Prodej 3D modelů insertů a herních prvků pro vlastníky tiskáren

Ahoj,

vidím šírokou nabídku kvalitních insertu od známých navrhářů, které jsou perfektně funkční, krasné a dostupné ke koupi.

Ale jsem člověkem, který má doma tiskárnu, umí návrhnout v CAD-softwaru, ale nemá na to chuť (navrhuji vlačky). Zkusil jsem najít někoho kdo nabízí svoje 3D modely na prodej, ale nenašel jsem. Rozumím, že pokud to někdo stahne jednou, pak se to rychle objeví na torrentech či nějakém ulož.to a úplně zdarma a bez jakékoliv morální či peněžní kompenzace autorovi.

Nežívím se 3D-tiskem, proto nemám problém nahrát svoje návrhy na Thingiverse kompletně zdarma, ale chválím profi-designery, kteří umožňují opci stažení 3D modelu pro vlastnoruční tisk namísto objednání dopravy kusu plastu.

Pokud si koupím 3D model, nebudu to šířit dál ani zdarma, ani za peníze, protože vážím stravený čas autora nad návrhem, a jsem si jistý že nejsem jediný v komunitě. Stejně jsem si jestý, že nejsem jediný kdo vlastní tiskárnu a zásobu plastu natolik velkou, že mi přijde nerozumné objednávat tištěný insert.

Takže otázkou je - jestli znáte navrháře, kdo je ochotný sdílet své 3D modely insertů a herních prvků za odměnu? Thingiverse, Etsy, Printables - všechny umožňují peněžní odměnu, ale co jsem tam našel pro Root a Anno 1800 (což potřebuji dejdřív) není moc dobré. Root se mi líbí od Kalkaredu, ale mám cca 50kg plastu v cívkách…

Šťastné a veselé Vánoce přeji!

19.12.2023 15:21:41

No ja ti nevim, podle mne to takhle nefunguje a fungovat nemuze. Ono nejvic prace je prave ta priprava, vytvoreni a vymysleni modelu. Takze bud najdes nejaky volne stazitelny model a ten ti nemusi az tak moc vyhovovat (protoze autor do toho nevrazil az tolik prace anebo mel jine priority) a nebo si koupis hotovou vec (protoze nikdo nebude riskovat, ze jeho model nekdo zneuzije).

Navic pokud neco o 3D tisku vis tak vytvorenim modelu to zdaleka nekonci - model je treba pripravit pro tisk na konkretni tiskarne (udelat podpory, nastavit teploty, typ filamentu, ruzne modifikatory vyplni atd. atd. - a to uz se vubec neda sdilet - protoze to je zavisle na konkretnim modelu tiskarny (a kolikrat i na konkretnim nastaveni toho konkretniho kusu tiskarny).

Ja sam mam 3D tiskarnu a mym nejvetsim rozcarovanim bylo prave to co pises - nedostatek “kvalitnich” modelu. A hlavne to, ze je temer nemozne jednoduse upravit existujici model (je casto jednodussi zacit znovu a model pouzit jen jako inspiraci), protoze stazitelne STL jsou jen “trojuhelnikova vizualizace", ktera s modelem nema nic spolecneho.

19.12.2023 16:05:32

@Zuzzuk No, já nevím jak ty, ale já na thingiverse či printables vidím dosti modelů. Jednak různých “pimpovacích” figurek, počítadel, stojánků a potom i organizérů, úložných krabiček i misek a stojánků pro karty, žetony apod. na stůl. Pochopitelně ne všechno je “pintlich”, přesný insert pro konkrétní hru včetně rozšíření nebývá zas tak častý, pokud vůbec. Občas se jedná o podklady pro laser, nikoli tisk. Ono totiž docela dává smysl ogranizéry spíše vyřezat a lepit, než celé tisknout (alespoň většinou podle mě).

BTW, “opce” je něco úplně jiného, než “obec”. Čili sdílení v “obci” tiskařů, hráčů… Nebo uzavřít “opci” na dodání podkladů pro tisk. :)

19.12.2023 17:19:14

Já čekám printárnu pod vánoční strom. A pak si zkusím něco navrhnout, uvidím.

Zase, pokud bych se u někoho příliš inspiroval a prakticky od oka opajcoval něčí insert pro sebe, tak se tím moc chlubit nebudu a nebudu mu kazit kšefty.

Nicméně mám dojem, že někde jsem zahlédl (nepamatuji kde) nějaké univerzální parametrické krabičky a organizéry. Dost fajn na návrh krabiček pro karty a žetony. Pokud na to narazím, tak si snad vzpomenu a hodím sem odkaz. Pro srovnání komponent podle hráče, roztřídění a ochrana proti promíchání při přenosu by to mělo často úplně dostačovat.

 

Nicméně, vzhledem k tomu, že syn rád modeluje v 3D rád by dělal game art, tak nějaké modely z nás časem vypadnou. Zvláště když bude možnost si to hned vytisknout.

19.12.2023 17:28:39 | Upraveno autorem (porovnej)

@peca  Co se týče “opce”, tak jsi vyškolil pouze sám sebe, jelikož přesně tak to bylo napsáno a myšleno ;-)

Mimochodem, prodej návrhů na inserty a doplňky starších her je v myslích mnoha tvůrců :-D

19.12.2023 18:01:11

Díky za příspěvky a omlouvám se za pravopisné chyby, které mohou vést myšlenku někam jinam - nevždy se mi podáří všechno vychytat.

@robkin  K věci: jak jsem již psal - rozumím tomu, že lidé nechtějí nabízet svoje modely ke stažení, tím se zmenšuje nabídka, ale existuje poptávka na takové modely. Podle příspěvků na fórech (nejen CZ) jsem pochopil, že poptávka není malá. Když existuje poptávka, má být i nabídka, to je jen otázkou ceny a času. Rozumím, že trh insertů je hrozně tenký, zvlášť pro 3D modely insertů, ale možná se najde nějaký nádšenec, který tuto opci (možnost) poskytne obci (společnosti) :)

K tisku: ano, dobře si představuji celý process od stažení STL do hotového výrobku, který odpovídá požádaným rozměrům a vlastnostem (filament, teplota, rozmístění, podpory, vrstvy, infill, post-processing, kontrola a příp. opakování s dalšími parametry), ale viděl jsem dostatečné množství modelů, které nevyžadovaly opravy v CADu. Jako modelář znám, že nejdražší složka v ceně modelu je jeho návrh, který se rozloží po délce výrobní serie, ale pro kratké serie to neplatí (koukněte na ceny mosazných modelů vlačků Fulgurex - tam hráje roli ještě ruční výroba).

@peca Gratuluju! Tiskárna je skvělá věc, ale jen kdy člověk opravdu má pro ni nějaké využití a je ochotný stravit na tom čas. Používám ji ke stavbě funkčních modelů vlačku ve měřítku 1:32 a tisku různých drobnosti pro domácnost.

Moje zkušenost říká, že na Thingiverse je nejvíce draků, elfek a low-poly postaviček, pak různých držáků na SD karty a baterie, spousta blbých hračeček, ale užitečných věci je málo. To se znamená, že pokud se najde něco málo insertů pro nějakou hru, je výborně, pokud aspoň 1 je dobrý.

Mýšlenka odkouknout cizí design a okopírovat to pro sebe v CAD je sice lákavá, ale pokud bych myslel tímto směrem, nevložil bych tento příspěvek, ale otevřel bych pár fotek insertu Kalkared a za par hodin bych měl něco v tomto smyslu hrubě narkesleno. Moje cesta je buď sehnat legální kopii cizího designu či vytvořit svoji verzi - není to přece Rocket Science.

Je právda, že nějaké prvky se dá sehnat zdarma - krabičky, kostky, stojánky apod. Pokud bych měl laser, asi bych šel cestou lasera, ale mám tiskárnu a mi to příjde univerzálnější řešení na inserty složité formy.

Až budu mít čas (asi v půlce ledna), tak dodělám Re-mix insertu pro Anno 1800 z Thingiverse, nabídnu to tam za 5 USD jen kvůli zvědavosti. Root bude zřejmě složitější. Ale kdoví, možná tehdy již bude dostupné něco z toho ke stážení.

Mějte se báječně a přeji všem bohatého Ježíška, zdraví a blahobyt k Vánocům!

19.12.2023 18:16:05

@Zuzzuk No jasně. Nemám za cíl "kopírovat" inserty a tisknout si je, spíše jsem si chtěl nějaké sám zkusit. Párkrát jsem ale nějaké viděl a spíš než vymýšlet kolo jsem měl chuť udělat vlastní verzi, která by mi (myslím si) více vyhovovala.

Nemám zatím zkušenost s tiskem ohledně přesnosti. Až si to osahám, tak budu chytřejší. A hlavně mám v polici pár her, na které jsem inserty zatím neviděl, nebo bych si je rád uspořádal úplně jinak, ale možná řeším “blbosti”. To jsem celý já.

@Bandy75 Vidíš, mě ta věta dávala větší smysl ve 3. pádu “umožnit (komu-čemu) obci”. Ano, teď při druhém čtení, 3. pád je také v pohodě “umožnit (koho-co) opci”. No, není každý den posvícení. :)

19.12.2023 18:36:24

Jeste k veci: placene modely zacal nabizet i web https://www.printables.com viz https://blog.prusa3d.com/printables-store_87810/

A i na jinych webech jsem videl moznost koupit si model. Ale ono to co funguje na modelu “figurky do Zaklinace” podle mne nefunguje pro modely insertu. Ten totiz vetsinou neni o vizualu, propracovanosti detailu, ale o napadu a provedeni.

A take trochu o tom, udelat model ekonomicky, lehky ale pritom pevny, funkcni a podporujici pripravu hry a hrani (a nikoliv puzzle pri skladani). A kolikrat to jsou ty volne modely vylozene masivni krabice, ktere vazi klidne kilo a tisknou se doslova nekolik dnu. Pritom to same se da udelat s tiskem v radu hodin a desetinovou spotrebou filamentu. A na to uz je potreba model upravit, nastavit slicer a tiskarnu… a to uz je hlavne o zkusenostech - ktere zadny “trh s modely” nedokaze zprostredkovat…

19.12.2023 21:57:20

Jo, na Printables placené modely v dobré kvalitě jsou dlouhodobě ke koupi, například - RC modely.

Co se týká vylepšení a optimalizace modelu - to je o přístupu navrháře k jeho práci: někdo chce to udělat co rychleji, hodit na podložku tiskárny, potom na Thingiverse (anebo vůbec to netestuje ve skutečnosti), někdo vychytává mouchy a vkládá podrobný popis nastavení tisku, aby to bylo lepší, rychlejší, ekonomičtější. To je zas a znovu o lidech nikoliv o modelech.

Jelikož jsem většinu času stravil s Thingiverse, čerpám přiklady odtud - nejednou jsem viděl dobré modely v několika provedeních pro různé schopnosti a požadavky tiskářů a s popisem počtu spodních a horních vrstev, jejich tloušťky, doporučením podpor a infillu.

Asi se na tom loučím a ozvu se až budu mít něco na ukázku.

19.12.2023 22:46:12 | Upraveno autorem (porovnej)

BTW, našel jsem ten toolkit na inserty: https://github.com/dppdppd/The-Boardgame-Insert-Toolkit

 

22.12.2023 15:05:21

@peca Husty, děkuji za užitečný odkaz - jistě to vyzkouším.

Požívám OpenSCAD na některé náhradní díly či pomůcky nebo kdy chci udělat parametrický model pro Thingiverse, ale táto knihovna vypadá dobře.
Ale zatím klid, Vánoce a čas s rodinou. Čas kutilství nastáne až někdy před/po Silvestru.

22.12.2023 18:07:52

Vybíráme z Bazaru

Nemesis Lockdown - CZ verze - nová, ve fólii
Nemesis Lockdown - CZ verze - nová, ve fólii
Akt. cena: 2600 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas