Marvel United: Spider-Geddon

oooooooooo hodnoceno 0x (Seznam vlastníků)

Marvel United: Spider-Geddon - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Sci-fi, Současnost
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Chiarvesio
Eric M. Lang
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Tento popis ještě nebyl definitivně schválen. Pokud chcete, můžete zkusit navrhnout vhodnější verzi, která by lépe odpovídala ideálnímu popisu.

To, že s velkou moci příchází velká zodpovědnost, ví každý správný pavoučí superhrdina. Ale že s ní příchází i velká nebezpečí v manuálech nepíší. A když po superhrdinech začnou jít padouši ze všech koutů mnohovesmíru, jen na hrdinech, aby spojili své síly a padouchy porazili jako tým. A že se v různých dimenzích nachází hodně hrdinů pokousaných pavouky. Scarlet Spider, Spiderman Noir, Peni Parker a další se spojí v boji proti Spotovi, Morluovi nebo třeba Anti-venomovi.

Marvel United: Spider-Geddon je jedním z core-setů kooperativní her z řady Marvel United. Stejně jako v jiných hrách se mohou až 4 hráči zhostit role superhrdinů (v tomto setu pavoučích) s cílem porazit vybraného padoucha. Ale Spider-Geddon umožňuje hrát i kombinaci s jedním hráčem ovládajícím padoucha a může pak hrát až 5 hráčů (4 za hrdiny a 1 za padoucha) nebo jeden na jednoho (v tom případě jeden hraje za hrdiny a jeden za padoucha). A cíl je vždy stejný. Hrdinové společně musí zastavit padoucha v jeho zlovolných plánech na ovládnutí města. Padouch naopak musí dokončit svůj zlodušský plán, který se liší padouch od padoucha.

Příprava hry

I ve Spider-Geddonu (jako v další Marvel United hrách) si hráči nejprve zvolí padoucha, proti kterému budou hrát. Jeho kartu, která popisuje jeho vlastnosti, jeho padoušký plán a velikost zdraví, umístí do středu herní plochy.

Do kruhu kolem této karty padoucha se rozmístí 6 karet náhodných lokací města. Tyto lokace mají různé akce, které hrdinové při hře mohou využívat. Na karty lokací se umístí pak žetony Obyvatel (Civilian) a Hrdlořežů (Thug) dle ukazatelů na lokacích. Dále se na každou lokaci umísít náhodná karta z balíčku Hrozeb (Thread) daného padoucha. Některé z těchto karet přitom představují speciální pomocníky s vlastním zdravím. Dále se zamíchá balíček karet Plánů zvoleného padoucha, které slouží pro určení toho, co v průběhu hry plánuje a provádí.

Privátní: game.setup.webp

Posledním podstatným krokem je výběr superhrdinů, za které budou hráči hrát. Kromě figurky si vezmou i balíček karet svých akcí. Tři karty z balíčku si rovnou vezmou do ruky a Spider-Geddon může začít.

Průbeh hry

Při hraní Spider-Geddonu se střídají tahy padoucha s tahy jednotlivých superhrdinů, které tak tvoří jednotlivá herních kola. V každém kole hraje nejprve padouch. Co ve svém tahu provede, zjistí hráči táhnutím karty Plánů a jejím umístěním do tzv. Příběhové linie (řada zahraných karet). Na kartě je uvedeno vše potřebné: pohyb mezi lokacemi, útočení, doplňování žetonů obyvatel a hrdlořezů na lokace a případně i speciální efekt.

Následuje tah superhrdinů, přičemž si hráči mohou zvolit, který ze superhrdinů začne (v dalším kole pak pokračuje superhrdina ve směru pohybu hodinových ručiček). Ve svém tahu si hráč nejprve dobere jednu kartu svých akcí z balíčku. Následně jednu tuto kartu z ruky tím, že ji umistí do Příběhové linie (napravo od poslední karty). Hned poté tuto kartu, která určuje, jaké akce může v tomto tahu provést (pohyb/útok/hrdinská akce), i vyhodnotí. Kromě toho ale může využít i akce z předchozí superhrdinské karty v Příběhové linii (kterou zahrál v předchozím kole jeho spoluhráč). Plánování akcí a jejich kombinace je pak klíčem k úspěchu a často tvoří rozdíl mezí výhrou a prohrou superhrdinů.

Privátní: heroes.miniatures.webp

A pokud se hrdina nachází na lokaci, na které již byla eliminována Hrozba, může ještě závěrem svého tahu aktivovat efekt lokace.

Konec hry

Pavoučí hrdinové vyhrají, pokud se jim podaří porazit padoucha (snížit jeho zdraví na nulu) nebo splněním hrdinských cílů, pokud je má padouch na své kartě uvedeny. S padouchem mohou začít hrdinové bojovat, když se jim podaří splnit 2 ze 3 základních misí, kterými v každé hře jsou:

  • Záchrana obyvatel - Hrdinskou akcí na lokalitě, na které je žeton obyvatele, může superhrdina jeden žeton obyvatele předunout na kartu této mise. Pro splnění této mise je potřeba zachránit takto 9 obyvatel.
  • Poražení hrdlořezů - Akcí útoku v lokaci, ve které se nachází alespoň 1 žeton hrdlořeza, může superhrdina přemístit žeton hrdlořeza na kartu této mise. Pro splnění mise je potřeba porazit tímto způsobem 9 hrdlořezů.
  • Eliminace hrozeb - Pomocí různých akcí lze eliminovat karty hrozeb z lokací. Po její eliminaci přidejte jeden žeton eliminované hrozby na kartu u této mise, přičemž pro její splnění je potřeba získat takto 4 žetony.

Naopak padouch vyhrává, když se mu povede dokončit své zlovolné plány. K tomu dochází, když:

  • si nemůže vzít novou kartu ze svého balíčku plánů nebo
  • splní podmínky uvedené na své kartě nebo
  • některý ze superhrdinů začne svůj tah bez karet akcí (= nemá žádnou v ruce a jeho dobírací balíček je prázdný).

Autor: Zeus

Vybíráme z Bazaru

2022: Ukraine
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas