Fit to print - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Alderac Entertainment Group
Autoři: Peter McPherson
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Horká novinka! Paní Divočáková se exkluzivně pro náš plátek podělila o svůj tajný recept na ty nejlepší lanýže! Naprosto nečekané! Vytrvalá paní Želvíra porazila v běhu na půl kilometru namachrovaného Zajdomila Zaječího!

Ve hře Fit to Print se ujmete role redaktora a editora v místních novinách rušného městečka Thistleville. Uzávěrka se neúprosně blíží a vaším úkolem je vybrat ty nejzajímavější příběhy ze sousedství a proměnit je ve stránky vašeho novinového plátku na následující tři dny. Vyberete si cestu čistého informativního textu, nebo si udržíte pozornost svých čtenářů tématickými fotografiemi? Ale nezapomeňte na reklamu – váš jediný zdroj stabilních příjmů! Podaří se vám poskládat to nejlepší rozložení novin aniž byste zkrachovali? 

Příprava hry:

Každý z hráčů dostane svou kartu redaktora, novinovou desku, která představuje hráčovu osobní herní plochu, a 3D komponentu stolu pro odkládání novinových dílků. Všechny novinové dílky, představující jednotlivé články různých tématik (podle barev modré pro novinky, růžové pro sporty a zábavu a zelené pro byznys a technologie), fotografie, které k nim mohou být spárovány pro větší zisk bodů, a reklamy pro finanční zisk, by měly být rozloženy lícem dolů doprostřed stolu tak, aby na ně dosáhli všichni hráči. Každý hráč dostane náhodně vylosovaný startovní středový díl, který musí být vyložen přes hvězdičku na novinové desce. Nachystejte si stopky pro odpočet času zbývajícího do konce kola (doporučený standardní limit pro kolo je 4 minuty), v dosahu všech hráčů vyložte žetony pořadí dokončení, připravit, pozor, start!

Průběh hry:

Hra se odehrává přes tři kola, neboli dny – pátek, sobotu a neděli, přičemž každý den přináší větší prostor pro vykládání novinových dílků. Každé kolo má dvě fáze, z nichž každá může být pro každého hráče jinak dlouhá:

  • Fáze reportáží (reporting): Hráči sbírají jednotlivé novinové dílky a odkládají je na svůj novinářský stůl. Dílek si hráč vždy může na svém stole otočit, podívat se, co se na něm skrývá, a rozhodnout se, zda si jej ponechá na stole nebo jej již otočený lícem nahoru odloží zpátky na hromadu. Ty, které se hráči rozhodnou si ponechat, už se nesmí vracet.
  • Fáze rozložení (layout): Pokud je hráč spokojen se svými ukořistěnými dílky, musí pomocí „Layout!“ (nebo „Rozkládáme!“) zahlásit, že pokračuje do druhé fáze. V té chvíli může začít vykládat dílky na svou herní desku. Musí se snažit zaplnit co nejvíce prostoru na desce a dodržet přitom několik jednoduchých pravidel – dvě fotografie, dvě reklamy a ani dva články stejné barvy nesmí být vyloženy vedle sebe, žádný s dílků nesmí přesahovat ohraničení novin na herní desce, a všechny dílky musí být vyloženy ve správné orientaci (nesmí být libovolně otáčeny). Dílky však mohou být vyloženy lícem dolů za účelem zaplnění prázdného prostoru na desce. 

Zahlášením „Print!“ (nebo „Do tisku!“) hráč ukončí svůj tah a nesmí dále vykládat dílky na svou herní desku, ostatní hráči však mohou dále pokračovat, dokud nevyprší časomíra. Hráč, který ukončil svůj tah, si vezme žeton pořadí dokončení s nejnižší dostupnou hodnotou. Ten určuje pořadí, ve kterém si hráči vybírají středové dílky pro další kolo.

Cílem hry je nasbírat co největší počet bodů, přičemž se však hráči musí snažit vybalancovat množství nasbíraných bodů a zároveň i peněz, které potřebují, aby právě jejich novinářský plátek na konci nezbankrotoval. Jediným zdrojem peněz jsou přitom reklamy vyskládané na herní desce. Hlavním zdrojem bodů jsou pak novinové články a fotografie k nim přiřazené. Je třeba si ale dávat pozor na náladu jednotlivých článků – některé jsou dobré novinky, jiné špatné, a jejich počet musí být vyvážený, jinak se body odečítají.

Konec hry:

Hra končí vypršením časového limitu v posledním nedělním kole. Hráč, který na konci hry vydělal nejméně peněz, zbankrotoval a automaticky prohrává, i kdyby měl nejvyšší počet bodů. Vítězem se stává zbývající hráč s nejvyšším počtem bodů.

Autor: Ognis

Mini a promo rozšíření (1)

Vybíráme z Bazaru

Hra o manželství
Hra o manželství
Akt. cena: 70 Kč
Končí za: 5 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas