Lasrem řezané inserty

Zdravím,  nemá někdo zkušenost? 

Řeším hlavně použitelné materiály a zdroje dat.

Zatím mám dobře ověřený pouze MDF 3 mm (sololit) a 5 mm hobra (tu zvládne i slabší laser, ale není tak pevná). 

Zdroje spíš vlastní tvorba, makercase.com a jeho modifikace v autocadu. 

má někdo zkušenosti a podělil by se o rady? 

 

11.10.2023 14:44:07

Hobra jako insert? Vždyť z toho něco odpadává při sebemenší manipulaci.

11.10.2023 14:48:21

Ahoj, inserty dělávám radši z překližky než z mdf, líp to vypadá a případná gravírka má vyšší kontrast (používám buď 3 mm topol, nebo 2,5 mm bříza/buk). Základ insertu generuju s využitím https://festi.info/boxes.py/ (je to opensource, takže mám repozitář naklonovaný k sobě, abych si tam případně mohl dělat nějaké úpravy) a pak upravuju v inkscape.

Pokud dělám nějakou větší bednu (například na Arkham Horror LCG, nebo budu dělat Root, jakmile dorazí 3. vlna rozšíření), používám 4 mm překližku bříza/buk.

Pokud bys některý z mých insertů chtěl vidět, fotky by mohly být tuším u #Zima mrtvých: Cesty osudu, #This War of Mine: Desková hra. Teďka v brzké budoucnosti bych chtěl rozpracovat i insert pro #Horseless Carriage, budu k tomu sepisovat článek pro brněnský fablab, tak sem pak můžu hodit odkaz.

11.10.2023 15:06:35

Na e-raptoru jsou mraky insertů, které mají u sebe manuál a soupis dílů v PDF.
No, není nic jednoduššího, než si ten manuál stáhnout a otevřít třeba v Adobe Illustratoru. Tam jej proporcionálně zvětšíš na požadovaný rozměr karet nebo obalů + nějaká 1-2 mm vůle aby šly karty pohodlně vytáhnout. Uložíš to do DWG. Ten pak otevřeš v CADu, porovnáš si dílky k sobě aby se ti vešly na desku. Uložíš a jdeš vypalovat co ti překližka stačí ;-)

11.10.2023 15:25:00

S tím e-raptorem díky, to je hodně velká pomoc. Podle všeho tu konverzi zvládne i autocad a v rámci něj si vše vyčistit zvládnu. 

Hobra sice dělá bordel, ale se slabým lasrem je použitelná. Pokud máš karty v obalech, tak není moc co řešit. Větší problém je u ní 5 mm tloušťka, nejmenší co jsem viděl. 

11.10.2023 21:27:31

Není zač, pro mě je zas dobré vědět, že to můžu otevírat rovnou v CADu :)

Insert z hobry?
Tohle není úplně nejlepší materiál. To už raději sololit nebo překližku. Nejen kvůli její tloušťce. Zbytečně se okrádáš o místo.
Hobru bych využil jako nějaký vnitřní pořadač pro mince, žetony nebo bych ji použil jako tlumící/výpňlový materiál pro položené figurky. Pokud nemáš k dispozici pěnu.
Nedovedu si představit, že bych spojoval hobru na čep a rozpor nebo čep dlab aniž bych si tam nechával milimetrovou vůli na každý čep. A spojovat to na tupo je absolutní hloupost.

12.10.2023 11:36:34

Vybíráme z Bazaru

Tokaido Duo
Tokaido Duo
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas