Autor: PJ | 2.1.2012 | 0

Důsledným sběrem starých halaparten pomáháš budovat imperialismus! Sběrový referent třídy, která bude první ve sběru, bude odměněn jízdním koněm!

Příběh hry není blíže specifikován. Hráči postupně osidlují mapu a vytvářejí tak vlastní království. Jejich cílem je získat co nejvíce zlata.

Hra obsahuje osm modulárních desek tvořených hexy. Desky představují krajinu tvořenou pěti typy zastavitelného terénu a dvěma typy nezastavitelného terénu; na některých hexech jsou navíc zvláštní bonusová místa. Před každou partií se náhodně vyberou čtyři desky a přiloží se k sobě, čímž vznikne herní plán. Možných kombinací jsou stovky. Některá ze zbylých desek slouží z druhé strany jako počítadlo zlata. Každý hráč si vezme osídlení (domečky) své barvy.
Náhodně se vyberou a vyloží tři (z deseti možných) karty království - ty určují, jakým způsobem se bude partie bodovat.

Hráči se střídají v tazích. Povinnou částí hráčova tahu je stavba - hráč zahraje z ruky kartu terénu a na tento příslušný terén umístí svá tři osídlení. Podmínkou je, že osídlení na sebe musí vždy navazovat (je-li to možné).
Pokud hráč umístí osídlení vedle bonusového místa, získává zvláštní žeton, který může v dalších kolech využívat jako zvláštní nepovinnou akci - lze tak umísťovat nová či přemisťovat stávající osídlení či dokonce stavět na jinak nedostupný terén (např. na vodní plochy).
Po ukončení tahu si hráč dobere novou kartu terénu, kterou použije v následujícím kole.

Hra končí v kole, kdy některý z hráčů umístí na herní plán všechna svá osídlení. Jak bude hráč ohodnocen určují na začátku hry voložené tři karty království. Níže několik příkladů:

  • měšťané - hráč získá zlato za osídlení tvořící co největší seskupení
  • rybáři - hráč získává zlato za osídlení v blízkosti vodních ploch
  • objevitelé - hráč získává zlato za co nejvíce obsazených vodorovných řad
  • lordi - hráč získává zlato za převahu na každé herní desce

Vítězí hráč s nejvíce zlaťáky.


Shrnutí: rychlá, přístupná a pravidlově až extrémně jednoduchá abstraktní/euro hra s absencí příběhu či atmosféry, která určitou herní mělkost kompenzuje mimořádnou variabilitou.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mindbug (Mozkožrout) EN
Mindbug (Mozkožrout) EN
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas