Pásovec – herní homeopatikum

Autor: Miner | 27.12.2023 | 10

Pásovec je další z řady minimalistických rychlých her: malá krabička, 60 karet (s pásovci), 6 kostek a 36 žetonů (s pásovci) a pravidla na půl A5. Už komponenty naznačují, že asi nepůjde o komplexní hru. Ale skutečný minimalismus Pásovec ukáže, až když přijde na hru samotnou. Chtěl jsem původně napsat na herní mechaniky, ale to by u Pásovce bylo přehnané – hra vlastně téměř žádné mechaniky nemá.

 

Privátní: 20231223_174859.jpg
Krabička

 

Kudy běží pásovec

Jak se tedy Pásovec hraje? Naprosto jednoduše, rozdáte každému hráči 10 karet (v balíčku jsou karty v hodnotě 1–20, každá třikrát) a těch se následně všichni snaží zbavit. Ve hře jsou tři páry kostek s hodnotami 1–3, 4–6, resp. 7–9, aktivní hráč vybere libovolný počet a kombinaci kostek a těmi hodí. Součet hozených čísel pak říká, jakou kartu může každý hráč odhodit (pouze jednu). Hráči mohou odhodit až tři žetony pásovce a tím zvýšit/snížit hodnotu karty o jedna za každý takto odhozený žeton, případně pokud hráči odhodí čtyři žetony pásovce, mohou odhodit jakoukoliv kartu bez ohledu na její hodnotu. Pokud hráč nemůže odhodit žádnou kartu nebo nechce doplácet žetony pásovce, získá jeden žeton pásovce navíc do maximálního počtu pěti.

Takto se hráči střídají až do chvíle, kdy někdo odhodí poslední kartu, ostatní hráči si napíšou trestný bod za každou kartu, která jim zbyla. A následuje další rozdání, do kterého si ovšem hráči nechávají žetony pásovců z předchozí hry. Po třech rozdáních je konec, sečtou se trestné body a kdo jich má nejméně, vyhrál.

A to je celé? Ano, to je celé, ve hře neděláte nic jiného, než že vyberete kombinaci kostek a těmi hodíte (když jste na řadě) a odhodíte kartu nebo si vezmete žeton pásovce. Nic víc, nic míň.

 

Privátní: 20231223_175039.jpg
Veškerý obsah hry

 

Hodnocení

A dá se tedy Pásovec vůbec považovat za hru? Má smysl to vůbec hrát a kde je zábava? Všechny tyto otázky jsou na místě a v odpovědi se vrátím k titulu mé recenze „herní homeopatikum“.

Pásovec obsahuje různé prvky, které máme u her rádi (výběr kostek je herní rozhodnutí, čekání na výsledek hodu dodá napětí, při utrácení žetonů můžete taktizovat kolik utratit a které karty se chcete zbavit), ale vše v množství skutečně molekulárním. Výhodou je, že hraní Pásovce nevyžaduje téměř žádnou mentální kapacitu, dá se hrát na závěr večera, když už jsou hráči unaveni, dá se hrát při čekání na další hráče, kde oceníme, že si při hraní Pásovce můžeme v klidu povídat. Pásovec se také dobře hraje s dětmi, které baví a zároveň je nevyčerpává a bez problémů udrží pozornost po dobu hry.

Na druhou stranu Pásovec je hra, která je naředěná tak moc, že už skoro není hrou a je na každém, jestli na sebe jeho homeopatický účinek nechá působit nebo ne. Zažil jsem hráče, kteří odmítli dohrát, byť jen jednu partii (tři rozdání) s tím, že to není hra, ale znám hráče, kteří Pásovcem rádi zakončí herní večer, neobtěžují se počítat počet rozdání a hrají, dokud je hra baví – často se pak Pásovec hezky natáhne.

Za sebe hodnotím Pásovce kladně, je to pro mě typický filler, ale také dětská hra. U dětské hry se pozastavím, Pásovec totiž není jen jednoduchý a chytlavý, ale dětem zároveň představuje koncepty jako je pravděpodobnost nebo distribuce hodnot. Samozřejmě nelze čekat, že hraním Pásovce tyto koncepty rovnou plně pochopí a budou aplikovat, ale i setkání a částečné navnímání je fajn.

 

Abych to celé nějak uzavřel: Pásovec není nejlepší hra na světě a naprosto rozumím tomu, že pro někoho už je za hranou triviality a představuju bezduchou nudnou činnost; rozhodně také uznávám, že hra balancuje na tenké hraně, ale pro mě funguje jako fajn rychlovka, kterou můžete vytáhnout kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv a jako bonus je to hra, která baví děti. Pokud máte rádi podobný styl mini her či hříček, zkuste ji, pokud vás jednoduché hry nebaví nebo vás vyloženě odpuzují a nejjednodušší karetní hrou, kterou uznáváte je bridž či taroky, pak Pásovce rovnou přeskočte.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Herní homeopatikum je naprosto dokonalý slovní obrat. Minere začals novou éru.

28.12.2023 10:22:43

Tak to jsem nečekal, že to bude až tak triviální. :-) Zlaté staré dobré #Karma  karty , kde máte stejný cíl (zbavit se karet), pravidla zaberou o 2 minuty déle, ale je to podstatně hráščtější :-)

28.12.2023 11:10:36

Hele, aby nedošlo k mýlce – mě to třeba baví hodně (Karmu teda neznám), protože je to jednoduché, ale zároveň tam musíš nějak manipulovat s tou pravděpodobností a trochu i třeba koukat, co házejí jiní a odhadovat z toho, co by mohli třeba ještě v budoucnu házet (i když pokud to někdo bude hrát na random, nepomůžu si tím :) ). A zatím s tím byla vždycky u stolu zábava (zejména v plném počtu, když jsme si navzájem “dobře radili”, jakými kostkami má kdo házet).

Ale samozřejmě se dá argumentovat, že jsem ve střetu zájmů. :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

28.12.2023 12:39:25

Vybíráme z Bazaru

Moje kavárnička
Moje kavárnička
Akt. cena: 520 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas