DŘEVĚNÉ DESKOVKY: Hry ze života představují své novinky

Autor: tadzi | 13.6.2023 | 3

Deskové hry nás obvykle staví do fantastických světů. Takových, které jsou plné draků, vesmírných lodí a roztomilých zvířátek. Ale z velké části se zapomíná na to, že i obyčejné každodenní činnosti s sebou mohou přinášet zábavu. A právě se sloganem Hry ze života přichází na svět s nabídkou her nové vydavatelství Dřevěné deskovky. Ve sloganu je navíc ukrytý dvojsmysl, protože většina jejich her bude ze dřeva nebo papíru a jsou tedy i vyrobeny z něčeho, co v sobě mělo dříve život.

A přesně podle tohoto sloganu uvedli na trh v březnu hned kvarteto novinek. První z nich nese název Čekáme miminko a není to tak docela hra. Jedná se spíš o naučnou pomůcku, ve které hráči plní úkoly a tím objevují nástrahy a úskalí, která čekají na nastávající rodiče. Hra se snaží nabídnout a připomenout maminkám a tatínkům všechno, na co by neměli v těch devíti měsících zapomenout. Texty úkolů jsou konzultované s porodními asistentkami, ale obsahují také vlastní zkušenosti od testovacích skupin. Nečekejte od ní velkou znovuhratelnost, ale spíše náhradu složitého a časově náročného vyhledávání na Internetu nebo v knihách.

I druhá hra přináší zdánlivě obyčejné téma – chytání ryb – do akční hry. Hra nese název Na háčku a budete v ní opravdu nahazovat pruty a vytahovat ryby. Jejich jména a životní prostředí se dozvíte v rámci příručky pravidel. Především ale je třeba mít šikovné ruce. Partie nabízí dvě varianty - tahovou a akční, ve které hrají všichni současně a dokonce sdílí jeden rybník.

Zoubková víla - připravená hra

Výraznější naučnou roli plní hra Zoubková víla, ve které se autoři poprvé pustili do kombinace dřeva a jeho potisku. Výsledkem je hra se čtyřmi deskami s otevřenými ústy, která jsou na začátku plná krásných bílých zubů. Jenže zatímco většina hráčů bude chtít v rámci svého tahu zuby čistit, jeden z hráčů na sebe vezme roli zlé zoubkové víly a postupně bude hráčům zoubky kazit. Mohou dokonce vypadnout. Ale s kartáčkem a správným používáním kostek tomu hráči mohou zabránit.

 

V další hře nás autoři zvou na rozkvetlou louku plnou pylu. Hráči na sebe ve hře Na křídlech motýlů vezmou roli třepotajících se krasavců. Hráči přelétají po herním plánu, který je zaplněný barevnými kuličkami pylu a snaží se posbírat kuličky ve své barvě.

V jejich nabídce nalezneme ale i starší tituly – hru Qwerty testující vaši znalost klávesnice a rozložení znaků nebo hru Kočičí pyramida, ve které na sebe stavíte mírně nestabilní figurky koček a musíte vědět, kdy skončit, abyste nepřišli o všechny body.

Hra Dračí vejce je také staršího data, ale nabízí pohled do světa maticových displejů. Hráči mění korálky za ty s vyšší hodnotou, budují obsah svého pytlíku, kuličky losují a postupně plní úkoly, které dostali na začátku. Musí z kamenů sestavit na své tabulce odpovídající číslici a to rychleji než soupeř. Hra využívá známý mechanismus bagbuildingu.

V přípravě jsou i další hry o zdánlivě obyčejných tématech. Mezi ně patří hra o stříhání vousů, foukání bublinek nebo fotoaparátech.

Kočičí pyramida

 

K těmto jednoduchým hrám ale připravují autoři také velkou příběhovou hru Kočičí mrakodrap, která se bude skládat z 15 scénářů propojených příběhem a v krabici s nimi se bude ukrývat také přibližně deset obálek s obsahem, který budete odemykat až v průběhu kampaně. Tématem hry je logické uvažování a zapojení podmínek a opakování do reálného příběhu. Samotný příběh robota Edy už nyní čítá více než 40 000 znaků a kromě této postavy je v hlavní roli velký dřevěný mrakodrap. Součástí hry bude také krátká výuková kampaň, kterou autoři mají v plánu dát k dispozici zdarma ke stažení a vytištění. I po dokončení kampaně ale bude možnost si vymýšlet vlastní úkoly a hra tedy ani po dokončení všech 15 scénářů nepozbude znovuhratelnost.

A v době psaní tohoto článku ohlásili ještě hru Pohádky na dobrou noc. Jedná se o vyprávěcí party hru, ve které si hráči sami z obrázku složeného z kreseb dětí vyberou téma a na to pak vypráví příběh, který musí mít předepsanou délku trvání. Čím lépe se trefí do požadovaného času, tím více bodů dostanou.

Seznam připravovaných novinek v češtině

Trolí hlídka

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hellenica Story of Greece + všechny expanze
Hellenica Story of Greece + všechny expanze
Akt. cena: 5500 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas