Začíná to jako poklidná vyjížďka… ale ten konec… to je mozkové tornádo!

Autor: martinsun | 28.11.2023 | 4

Přitáhnout uzdu, přeskočit modrou překážku, pak dvakrát doleva a cíl je před námi.

Privátní: Jezdecká akademie - Krabice.jpg
Dráha je připravena

 

Ve Smart game Jezdecká akademie musí hráč sestavit překážkovou dráhu dle předloženého zadání. To udává, v jakém pořadí musí kůň překonat barevné překážky. Každá překážka má nejen svojí barvu, ale i písmeno. Zadání zároveň určuje start a cíl cesty.

Je na hráči, jakým způsobem dané překážky na hrací desku položí. Každé zadání(hlavolam) má jen jedno řešení. Hráč při tom musi myslet na to, že se kůň nemůže otočit na místě, dělat prudké zatáčky a musí projet celou dráhu.

Privátní: Jezdecká akademie - Kůň.jpg
Kůň je osedlán

 

Spousta jednotlivých hlavolamů

Ve hře je celkem 80 hlavolamů rozdělených dle obtížnosti. Počáteční zelené hlavolamy vás zasvětí do hry a finální tmavě modré naopak donutí přijít nejen na to, jak trať poskládat, ale i odhalit, kde je jeji začátek i konec.

Privátní: Jezdecká akademie - Zadání.jpg
Všechny hlavolamy v jedné malé knížečce

 

Žokejská výbava – komponenty

Hrací deska stejně jako všechny komponenty jsou z plastu. Hrací deska lemovaná plotem s vstupními prostory má na sobě mřížku, která jasně předurčuje, jak na ni položit obdélníčky s překážkou. Nejen překážky, ale i vstupy a výstupy na hrací desku mají každý své vlastní písmenné označení.

Privátní: Jezdecká akademie - Nabarvený kůň.jpg
Neodolal jsem a figurky jsem trochu vylepšil…

 

Jízdní instrukce – pravidla

Jasná jednoduchá a uvedená na jednom čtverečku papíru. Víc ke hraní nepotřebujete.

 

Tři, dva, jedna… START! – jak se mi to hrálo

Na začátku hra seznamuje s tím, jak ji hrát. První zelené hlavolamy postupně provedou hráče základními principy toho, jak umisťovat překážky a zdárně dojet do cíle.

Postupně ale začíná přituhovat. Do hry vstupují dílky, které mají na sobě rozbočení. Trať pak tvoří zákruty a otočky a už vůbec není na první pohled jasné, který dílek bude následovat za kterým. Klidně se dá projet přes 4 dílky, než přeskočíte tu správnou překážku. A právě tento princip dodává hře tu správnou řešitelskou atmosféru. Už to není jen o tom, jak naskládat dílky za sebe tak, aby se mi vlezly na desku, ale o tom vymyslet, kde bude jaká otočka a jak mi to pohne s celým rozložením trati.

Skvělým principem, na který si přijdete, je skládání pozpátku. Někdy je prostě daleko lepší a rychlejší začít od konce nebo od části, se kterou si umíte poradit a víte, že bude někde uprostřed trati. 

Privátní: Jezdecká akademie - Starter Challange.jpg
Začátek je jednoduchý…

 

První hlavolamy máte vyřešeny v podstatě instantně a hned pokračujete dál. Fialové a tmavě modré uvedené na konci zadání mi zabraly klidně 20–30 minut, než jsem objevil tu správnou kombinaci. A o to byla radost z jejich vyluštění větší.

Hra má jeden skvělý rys. A to ten, že když ji necháte rozloženou na stole, náhodně kolemjdoucí členové domácnosti ji začnou sami od sebe řešit. Prostě prochází kolem a najednou sedí u hry a skládají trati dle zadání. Navíc hra způsobila, že jsme po dlouhém čase vytáhli na stůl i Tučňáky na ledu.

Privátní: Jezdecká akademie - Master Challange.jpg
Master už vám pěkně provětrá mozkové závity

 

Líbilo se

  • Hra vypadá po vizuální stránce moc pěkně
  • Vše potřebné se hráč naučí při samotném hraní
  • Velmi rychlé nachystáni i sklízení hry

 

Šlo udělat jinak

  • Figurka jezdce není moc detailní
  • Na některých stránkách zadání je tmavě modrá spíš fialová 

 

Privátní: Jezdecká akademie - Wizard Challange.jpg
A tady je to zábava vážně jen pro fajnšmekry... ;-)

 

Test dvou let

Tuším, že po dvou letech tu hra s námi pořád bude. Je to přesně ten typ hry, který si rádi jednou za čas vytáhnete a prostě si ho projdete. Připomíná mi to magnetický Minecraft, se kterým to doma máme podobné. Jednou za dva roky ho někdo vytáhne a začne luštění ve velkém a pak se opět uklidí do skříně. 

 

Závěr

Hru doporučím všem, které baví luštit rébusy. Zajímavá je nejen pro ty, kteří mají rádi prostředí koňských dostihů, ale i pro ty, kteří rádi řeší prostorové hádanky. Navíc stejně jako u většiny Smart game, se kterými jsem se setkal, ji na stůl dostanete téměř bez jakékoliv přípravy a chystání. Takže pokud si chcete v sólu provětrat mozkové závity, klidně po hře sáhněte. Je to dobrá volba.

Privátní: Jezdecká akademie - Krabice bok.jpg
Jdu se vrátit k wizard levelům… nedá mi to a musím je dokončit…!

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkný článek. Jen bych vytnul drobnost, kromě na krabici tady není ani jedna fotka hry samotné. Což je pro mne zrovna důvod na tyto weby chodit. 
Ale to chybí i v polovině galerií tady, kde se bohužel preferuje vyfotit každou komponentu zvlášť a na pohled na rozehranou hru už čas nezbyde. :(

28.11.2023 12:43:33

Diky.

Můžu do galerie nahrát fotku s náhodně poskládanými dílky;-) Fotka s hotovým řešením by byla už moc velký spoiler:-) 

29.11.2023 06:46:50

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny: Karetní hra
Hra o trůny: Karetní hra
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas