Chtěli jste u nás ve škole najít nějaký mozky? Tak to jste se šeredně zmýlili, zelenáči!

Autor: Meeshab | 7.6.2023 | 2

– „Pozor, šine si to přímo k tobě!“ 
„Díky kámo, už mizím!“
„Mozkýýýýýý!“


Hráli jste Zombie Kidz nebo Zombie Teenz? Super! To se vám určitě honilo hlavou, kdo vlastně ti zpropadení zombíci jsou, jak se dostali do školy a o co jim vlastně jde. Že jste ani jednu z těchto her nehráli? Nevadí – objevíte totiž svět, ve kterém se podlé zombie snaží napadnout partu bezva dětí, které nedají svou kůži lacino. A nejspíš si pak budete chtít zahrát i obě výše zmíněné hry.


Zombie Kidz: Vzpomínky je hra, kterou na naše stoly přinesla firma Blackfire a která tematicky navazuje na velmi oblíbené kooperativní legacy hry Zombie Kidz a Zombie Teenz. S těmito svými předchůdkyněmi ji spojuje zejména téma, ačkoliv princip je tentokrát značně odlišný. Zatímco první dvě hry z této trilogie stavěly na házení kostkou a eliminaci zlých zombií, které se poněkud přemnožily, Zombie Kidz: Vzpomínky jsou hrou detektivní.

Kromě zombie tématu spojuje všechny tři hry líbivá grafika trojice Laure de Chateaubourg, Michel Verdu a Jennifer Mati. Herní principy a design pochází od Marc-Antoine Doyona a  Baptiste Derreze, pro něž je tato hra prvním významnějším počinem. 

 

Privátní: Flashback_Zombie_Kids_vizualizace.png
Krabice (foto ze stránek BlackFire)

 

Obsah krabice

Tím, co najdete v krabici především, jsou karty tří hlavních typů:

  • Karty vzpomínek – ty jsou rozděleny do 3 samostatných detektivních příběhů (liší se obrázkem na rubu)
  • Velké speciální karty – na ty narážíte v průběhu výzkumu, doplňují příběh a odhalují nové skutečnosti a scenérie
  • Malé speciální karty – také patří k jednotlivým příběhům a většinou se na nich nachází otázky, na které musíte po skončení příběhu odpovědět, ale později obsahují různé nápovědy a hlavně „udělátka“.

Udělátka jsou další součástí hry. Jsou celkem 3 a jsou zabalena v obálkách s obrázky dalekohledu, hodinek a baterky. Co je součástí obálek, si budete muset vyzkoumat sami, až vás k tomu příběh vyzve.


Pak už jsou v krabici jen pravidla. Jsou velmi krátká – přečtená je máte za chviličku a kdybyste přece jen tápali, máte možnost naskenovat si z nich QR kód a zkusit si hru „na nečisto“ přímo na stránkách (stránka se vám zobrazí v angličtině, ale snadno přepnete do češtiny) – najít ji můžete zde. Ani pravidla nejsou zcela bez tajemství. Zpočátku jsou totiž dostupné jen první 3 stránky. Zbylých 5 je slepených dohromady a rozpečetit je můžete až po dohrání všech 3 základních vzpomínkových příběhů.  

 

Privátní: FB_Content_CZ.png
Co najdete uvnitř (foto ze stránek BlackFire)

 

Jak se to hraje

No ale pojďme konečně ke hře samotné. Vaším úkolem je zachránit planetu před zombie apokalypsou tím, že oživíte vzpomínky na to, co se vlastně odehrálo a vyřešíte úkoly. Princip hraní hry je velmi jednoduchý. V každé vzpomínce je zachycený určitý okamžik, který můžete vnímat z pohledu jeho účastníků. Obrácením první karty dané vzpomínky vidíte scénu, na které jsou další postavy a u nich čísla. Každé z těchto čísel označuje kartu, kterou můžete otočit, abyste scénu viděli pohledem jiné postavy. Tímto způsobem procházíte celou scénu a můžete si dávat dohromady obraz toho, co se odehrálo. Na některých kartách jsou odkazy na malé speciální karty, na kterých jsou otázky, které musíte zodpovědět, ale v každém příběhu je i odkaz na jedno z „udělátek“. 


Udělátka vám přidávají další možnosti ve hře. Objevujete tak nové karty a s nimi o odpovědi na otázky. V každém dalším příběhu můžete používat všechna udělátka z předchozích příběhů. 

Poté, co projdete celou vzpomínku, můžete odpovědět na všechny dotazy. Správnost svých odpovědí si překontrolujte na zadní straně pravidel.

Když projdete všechny tři hlavní vzpomínky, rozpečeťte zalepenou část pravidel a můžete si všechny tři vzpomínky projít znovu a vyřešit další záhady, které se s nimi pojí.

 

Privátní: FB_Cards+arrows_CZ.jpg
Vysvětlení herního principu (foto ze stránek BlackFire)

 

Náš názor

No a jak se nám to hrálo? Vzhledem k tomu, že Zombie Kidz i Zombie Teenz byly u nás velmi oblíbené a hrané hry, byly Vzpomínky jasné „must have“ a moc jsme se na ně těšili. Detektivní zápletka nás chytla. Hrála jsem s osmiletým školákem ve dvou a hra nám šla velmi dobře od ruky. Nedostavovala se frustrace z toho, že jsme na něco dlouho nemohli přijít, zároveň ale byly některé úkoly dostatečně zapeklité a museli jsme si lámat hlavy. Zkrátka tu je velmi dobře vyvážen poměr oddechového hraní s objevováním nových karet a lokací a nutností zapojit mozek a přijít na to, co se vlastně stalo. Odpovědi totiž nedostanete naservírované na zlatém talíři. Musíte si je pečlivě vydedukovat a to je přesně to, co nás na hře tolik nadchlo.

Udělátka přinesla do hry zajímavý nový rozměr. Přestože popis prvního z udělátek nebyl úplně jasný, šlo z toho, jak udělátko vypadá, přijít na to, jak funguje. Další už byla v pohodě a objevovat, kde všude je můžeme použít, byla opravdu zábava.

Všechny tři příběhy byly zajímavé, jejich obtížnost se mírně stupňovala. Třetí byl tedy nejzapeklitější, nejrozvětvenější a také jsme nad ním strávili skoro hodinu času. Záhady, které jsme mohli řešit po rozpečetění pravidel, se nám také líbily a řešení nebylo zdaleka tak jednoduché, jak se nám na první pohled zdálo.

Ačkoliv je hra kompaktní a lehce ji přenesete v malé krabičce, počítejte s tím, že vyložíte-li před sebe všechny karty jedné vzpomínky (což je nutnost), zabere na stole poměrně hodně místa

Cena okolo 700 korun za 3 příběhy (+ další 3 záhady) je nicméně celkem vysoká, protože jeden příběh nám zabral zhruba 30–40 minut (pokud by děti řešily hru samostatně bez dospělého, nejspíš by jim příběhy zabraly o chvilku déle), ale na druhou stranu jsme si záhady opravdu užili, řešení nás bavilo a klidně bychom uvítali další rozšíření s novými příběhy.   

Myslím, že tahle hra by se nejlépe hodila k partě mladších školáků (tak do 5. třídy – pro starší už existují zajímavější detektivní hry), kterým bude vyhovovat jak téma, tak složitost hry. Děti ji nejspíš zvládnout rozběhnout a projít samy. Jestli tedy hledáte hru, kterou dokážete zabavit partu dětí za deštivého odpoledne, rádi si trochu lámete hlavu a máte rádi překvapení, určitě se vám Zombie Kidz: Vzpomínky budou líbit! My si, ačkoliv jsme případy vyřešili, necháváme hru doma a pevně doufáme, že někdy vyjdou nějaké další případy!

 

Privátní: FLB_Box_Back_CZ.png
Zadní strana krabice s funkčním QR kódem odkazujícím na zkušební minihru (foto ze stránek BlackFire)

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Prodám Pandemic Epicentrum Evropa
Prodám Pandemic Epicentrum Evropa
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas