Rozdejte si to s ostatními hráči o pozici nejlepšího včelího obchodníka ve hře Medobraní!

Autor: Trigron | 23.12.2023 | 6

Ve hře Medobraní se stanete královnou jednoho ze soupeřících úlů na malebné louce poblíž lesa plného hladových medvídků, divočáků, myší a lišek. Vaším úkolem bude co nejlépe rozjet včelí bzzzzznys (český podtitulek hry zní „včely v čele bzzzzznysu“), a stát se tak nejbohatším včelstvem v okolí. Aby se vám to povedlo, musíte postupně expandovat svůj úl a posílat svoje včely sběračky na louku pro nektar, který následně v úlu budete přeměňovat v lahodný med. To by pochopitelně samo o sobě chechtáčky do včelí kasy nepřineslo, proto budete navíc i med prodávat na místním trhu s touto pochutinou anebo uspokojovat zakázky konkrétních lesních zvířátek. Kdo na konci hry bude mít nejvíce tolarů, které v Medobraní plní úlohu platidla i vítězných bodů, bude vyhlášen nejlepším včelím prodejcem v celém širém okolí!

 

Základní informace o hře

Českou lokalizaci hry nám přináší vydavatelství MindOK. Dle údajů na krabici je hra určena pro jednoho až čtyři hráče ve věku od 10 let. Herní doba by se měla pohybovat v rozmezí 45 až 90 minut. Ze zkušenosti se spíše přikláním k variantě hodiny a půl, ačkoliv nevylučuji, že dva opravdu rychlí hráči nemohou hru stihnout i za 45 minut. Co se týče udávaného věku, tento údaj pokládám za odpovídající. Ačkoliv hra není pravidlově příliš složitá, vymyslet optimální tahy může dát trochu zabrat i dospělým jedincům. Je tedy nutno rovnou zdůraznit, že i přes roztomilou grafiku je třeba Medobraní považovat spíše za hráčskou hru než za hru rodinnou. Co se týče různého počtu hráčů, měl jsem příležitost hru zahrát ve všech multiplayerových počtech a hra fungovala vždy dobře. Hra nabízí i sólo mód, k jehož vyzkoušení jsem se ale bohužel zatím nedostal. Jednoduše proto, protože se vždy našla dobrá duše, která si Medobraní chtěla zahrát. Pokud se v brzké době zadaří, doplním recenzi ještě o dojmy ze sóla.

 

Komponenty – dobrá hra v luxusním hávu

Když dostanete do rukou krabici Medobraní, nezáleží vůbec na tom, jestli jste tvrdí válečníci, kteří nejraději prohání žetony po hexových mapách, nebo zbožňujete hry, ve kterých se vžíváte do rolí admirálů vesmírných flotil ve 4X hrách. Vizuální stránka hry, pod kterou je velkou měrou podepsána ilustrátorka Anne Heidsieck, vás zkrátka vtáhne, a budete tak mít chuť okamžitě začít produkovat med a prodávat ho hladovým zvířecím zákazníkům. Za zmínku určitě stojí už jen vizáž samotné krabice. Po jejím otevření navíc naleznete kvalitně zpracovaný insert, krátká a velice hezky ilustrovaná pravidla, 78 karet o rozměru 45 × 68 mm (použitelné obaly jsou např. Diamond Azure: European Mini), pár kartonových žetonů a 40 včelích dělnic. Všichni hráči, se kterými jsem hrál dosud hrál, se shodli na tom, že velice zvláštní komponentou jsou gumové medy různého druhu (akátový, květový, třešňový a rozmarýnový), které hráče přímo svádí k jejich snězení. Abych to shrnul, všechny komponenty Medobraní jsou potěchou pro oko a v mnoha sbírkách se bude určitě jednat o graficky nejvyvedenější kousek, který bude v policích zaujímat přední místa. A to ani nemám deluxe edici hry, která jde ještě o trochu dál a nabízí například reálnou naběračku na med, dřevěné žetony louky atd.

Privátní: Medobraní – výřez na krabici pro snadnějši otevírání.JPG
Už jen krabice je sympatická v tom, že na ní jsou výřezy pro snadnější otevírání.

 

Privátní: Medobraní – insert.JPG
Insert hry je navíc velice povedený. 

 

Jak se hra hraje?

Na začátku hry má každý hráč k dispozici pouze jednu včelí dělnici (ve hře čtyř hráčů má poslední hráč na tahu k dispozici dokonce včely dvě). Jeho možnosti v každém kole jsou vlastně velmi omezené. Buď:

  • pošle včelu na jedno ze šesti „akčních“ polí za účelem získu dílku plástve,
     – NEBO –
  • svolá všechny včely z herní desky zpět do svého úlu, a to včetně těch, které jsou momentálně ve včelím inkubátoru.

Pokud si zvolí první z možností, musí na dané pole umístit roj tvořený tolika včelami, kolik má aktuálně největší roj na daném poli + 1. To znamená, že první roj zde umístění musí být tvořen jednou včelou, druhý dvěma, třetí třemi atd. Poté, co takto učiní, vezme si příslušný dílek z hromádky pláství. Ten následně umístí do svého úlu. Musí přitom umisťovat dílek tak, aby sytě žlutá hrana dílku navazovala na sytě žlutou hranu jiného dílku. Pokud mu tímto umístěním vznikne prázdná buňka, pak se spustí všechny akce, které na danou prázdnou buňku bezprostředně přiléhají.

 

Privátní: Medobraní – ukázka úlu s prázdnými buňkami.JPG
Takto nějak může ve hře vypadat úl. Prázdné buňky spouští akce, které s nimi bezprostředně sousedí.

 

Ve hře jsou k dispozici následující akce:

  • Vylíhnutí: Hráč ze zásoby umístí jednu včelu do včelího inkubátoru. Tuto včelu si bude moci vzít společně s ostatními včelami při svolávání.
  • Sběr: Hráč posune na desce louky svou sběračku a pokud skončí pohyb na poli, kde je pro něj vhodný nektar, pak tento žeton sebere a umístí do svého úlu. Pokud tento nektar do svého úlu umístit nemůže, vezme si místo toho jeden pyl ze zásoby.
  • Výroba: Hráč umístí do svého úlu žeton vějíře a ve všech přilehlých hexech s nektarem vyrobí med.
  • Prodej: Hráč splní zakázku konkrétního zvířecího zákazníka, případně prodá libovolné množství jednoho typu medu (nebo libovolné množství pylu) přímo na burze. Prodejem medu/pylu na burze se permanentně sníží hodnota dané komodity o jedna.
  • Účetnictví: Hráč získá pět tolarů ze zásoby.
  • Dekret: Tato akce funguje jako žolík a může představovat libovolnou z pěti předešlých akcí.

Kromě toho, že hráč může tolary získávat prodejem medu na burze a plněním zakázek lesních zvířátek, existuje ještě jedna možnost, jak přijít k vítězným bodům, a to díky úkolům včelí královny, které se vylosují na začátku hry. Těchto úkolů je v krabici celkem dvanáct a vzhledem k faktu, že se do každé hry losují pouze tři, existuje poměrně dost kombinací.

Hráči se střídají na tazích do chvíle, než jsou dobrány dva ze tří balíčků zakázek lesních zvířátek, případně do doby, než čtyři z pěti komodit na burze dosáhnou své nejnižší ceny. Po spuštění konce hry se dohraje kolo tak, aby všichni hráči odehráli stejný počet tahů a následně se sečtou body. To není nic složitého a u každého hráče to zabere jen pár desítek vteřin. Trochu škoda je, že ve hře není zápisník na body, protože ve hře tří a čtyř hráčů zpravidla nevystačí tolary na plné obodování všech hráčů. Každopádně oceňuji fakt, že všichni hráči odehrají vždy stejný počet tahů, což je maličkost, kterou jsem postrádal třeba u Vlků, což je mimochodem další dobrá hra od vydavatelství MindOK.

Privátní: Medobraní – ukázka obrázků v pravidlech .png
Ukázka jednoho z obrázků v pravidlech – takto povedených ilustrací se v pravidlech nachází celá řada. 

 

Výhody

Jednoznačně největším plusem hry je její grafická stránka. Osobně nepatřím k lidem, kteří by u deskových her kladli velký důraz na design. Naopak, nejraději mám kartonové žetony a hexové mapy. Nicméně Medobraní mě naprosto okouzlilo a jsem opravdu rád, že se občas mohu pokochat krabicí, která na mě vyzývavě hledí z police. U této výhody bych rád zmírnil i produkční kvality, např. výřezy na víku krabice, které usnadňují otevírání, funkční insert atp.

Privátní: Medobraní – komponenty růžového hráče.JPG
Komponenty růžového hráče: včelí dělnice, lama karta, žeton vějíře k produkci medu a včelka sběračka; úl je pak de facto hráčskou deskou, kam se vracejí včelky – komponenta zbytečná, ale hezká

 

Dalším velkým plusem jsou pak naprosto jednoduchá pravidla, jejichž prostudování zabere jen pár desítek minut, vysvětlení se pak vejde do deseti minut. Ale zde se nenechte zmást. Ačkoliv pravidla jsou jednoduchá, musím znovu zdůraznit, že se rozhodně nejedná o hru, která by byla určena dětem. Ano, s dětmi kolem 12 let si již hru zahrajete, ale opakuji, že Medobraní je spíše hráčská hra.

Za další přednost hry považuji pro mě zajímavý mechanismus skládání úlu a sběru nektaru. Je to něco, co jsem u hry zatím neviděl a rozhodně mě to v tuto chvíli baví. Hra tak v sobě spojuje prvky worker placementu, engine buildingu a skládání tvarů. Nicméně pokud od tohoto mechanismu čekáte nějakou větší hloubku, bohužel se asi nedočkáte. Na začátku sice hráči vylosují počáteční rozestavení úlu (jedno společné pro všechny), tedy jak poskládají své startovní dílky úlu, to však strategii pro danou partii příliš neovlivní. A to jednoduše z toho důvodu, že během pár kol se dostanete do bodu, kdy se vaše počáteční dílky stejně ztratí v rozrůstajícím se úlu. To však nemění nic na tom, že skládání úlu je zábavné. 

Další předností je určitě interakce mezi hráči. Tu zde tvoří jeden jednoduchý prvek, a tím je sběr nektaru na louce. Může se tak snadno stát, že si brousíte zuby na rozmarýn, ale ten vám vyfoukne jeden z protihráčů. Ačkoliv na louce je daného nektaru více, stejně jste pod tlakem na to, abyste daný nektar vzali dříve než vaši protihráči. Tento mechanismus na jedné straně vytváří interakci, což je určitě dobře, na druhé straně však souvisí s nevýhodou „monopol na některé zakázky“ popsanou níže. 

 

Nevýhody

V poslední době některé významné deskoherní pořady československé scény s oblibou skloňují slovo „inovace“. S lítostí musím oznámit, že na hře je inovativní pouze skládání úlu, zbytek je mnohokrát viděný. Jako celek za mě ale Medobraní funguje velmi dobře.

Jako další nevýhodu by někteří mohli vnímat to, že za určitých podmínek, může jeden z hráčů získat monopol na některé zakázky. K tomu, aby se toto stalo, je však třeba toho, aby jeden z hráčů sebral všechny nektary jednoho druhu. Což je pochopitelně možné pouze ve chvíli, kdy ho ostatní hráči nechají. Nicméně pokud se tak stane, může situace vyústit až v to, že nabídka zakázek obsahuje pouze ty medy, které je schopen vyrábět pouze jeden hráč. Což mu dává poměrně velkou kontrolu nad celou hrou. Klíčem k vítězství v partii je totiž efektivní využívání zakázek, které mimo bodů poskytují i bonusové akce. Musíte tak neustále sledovat vaše protihráče, dedukovat, po které zakázce by mohli jít, a ideálně jim to samozřejmě překazit. To však v případě, kdy nemáte přístup k danému nektaru, zkrátka nebude možné.

Musím zdůraznit, že obě výše zmíněné nevýhody nevnímám jako příliš podstatné. Za daleko větší nevýhodu považuji to, že ani po přibližně 10 partiích nejsem schopen říct, jak moc je hra komplexní. Opravdu, ačkoliv zde stále zdůrazňuji, že ta hra je spíše hráčská, myslím si, že její obtížnost leží přesně mezi rodinnou hrou a hrou hráčskou. Hardcore hráče tak možná neuspokojí, pro rodinné hraní bude zase příliš složitá. Zatímco náročnější hráči potřebují hlubší herní zážitek a větší prostor pro zkoumání mechanik a herních strategií, rodinné hraní zase vyžaduje menší hloubku. Medobraní je hra vhodná spíše pro skupinky, které si užívají relativně pohodové hry, které je ale přece jen donutí zapojit mozkové závity. To ale opět nemusí nutně být nevýhoda. Jen to může znamenat menší počet potenciálních kupců.  

Jo a málem bych zapomněl na ten zatracený zápisník na body. :D

 

Privátní: Medobraní – žeton prvního hráče, medy, pyl a tolary.JPG
Další komponenty: medy, pyly, žeton prvního hráče a tolary

 

Závěr

Medobraní je hra, která mě velice mile překvapila. Chtěl jsem ji vlastnit zejména kvůli své zálibě v medu a kvůli velmi povedené grafické stránce. Nakonec jsem ale od stolu odcházel s pocitem, že jsem si zahrál plnohodnotnou hru, která rozhodně neurazí ani náročnější hráče. A tento pocit přetrvával i po několika hrách. Po ± 10 partiích jsem však dospěl do bodu, kdy mám pocit, že Medobraní už mi nabídlo vše, co mohlo. Přesto se však jedná o hru, kterou bych doporučil do sbírky. A to v případě, že splňujete alespoň následující podmínky:

  1. máte tisícikorunu, kterou hra momentálně stojí,
  2. máte polici, kam se vám hra vejde.

A pokud navíc splňujete následující:

  1. máte občas chuť vytáhnout nenáročnou hru, která ale není hloupá a dokáže během hodiny a půl zabavit pokročilejší i začínající hráče.

…pak je Medobraní hra přesně pro vás.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Cesta kolem světa za 80 dní
Cesta kolem světa za 80 dní
Akt. cena: 260 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas