In vino veritas v Toskánsku

Autor: sasa | 2.9.2023 | 8

Když v roce 2022 společnost Albi vydala osvědčenou starší hru (v originále vyšla v roce 2015) Vinohrad, stala se hned hitem a  prakticky hned se začalo mluvit o tom, zda bude vydáno rozšíření Toskánsko. Tomu, že Albi s jeho vydáním počítá, nasvědčovala i pravidla základní hry, v kterých se nacházely odkazy právě na toto rozšíření. Zároveň s rozšířením počítaly i karty Automy. Díky úspěchu základní hry jsme se skutečně letos v létě Toskánska dočkali. Již od začátku se o něm mluví jako o rozšíření esenciálním, tedy důležitém a v mnoha ohledech měnícím základní hru. Na otázku, jestli tomu tak skutečně je, zkusím odpovědět na následujících řádcích.

 

Zdědil jsem Vinohrad

Pár řádků pro ty, kteří o Vinohradu nikdy neslyšeli. V základní hře jste zdědili zanedbaný malý vinohrad s malým sklepem, 3 prázdnými poli, 2 běžnými pracovníky a 1 zkušeným pracantem. Vaším úkolem je nasbírat během dopředu neurčeného počtu let (kol) co nejvíce vítězných bodů. Konec hry se spouští jakmile jeden z hráčů dosáhne 20 vítězných bodů. Rok se nepřekvapivě dělí na 4 roční období. Jaro slouží pro výběr času vstávání vašich pracovníků (čím dříve, tím dříve jste na tahu, ale také obdržíte menší bonusy, než když si pospíte). Léto a zima slouží k umisťování pracovníků na jednotlivé lokace, které vám umožňují rozličné akce (od zisku karty vinné révy, kterou můžete zasadit, po stavbu zařízení dávající vám rozličné bonusy až po sklizeň révy a výrobu vína a jeho následný prodej; mimo to můžete ještě uspořádat prohlídku vinohradu, nebo získat a zahrát karty letních a zimních pomocníků, či rozšířit počet svých pracovníků). Zde je třeba zmínit zajímavý mechanismus, kdy pracovníka můžete umístit během roku pouze jednou. Tedy pokud ho pošlete pracovat na vinohrad na jaře, je po zbytek roku nedostupný. Zároveň jiné akce je možné dělat na jaře a jiné na podzim. Pokud jste například na jaře nezasadili vinou révu, nemáte v zimě co sklízet. Během podzimu si můžete najmout letního nebo zimního pomocníka. Na konci roku vám budou zrát hrozny a víno, vrátí se vám domů pracovníci, získáte trvalý příjem a posune se začínající hráč.

 

Vzhůru do Toskánska

Rozšíření přináší velké množství materiálu a velmi zásadní změny v průběhu hry. V krabici najdete:

  • Rozšířený herní plán
  • 36 žetonů vlivu
  • 36 karet zařízení
  • 6 konstrukčních desek rozšiřující desku vinice
  • 11 karet specializovaných pracovníků
  • 14 figurek specializovaných pracovníků

 

Privátní: obsah rozšíření.jpg
Obsah rozšíření

 

Rozšíření zahrnuje 3 nové varianty, nebo chcete-li moduly. Můžete je hrát samostatně, nebo všechny najednou.

Prvním a tou nejzásadnější změnou je nový herní plán. Jestliže v základu mohli vaši pracovníci pracovat pouze v létě a v zimě, nyní mohou pracovat po celý rok. Mechanika, kdy můžete pracovníka umístit pouze jednou ročně je zachována. Většina akcí ze základní hry je zachována, kromě akce „Prodej aspoň 1 žeton hroznů“, ale jsou rozloženy ne do dvou, ale do 4 období. Nově přibyly 3 akce:

  • Jarní akce  „Šíření vlivu“, díky které můžete šířit vliv do různých částí Toskánska – za umístění svého žetonu vlivu obdržíte vždy nějaký bonus (kartu, peníze). Zároveň na konci hry hráč, který má převahu v daném regionu, obdrží vítězné body. Pro hru dvou hráčů se doporučuje toto pravidlo vítězných bodů na konci nepoužít.
  • Letní akce „Obchodování“ – ta nahradila akci „Prodej aspoň 1 žeton hroznů“ a umožňuje vám směnit mezi sebou dvě z následujících položek: 3 liry, 1 bod, 2 libovolné karty, 1 hrozen vína.
  • Zimní akce  „Prodej 1 žeton vína“ – nová možnost, jak získat vítězné body za víno. Cena je určena jeho druhem nikoli jeho hodnotou. Jedná se o alternativu, pokud na vás nezbyde volná akce „Vyřiď“. 

Zároveň se zvyšuje množství vítězných bodů potřebných pro ukončení hry z 20 na 25.

Nová mapa mění i způsob vstávání: po pasování v zimě umisťujete svůj žeton kohouta  na volné pole na stupnici vstávání na jaře následujícího roku. A vždy, když v daném ročním období pasujete, posune se kohout automaticky v daném řádku do sloupce nového ročního období a vy případně získáte uvedený bonus. Jediné omezení pro umisťování kohouta je, že na první řádek (tedy možnost vstávat jako první) můžete umístit kohouta pouze tehdy, pokud jste v předchozím roce byli na posledním řádku (a tedy vstávali jako poslední).

Druhou možností, jak obohatit svůj zážitek z Vinohradu je najímání specializovaných pracovníků. Na začátku hry se náhodně vylosují 2 specializovaní pracovníci, kteří budou dostupní k najmutí skrze akci „Zaplať 4, abys vyučil pracovníka“. Pokud se rozhodnete zmíněnou akcí najmout místo běžného pracovníka specializovaného, bude vás najmutí stát 1 liru navíc. Specializovaní pracovníci nezvyšují celkový počet pracovníků, které lze zaměstnat – stále nemůžete mít celkem více než 6 pracovníků. Každý specializovaný pracovník má své zvláštní schopnosti, které jsou popsány na jeho kartě. Pomocnou ruku při práci na vašem vinohradu vám může podat například profesor, farmář, šéf, ale i mafián, cestovatel nebo politik.

 

Privátní: profese.jpg
Profese

 

V Toskánsku také již nejste omezeni pouze na zařízení dostupná na desce vašeho vinohradu, ale nově je můžete stavět prostřednictvím karet zařízení. Kromě efektu, který se dá použít během hry, obdržíte za postavení zařízení 1 vítězný bod. Nová zařízení se staví buď na jedno ze dvou míst na vaší konstrukční desce nebo na prázdné pole na vaší desce vinice. Kromě toho, že můžete zařízení postavit, můžete ho – pokud potřebujete – i zbourat.

Ve hře se vyskytují tři druhy zařízení:

  • Akční zařízení fungují podobně jako zařízení „Povoz“. Mají vlastní akční pole na které můžete jednou ročně umístit svého pracovníka.
  • Zlepšovací zařízení poskytují trvalou výhodu.
  • Doplňující zařízení přináší výhodu na konci roku. Například přinášejí vítězný bod, kartu nebo další zrání vína.

 

Privátní: vybaveni.jpg
Karty vybavení
Privátní: konstrukcni deska.jpg
Konstrukční deska

 

A jak je v Toskánsku?

Kvalita komponent odpovídá kvalitě základní hry, kterou bych mohl definovat jako standardní. Nejsou ani špatné, ani ale nevybočují z běžných standardů. Co mě zaujalo, je pevnější krabice, v které se rozšíření nachází. Ale vzhledem k tomu, že jsem rozšíření i s obalenými kartami uložil do krabice základní hry, zas tolik ji neocením.

Graficky komponenty ladí se základní hrou – ať již karty nebo nový herní plán. Dle mého jsou ilustrace velmi zdařilé, neruší a krásně zapadají do celkového pojetí hry.

Když se zaměřím na herní mechanismy, velmi oceňuji rozložení akcí do všech 4 ročních období i možnosti nových akcí. Zvláště se mi líbí možnost prodat víno za vítězné body i bez fialových karet. Nepřináší sice tolik vítězných bodů, ale ne vždy na vás zbyde akce na prodej vína prostřednictvím fialových karet a toto je dobré východisko z nouze. Líbí se mi i přepracovaný systém vstávání, kdy bonusy získává hráč postupně, a to při přechodu na nové roční období. Zároveň si čas vstávání vybírá podle pořadí pasování v zimě. Zde jediné, co mi přišlo zbytečné, je možnost/povinnost hráče jít na první řádek pouze v případě, že v předchozím kole se jeho kohout nacházel na posledním řádku. Pravděpodobně je zde nějaký skrytý herní princip, který mi ale zůstal utajen. Zajímavá je možnost šířit svůj vliv v Toskánsku – ve hře dvou hráčů i solitéru doporučuji nedávat si body na konci hry za převahu v jednotlivých regionech. Přijde mi to příliš silné a v podstatě to rozhoduje hru. Zároveň žetony vlivu mohly být menší. Ve větším počtu hráčů se špatně vejdou do jednotlivých regionů.

Specializovaní pracovníci krásně obohacují hru, musíte přemýšlet, jak je co nejlépe (a také kdy) umístit, aby vám přinesli co největší výhodu. Mohou vám umožnit stažení jiného pracovníka umístěného ve stejném období nebo je třeba můžete umístit na volné políčko z předchozího období. To vše vás nutí ještě více přemýšlet o jejich využití.

Nové karty vybavení také velmi oživují hru. Již nejste vázáni na těch několik  zařízení ze základní hry – počet, těch, která mohou být v jednom okamžiku aktivní, není velký. Nyní máte 2 políčka na konstrukční desce a možnost vybudovat nová zařízení až na 3 polích, což ale nevyužijete. Proto je snadné si udržet přehled o jejich výhodách, a méně častěji se tedy stává, že některý z bonusů zapomenete využít.

Pokud bych měl Toskánsku něco vytknout, je to to samé, co je problém již v základní hře. Jedná se o větší podíl náhody a proměnlivou sílu karet. Ve Vinohradu je z pohledu karet jedno, jestli hrajete ve dvou nebo šesti hráčích. Žádné karty se nevyřazují ani nepřidávají. Přesto některé karty ve dvou hráčích nejsou tak silné jako ve více. Přitom by stačilo některé označit například jako „3+“.

Tématicky Toskánsko pokračuje v již tak zdařilé simulaci vína ze základní hry. Jediné co mi tu tématicky nesedí (a to již od základu) je mechanika vzniku růžového a šumivého vína. Ač nejsem vinař, nemyslím si že růžové víno v reálu vzniká tím, že se vylisují společně hrozny červeného a bílého vína a u šumivého stejně tak, jen v jiném poměru.

 

Přes to všechno je Toskánsko skvělým rozšířením již tak výborné hry, kterou v mnohém zásadním způsobem obohacuje, ale zároveň ji nedělá zbytečně složitější.

Poslední otázkou tedy zůstává, jestli se vyplatí si Toskánsko pořídit. Tady bych zájemce rozdělil do dvou kategorií. První skupinou je příležitostný hráč Vinohradu. U této skupiny si myslím, že základní Vinohrad je natolik kvalitní hrou a Toskánsko natolik mění herní mechaniky, že není koupě rozšíření nezbytností. Pokud ale máte již pár partií Vinohradu za sebou, potom s jeho pořízením určitě neváhejte, protože vám posune zážitek z hraní zase o kousek dál a přidá vám další možnosti, jak rozvíjet svůj – na počátku zanedbaný – vinohrad.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Sleeping Gods: Distant Skies (Collector's Edition)
Sleeping Gods: Distant Skies (Collector's Edition)
Akt. cena: 3100 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas