Ochrana nejcennějších karet - jak na to?

Zdravím, potřeboval bych zabezpečit před čímkoliv mega cenné karty (MTG). Máte prosím nějaké tipy, jaká je nejvhodnější metoda? Co třeba epoxidová pryskyřice?
2.3.2019 14:15:18

Faktory
To záleží na tom, jestli bude karta aktivní - budeš s ní hrát, nebo jí jen chceš uchovat kvůli ceně - bude ti ležet v šuplíku, a nebo se s ní chceš chlubit a chceš jí mít vystavenou v poličce. Další faktor může být, kolik chceš do ochrany investovat.

Jestli má být karta aktivní, tak jediná možnost je použít několik obalů, nebo se prodávají obaly, které mají zalepovací chlopeň a potom se tam nedostane nečistota. Ale musel by si takhle obalit celý balíček. Karta jinak bude viditelně jiná a při hře bude v balíčku vidět.

Zalít do pryskyřice ale nedoporučuju. Karta ztratí hodnotu, protože nepůjde bez poničení vyndat. Leda, že by si ji dal do obalu a potom zalil.

To už by ale bylo lepší, vzít dvě destičky plexiskla, do rohů vyvrtat dírky, do dírek šroubky a kartu mezi ně vložit a zašroubovat. Absolutní ochrana to ale stejně není. Když ti shoří dům, shoří i karta i s plexisklem :)

Další možnost je, nechat do tlustší skleněné tabulky vybrousit drážku a do ní kartu vložit, ale když ti to přejede parní válec, tak máš taky smůlu :)

A nebo si to můžeš schovat někam do trezoru.

Všechno je otázka peněz :)

6.3.2019 14:58:46

...
Před čím to chceš chránit, že nestačí nějaký kvalitní tlustý obal?

Pokud to není na hraní ale na skladování, tak třeba
https://www.planetaher.cz/detail/doplnkovy-prodej/ultrapro-pruhledna-krabicka-na-karty-10-karet

7.3.2019 13:32:55

Perfect FIT
Nikdo to nepouziva na normalni deskovky, ale pro Magic se bezne davaji karticky do dvou obalu, ktere jsou k tomu urcene. Pointa je v tom, ze dvojobal nema "diru" na jedne strane a tim padem dovnitr nelezou necistoty, tekutiny apod. Je to urceno na bezne hrani...
Myslim, ze v te same prodejne kde ty "ultra drahe" karty nakoupis ti poradi i jake dva obaly na to natahnout...

7.3.2019 13:41:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

ad robkin
Doplním - použije sa zo zadnej strany nepriesvitný obal ako "vonkajší" a o niečo menší priesvitný a tenší obal ako "vnútorný".

Do "vnútorného" zasunieš kartu zospodu a to celé potom zasunieš zvrchu do "vonkajšieho" obalu. Takže máš chránený aj vrch karty tým vnútorným obalom, čo pri použití iba jedného obalu nie je.

---------------
Prekladateľ Joe

7.3.2019 14:04:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Obaly
MtG karty se obecně dávají do double-sleeves (perfect fit a následně kvalitní obal, doporučuju matte Dragon Shield). Přes to jdou koupit ještě oversleeves (obal na obal). S tím se dá ještě hrát a ani nebudeš vypadat jako exot.

Další možnost je top-loader (polopružný obal, který je větší než karta), v něm karta přežije i dost nešetrnou poštu, ale hrát se s nimi potom nedá.
Akrylátové pouzdro na magnety nebo šroubky taky nestojí ranec a pokud do něj nepraštíš kladivem, udrží kdeco.

Záleží na ceně karet, pokud nemáš drahou betu nebo něco v té hladině, double-sleeve úplně stačí. Pokud máš drahé karty, uvažoval bych o třetím obalu (já ho třeba nepoužívám), pokud je máš na investici, dal bych jim jen perfect-fit a strčil do alba nebo krabičky.

15.4.2019 14:17:21

dobré téma
Člověk se dozví nové věci.
Jen škoda,že ten co to založil ,si to nepřečte.

15.4.2019 14:44:51

Nejlepsi
Zalit do betonu

15.4.2019 20:25:17

taky spíše postesknutí...
@Bastačka: Mám dojem, že nějaký dotaz AdaGrr jsem viděl ve diskusi u nějaké hry, teď nevím kde a možná se pletu. Prostě poslal dotaz(y) a už sem "ani nepáchnul". Smutný přístup.
//edit - spletl jsem se. Tentýž přístup zvolil i jakýsi "macek166" v diskusi Mage Knight: Desková hra. https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/mage-knight-deskova-hra-2330/diskuse/prodam-za-1700-kc-20070/ . Asi nová generace, která se umí zeptat, ale odpovědi nečeká...

@Junik: Jsem si říka, že blbá poznámka, ale jak tak čtu původní dotaz (epoxydová pryskyřice), tak přemýšlím, jestli nešlo ve skutečnosti jen o provokaci...

Každopádně některé rady jsou zajímavé a určitě se hodí komukoliv, kdo to tu dokáže najít :)

16.4.2019 08:17:14 | Upraveno autorem (porovnej)

OT
Aby si člověk přečetl odpověď, nemusí se přihlašovat.

16.4.2019 10:58:08

takto sa balia drahe karty
https://www.youtube.com/watch?v=Nj-OzeiInTo

16.4.2019 14:23:51

Vybíráme z Bazaru

Vampire: The Masquerade - Chapters (EN)
Akt. cena: 7000 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas