Chceš-li mír, připrav se na válku!

Autor: Mymoslav | 23.10.2022 | 4

To si takhle jednou Kloboučník uvědomil, že už ho nebaví vládnout jen čajovému stolku, Šklíba (pro neznalé kočka neurčitého skupenství) trochu přebrala, roztomilý dráček Tlachapoud zjistil, že má talent na ničení a zapalování všeho a všech v okruhu pár stovek metrů, Srdcová královna byla vždycky psychicky nestabilní (to ten otok na mozku), Alenka omylem spadla do králičí nory při hře na slepou královnu a k tomu všemu někdo při neopatrné aplikaci rudého make-upu rozbil kouzelné zrcadlo. No a ejhle v Říši divů se rozpoutala zničující válka a zuřivé pití čaje a vy jste jediní, kdo to může zastavit a znovu nastolit mír (a klidně třeba povinné pití kávy, budete-li chtít).

 

O čem to je

Ve hře se ujímáte jedné z 5 frakcí, se kterou se budete pomocí area-control mechanismu a plnění úkolů snažit získat co nejvíce bodů. Pokud v této ušlechtilé činnosti budete lepší než ostatní, vítězství vás nemine. Jakkoliv to může znít fádně, opak je pravdou. Hra nabízí spoustu možností, jak si vytunit svého hrdinu, frakci nebo pytel s žetony – boží to součást hry. Souboje v této hře probíhají tažením žetonů z pytlíku a můžete je buď vyhrát, dobrovolně ukončit nebo se z nich zbláznit. Podobnost se systémem „push-your-luck“ je čistě náhodná, aneb: „Kdo může za to, že máte pytel plný žetonů šílenství, co? Správně, vaši protihráči.“ Vědět, kdy s bojováním skončit, je klíčové i z hlediska plnění úkolů, které vám mohou přinést nemalou porci vítězných bodů.

Tvůrci hry zde namíchali a uvařili dort z různých ingrediencí jako je kontrola území, push-your-luck, budování „balíčku“ žetonů, draft karet, vylepšování hrdiny, plnění úkolů, blafování a celé to nazdobili marcipánem z Říše divů. A světe div se, žádný pejsek s kočičkou se nekoná, protože to vypadá, a hlavně chutná, výborně.

Příprava hry pro 4 hráče

 

Průběh hry

Hra je rozdělena na 3 kola, která se skládají ze dvou části: čajový dýchánek a následný boj v oblastech Říše divů.

Během čajového dýchánku budete získávat nové podporovatele (figurky na mapě), spojence (žetony) případně občany Říše divů (speciální bytosti nebo předměty), zvyšovat sílu svého hrdiny (či případně odemykat jeho speciální schopnosti), získávat nové úkoly, odstraňovat střepy šílenství, stavět zámky a dělat další bohulibé činnosti. V této fázi platí fakt, že potřebujete všechno, ale můžete mít jen něco. „Ale já toho jednorožce chci a chci a chci, tatíííí.“ No tak určitě.

Příklad čajového dýchánku v plném proudu

Během fáze boje se hráči přítomní v jednotlivých regionech utkají o to, kdo si v daném regionu postaví zámek a/nebo shrábne vítězné body. Je zde ale i prostor pro blafování, kdy můžete z boje odejít předčasně, protože vás namísto masakru poddaných více zajímá plnění úkolu. Pokud se v některém z regionů nenachází vaši agenti, boje se zde nezúčastníte, ale nezoufejte, protože i na tohle tvůrci hry mysleli a zakomponovali do hry možnost sázení na vítěze boje. I když zrovna nehrajete, můžete se dobře bavit pozorováním, jak váš favorit drtí toho vedle, nebo s napětím a vztekem sledovat, jak ten vedle drtí vašeho favorita.

Fáze boje

Souboje jsou řešeny zábavným způsobem, kdy bojující hráči náhodně táhnou z pytlíku žetony různé hodnoty, které se dokonce mohou vzájemně vylepšovat, a posunují se na stupnici boje. Když si vytáhnete žeton šílenství, odstraníte 1 (případně 2) svého bojovníka z oblasti. Pokud přijdete o posledního zástupce vaší frakce v oblasti, boj pro vás končí neúspěchem. Můžete ale skončit dříve tak, že nevytáhnete nic a otočíte prázdnou dlaň, a získat i tak nějaké vítězné body nebo splnit úkol.

Příklad žetonů

Po skončení boje ještě při splnění určitých podmínek můžete překovat nějaké žetony na silnější zbraně. Ne, součástí aktuální verze hry není kovadlina (škoda, snad někdy příště). Ve skutečnosti pouze umístíte žeton na desku svého hrdiny, abyste si zvýšili sílu nebo třeba bodový zisk z postavených zámků na konci hry.

Deska hráče s „překovanými“ žetony

Toto vše se opakuje 3 kola (každé kolo s trochu silnějšími kartami na čajovém dýchánku), až vám cca 1,5 hodiny (2 hráči) až 3 hodiny (5 hráčů) utečou jako voda, válka skončí a vítězná frakce nastolí mír a nové zákony pro blaho všeho lidu.

 

Pravidla

V době psaní recenze zatím není k dispozici česká verze hry (která se ale již připravuje), takže mohu hodnotit pouze originální pravidla, která jsou velmi přehledná a obsahují spoustu příkladů a obrázků. Hru je možné se velmi rychle naučit a vysvětlit ji dalším hráčům včetně dětí. Hru jsem zkoušel hrát s dětmi kolem 12 let a s pochopením pravidel nebyl žádný problém.

Hra funguje výborně v jakémkoliv doporučeném počtu hráčů, ale ve 4 hráčích funguje výborněji.

 

Komponenty

Už při přípravě hry na stůl vás hra naprosto uchvátí svým provedením. Tvůrci si na kvalitě komponent dali velmi záležet a hra je zkrátka pastvou pro oči. Dejte však pozor, abyste si hru neposlintali. Vzhledem k cenovce přes 4000 Kč za deluxe edici a aktuálně kolem 1800 Kč za „obyčejnou“ edici je škoda si hru zničit obsahem svých úst.

Co vás však možná nepotěší (pokud tedy nejste Popelka nebo holub), je fakt, že příprava hry na stůl vám zabere klidně i 30 minut.

Krása střídá nádheru

Znovuhratelnost a nedostatky

Znovuhratelnost v této hře zajišťuje množství karet čajového dýchánku, asymetrie vůdců jednotlivých frakcí a zejména sady karet spojenců (žetonů) A až D. V různých hrách tedy můžete žetonům spojenců přidělit jinou funkci, což poskytuje téměř nekonečnou znovuhratelnost – nechť se ostatní tvůrci inspirují.

Zážitek ze hry ovšem může snížit určitá nevyrovnanost vlastností vůdců jednotlivých frakcí. Nejvíce diskutované jsou v tomto ohledu příliš silné vlastnosti Kloboučníka, což po zkušenostech s hrou mohu potvrdit. Je však možné si vlastnosti trochu vyladit dle doporučení na BGG nebo třeba nedávat Kloboučníka nejzkušenějšímu hráči u stolu.

 

Závěrečný verdikt

Hra je nádherná, kvalitně zpracovaná a zábavná. Herní mechaniky (a že jich je hodně) fungují. Hru si užijí hráči, nehráči i děti. Prostředí Říše divů hře sedí jak… však vy víte. Na druhou stranu: ke hře potřebujete opravdu velký stůl, nachystat a sklidit hru zabere více času a některé frakce jsou silnější než jiné.

Hru neocení hráči hardcore euroher, hráči, co nemají rádi hry s vyšším podílem náhody, a ti, co mají malý stůl.

 

Poznámka na závěr: Fotky této recenze ukazují deluxe edici hry, jejíž komponenty se od běžné edice mohou lišit.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Dark Summer, Normandy 1944
The Dark Summer, Normandy 1944
Akt. cena: 720 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas