Diamant - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 8
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: ke stažení
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan R. Moon
Bruno Faidutti
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Karta relikvie

Na kartě relikvie je napsáno číslo, které u pokladů značí počet rubínů. Jenže na kartě relikvie podle návodu by číslo být nemělo. Ani na příkladech a ani zmínka v pravidlech. Mám to chápat tak, že číslo udává také počet rubínu. Tudíž rozdělíme podle počtu hráčů a až při zpáteční cestě se karta chová jako relikvie, nebo se jedná o tiskovou chybu a číslo mám ignorovat?
4.8.2017 21:10:20

Relikvie
Domnívám se, že Albi dostalo k překladu verzi pravidel, která neodpovídala ostatnímu hernímu materiálu. My to hrajeme tak, že se řídíme hodnotou relikvie uvedené na kartě s tím, že ji získá ten, kdo se vrací z jeskyně sám, a při otočení se žádné rubíny nepřidělují.

4.8.2017 23:03:48

Hodnota relikvie
No v pravidlech je psáno, že první tři relikvie mají hodnotu 5ti rubínů (1 diamant) a čtvrtá a pátá relikvie pak 10 rubínů (2 diamanty). Proto mě matou ty čísla.

4.8.2017 23:20:33 | Upraveno autorem (porovnej)

re
To je divný, já jsem na Gameconu verzi od Albi hrál a na relikviích čísla nebyla. Stejně tak jsem nikde na netu nenašel obrázek, kde by na relikvii číslo bylo, nechceš sem postpnout fotku? Asi to bude fakt nějaká chybka...

5.8.2017 00:38:10

re
na kartach relikvii su cisla. my sme to hrali tak, ze sme si rozdali rubiny aj za tuto kartu podla standardnych pravidiel a branie relikvie sme hrali klasicky, tak ako je to napisane v pravidlach.

5.8.2017 08:20:02

Podobně u nás> Já to tak tak pochopil také. Akorát jsme bral pořadí relikvie pro určení hodnoty v rámci hráče. Tedy kdo měl 4 relikvie, měl 5 + 5 + 5 + 10 bodů a kdo 1 relikvii, dostal 5 bodů, bez ohledu na pořadí relikvií ve hře. Tak to si to ještě doupravíme... - peca

Odpověď B. Faiduttiho
Zeptal jsem se přes BGG přímo B. Faiduttiho a je to tak, jak jsem psal níže.

Sdělil mi, že po roce diskusí se autoři dohodli, že pro zjednodušení budou mít relikvie uvedenou hodnotu v rubínech, aby si hráči nemuseli pamatovat, kolikátá relikvie v pořadí to byla. Dle všeho původní vydavatel IELLO vydal karty relikvií s hodnotami, ale neaktualizoval pravidla, a stejné podklady (revidované karty, nerevidovaná pravidla) poskytl mj. Albi.

Získ relikvie tedy probíhá podle pravidel s tím, že kdo ji získá, dostane tolik rubínů, kolik je na její kartě uvedeno, nikoli tedy 1 nebo 2 diamanty v závislosti na tom, o kolikátou relikvii se jedná.

5.8.2017 11:43:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Příspěvek do diskuse
Myslím, že upravené pravidlo hře neprospívá. Nemyslím si, že i podprůměrně schopní hráči mají problém počítat do pěti, kolikátá ta která zachráněná relikvie je. Moje zkušenost po několika partiích je taková, že je lepší pravidlo původní, popsané v brožurce - první až třetí zachráněná relikvie má hodnotu 5, další dvě pak 10. Dosáhne se tím zvyšování napětí v průběhu hry. Když totiž někdo ve hře podle nových pravidel náhodou zachrání hned ze začátku relikvii s vysokou hodnotou, má obvykle takovou výhodu, že je pro ostatní velmi těžké jej bodově dohnat.
Doporučuji proto držet se textu pravidel a nebrat ohled na čísla na kartách relikvií.
Navíc bych určitě doporučoval nevyřazovat nevyzvednuté karty relikvií na konci kola. Obecně platí, že čím více karet relikvií je ve hře, tím je hra pestřejší, vyšší je napětí i možnosti rozhodování hráčů, což takto extrémně jednoduché hře je jen ku prospěchu.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

14.1.2018 12:26:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Re: Příspěvek do diskuse
Nám se naopak varianta s různě hodnotnými relikviemi osvědčila, protože do hry vnáší další prvek napětí. Hráči pak musí zvažovat i možnost, že návratem sice nemusí relikvii získat, ale zároveň v tom zabrání i dalším zájemcům. Ale odhadnout, kolik lidí to udělá a zda si předčasným odchodem neuškodím, to znamená další úvahu a odhad ostatních. Kdo má tedy rád tenhle aspekt hraní, přijde si na své.
Rovněž tak je možné použít i variantu ze stránek Albi: https://www.albi.cz/gallery/download/9706/

14.1.2018 22:28:05

Vybíráme z Bazaru

Boží zboží od firmy MindOK VYPREDANÁ
Boží zboží od firmy MindOK VYPREDANÁ
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas