, a i kdyz je resitelny, podle me se jednak jedna z pohledu toho, co by se na ZH mohlo zlepsit, o zcela podradny problem, a navic nemam cas ani chut se podilet na sprave stranky, tak tu nebudu horlive nadavat na adminy a stranku, kdyz nehodlam prilozit ruku k dilu. Plne chapu, proc admini minirozsireni v soucasne dobe nepridavaji.

22.11.2018 16:46:09

stady
To je furt dokola tady, nutnost zcestného opatření se obhajuje chybějící funkcionalitou.

"tak tu nebudu horlive nadavat na adminy a stranku, kdyz nehodlam prilozit ruku k dilu."

To je beztak nějaký argumentační faul, jen nevím jaký. Kritika (hádám že to jsi myslel tím "horlivě nadávat", protože horlivě nadávat není slušné ať už se účastníš nebo ne) není o nic méně platná jen proto, že ji nevynáší autor sám.
Jako uživatel jsi dokonce povolanější kritizovat některé věci víc než vývojář či administrátor.

22.11.2018 17:22:33 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Tohle je naprosto zbytecna diskuze. Meli jste napsat rovnou na zacatku, ze zadne jine, byt jen lehce nesouhlasne nazory, nejsou vitany.

Proto odpovim po lopate:
"A tak se vás ptám, přijde vám to jako správné?": Ne, neprijde, melo by to byt reseno treba jak na BGG, kde jsou expanze separatne. Chybi mi evidence nekterych minirozsireni do sbirky.

"Je tu vůbec někdo, kdo používá katalog tak, že mu v tom "velké množství" rozšíření brání?" Ano, me to vadi. Kdyz vyhledavam pres mobil, tak v drtive vetsine hledam zakladni hru a velka rozsireni, prohrabavani se pres minirozsireni je otravne a zdrzuje.

22.11.2018 18:26:47

stady
Omlouvám se trochu za nepřátelský projev, ale aby bylo jasno, já to téma založil ne proto, že bych si o tom chtěl popodívat, ale protože jsem přesvědčen, že to je z principu špatně. Databáze her úmyslně vynechává některé hry? To je chaos! Zlo! Svět je vzhůru nohama! Tady mě nikdo nepřesvědčí, to je prostě špatně, protože to porušuje základní smysl celého projektu.

A proč bych radši viděl dřív zrušení tohohle pitomého pravidla než se implementuje filtr na rozšíření? Protože nové hry vycházejí neustále, já chci jen jedno místo na sledování sbírky a bazar, a ten jeden blbý checkbox tady taky nikdy přibýt nemusí. Dokonce to ani není na ZH Trellu. Tam visí akorát jen "Lepší řazení her ve vyhledávání" jako In Development, a už to tam je 2 roky.

Ale jsem rád že se našel někdo, kdo tady ten katalog i používá. Já když chci nějaké ne-regionální informace o hře, dávno jsem si zvykl chodit na BGG. Ano, vyhledávání je tu nepřehledné, ale ne, netvařme se že vynechávat rozšíření je akceptovatelné řešení (protože to stejně ani dobré řešení není, filtrace je tu prostě na kočku).

22.11.2018 18:44:40 | Upraveno autorem (porovnej)

BR
Argumentačně faulujíc, urážíc ostatní, při nedostatku argumentů tvrdí že ostatní faulují. Hezkypěkně. Tak si to rozebereme.

Nic z toho co mi tvrdíš že jsem řekl jsem neřekl. Lež.

"A já si uvědomil, že sbírka na ZH je v tomto směru zcela nepoužitelná." Prosté přehánění podpořené marginalizací toho co je jen pro podpoření vlastního argumentu. Faul.

"A tak se vás ptám, přijde vám to jako správné?" Sugestivní položení otázky mající vyvolat pouze jednu možnost odpovědi. Faul.

"řešit špatnou prezentaci obsahu zákazem přidávání nového obsahu je zcela zcestné, ba přímo proti duchu DATABÁZE HER." Lež/Nejednoznačnost.

"To je furt dokola tady, nutnost zcestného opatření se obhajuje chybějící funkcionalitou." Nikdo o funkcionalitě nemluví, ta tady je a funguje. Mluví se tu o tom o nečem uplně jiném. Lež/Faul.

"To je beztak nějaký argumentační faul, jen nevím jaký." #BestArgumentEver

"Databáze her úmyslně vynechává některé hry." Lež.

"Ano, vyhledávání je tu nepřehledné." Mám tu políčko na search, začnu psát, vyhodí mi to položky které jsou v databázi, čím více píšu, tím přesněji se mi to v reálném čase filtruje. Pokud zadám neúplný dotaz, vyhodí mi to abecedně hry co odpovídají tomu co jsem hledal. Mohl bys prosímtě rozepsat jak by sis to představoval přehlednější?

23.11.2018 11:06:34

Faul na faul
Vážení, a víte, že tu nejste na facebooku aby bylo nutné si něco dokazovat, případně se rovnou napadat, nadávat si - tak jak je na těchto (a)sociálních sítích běžně zvykem?

Pokud tady z toho má někdy vylézt něco pozitivního, je třeba se chovat konstruktivně... Mj. argumentovat věcně, nepřekrucovat atd.

Bohužel v poslední době tady diskuse vypadá, tak, že tu jsou jedinci, kteří mají patent na rozum ... a ostatní názory prostě zadupou. Ve finále se neděje nic, protože pochopitelně o názor "mistra světa, všude byl, všechno zná" nikdo nestojí... i kdyby nakrásně měl pravdu.

Nešlo by raději diskutovat k věci, vyjádřit svůj názor a tím to ukončit, namísto nekonečného obhajování té své jediné pravdy a následného "rétorického kroužku" s rozebíráním kdo co napsal a nenapsal a obecně prostě řešení totálního off-topic?

23.11.2018 13:34:47

Rozšíření
Jsem pro, aby se rozšíření přidávala "pod hru" a filtrovala podobně jako na bgg. Např. při zadání hesla Hra o truny (když chci najít karetku 2. edici) musím hledat na co kliknout mezi několika rozšířeníma.. - filtrací a řazením rozšíření velkých, malých, promočních pod hru, by se tím předešlo.
Nevidím důvod, proč nepřidávat minirozšíření, velká rozšíření, jakékoliv rozšiřující obsahy, když se k tomu udělá šikovná filtrace. Místa je tu údajně dost a protože si někdo dal tu práci s tím aby rozšíření vydal, další aby ho našel a přiřadil a protože jsme katalog deskovek a věcí kolem nich.

S délkou penisů v této diskuzi jsem spokojen. Lež. Faul!

23.11.2018 14:10:58

MindfulSheep
Wow, ok, tak na takovou osobní analýzu mi nedá nereagovat kus po kusu, zvlášť když jsi mě zjevně nepochopil.

-Nic z toho co mi tvrdíš že jsem řekl jsem neřekl. Lež.
---moment, co tvrdím že jsi řekl? Reagoval jsem jen na to co jsi napsal, "Už vidím nadšení člověka co tady spravuje katalog her ..." což je buďto myšleno jako argument podporující nepřidávání her do db (a jako na takový jsem na to reagoval), nebo jen zcestné povzdechnutí, které nic do diskuze nepřináší, a měl jsem ho tedy radši ignorovat, pardon.

-"A já si uvědomil, že sbírka na ZH je v tomto směru zcela nepoužitelná."
--Prosté přehánění podpořené marginalizací toho co je jen pro podpoření vlastního argumentu. Faul.
---Není to přehánění, myslím to fakt vážně. Pokud si tu nemůžu zadat všechny hry do sbírky, a nemůžu pro to ani nci udělat (návrh na přidání), pak je ta sbírka opravdu naprosto zbytečná, protože mi rpsotě nemužňuje evidovat si sbírku. Nekompletní evidence je k ničemu pro účely např. wishlistu či posílání ostatním lidem k nahlédnutí (Vánoce, domluve před hraním apod.). A pokud si kvůli tomu musím založit sbírku jinde, tak už nemám důvod (krom bazaru) mít ji tady => zbytečná.

-"A tak se vás ptám, přijde vám to jako správné?"
--Sugestivní položení otázky mající vyvolat pouze jednu možnost odpovědi. Faul.
---Ano, tak to přesně bylo míněno. Napsal jsem to právě takto aby bylo jasné, že můj názor na to ani náhodou není nestranný. Záměr nebyl vyvolat diskuzi nebo někoho přesvědčit, ale zburcovat podporu :P Omlouvám se těm, kdož se cítili mým spravedlivým rozhořčením manipulováni.

-"řešit špatnou prezentaci obsahu zákazem přidávání nového obsahu je zcela zcestné, ba přímo proti duchu DATABÁZE HER."
--Lež/Nejednoznačnost.
---Katalog je nepřehledný protože neumíme filtrovat rozšíření v katalogu. Zakážeme tedy drobná rozšíření aby se problém nezhoršil. Kde je ta lež? Tak to teď je.

-"To je furt dokola tady, nutnost zcestného opatření se obhajuje chybějící funkcionalitou."
--Nikdo o funkcionalitě nemluví, ta tady je a funguje. Mluví se tu o tom o nečem uplně jiném. Lež/Faul.
---Viz předchozí citace.

-"To je beztak nějaký argumentační faul, jen nevím jaký."
--#BestArgumentEver
---No a co že se mi to nechtělo googlit? Tobě přijde argument typu "kdo se nepodíli na produkci nechť mlčí" v pohodě?

-"Databáze her úmyslně vynechává některé hry."
--Lež.
---Hádám že ti jde o to, že rozšíření != hra. Což je zbytečné slovíčkaření. Jinak poznámku nechápu.


-"Ano, vyhledávání je tu nepřehledné."
--Mám tu políčko na search, začnu psát, vyhodí mi to položky které jsou v databázi, čím více píšu, tím přesněji se mi to v reálném čase filtruje. Pokud zadám neúplný dotaz, vyhodí mi to abecedně hry co odpovídají tomu co jsem hledal. Mohl bys prosímtě rozepsat jak by sis to představoval přehlednější?

---Milerád, ale je to i téma které už se řeší v jiných vláknech tady. Podpora pro někoho, kdo neví přesně, co hledá, je tu mizivá. Zmíněné filtrování rozšíření je v tomto směru kritická funkcionalita. Dále možnost vybírat více možností u jednoho filtru. Nastavit maximální herní dobu společně s minimální. Nastavit maximální počet hráčů, ne jen {minimum pro OD a minimum pro DO a checkbox pro PRÁVĚ DVA}. Umožnit vyhledávání podle autora a vydavatele. Podle hodnocení. Podle roku vydání. ŘAZENÍ VÝSLEDKŮ podle čehokoliv krom abecedy. A mohl bych pokračovat dál a dál kldině až k lahůdce jako možnost napsat si vlastní SQL dotaz (což by byla dost frajeřina teda), ale to co jsem napsal považuju za takový základ. Mít data je jen půlka úspěchu - to už tady víceméně máme splněno. Ale stejně důležité je mít dobré nástroje na jejich využití, a to tu celkem kulhá.

A protože chápu že každý databázi používáme jinak, modelový příklad pro toho, komu výše uvedené nedává smysl. Chci si najít nějakou historickou hru (kombinuji herní světy jako světové války, dávnověk, středověk, divoký západ) která je strategická, ekonomická či budovatelská (tři různé kategorie které se navzájem překrývají), je aspoň pro dva hráče, ale ne více jak 5, a herní doba je někde mezi hodinou a dvěma, a hodnocení je aspoň 7.
Tohle teď na ZH prostě nejde. Jde to sice aproximovat, ale musel bys použít cca 4(herní světy)*3(kategorie)*2(herní doba) = 24 vyhledávacích stránek a zapomenout na minimální herní dobu, maximální počet hráčů a hodnocení. Bez možností výsledky seřadit a skrýt rozšíření by se to pak dost blbě dávalo dohromady. To já osobně za použitelný "workaround" nepovažuju. Nemluvě o věcech co pokud vím nejdou vůbec, tečka - jako vyhledávání her z jednoho vydavatelství a jedné kategorie.

23.11.2018 16:19:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Můj pohled
Ahoj,

já za sebe musím říct, že jich mnoho věcí sice chybí, ale nedávno jsem přidával několik rozšíření ke hře Legendary Marvel Deck Building game a bez problémů mi prošli a byli to i menší rozšíření o 100 kartách.

Sice trvalo schválení déle, ale to je tu u všeho, nakonec vše schváleno, za mě díky :).

K tomu co píšete by stačilo i to, aby každá expanze měla před názvem například hvězdičku, podle čehož by se okamžitě poznalo, že jde o expanzi :).

Pavel

9.1.2019 16:29:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Prodám TransEurope + šikana
Prodám TransEurope + šikana
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 19 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas