RAVENSBURGER: Přehled deskoherních novinek

Autor: Ondřej Podavka | 8.6.2024 | 7

Firma Ravensburger přinesla na český trh za poslední týdny a měsíce několik nových her:

Skull King: Král lebek je štychová hra Brenta a Jeffreyho Beckových, v níž hráči sázejí na počet štychů, který se jim v aktuálním kole podaří uhrát. Hraje se na 10 kol, v prvním kole se rozdá jedna karta a v každém dalším o jednu více než v předchozím. Na konci každého kola hráči získají body v případě správného tipu; v opačném případě (podle zvoleného způsobu skórování) obdrží menší počet bodů, nezískají žádné body či body ztrácejí.

Hra je určena dvěma až osmi hráčům od 8 let, herní doba je 30 minut.

Cover Your Assets: Co je moje, to je moje! je malá rodinná hra taktéž od Brenta a Jeffreyho Beckových, tvořená kartami s uvedenou určitou hodnotu v tisícovkách dolarů. Hráči se ve hře snaží nahromadit co největší majetek: během svého tahu zahrávájí dvojici karet stejné hodnoty, mohou se však též pokusit ukrást poslední zahranou dvojici karet soupeřů.

Hra je určena dvěma až šesti hráčům od 8 let, herní doba se pohybuje od 15 do 45 minut.

Odložené případy: Vražda s úroky Jima Symondse je další titul ze série detektivních her, v níž dosud česky vyšly Smrtící případ a Špetka vraždy. V balení hry hráči naleznou složku s realistickými dokumenty (např. fotografie a výslechy podezřelých, nemocniční a laboratorní zprávy, záznam z průmyslové kamery apod.), s jejichž pomocí se budou snažit vyřešit smrt pracovníka banky Davea Connellyho a vedoucí pobočky Clare O’Callaghan, otrávených chvíli poté, co Dave v práci oslavil své 25. narozeniny.

Hra je určena jednomu až čtyřem hráčům od 14 let, herní doba se pohybuje od jedné do dvou hodin.

Minecraft: Explorers je kooperativní karetní hra Matthewa Dunstana zasazená do světa Minecraftu. Hráči během svého tahu mohou mj. prozkoumávat krajinu, a nacházet tak různé předměty (některé mohou během hry využívat, např. krumpáč a meč usnadňují průzkum) či bojovat s monstry, a tím získávat trofeje. Na konci každého tahu se otáčejí karty s monstry, mezi něž je zamíchaná karta konce hry. Cílem hráčů je nalézt předměty znázorněné na kartách truhel, vyložené během přípravy hry ‒ pro vítězství stačí zaplnit všechny truhly až na jednu ‒, hráči to však musejí stihnout, než bude odhalena karta konce hry.

Hra je určena jednomu až čtyřem hráčům od 8 let, herní doba je 30 minut.

Farmářský handl je téměř 40 let stará dražební karetní hra Rüdigera Koltzeho. Tvoří ji karty peněz o různých hodnotách a 10 kvartet zvířat, z nichž každé přiděluje na konci hry body; cílem hráčů je získat co nejvíce bodů. Ve svém tahu mohou hráči provést buď dražbu, nebo obchod. V dražbě se otočí vrchní karta z balíčku a aktivní hráč se stává licitátorem. Na konci dražby kartu buď prodá vítězi dražby a inkasuje od něj peníze, nebo může naopak využít předkupního práva a zaplatit za ni vítězi dražby. Při obchodu může aktivní hráč nabídnout soupeři peníze za jeden druh jeho karet; dotyčný protohráč může buď nabídku přijmout, nebo dát protinabídku (karty peněz jsou však vždy lícem dolů). Kartu zvířete poté získá hráč, který nabídl více peněz, a oba hráči si ponechají peníze od soupeře. Takto hráči postupují do rozdělení všech kvartet, načež si spočítají body ‒ celkový výsledek hráče představuje součet hodnot získaných za jednotlivá kvarteta, vynásobený počtem kvartet.

Hra je určena třem až pěti hráčům od 10 let, herní doba je 45 minut.

Echoes Ozvěny: Housle Matthewa Dunstana a Davea Nealeho je již pátý titul v sérii detektivních audioher s aplikací, při níž hráči společně řeší záhadu za využití zvukových nápověd. Hra je zasazena do roku 1788, kdy jsou po koncertě ve vídeňském Burgtheateru nalezena dvě těla bez známek života.

Hra je určena jednomu až šesti hráčům od 14 let, herní doba je jedna hodina.

To (ne)chceš! ‒ popová kultura je nová varianta blafovací paměťové párty hry Kaspera Lappa To (ne)chceš!. Hru opět tvoří karty znázorňující vždy jeden předmět a funguje na totožném principu jako původní titul: hráči si ve svém tahu vždy doberou jednu kartu, již ukáží ostatním a umístí před sebe lícem dolů, a poté předají někomu z protihráčů jako dárek kartu, již získali v předchozím průběhu hry; musí však říct, co je to za dárek (přitom si může vymýšlet, zejména pokud si nepamatuje, co za předmět na kartě je). Obdarovaný poté může dárek přijmout a pokračovat vlastním tahem, nebo říci, že to není označený předmět, a dárek odmítnout. V tom případě se karta odhalí a hráč, jenž neměl pravdu, obdrží trestný bod. Hra pokračuje, dokud některý hráč neobdrží tři trestné body, a hráč s nejnižším počtem trestných bodů se stane vítězem.

Hra je určena třem až osmi hráčům od 8 let, herní doba je 15 minut.

Hledání Eldoráda je závodní deck-building od Reinera Knizii, v němž se hráči snaží přesunout svoji figurku přes hustou džungli, vodní plochy a vesnice domorodců až k bájnému Eldorádu (jeho poloha na herní mapě je od začátku všem známá). Ve svém tahu hráči mohou využít karty v ruce k pohybu některým ze tří typů terénu, popř. též na nákup pokročilejší karty. Nabídku karet tvoří šest hromádek karet určitého typu, jichž je ve hře celkem 18; poté, co je jiný typ zcela rozebraný, se součástí nabídky stane některý ze zbylých 12, aby bylo v nabídce opět šest typů karet. Hráč, jehož figurka se nejdříve dostane do Eldoráda, se stane vítězem.

Hra je určena dvěma až čtyřem hráčům od 10 let, herní doba se pohybuje od půl do jedné hodiny.

Trolí hlídka

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěknej přehled. Já hrál jen Hledání Eldoráda, které mi dost připomínalo Lovce relikvií. Ale ve čtyřech to bylo fajn, a to nejen proto, že jsem to nakonec vyhrál. :D 

_____________________________________________
· šéfredaktor aktualit, schvalování a správa videí
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

8.6.2024 20:19:17

Ještě aby vydali jednu z nejlepčích rodinných her, co mají v repertoáru.

https://boardgamegeek.com/image/335542/pyramid-of-pengqueen

Snad jedinej one-vs-all se skrytým pohybem, co je současně dost jednoduchej, aby se dal hrát i s děckama, a originální svislej herní plán. A dotisk nikde. :(

9.6.2024 10:30:16

Vybíráme z Bazaru

Ins Innere Afrikas
Akt. cena: 0 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas