Dobble Connect

Autor: Strachkvas | 21.6.2023 | 1

Postřehová hra Dobble je na českém deskoherním trhu etablovaná již mnoho let, a to v nespočtu různých variant. Hráči tak mohou hledat shodné obrázky nejen v základní verzi hry, ale i ve variantě Harry Potter, Star Wars nebo třeba Tlapková patrola či ZOO, přičemž hra samotná je ve všem – krom obrázků – stále stejná. A právě zde přichází na scénu novinka (v češtině přináší vydavatelství Blackfire) od osvědčených autorů Denise Blanchota, Guillauma Gille-Navese, Jacquese Cottereaua a Igora Polouchina: Dobble Connect, která tento již zavedený koncept obohacuje o… něco ne nepodobného piškvorkám.

 

Privátní: Po vybalení.JPG
Po vybalení

 

Vizuální stránka a kvalita komponent

Po grafické stránce mi Dobble connect hodně připomíná základní hru Dobble s tím rozdílem, že jednotlivé obrázky sePrivátní: Detail karty.JPG jeví o něco více detailní a barevné. V žádném případě se však nejedná o recyklaci motivů z původní verze hry. Mezi 91 unikátními symboly najdeme i takové, jako kapybara, japonské Mochi (spíše Dango) knedlíčky, list monstery nebo ramen. Šestistranné karty jsou pevné, neohýbají se a tisk na nich je kvalitně provedený.

 

Příprava hry, její průběh a mechaniky

Každý z hráčů (respektive týmů) si vezme balíček dvaceti karet ve zvolené barvě, zamíchá jej a v případě více hráčů v jednom týmu rovnoměrně rozdělí karty mezi ně. Startovní karty s černým okrajem (představující současně vítězné body) se položí doprostřed stolu a jedna z nich se otočí lícem vzhůru. To je z přípravy vše a hra může začít.

Všichni hráči hrají současně, přičemž stejně jako v případě klasického Dobble platí, že hráč musí najít shodný symbol na své kartě a na kartě, která je už na stole. Následně jej nahlas ohlásí a svou kartu přiloží tak, aby se stranou dotýkala karty, s níž se shoduje v nahlášeném symbolu. Cílem hry je pak vytvořit souvislou řadu čtyř karet ve vaší barvě. Tým, kterému se to podaří jako prvnímu, vyhrává a startovní kartu si vezme na připomínku získaného bodu. Navíc si do svého balíčku musí přimíchat i kartu od každého ze soupeřů. Otočí se další startovní karta a pokračuje se dalším kolem. No a hráč či tým, který získá jako první předepsaný počet bodů, vítězí!

Jak je patrné, Dobble Connect je opět interaktivní postřehová hra, a stěžejní mechanika v podobě co nejrychlejšího nalezení dvojice shodných symbolů tak nikoho nemůže překvapit.

 

Privátní: Průběh partie.JPG
Průběh partie

 

Pravidla

Jak se na oddechovou party či rodinnou hru sluší, jsou pravidla opravdu jednoduchá a za pár minut vysvětlená i naprostým nováčkům. V několika krátkých odstavcích je srozumitelně vysvětleno vše potřebné, přičemž pro úplné pochopení jsou obsaženy i názorné obrázky. Pravidla obsahují i malé zpestření v podobě rejstříku všech ve hře obsažených symbolů, takže pokud si nebudete jistí, jak obrázek správně pojmenovat, můžete nakouknout sem.

 

Vhodné pro…

Dle instrukcí na krabičce je Dobble Connect hrou vhodnou pro 2 až 8 hráčů a určitě platí, že čím víc vás bude, tím bude hra zábavnější. Hra jde zvládnout i ve dvou, ale osobně bych doporučoval nejméně tři hráče. Pravidla ve více než čtyřech hráčích počítají s vytvořením týmů, což přináší nový rozměr v podobě kooperace. Doporučený věk 8+ i časová náročnost okolo 15 minut pak odpovídá. Docela dobře si také dokážu představit, že Dobble Connect si spolu zahrají i o něco mladší děti.

 

Privátní: Mix karet.JPG
Na jedné hromadě

 

Resumé

Dobble Connect je přesně tím, čím chce být. Zábavnou a rychlou rodinnou či party hrou, která těží ze základního principu velice oblíbené hry Dobble, ale současně jej posouvá na novou úroveň. Jednoduché otáčení dvou karet a hledání shodného symbolu je okořeněno o obtížnější úkol: sestavit souvislou řadu. Hra je sice náročnější na prostor (nebude se tak úplně hodit například na cesty), ale podle mě výrazně zábavnější. Hráči nejen že musí hledat obrázky, ale také pozorně sledovat, kolik karet už mají soupeři položených a nejlépe je šikovným umísťováním karet co nejrychleji blokovat – jednoduše jako ve zmíněných piškvorkách. Za mě nejzábavnějším prvkem je pak twist v podobě přimíchávání soupeřových karet do vlastního balíčku. Vede to k opravdu zábavným situacím, kdy v zápalu boje s vypětím všech sil vymyslíte, kam kartu položit, abyste následně zjistili, že to byla soupeřova barva a vy jste mu nejlépe položili čtvrtou do řady.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Vládci podzemí - festival
Vládci podzemí - festival
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas