Sedláčku, vař!

Autor: Plague | 10.9.2023 | 5

Krabička s GulášemTak aby bylo jasno, tady vám nepomůže ani titul z Masterchefa, ani kdybyste se jmenovali křestním Ano a příjmením Šéfe.

O čem Guláš je?

To se vám takhle na konci pěstitelské sezóny sejdou sedláci u společného kotlíku. Každý přinese ze své zahrádky, co vypěstoval a s čím by možná vyhrál v nějaký přitroublý pěstitelský soutěži o největší… whatever. No, takže oni se pěkněprosím vykašlou na soutěž a řeknou si, že si uvaří pořádnou mňamku. Za mě, to nejlepší, co mohli udělat!

A tak loupou, škrábou, krájí a přidávají jednu ingredienci za druhou, míchají a ochutnávají… občas přivoní a zase přihodí nějakou tu dobrotu. Když se najednou a z čistajasna přiřítí vandrák, nejspíš na tripu (výletě), a šlohne jim něco z kotlíku… pacholek jeden. Když se sedláci podívají, odkud že se tady ten prevít vzal, uvidí, že se tam v křoví krčí další hladoví neřádi, co se jen třesou, aby jim z kotlíku taky něco sebrali. No, a co teď s nima?! Nebude lepší jim sem tam hodit nějakou plívu a zachránit ten poklad v kotlíku???

 

Příprava hryPříprava hry

Připravený je to rychleji, než většina z vás oloupe cibuli. Že ne? Tak schválně…

Otevřete krabičku, vyndejte a roztřiďte karty… Ještě jste ani neořezali špičky, co?

Na stůl položte karty škůdců (6) lícem vzhůru. Karty přísad (12) promíchejte a udělejte balíček a položte lícem dolů na stůl… cože, už začínáte loupat?

HRAJEM!tak polož ten nůž, než si ublížíš, nemehlo. Snad ti hraní půjde líp…

 

 

 

Jak si tedy uvaříme pořádný Guláš?

Sedláci (hráči) se střídají ve svých tazích ve směru hodinových ručiček. Sedlák, který je na tahu, si vezme kartu z balíčku a následně má 3 možnosti, co udělat:

  1. Přihodí kartu do kotlíku hmmmm, to to zavonělo… hmmmmmm
    • Kartu přísady položí lícem dolů na hromádku, která symbolizuje kotlík s guláškem.
  2. Zažene škůdcejedeš, neřáde?!
    • Kartu položí lícem dolů na libovolného škůdce – ten je tímto zahnán. Nezahnaní škůdci sežerou před vyhodnocením z kotlíku svou oblíbenou přísadu (pokud tam je).
  3. Zvolání „Guláš!“ale pozor, musí hoodně nahlas
    • Pokud je hráč přesvědčen, že hodnota kotlíku po tom, co se škůdci dosyta napapají svých oblíbených surovin, je alespoň 12 bodů, zvolá „GULÁŠ!“
    • Může to být aktivní hráč poté, co se podívá na kartu, nebo neaktivní hráč poté, co aktivní hráč zahrál kartu, ale dříve, než si další hráč vezme další kartu.

 

Přísady

Jaký má mít váš gulášek grády??

Light verze – aktivní hráč, který zvolal „Guláš!“, může kartu, kterou si vzal, ještě přiložit.

Krutopřísná verze – aktivní hráč, který zvolal „Guláš!“, už kartu nemůže nikam přiložit.

 

Konec kola

Hráč, který zvolal „Guláš!“, vezme všechny karty ingrediencí v kotlíku a otočí je lícem vzhůru. Nejprve nakrmí nezahnané škůdce a poté spočítá hodnotu ingrediencí v kotlíku (některé ingredience mají svá specifika, ale o tom později).

 

Vyhodnocení kolaŠkůdci

Jestliže má kotlík alespoň 12 bodů, hráč který zvolal „Guláš!“ získá 2 body.

V případě, že je hodnota kotlíku 11 a méně, všichni ostatní získají po 1 bodu.

 

Konec hry

Hra končí ve chvíli, kdy někdo z hráčů získá 5 bodů.

 

Takže vařečky do ručky a JDEME NA TO!!

 

Guláš! A teď jdeme počítat
A teď jdeme počítat…

 

Zážitek z vaření

Guláš je ukázkou toho, že i malá hra bez složitých pravidel může mile pobavit a dokáže pěkně roztočit pomyslná kolečka našeho přemýšlecího ústrojí! A to ani nemusíte vědět, kterou stranou se správně měchačka do kotlíku strká…

Pro nás byla malá krabička překvapením, kolik se toho do ní vejde. Můžete blafovat, taktizovat, počítat, škodit… prostě cokoli vás napadne. FAKT! Karty ingrediencí i škůdců jsou vymyšlené parádně. Jsou karty jako pórek, které mají jasně danou hodnotu a každá karta dává stejný počet bodů. No jo, jenže pak je tu brambora, která svůj bodový přínos zvyšuje exponenciálně (1 karta = 1 b., 2 karty = 4 b., 3 karty = 9b. a 4 karty = no, kolik to je?? správně, 16b.) a naopak česnek, který je sólo za 6body, ale ve dvou jen za 1 bod. Dává to přeci smysl – přeženete to s česnekem a BLEEE… nedá se to jíst. Podobné je to se škůdci. Vandrák, bestie jedna masožravá, vám ubere 3 body, pokud máte v kotlíku slípku a 3 body přidá, pokud ne. No a moje nejoblíbenější přísada je kámen. V kotlíku za –3 body, ale škodiče s ním zaženete na míle daleko!

Když se vám to všecko pospojuje, tak zjistíte, že množství karet v „kotlíku“ nic neznamená. Méně je někdy více a naopak. Když se počet zvyšuje a už to vypadá že se někdo třese na „GULÁŠ“, máte milion možností, co udělat. Hodíte mu tam šutr? Nebo česnek, když už jste tam jeden sami přihodili a vidíte, že je divočák zahnaný? Nebo sami zahlásíte „GULÁŠ“ anebo… jooo, to už je jen na vás, milí zlatí.

V lehčí variantě bude po chvíli snáz vyhrávat hráč, který právě hraje, protože výhoda přiložení tažené karty je veliká (i když se to hned na začátku nezdá). Po pár hrách, kdy si to osaháte, doporučuji přejít na těžší verzi.

My máme nejčastěji Guláš jako deskovečerní předkrm a dezert. Když se sejdeme, rádi na začátku poklábosíme. No a pak, po večeru stráveném u Civilizace nebo AvP si rádi dáme na dobrou noc jednu partičku, abychom přišli na jiné myšlenky a neměli tendenci přehnaně diskutovat, komu nepadala kostka, komu naopak přišla dobrá slavná osobnost a podobný cokdyby nesmysly.

Graficky jsou karty povedené. Nejsou přehnaně vymalované ani ambiciózně realistické. Jsou prostě přesně takové, jaké se k takovému tématu hry hodí.

Ohledně pravidel mám jednu výhradu, nemyslí totiž na případ, že dojdou karty a nikdo se nehrne hlásit „Guláš“. My jsme se jednou do takové situace dostali a párkrát jsme měli na mále. Po třech kolech, kdy byla hodnota kotlíku max. 9 bodů jsme byli opatrní. Navíc dvěma hráčům stačil poslední bod a evidentně zaujali pozici škodičů… no a najednou ejhle. Co teď? Sami jsme si dali pravidlo, že v takovém případě mají všichni –1 vítězný bod ve chvíli, kdy má kotlík 12 a více bodů.

 

A počítáme: mrkev 2, brambora 1, kámen -3 a ze slepice zbydou 2. Celkem tedy 2 body ...
A počítáme: mrkev 2, brambora 1, kámen –3 a ze slepice zbydou 2. Celkem tedy 2 body.

 

SumaSumárum

Guláš je fajn karetní hra, kterou si můžete dát u kafe místo žolíků, u večerního posezení s přáteli anebo jako „welcomedrink“ deskoherního večera. Je to na vás. Herní mechanizmus není závislý na počtu hráčů – dva nebo čtyři, je to jedno – ani na tom, jestli jste vegan nebo zapřisáhlý masožrout. Děti daly hře úplně jiný rozměr. Ty nezahání škůdce, ale krmí zvířátka, a přeci nebudou dávat zvířátkům něco, co jim nechutná. Takže vyhrává ten, kdo nakrmí nejvíce zvířátek tím co papají. Jo a kotlík?? Jo tak tam dáme, co zbyde…

Doporučuji si karty obalit, dostávají zabrat. No a protože je v krabičce i po obalení karet místa dost, možná se můžeme těšit na nějaké to rozšířeníčko (perkelt, kaťák nebo buřtguláš…). Ale to se nechme překvapit.

 

Cena je příznivá a za ty peníze rozhodně dostanete odpovídající porci zábavy.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Machi Koro CZ
Machi Koro CZ
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas