3d tisk

Ahoj,

chtěl jsem si nechat vytisknout figurky na hru Twin Tin Bots, je to 6 sad tří figurek, v šesti barvách, modely jsem si udělal, každá figurka tak 35x35x35mm maximální rozměr. Když jsem poptával jejich tisk tak mi nabízeli cenu kolem 1000Kč, což mi přijde trochu drahé. Máte někdo nějaké zkušenosti kde by to mohlo být levnější? Nebo to tak odpovídá?

Díky,

Jarda
19.3.2019 12:22:39

..
Ahoj,

domnívám se, že by to šlo vytisknout levněji, ale bez podkladů je to hodně hrubý odhad - hodně bude záležet na samotném modelu, na parametrech tisku a zda nebude dotyčný tiskař potřebovat jen kvůli tvému tisku dokupovat nějakou konkrétní barvu. Pak bohužel náklady na tisk docela výrazně skáčou nahoru - vše se dá ale většinou nějak řešit a optimalizovat. Tiskl jsem tady na zatrolenkách už více lidem a to i různé speciality a vždy zatím byla spokojenost.

Pro představu: před pár týdny jsem dotisknul tuto výrazně zvětšenou (150%) kostru T-Rexe (https://www.thingiverse.com/thing:1962784) a když jsem to prvně viděl, tak jsem čekal, že např. proti tomuto insertu (https://www.thingiverse.com/thing:3300040), který jsem tiskl začátkem roku, to bude minimálně 2x tolik materiálu. Osobně bych se asi nebál si za ní říct pár tisíc narozdíl od krabiček. A výsledek? Světe div se, krabičky vyhrály na plné čáře - tiskly se sice o něco kratší dobu, ale spotřebovali o cca 20% víc materiálu :))
To jen, že modely často klamou tělem a dokud to člověk nehodí do SW a nespočte přibližnou spotřebu materiálu a čas tisku, tak je to jen hodně hrubý odhad.

Pokud budeš mít zájem, tak mi napiš a zkusím se na to podívat konkrétně - když nic, tak aspoň budeš mít nezávisleho zdroje informaci, kolik to vezme materiálu a času.

Hugo

19.3.2019 13:53:29

3d tisk
Jak píše IgoVlk, bez modelu se to špatně dá posoudit. Dej model třeba na ulož.to, nebo někam a hoď sem link a pak se můžeme dál bavit.

Cena je určitě vysoká, ale nepočítej s tím, že ti výrobce naúčtuje jenom cenu za materiál :)
Když si to rozpočítáš, tak ber třeba 200,-/započatou hodinu přípravy modelů. K tomu třeba 100,-/započatou hodinu tisku jednou barvou, což je v případě 6 barev 6 započatých hodin tisku. Takže to máš už 800,-. No a k tomu si připočítej barvu a dodatečné zpracování modelů (např. obrousit podpěry apod.) a ta 1000,- je ještě dobrý. Musí se mu totiž taky vrátit investice za 3d tiskárnu.

19.3.2019 16:39:57

cena a odkaz
Ahoj, díky za odpovědi, nepočítal jsem s tím, že to bude nějak zadarmo, ale tolik? Hmmmm, to si snad raději tu tiskárnu koupím sám. :-)

Určitě bych byl rád za posouzení, přikládám odkaz:

https://1drv.ms/f/s!Am0_zHp_MstEbQMktJ4QraT_8JM

jak jsem psal, jsou to tři modely, každý bych chtěl tisknout v šesti barvách, tedy 18 kusů celkem. No když to tady píšu tak mi to zas tak drahý nepříjde. :-)

No každopádně díky za vše!

20.3.2019 07:41:35

...
A co tak tisk jednou barvou a potom nějaké to barvení?
To by tě nemělo stát víc jako 300,- tedy bez barvení. :-)

20.3.2019 08:38:22

Modely a cena
@vodomil Tiskárnu si klidně kup - je to fajn věc a natiskneš si na tom opravdu hromadu věcí, ale připrav se, že ty levné tiskárny za 4-8tis. ti moc radosti neudělají. Pokud mají tisky aspoň trochu rozumně vypadat, tak už jsi nad 10 tis. Já osobně třeba tisknu na české tiskárně za 20 tis. a nelituji jediné koruny - to jen tak pro info. :))

---------

Modely jsem stáhnul a při nastavení výšky vrstvy 0,15mm, zapnutí podpor (kvůli modelu R1) a výplni 10% by jedna sada tří robotů vycházela takto:

Spotřebováno materiálu: 7,95m
Čas tisknu: 3h 7m

Celkem tedy 6x sad by bylo nějakých 18,5h tisku a 47,7m. Optimalizací podpor by se nám to podařilo asi stáhnout, ale pod 16h a 44,0m to nevidím.

Předpokládám tedy, že jsi oslovil nějakého nadšence z sbazaru apod., neboť ty pokud vím tisknou za 50-60Kč za hodinu, což odpovídá požadované 1000,- Kč. Z tohoto pohledu je to tedy cena celkem adekvátní. Dej si jen pozor, aby jsis nevybral človíčka, který bude používat nějakou levnou čínskou tiskárnu, tisky obvykle nejsou pak nic moc.

--------

Pokud budeš mít zájem nechat něco natisknout, klidně se ozvy - obvykle tisknu velké projekty a kapacitu tiskárny mám tedy celkem pokrytou, takže pokud by ti nevadilo pár dní počkat, než na tebe příjde řada, tak se dostaneš na jiné peníze. :))


Hugo

20.3.2019 11:15:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Barvení a tisk
Juliusm: Ha, to je geniální nápad, jedna barva, nabarvit!

IgoVlk: když by to bylo jednou barvou, všech 18 kusů, kolik by to u Tebe stálo? Klidně počkám.... , nebo i šesti barvama, byl by v tom nějaký rozdíl v ceně?

20.3.2019 12:34:30 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Rozdíl v tom až tolik není - jen nedáváš do trouby 6 báboviček, ale každou zvlášť, takže ti to sežere trochu víc času a přidá nepatrně víc práce.

Nerad bych si dělal zlo mezi tiskaři, takže veřejně ti to psát nebudu - posílám SZ.

Hugo

20.3.2019 13:23:48

...

Tiskárnu mám také doma a ta cena je podle mě cporadku, vzhledem k velikosti modelu by se mělo tisknout 0,1-0,05mm jednotlivé vrstvy aby to vypadalo pekně a pokud to chcete mýt vyhlazené tak je to náročnější na tisk a postprocesing.
3d tisk není rozhodne levnější ale variabilnejsi

22.3.2019 14:36:22

Cena
Hmmm, nějak jsem očekával levnější cenu, no nic, poučil jsem se... :-)

22.3.2019 18:03:12

Cena
Asi jsem parchant. Hodil jsem model R1 do sliceru, při PLA, 15% výplň, vrstva 0.1mm, podpory (parametry pro deskovou hru naprosto dostačující), mi to vyhodilo cenu materiálu za jeden modýlek cca 6 Kč. Doba tisku cca 2,5 hodiny.
Při příkonu tiskárny cca 200W a době tisku cca 2,5 hodiny mi to vychází na nějakých 500W/h, tedy 0,5 kWh. Při ceně cca 5 Kč za 1 kWh mi to vychází na nějakých 2,5 Kč na modýlek.
Suma sumárum, na jeden model je to cca 8-9 Kč v přímých nákladech, tedy materiál a elektrika. Jestli umím počítat, přímé náklady na 18 figurek jsou tedy cca 160 Kč.

Další náklady:
- příprava modelu: jako fakt? Minimálně R1 stačila hodit do sliceru, zkusit si ji různě pootáčet tak, aby bylo pokud možno minimum podpor a zkusit si jednu vytisknout, jestli to sedí. Nepočítaje čas tisku, práce na 10 minut. Nebylo třeba nic modelovat, připravovat, dodělávat...
- čas tisku: jako fakt? Čas tisku je zaplacený v amortizaci tiskárny a v elektrice.
- amortizace tiskárny: těžko vyčíslit. Netuším, jaká je životnost tiskárny. Jasně, některé díly odejdou dřív, než jiné, něco je dražší, něco jsou korunové položky. Spoustě problémů se ale dá předejít údržbou.
- post procesing: pokud neděláš superdetailní figurky, 90% postprocesingu bude spočívat v odlomení podpor, 10% v zabroušení nebo odříznutí zbytků. Práce řádově minuty na model. Pro deskoherní účely naprosto dostačující.
- zisk: subjektivní položka. Pokud netiskneš z dobrého srdce pro kamarády, nějaký zisk je potřeba. Jaký, to si musí každý tiskař určit sám - buď se mu bude dařit, nebo ne.

3D TISK NENÍ DRAHÝ, DRAHÁ JE VSTUPNÍ INVESTICE! Teda, jsou věci, které se tisknout prostě nevyplatí...

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

24.3.2019 13:59:23

:-)
Nejsi parchant :-) To je krutá realita.

24.3.2019 15:10:16

aradraug
Motáš tady hrušky s jabkama a vnášíš do toho chaos - nikdo se tady na přímé náklady neptal. Možná by tedy bylo korektní sem napsat, za kolik jsi ochotný to Jardovi vytisknout, nemyslíš? Takhle to totiž vyznělo, že si zablokuješ tiskárnu na 45hodin, tedy reálně na 3-5 dní, za 160,- Kč. Pokud ano, jsi borec :))

Holým faktem je, že běžná cena tisku se na trhu od soukromníků pohybuje někde okolo 50-60,- Kč/h, cena od firmy - radeji se neptej, ale je násobně vyšší. Kdo má zakázky/větší projekty a tiskárnu má zaplacenou, tak tiskne levněji, ale upřímně - moc lidí neznám, takže na původní otázku je odpověď: ANO, cena odpovídá trhu, což tu potvrdilo hned několik lidí.


Edit:
Asi bych neměl psát "...od soukromníků...", ale spíše od "....od nadšenců...", protože za ty peníze, za které Vám "propůjčují své stroje" (nic jiného v tu chvíli tisknout nejde) a svůj čas (osobně chodím tiskárnu kontrolovat každých 1,5x hodiny) okořeněné občasnou vadou tisku, ucpáním trysky apod, to dělá většina lidí opravdu hlavně z nadšenosti.

24.3.2019 17:35:36 | Upraveno autorem (porovnej)

3d tisk
jo, je to tak, jak řekl Homer Simpson:
"ty dnešní firmy sou hrozný, účtujou si materiál i práci" :D

@Jarda
Poslal jsem ti SZ

25.3.2019 13:44:07

Vybíráme z Bazaru

Architects of West Kingdom EN + Rozkvět řemesel CZ
Architects of West Kingdom EN + Rozkvět řemesel CZ
Akt. cena: 1400 Kč
Končí za: 12 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas