Summoner Wars

Autor: Aporol | 20.5.2021 | 2

SW je principiálně velmi jednoduchá a poměrně minimalistická hra. Jedná se o takové karetní šachy s komponenty jako jsou balíčky karet, hrací plán, žetony zranění a klasické šestihranné kostky. Pravidla jsou velmi jednoduchá a vysvětlení zabere ani ne pět minut. Hra je určena pro dva hráče, ale s dokoupenými rozšířeními se dá hrát i ve čtyřech. samotná hra pak 10–45 minut (ve čtyřech hráčích více).

Nikdy bych nečekal, že s tak málo věcmi se dá užít hodiny a hodiny zábavy.

Základní hra je poměrně dobře vyvážená, byť Fénixoví elfové jsou mnohem jednodušší na naučení. Orkové z Tundry již potřebují trochu toho přemýšlení a managmentu s magií. Karty jsou zde jak jednotkami, tak „žetony“ magie. Jakmile vám dojdou, balíček se nemíchá a nevytváří se nový. Prostě vám dojdou zdroje a bez těch se válka vést nedá. Zahltíte tedy herní plán řadovými jednotkami a zdoláte nepřítele přečíslením? Nebo si počkáte a vyvoláte nebezpečného hrdinu, který zaseje smrt a chaos do nepřátelských linií? Stále však je třeba pamatovat na to, že v ruce máte vždy 5 karet. Chcete je odhodit a získat tak vzácnou magii a nebo si je schovat do dalšího kola a využít je v lepším „kombu“? Správný postup neexistuje a tak budete muset taktiku vždy přizpůsobovat aktuální situaci.

Fénixoví elfové: Libují si v útocích na dálku, ale ani na blízko není radno je podceňovat. Přesto mají velmi málo životů a „padají na ránu“.

Orkové z tundry: Mraziví obři, kteří jsou v boji na blízko smrtícím nepřítelem. Umí schytat spostu ran, než je nepřítel složí. 

Největším nešvarem této hry je obrovský vliv náhody. Kolikrát máte mnohem silnější armádu, soupeř už neví kudy kam, ale prostě nenaházíte potřebné hodnoty na kostkách. V mžiku se tak výhoda překlopí na stranu soupeře. V tuto chvíli vám už bohužel, kvůli managmentu magie, nezbývá dost na vyvolání dalších jednotek, které vám také došly, a tak prohráváte. Což ústí v situace, kdy zkušený hráč s hodinami strávenými ve hře prohrává s absolutním začátečníkem.
Výše popsané však není pravidlem každé hry. Navíc to příjemně simuluje opravdovou bitvu, ačkoliv pro začínající hráče to může být značně frustrující. 

Velmi příjemným oživením je pak hra ve čtyřech hráčích (tu bych rád rozebral u mistrovské sady)

Je stašná škoda, že hra již není v prodeji a ani nebyla přeložena všechna rozšíření. Nicméně dle informací od MindOKu se chystají Summoner Wars 2.0!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Jojo, Války vyvolávačů jsou u nás nejhranější hrou…

20.5.2021 20:19:32

Ještě bych dodal, že tzv. Základní sada je spíše takovou demoverzí hry. Za cenu do tří stovek si vyzkoušíte systém hry, zjistíte, jestli vás to baví a poté automaticky stáhněte po Mistrovské sadě, kde kromě 6 dalších frakcí nahradíte ten papírový herní plán pořádaným tvrdým a spolu se “základem” získáte celkem už 8 frakcí, což až nyní má alespoň nějakou variabilitu. Já osobně za základ považuji Mistrovskou sadu.

21.5.2021 15:51:54

Vybíráme z Bazaru

18Lilliput + obaly
18Lilliput + obaly
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 15 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas