Získejte největší moc ve městě v nové karetní dvojkovce

Autor: Lucies | 21.9.2023 | 3

Moc nad touto částí města získají jen ti nejlepší! Pomocí lstí a pečlivé taktiky musíte získat stoupence z různých sociálních vrstev nebo nadvládu nad strategickými budovami ve městě. Podaří se vašemu gangu zvítězit?

Zákon ulice je nová hra od vydavatelství TLAMA games pro dva hráče. Tato karetní hra je určena pro všechny milovníky blufování a přetvářky od 10 let. Jedna partie hry je opravdu rychlá, podle vydavatele ji odehrajete za 15 minut, ale dle mých zkušeností může být i o hodně rychlejší. Stojí za to rozšířit svou sbírku her o tuto karetku?

 

Komponenty a obsah hry

Vzhledem k tomu, že hra Zákon ulice obsahuje v podstatě výhradně karty, je krabička poměrně malá. I tak ale už na začátku při rozbalování hry přišlo malé zklamaní. Znáte ten pocit, když si domů přinesete pytlík s brambůrky a po otevření zjistíte, že polovinu objemu tvoří jen vzduch? Tak přesně stejný pocit jsme měli i ze Zákonu ulice. Krabička je sice malá, ale po otevření zjistíte, že by mohla být ještě o polovinu menší a veškerý herní materiál by se do ní bez problémů vešel.

 

Privátní: Obsah krabice Zákon ulice.jpg
Obsah krabice hry Zákon ulice

 

Karty je ale potřeba pochválit, mají spíše větší rozměr, vše je na nich přehledně vidět a jsou z pevného materiálu, takže se vám jen tak nepoškodí. Ačkoli design karet mě moc neoslovil, docela dobře se hodí k tématu gangů ve městě. Předpokládám tedy, že hra si obdivovatele použité grafiky najde.

Kromě karet je součástí hry ještě malý sešit s pravidly a také pevný žeton začínajícího hráče. Ten je ve hře možná tak trochu navíc, ale rozhodně mu nelze upřít kvalitní materiál a styl.

 

Srozumitelnost a obsah pravidel

Pravidla mají jen tři strany a jsou opravdu jednoduchá. Žádné složité a dlouhé vysvětlování se tedy nekoná a můžete začít hrát! Pravidla pochopí opravdu každý, takže se do hry můžete vrhnout i se zcela novým hráčem bez sáhodlouhého výkladu a užít si ji naplno.

 

Jak se hra hraje?

Zákon ulice je herně velmi jednoduchý. Na začátku hry dostanete do ruky pět karet a dvě karty se vyloží doprostřed stolu z balíčku. Následně se hráči střídají v tazích a mají na výběr vždy ze dvou následujících akci:

  • Vyložit z ruky novou kartu do řady na stole
  • Vzít si posledních pět karet z řady na stole a vyložit si je před sebe

Vždy se tedy můžete rozhodnout, chcete-li kartu přidat, nebo si raději nějaké karty vzít (to lze učinit pouze jednou za kolo). Kolo končí poté, co všichni hráči odehrají šest akcí (pětkrát vyloží kartu a jednou si karty vezmou). Poté se rozdá nových pět karet a takto hra pokračuje, dokud nedojdou karty v balíčku. Na konci hry následně získáte body za to, pokud máte více karet určitého typu než soupeř. K tomu můžete získat ještě univerzální karty, které pouze přinášejí nebo ubírají body. Okamžitým vítězem hry se navíc stáváte v případě, že se vám podaří sesbírat všechny tři karty budov.

 

Privátní: Rozehraná partie hry Zákon ulice.jpg
Rozehraná partie hry Zákon ulice

 

Dojmy z odehraných partií

Z výše uvedeného je asi jasné, že Zákon ulice je především o předvídání kroků soupeře a troše toho blufování. Nic jiného totiž ve hře vlastně ani dělat nemůžete. Na výběr máte stále dokola z dvou samých akcí, což po několika partiích přestává být zábavné. Hru bych tedy doporučila jen těm hráčům, kteří milují blufování a rádi se snaží odhadnout myšlenky protihráčů. Samotná hra vám totiž nedá o moc víc, než do ní sami vložíte, a můžete se se soupeřem pustit do složitých mindgames. Ve finále se mi ale zdálo, že i když se vám někdy podaří soupeře přechytračit trojitým blufem, většinu her se vám nebude chtít věnovat tolik přemýšlení partii, která je za 10 minut odehraná.

 

Privátní: Karty nohsledů ve hře.jpg
Karty nohsledů ve hře

 

Na počátku partie je hra poměrně hodně o náhodě, ale s ubývajícími kartami v dobíracím balíčku si můžete celkem dobře spočítat, jaké karty ještě do hry přijdou a jestli máte šanci na vítězství. Neustálé přepočítávání karet ve hře nás ale většinou moc nebavilo, takže jsme hru hráli spíše intuitivně.

 

Privátní: Bonusové karty a karty budov.jpg
Bonusové karty a karty budov

 

Velkou výhodou hry je ale bezpochyby její vhodnost do jakéhokoliv kolektivu. Hra je tak jednoduchá, že se ji za chvíli naučí hrát každý. Jedna partie navíc trvá přibližně 10 minut, takže i přátelé, které jinak hry nebaví, jednu partii bez problémů zvládnou odehrát a nezačnou se nudit. Díky tomu je hra velmi přístupná, lze si ji zahrát s kýmkoliv. Vzhledem k tomu, že se hra skládá v podstatě pouze z karet, můžete si ji také vzít s sebou na dovolenou nebo na výlet a nezabere vám prakticky žádné místo, zvlášť pokud karty povezete bez krabičky.

 

Privátní: Karty v ruce ve hře Zákon ulice.jpg
Karty v ruce ve hře Zákon ulice

 

Hra výborně funguje ve dvou hráčích, pro které je určená. Bohužel blufovací systém mě nebavil tolik jako u jiných her podobného typu (například Království divů, Blafuj) – tato nevýhoda je vyvážena velkou jednoduchostí hry. Je ale pravděpodobné, že v případě, že si tuto hru pořídí domů nadšený deskohráč, který už má her poměrně dost, nijak u vytržení z ní nebude.

 

Celkové zhodnocení

Zákon ulice se vám bude líbit, pokud hledáte opravdu rychlou a jednoduchou hru, která je přístupná všem. Pravidla jsou opravdu snadná a od hry tím pádem nelze očekávat více. Určitě je potřeba ocenit kvalitní herní materiál. Hra se skvěle hodí na cesty a zabaví při prvních partiích, ale při hře dvou stejných hráčů přestává být po několika partiích zábavná.

 

Když se nechce číst celou recenzi

+ Jednoduchá hra

+ Ideální pro 2 hráče

+ Kvalitní karty a jejich zpracování

+ Krátká herní doba

+ Pravidla se naučí kdokoliv během 5 minut

 

– Po několika partiích přestává být zábavná

– Zbytečně velká krabice na obsah

– Herní mechanismus nemá propojení s tématem

– Hra je pořád stejná – stále se činí totéž rozhodnutí

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Fighters of the Pacific
Fighters of the Pacific
Akt. cena: 1350 Kč
Končí za: 12 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas