Hra kamkoliv

Autor: Šamšula | 20.5.2021 | 1

Super hra. Mnoho her má celkem široké rozpětí hráčů, ale snad žádná mi nepřišla stejně hratelná ve třech i v šesti. Jasně, dynamika hry se tím mění, ale neztrácí na zajímavosti. Nejvíc se Hobiti hodí k popíjení, ale není to 100% nutné. Jediné, co by se dalo vylepšit, je počítání bodů. Pamatovat si body je někdy těžké, řešíme to malými korálkovými počítadly. Za počítání musím pár bodů strhnout, takže Hobiti za mě dostávají hodnocení 95 %.

A teď něco o hře samotné. Naučit se pravidla trvá asi tak pět minut, pak doporučuji vyzkoušet pár kol otevřené hry a teprve pak začít hrát. Velice krátce k pravidům. Na začátku každý dostane šest karet. Pak se draží, kdo začne hru. Prostě vyberete kartu z ruky, tajně ji položíte na stůl a pak je všichni otočíte. Kdo má na kartě nejvyšší číslo, začíná. Pokud více hráčů nabídlo stejnou nejvyšší hodnotu, dražba pokračuje. Kdo vyhraje, odhodí všechny karty použité v dražbě a začíná hru, další je na řadě hráč po levici a tak dále. Nic těžkého, jednou to zkusíte a pochopíte.

Jak probíhá hra? Každý hráč může zahrát dvě akce. Akce jsou tyto:

  • vyložení karty z ruky: Karty zůstávají vyloženy před hráčem a přidávají mu body. Patří mezi ně třeba Slušivý klobouček, Měšec zlaťáků, Věrný poník a další.
  • zahrání karty oslavy: U Pitky se vykládá pití, u Žranice zase jídlo. Kdo vyloží nejvíc, získá tolik bodů, kolik je uvedeno na kartě.
  • zahrání černé karty: Černé karty ovlivňují jiné hráče. Patří mezi ně např. Krádež, Průjem (až do konce dalšího tahu se nemůže účasnit oslav), Vyžle (zrušení bodů za neúčast na Žranici) a další.
  • procházka: Hráč si dobere dvě karty z balíčku.
  • zahradničení: Hráč zahodí kartu z ruky a získá dva body.
  • lenošení: Hráč získá bod, nic jiného se neděje.

Ještě bych dodal, že můžete mít v ruce jen osm karet, takže se zahradničení občas fakt hodí.

 

A teď už vemte vyřezávanou hůl, slušivý klobouček a věrného poníka, uspořádejte ohňostroj a žranici a ukažte, že jste opravdový hobit.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Gloomhaven: Lví chřtán
Gloomhaven: Lví chřtán
Akt. cena: 730 Kč
Končí za: 9 hodin

Offcanvas