1. rozšíření

Autor: Prometheus | 28.3.2018 | 5

Ne jednomu fanouškovi srdce zaplesalo, když vydavatelství Blackfire oznámilo, že vydá rozšíření ke hře Eldritch Horror. Přeci jen to je už nějaká doba od vydání českého Eldritche a mnozí ani nedoufali, že už k vydání rozšíření dojde. Jak zásadní je mít toto rozšíření a jaké je jeho porovnání s některými dalšími rozšířeními ze série Eldritch?

Na to že Ztracené vědění je „malé rozšíření“, obsahuje velké množství karet. Jsou tu nové předměty pro vyšetřovatele, a to včetně několika silných artefaktů. Nové karty stavů a mýtů vám budou hezky zatápět :D. Přibyla samozřejmě také karty střetnutí pro jednotlivé lokace, expedice, cizí světy a pátrání

Hlavním přínosem tohoto rozšíření jsou však nové karty pro Prastaré ze základní krabice. Hra obsahuje také nového prastarého Yiga a jeho karty.  Hra obsahuje celkem 244 nových karet - což je už slušný balík. A co by to bylo za rozšíření pro Eldritch, kdyby neobsahovalo nové nestvůry, které chodí po světě a snaží se vás za každou cenu sežrat. Toto rozšíření jich obsahuje celkem 8, z toho je 7 epických a pouze 1 normální (Vyznavač). Už toto naznačuje, že po přidání tohoto rozšíření do základní hry se zvýší její obtížnost. Na druhou stranu rozšíření téměř nepřidává nová pravidla, takže složitost zůstává stejná.

Pokud bych měl porovnávat toto rozšíření s některými dalšími rozšířeními pro Eldritch, připadá mi Ztracené vědění jako z nich to nejdůležitější. Hrál jsem kromě Ztraceného vědění pouze Mountains of Madness a Strange Remnants, takže můj názor nemusí být úplně objektivní. Osobně si ale myslím, že pokud člověk není opravdu velký fanda H. P. Lovecrafta a nemá i takové spoluhráče tak více než 2-3 rozšíření nemá cenu pořizovat. Část jejich obsahu totiž stejně ani nevyužijete, např. desku Antarktidy – i když jsme ji měli ve hře, nebyl čas tam chodit, pokud to nebylo vysloveně nutné. Toto neplatí o rozšíření Ztracené vědění, kde využijete vždy téměř vše.  A také kdyby se hrálo se všemi rozšířeními, tak si už neumím představit stůl, kam by se všechny ty komponenty vešly. A kromě toho by mi hra připadala překombinovaná.


Závěr:

Ztracené vědění stojí jednoznačně za to si pořídit. Přidává neuvěřitelných 224 nových karet, nového prastarého Yiga a nové nestvůry na herní plán. Toto rozšíření zvyšuje variabilitu Eldritche a také jeho obtížnost. Jen škoda, že se do něj nevešli i noví vyšetřovatelé.   

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hostina pro Ódina
Hostina pro Ódina
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas