Ajaj, rozutekly se zoubky – pomozte je pochytat!

Autor: PajinkaK | 13.12.2023 | 3

Chci zpátky své zoubky je jedna z „koťátkových“ her od Elana Lee, kterou vymyslel se svojí čtyřletou dcerou. Pokud hledáte rychlou a nenáročnou hru pro děti od čtyř let i dospělé, jste na správné stopě. My jsme si ji zahráli se dvěma dětmi ve věku 4 a 6 let a v této recenzi najdete naše dojmy.

 

Privátní: obr 0.jpg
V noci se příšerce rozutekly všechny zoubky a potřebuje vaši pomoc s tím, aby je všechny pochytala…

 

Na co se můžete těšit při otevření krabice

Po odklopení víka na vás vyskočí 60 různě se tvářících zoubků z tvrdého kartonu, které je třeba vyloupat. Dále v krabici najdete 4 hrací desky, na které hráči skládají nalezené zoubky, kolotoč, který rozhoduje o celém průběhu hry, 36 hracích karet tří druhů, díky kterým můžete získat výhodu při točení s kolotočem (tzv. vylepšený kolotoč), dva stručné a přehledné návody – jeden v češtině a druhý slovensky – a v neposlední řadě obláčkovou destičku pro zoubky, které už čekají, až si je někdo vezme po vytočení jackpotu. Součástí balení jsou i dvě miniknížečky s krátkým ilustrovaným příběhem o Mufíkovi a jeho zoubcích psaným jak česky, tak slovensky.

 

Privátní: obr 2.jpg
Vybalená krabice

 

Příprava hry

Při první přípravě hry podle návodu pro čtyři hráče se zdálo, že je všeho všude moc. Budilo to dojem nepřehlednosti. Následně jsme zkusili pro větší uspořádanost využít krabici od hry k odložení dobírací hromádky zoubků i hracích karet. Každý hráč na začátek dostane hrací desku Mufíka s velkou tlamičkou, ve které chybí 12 zoubků, a dvě hrací karty, které má otočené lícem nahoru, takže je vidí i všichni ostatní. Doprostřed jsme položili kolotoč, nejzábavnější prvek hry.

 

Privátní: obr 3 pred začátkem.jpg
Rozložení před začátkem hry

 

Jde se točit!

Hráč, kterému naposledy vypadl zoubek, jako první roztočí kolotoč. Špička zoubku se může zastavit na třech variantách políček. Buď hráč dobírá 1–2 karty, nebo 1–2 zoubky doplní na obláčkovou desku, anebo mu padne modré políčko s fialovou truhlou plnou zoubků, tehdy hráč bere všechny zoubky z obláčkové desky a přitom musí zakřičet: „JACKPOT!“ Získané zoubky si naskládá na svoji hrací desku na odpovídající políčka. Hráči se pak v točení postupně střídají. Zpestřením kolotoče jsou dvě vylepšení, které si může hráč koupit za nasbírané karty. V případě dvou stejných karet si může koupit vylepšenou stranu kolotoče se třemi políčky (karta, Jackpot nebo jeden zoubek přímo do tlamičky na hrací kartě) a za tři stejné karty si může pořídit MEGAvylepšenou stranu kolotoče se dvěma výhodnými políčky (Jackpot nebo jeden zoubek rovnou do tlamičky).

 

Privátní: obr 4 točení.jpg
Točení kolotočem je nejzábavnější a stěžejní částí hry.

 

Privátní: obr 567.jpg
Tři druhy hracích karet sloužící k nakupování vylepšení a megavylepšení kolotoče.

 

Kdo je vítěz?

Hráč, který jako první zaplní hrací desku všemi dvanácti zoubky, vyhrává. Je pak na dohodě, jestli ostatní hru dohrávají nebo začnou novou hru.

 

Privátní: obr 10.jpg
Hrací karty naplněné zoubky. Žlutá příšerka je vítězná.

 

Kolik času zabere jedna hra?

První hra ve čtyřech hráčích nám trvala asi 20 minut, další kola pak už jen 5–10 minut. Hra se může trochu táhnout, když hráči vytáčí karty nebo zoubky po jednom a občas padne Jackpot. Nebo může naopak nabrat na obrátkách tím, že se rychle naplní obláčková destička větším množstvím zoubků, které jeden hráč v Jackpotu získá, tím pádem zaplní rychle celou tlamičku a ostatní hráče nechá daleko za sebou.

 

Privátní: obr 8.jpg
Součástí hry je i krátký příběh Mufíka, jak přišel o své zoubky (česká i slovenská verze)

 

Pozitiva hry

  • Na hrací kartu lze napsat jméno Mufíka/hráče.
  • Dostatek zoubků, i v případě ztráty dvanácti zoubků jich bude stále dostatek na naplnění čtyř tlamiček.
  • Hráči nemusí umět číst.
  • Pokud už si děti hru osvojily, zvládnou hrát i samy a rodič může jít např. vařit oběd.

 

Negativa hry

  • Hra je spíše o náhodě, hráč nad ní nemusí skoro přemýšlet a může vyhrát.
  • Zoubky jsou na hrací desce hodně neposedné. Hrací desky jsou z tvrdého, ale ohebného papíru, bohužel díky uspořádání v krabici jsou lehce prohnuté a navíc je papír hladký – zoubky se pak na ní posouvají nebo rozhází při sebemenším drcnutí do desky. To se může často stávat vzhledem k tomu, že se děti musí během hry naklánět ke kolotoči a dalším částem hry.

Pokud hledáte pro děti oddechovou hru, nad kterou nemusíte moc přemýšlet, pak je toto dobrá volba. Celkově hra děti bavila, nejvíce pak točení kolotočem. Rychle odsýpala a děti neměly čas se nudit, i když čtyřleťák měl občas tendence v mezičase nenápadně brát zoubky z obláčkové destičky a doplňovat je do tlamičky své příšerky na hrací desce.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Age of Dogfights WW1 + všetky rozšírenia
Age of Dogfights WW1 + všetky rozšírenia
Akt. cena: 150 €
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas