Ať jsou všichni šťastní!

Autor: Azz | 14.1.2024 | 1

Začíná výstavba nových měst a stavitelé se předhání, čí městečko bude tím nejlepším místem k životu. Zvládnete vystavět to nejúžasnější a nejšťastnější město, kde se dobře žije?

Šťastné městečko je malá hra rodinného typu, která disponuje dvěma variantami – pro rodinné hraní a trochu sofistikovanější verzi pro pokročilejší hráče. Nečekejte ale žádnou přespříliš náročnou hru, tato malá karetka se řadí do kategorie fillerů a její odehrání vám zabere pár minut. 

Privátní: titulka.png
Titulní strana krabice (zdroj: BlackFire)

 

Co je v krabici

Jedná se o téměř čistě karetní hru, takže krom karet najdete v krabičce už jen kupičku žetonů peněz. Nic víc ke hře není potřeba.

Na hře rozhodně upoutá grafika. Ta je poněkud křiklavější až kýčovitá. Je z ní vidět, že cílí na rodiny a děti. Je pak otázkou osobního vkusu, jestli se vám líbí, nebo ne. Na mě osobně už je to poněkud přespříliš (pro moji metalovou duši už je to prostě moc), ale mým dvěma dcerám se líbila, ačkoliv hra pro ně ještě věkově není. Celkově bych hodnotil zpracování jako poněkud „holčičkovské“.

Privátní: Budovy.png
Karty budov (zdroj: BlackFire)

 

Jak se hra hraje

Jedná se vskutku o rychlovku, takže i s vysvětlením pravidel máte první hru hotovou za nějakých 15–20 minut. Ve dvou je hra pochopitelně rychlejší, tam jsme se od druhé hry pohybovali někde kolem 10 minut na partii. Pravidlově je hra opravdu jednoduchá a pro děti můžete zvolit ještě o něco jednodušší variantu rodinné verze, kde text na kartách speciálních budov nahrazují symboly.

Na začátku nachystáte tři balíčky karet budov podle ceny. Nabídku všeobecných budov, které se dají koupit vždy, ale jejich počet je omezen, a nabídku speciálních budov, které si náhodně vyberete pro danou partii. Každý hráč dostane jednu kartu, která generuje základní příjem, a pár peněz.

První hráč vyloží nabídku tří karet z libovolného balíčku, může jednu případně zahodit a nahradit novou. Následně si může jednu kartu z nabídky koupit, nebo může koupit jednu ze všeobecných budov, nebo pasuje a vezme si jeden peníz.

Pokud v kterémkoliv kole ve svém tahu splnil hráč podmínky pro pořízení nějaké ze speciálních budov, může si vzít ještě i tu (je ale nutné mít nakoupeny budovy různých tipů v potřebném množství dle požadavku karty). Tím má hráč pro své kolo hotovo a může hrát další. Ten doplní nabídku do 3 karet, opět může jednu odhodit a nakoupit.

Privátní: specialky.png
Speciální karty (zdroj: BlackFire)

 

Hra končí ve chvíli, kdy některý hráč postaví desátou budovu (včetně své počáteční), následně ještě doběhne kolo k prvnímu hráči. Na jednotlivých budovách jsou uvedeny tři druhy symbolů – peníze (příjem), srdce a panáčci. Hráči se snaží získat co nejvíce vítězných bodů, které jsou jim na konci hry uděleny jako vzájemný násobek počtu panáčků a srdíček. Kdo získá nejvíce bodů, stává se vítězem. 

 

Jaká hra je

Štastné městečko je takový opravdu malý filler, jehož síla je v jednoduchosti a rychlosti. Mechanikou se dá klasifikovat jako jednoduchý engine building. Hru ve dvou hráčích zvládnete za pár minut a ani v plném počtu to není na dlouho. Je to dáno primárně relativně malým výběrem toho, co můžete dělat. Ve větším počtu hráčů nemáte v průběhu tahů ostatních zase tak moc co na práci a pozor začnete dávat až ve chvíli, kdy začne hrát hráč před vámi. 

Hráči musí volit dobrý balanc mezi nákupem budov poskytujících příjem a budov s bodovanými symboly, přičemž se snaží získávat adekvátní poměr obou symbolů. K tomu se zohlední ještě speciální budovy, z nichž některé přináší peníze a jiné se projeví až v závěrečném bodování. Ale jelikož na zisk speciální budovy musí hráč vlastnit určité typy budov, vzniká z toho celkem zajímavá kombinace. 

Privátní: Partie.jpg
Konec partie (zdroj: BlackFire)

 

Zajímavá je i mechanika, kdy hráč může jednu kartu z nabídky vyhodit a nahradit novou z libovolného dobíracího balíčku. Tím může určovat, jak drahé budovy v nabídce budou; logicky se s narůstajícím příjmem hráčů zvyšuje i cena budov. Před hrou samotnou je určitě dobré si alespoň zběžně prohlédnout balíčky nabídky pro jednotlivé cenové kategorie. Zastoupení typů budov je totiž v jednotlivých balíčcích různé. 

U takto malé hry s jednoduchým principem je nutné se pozastavit nad znovuhratelností a schopností hry udržet si zábavnost. Tady jsme asi narazili na určitou slabinu. Hra je sice poměrně variabilní, protože balíček různých speciálních budov je překvapivě velký, ale rozdíl mezi partiemi tvoří vlastně právě jen budovy. Ano, i nabídka budov se obměňuje, ale primárně rozdíl mezi partiemi tvoří to, jakou speciální budovu si chcete pořídit. Tomu tak nějak podřizujete strategii pro danou partii. Na druhou stranu tím ale nechci hru shazovat, protože musíme držet v paměti, že se jedná o filler na 15 minut a ne něco, u čeho strávíte celý večer. Osobně mě ale hra přestávala bavit někdo kolem třetí až čtvrté partie v řadě, tedy cca po půl hodině. Nebylo to kvůli špatnému principu, ale spíše právě jeho jednoduchosti, kde chybí nějaké komplexnější rozhodování. Ale opět se vrátím k tomu, že se jedná o malý, rychlý a velice přístupný filler, nicméně i mezi fillery se najdou takové, které si s chutí dám víckrát po sobě, tady ta chuť vyprchává rychleji.

Díky možnosti použít i jednodušší variantu speciálních budov lze Šťastné městečko udělat přístupnější i pro menší hráče. Sada speciálních karet budov totiž neobsahuje text, ale pouze symboly, je to tedy takový zaručený bonus na body. Karet pro tuto jednodušší variantu není tolik, ale pořád se zvládnou slušně střídat. V této rodinné variantě bych řekl, že hra bude přístupná i pro něco mladší děti, tak od 2.–3.třídy, a to podle toho, jak zvládají násobilku, která je nutná pro spočítání bodů. Odpadá ale nutnost porozumět textu speciálních budov. 

 

Celkové hodnocení

Šťastné městečko je rychlá, přístupná a jednoduchá hra. Má velmi specifickou grafiku, která nemusí každému úplně padnout do oka, ale jako filler určitě zaujme a rychle ji pochopí i nehráči.

Co se povedlo

  • Rychlá hra
  • Snadná pravidla
  • Velká přístupnost pro nehráče i trochu starší děti (kolem 9 let)

Co se zase tak nepovedlo

  • Hra začne být po pár partiích trochu repetitivní

Pokud hledáte nějaký rychlý menší filler na nažhavení mozků před velkou deskovkou, nebo naopak na závěr náročné seance, koukněte na Šťastné městečko, třeba se vám zalíbí.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Fog of Love
Fog of Love
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas