Laserová řezačka a gravírka

Má někdo zkušenost a může doporučit nějakou hobby laserovou řezačku (i s funkcí gravírky) ? Využití na vyřezávání z překližky - dřevěné puzzle a podobné blbůstky a mimojiné i inserty a krabičky do her (kde bych chtěl, aby stroj zvládl v jednom běhu nagravírovat nějaký nápis/kresbu a pak i vyřezat, aby to pak sedělo).

Díval jsem se a objevily se cenově dostupné řezačky kolem 10.000 - např. Atomstack A10. Zajímala by mě ale zkušenost ostatních. Nemusím mít nic extra rychlého a super výkonného. Na občasné hobby domácí použití a aby to po roce neodešlo…

3.3.2024 13:33:10

Doporučuji vzít něco silnějšího. 
Měl jsem Atomstack X7 40W, následně jsem ale přešel rychle na Atomstack M100 130W. Říkal jsem si, nebudu do toho vrážet moc peněz, ale ten rozdíl je markantní. Překližku a sololit to řeže skoro na počkání, slabá varianta ti na počkání zvládne maximálně hobru. Jinak to trvá dlouho. Pokud nemáš silný laser, potřebuješ více pojezdů pro škálování výkonu (delší čas a malé riziko posunu v pojezdu). Gravírování není problém ani u jedné hraješ si s výkonem. 

Jinak si k nákladům rovnou hoď: 
LightBurn (sw, hodně dobře se s ním dělá a za ty peníze stojí)
BOX (pokud nemáš místnost, kde nevadí kouř, tak je nutnost)
Filtrace (pokud to můžeš valit ven přes okno a za oknem jsou blízko sousedi, je to nutnost. S filtrací už nepotřebuješ tolik vývod ven z baráku).
Brýle (zrak máš jen jeden, je to nutnost)
Nějakou podložku (doporučuji mřížku, ať má kam odcházet spálený materiál).
CAD hodně pomůže taky, ale ten se dá sehnat v otevřené verzi. 

Za mě je to jinak lepší sranda než 3d tiskárna, ale mám pocit, že u toho člověk potřebuje víc volovin, aby to dostal do provozuschopného stavu. 

Z hlediska bezpečnosti si dávej taky hodně velký majzla, na to co řežeš. 3d tisk je v tomto víc blbuvzdorný, protože jseš omezen materiálem, který se prodává v cívkách, ale pod laser můžeš dát teoreticky co tě napadne. PVC je problém. K materiálům viz zde:
https://laseruser.com/what-can-a-laser-cutter-cut/?utm_content=cmp-true

PS: pokud do toho půjdeš, tak si posuň počátek souřadnic dále od koncových spínačů, hlavně u slabší varianty pokud se po provedení řezu rozhodneš proces zopakovat, tak ty herky nespínají přesně, ale dojde ti k posunu hlavy o nějakou tu setinu milimetru a dělá to bordel (trvalo mi chvilku, než jsem si to uvědomil). 

 

3.3.2024 21:24:05

Ahoj, já pro tyhle účely pořídil Ortur laser master 3. Líbí se mi, že si můžeš koupit rovnou extension kit, co ti rozšíří pracovní plochu na dvojnásobek - něco, co se rozhodně využije - plus můžeš dokoupit modul na "potisk" sklenic či lahví, případně nově nabízí i upgrade na 20W řezací hlavu. Ona už ta 10W řeže hodně pěkně (3mm překližku řežu rychlostí 300mm/min, 6mm 150mm/min a jejich videa ukazují, jak s tím proříznou i 2cm prkno, ale to jsem nezkoušel. 

Ještě doplním, že lightburn fakt potřebuješ (cca 800,- - 1000,-/rok). Resp. je to nejjednodušší řešení k obsluze laseru.

Nějaký modelovací program, v kterým si ty inserty budeš připravovat také, ale musí mít možnost exportovat do těch 2d formátů kompatibilních s laserem, např. .dxf. Já používám sketchup - v základní verzi je free, práce s ním je intuitivní a yt je plné návodů a i ta základní verze na inserty v pohodě. 
Jsou i alternativy, třeba fusion 360 a další, ale jsou dost komplexnější, orientované na složitější 3d modelace - ty potřebuješ v zásadě jen práci především s rovinami, takže ty složitejší cad programy jsou pro laser trošičku kanon na vrabce.

Dál potřebuješ podložku. Teda pro gravírování ne, ale pokud řežeš, tak by paprsek měl projít volně skrz. Pokud bys řezal na hladké desce, tak se ti bude ten řezaný materiál brutálně zespodu opalovat. Kutilové používají jako podložku spojené styčníkové desky, ale je to taková znouzectnost, kdy se různé oblasti těch desek liší výškou klidně o 2-3mm, takže ten řezaný materiál neleží v rovině, což je naprosto klíčový. Správné a drahé řešení jsou honeycomb desky - buď hodně drahé u nás, nebo výrazně levnější na alíkovi. Věř mi, že si ušetříš hodně nervů, když pořídíš hned ten honeycomb.

Air assist - tohle je při koupi v podstatě nutnost. Je to nějaký kompreskorek, který se připojuje k řezací hlavě a odfukuje kouř od hlavy, aby paprsek měl volný průchod. Prodejci - pokud AA nedávají automaticky k prodávanému laseru - obvykle prodávají vlastní "doporučený" (a předražený) kompresor. Ve skutečnosti stačí úplně bohatě běžný vzduchovací kompresorek pro akvárium. Jen se někde informuj s ohledem na výkon laseru jak výkonný by měl být ten kompresor. Třeba já mám 30l/min a stačí. Malý výkon kompresoru nestíhá odvádět kouř od řezaného místa což snižuje zbytečně sílu toho paprsku a naopak příliš naddimenzovaný kompresor má tendence menší kousky překližky odfukovat z podložky.

Brýle - heh, já je měl na hlavě jen ten první den, pak si je vzaly děti na hraní. Hele uvidíš sám - ten paprsek prakticky téměř neuvidíš a když už budeš koukat, je to prostě kolmý zářící paprsek, no. Jako dostaneš je nejspíš k tomu laseru, ale v podstatě není možnost, jak by se ten paprsek mohl dostat jinam než do řezaného matroše. Ten můj OLM3 má navíc pojistku, že pokud ten laser jen trošku nakloníš z horizontální roviny, okamžitě se vypne..takže pokud neřežeš na zrcadle, nebo negravíruješ do nějakého leštěného nerezu, tak na ně brzy zapomeneš ;-) 

Větrání - gravírování není nějak zvlášť hrozný, byť cítit je, ale dá se i v uzavřené místnosti s občasným vyvětráním. Řezání kouří už hodně - já řezal kvůli místu v obýváku v bytě a muselo být otevřené okno a pak ještě na konci na pár minut "profouknout" byt. 
Takže jo, separátní místnost nebo box s odsáváním jsou fajn, ale málokdo na to má místo a s větráním můžeš kdekoli.

Co se síly týče... hele 130W laser zní pěkně, ale poro nej si ceny a pak googli. Přiznám se, že já jsem vybíral mezi 5W až 20W lasery a každopádně pokud by mi někdo nabízel 130W laser za cenu běžného 10W laseru, tal bych si začal zjišťovat, v čem je háček. Něco jako +1000Hz obnovovací frekvence u televizí třeba :-) Každopádně ber v úvahu poměr cena/výkon/kvalita a i to, že neděláš 10 insertů denně 24/7, takže nejspíš nepotřebuješ mít nařezáno všechno za 3 minuty. Ale spočítej si to sám - psal jsem ti mou rychlost řezu nna OLM. U toho atomstacku si to najdi sám.

Jinak ale co se insertů týče, bych si to být tebou ještě promyslel. Já tak kdysi také uvažoval a pořídil si ten laser primárně na inserty, ale po prvním vyřezaném insertu jsem to zavrhl -
už hotových plánů insertů pro laser je minimum. Musíš si prakticky všechny navrhnout sám. Když už nějaký najdeš a chceš si ho případně nějak na míru upravit, úprava je mnohem složitější, než úprava trojrozměrného modelu pro 3d tisk (musíš si to složit - v programu nebo pro představu v hlavě - posunout samostatně všechny související strany, upravit i ty zuby na hranách, dlaby, kterými se to spojuje, voser, který tě nejspíš hooodně rychle omrzí...).

Já na tom omezeně vyrábím speciální big box řešení třeba pro komplet arkham horrou nebo eldritche, kdy by se mi všechno nevešlo do klasické kartonové krabice. A i to je v pár místech proložené 3d tiskem. Ale jinak inserty jedu jedině 3d tiskem. Je to prostě mnohem, mnohem jednodušší a ve všech směrech praktičtější.


 

4.3.2024 07:20:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Dodám ještě pár informací: 

  • Výkon v názvu laseru nemusí být výkon paprsku.
  • Brýle - pokud podložka na řezání bude kovová, tak se o ní paprsek bez problému odrazí, jelikož laser různě najíždí, tak odraz je pod různými úhly a rozptýlený, nicméně to dokáže dost prosvítit a nespoléhal bych na to, že se to nedokáže blbě odrazit.  
  • Inserty - je webová aplikace, která dělá základní nástřel a dá se pak v cadu upravit (dxf soubor), já tak dělám na pohodu inserty a zas takový oser to nění, jen si musí člověk vše dobře rozměřit, seknout se o mm znamená často další pokus. 
  • pokud budeš mít CAD nebo nějaký vektorový software na obrázky, tak na staré deskovky má manuály v PDF E-raptor. V těch pdf jsou ve vektoru zmenšené desky daného insertu. Takže se to dá na jejich webu stáhnout a prohnat přes řezačku. Jen upozorňuji, že desky s různým číslem můžou mít jiné měřítko zmenšení a návrh je dělaný pro danou tloušťku desky. 

19.3.2024 16:44:14

Všem díky za užitečné informace!

19.3.2024 20:05:08

Vybíráme z Bazaru

Gloomhaven Zapomenuté kruhy
Gloomhaven Zapomenuté kruhy
Akt. cena: 2100 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas