Tvorba dvouvrstvé desky

Zdravím vás kutilové, rád bych si udělal po domácku zase nějaké to fanouškovské rozšíření. A narazil jsem na novou překážku, nikdy jsem netvořil dvouvrstvé desky (tj. deska, do které se dají dát komponenty, jako kostičky přesně do daných výřezů).

A než se do toho pustím, tak jsem chtěl slyšet vaše nápady případně zkušenosti jak na to.

První myšlenka byla to udělat z kartónu, ale vyřezávat mnohdy i velmi malé nebo nepravidelné díry mi hraničí s nemožným. Přemýšlel jsem nad tvorbou CNC z nějaké překližky, ale s tím nemám zkušenosti a vlastně ani nevím jak dobře by na dřevě držela grafická ozdoba. Jak byste postupovali vy?

-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.

8.12.2023 15:43:26

Karton či překližku potisknou, nebo nalepit výtisk na papíru. Přes to položit průhlednou desku vyřezanou z plexi či akrylátu.

Podobně, jako třeba overlaye ke hrám, které nemají dvouvrstvé desky.

8.12.2023 19:18:39

Je možné vytisknout herní desku 2x na kartonu či papíru a podlepit kartonem, potom jednu vyřezat pomoci modelářského nože. Pokud karton je hrubší než 0,5mm, buď řezat za 2-4 tahy/propíchnutí čí použit “Heavy duty” modelářský nůž. Trochu z toho papíru lepím, takže ze kvalitních nože mohu doporučit firmu Olfa. Pokud vyřezy jsou pravoúhlé či přímočáré, stačí kvalitní nůž s odlamovacími čepeli.

8.12.2023 21:29:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Pořídil jsem si pro tento účel kruhové a čtvercové průrazníky, jde to rychleji. Né vždy je přesný rozměr, ale větší najdete vždy ;-)

Jen je dobré si karton (doporučuji staré krabice od her) v místě otvorů vyříznout/vyseknout dopředu. Pak nalepit vytištěný samolepící papír. V místě čtvercových otvorů samolepu proříznout úhlopříčně křížem, u kruhových minimálně na 8 výsečí, a vzniklé trojúhelníky zahnout přes okraj otvoru a přilepit zespodu. Zpevní se tak vyseklá hrana otvoru.

Na druhý spodní karton nalepit buď celý motiv znovu, nebo v místě budoucích okýnek pouze čtverce výtisků větší než jednotlivé otvory.

Pak už jen slepíme kartony k sobě.

Je dobré si nechat na horním kartonu samolepu s přesahem, který po slepení desek přeložíme přes hrany.

 

 

9.12.2023 10:04:26

Jak moc je pro tebe důležité, aby byla deska barevná? Jedno z řešení je udělat to na laseru - buď 2 desky, kdy horní bude mít vyřezané otvory pro žetony + vygravírovanou grafiku, nebo pouze jedna tlustší deska, kdy i otvory na žetony vygravíruješ (třeba s použitím vyššího výkonu laseru, nebo pomalejším průchodem). Gravírované otvory na žetony mají tu nevýhodu, že budou potřeba lehce zbrousit a zalakovat, aby se žetony nešpinily od zbylého popela.

9.12.2023 14:44:44

Děkuji všem moc za rady.

@peca @Zuzzuk Jaký karton preferujete? Máte nějaký oblíbený? Kdysi jsem koupil nějaký “karton” co se dává mezi produkty na paletu, a teda řezat to je dost náročné a kraje se hrozně třepí.

@Bandy75 Děkuju moc za podrobný popis, dost to pomůže, prosím ještě kdyžtak o odkaz na ty průrazníky, asi budou dobrý i na tvorbu žetonů.

@Jurri Docela dost, ale i na dřevo se dá nalepit nějaký kvalitní papír. V podstatě je plán udělat 2 desky, na první (spodní) nalepit papír z oboustran, kde horní strana bude vidět jen tím, co na druhé (horní) desce bude vyřezáno a na té horní desce také bude nalepen papír. 

-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.

9.12.2023 16:39:24

@bounty 

například tyto

https://www.euronaradi.cz/v/1473837/vysecniky-5-35-mm-13-ks

nebo tyto mají větší max velikost a dají se sehnat na čínském eshopu

výsečníky kruhové

nebo

výsečníky - různé tvary

nebo

různé tvary 02

na Temu nakupuji často, a vždy to přišlo do týdne.

9.12.2023 19:48:16 | Upraveno autorem (porovnej)

@bounty 

Jak jsem zmíněl - jsem modelář a proto mám nějakou zásobu kartonu pro stavbu pipírových modelů. Kupuju v příslušných e-shopech, například tady je dobrý sortiment:
https://shop.papermodel.cz/kategorie/kartony/

Někteří modeláři kupuji větší kousky kartonu od nakladatelstv nebo firem se zabývajících poligrafií či dodávkou materiálu pro ně.

Nevím jestli to má velký rozdíl ve vlastnostech s kartonem pro deskové hry, sice modely nejsou tak zatěžované, ale ve případě větších modelů má udržet tvar a vahu modelu. Levný karton z obalů může být recyklovaný a je horší na řezaní - tupí rychleji nože kvůli znečištění během recyklace a není tak pevný.

10.12.2023 10:30:08 | Upraveno autorem (porovnej)

@bounty, já mám zkušenost jenom s tím, že se tu dělaly hromadně desky na Mars teraformace. Někdo nechal na laseru vyříznout průhledné desky s otvory pro kostičky. Zespodu je plná dřevovláknitá deska. Mezi je vložený vytisknutý obrázek hráčské desky. Funguje to výborně. Něco to stojí nechat vyřezat. Cena, pokud vím je podle složitosti a délky (trajektorie) řezu + materiál pochopitelně. Také záleží na přípravě, jestli si to někdo nachystá komplet sám, nebo to musí udělat někdo ve firmě. Ideálně sehnat naděence s laserem na modelaření. Osobně neznám.

10.12.2023 22:44:02

Vybíráme z Bazaru

Settlers: Zrod impéria - Atlantida CZ + obaly
Settlers: Zrod impéria - Atlantida CZ + obaly
Akt. cena: 1999 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas