Pravidla bazaru

Reaguji na to, co dnes proběhlo Bazarem.

Můžete mi prosím vysvětlit, jakým způsobem tomu zabrání ověření telefonního čísla? To neryju, jen se ptám, protože nechápu jak to má fungovat. Myslím totiž, že kdybych chtěla udělat něco takového, co provedl ten škůdce, tak z fleku se hned dostanu ke třem telefonním číslům (někdo třeba k méně, někdo k více), přes které se mohu ověřit, a ani jedno nebude moje. Nijak by mi to nebránilo provést to, co dnes prováděl ten člověk.

Nešlo by vymyslet jiné řešení? 

Namátkou mě napadá, že po určitou dobu (předepsaná délka registrace anebo první pozitivní hodnocení) by člověk směl přihodit do jedné aukce jen jednou denně a pouze minimální částku.

Myslím, že tím by to škození přestalo být zábavné.

Nebo třeba někoho napadne něco lepšího.

Ale primárně by mě opravdu zajímalo, jak z telefonního čísla poznáte, jestli jsem nebo nejsem škůdce?

3.3.2022 21:11:13 | Upraveno autorem (porovnej)

@zacinajici No jde o to, že prostě si takový uživatel telefonní čísla časem “vyoutuje”. Plus zadruhé tel. čísla jsou snáze propojitelná s konkrétními lidmi a v případě velkého průšvihu je větší šance na úspěšné trestní oznámení (ne že bychom tím chtěli vyhrožovat, ale už i to se 2x za historii Zatrolených her stalo a telefonní čísla docela pomohla).

Současně plánujeme ještě nějaká drobné interní úpravy i částečně směrem, který navrhuješ. I když zatím méne invazivní.

3.3.2022 21:32:55

No mě tohle povinné ověřování přijde mnohem invazivnější, ale OK - děkuji za vysvětlení.

3.3.2022 21:49:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Sice nevím, co se dnes na Zatrolenkách dělo a proto se rovnou omlouvám za reakci, ale přijde mi to opravdu už skoro na hraně. Za poslední rok a půl se zde toho docela dost změnilo. A nejsem si jistý, že vše je k dobrému.

Opravdu si začínám připadat jak v Orwellově světě. Abych mohl prodat, musím zaplatit. Abych mohl koupit, musím dát telefonní číslo. Co budu muset udělat, abych mohl kupříkladu vložit překlad pravidel?

Jsem zde několik let. Nakupoval jsem, občas něco prodal, nějaký ten soubor také nahrál, ba i fotku a to je zde docela kumšt. Ale opravdu jsem nečekal, že už tu nic nekoupím.

A pro informaci: nemám problém dát své číslo, které při každém nákupu prodejci stejně posílám, ale příčí se mi to ultimátum!


 

3.3.2022 23:03:32

@zdenda V jakém Orwellově světě? Za služby se běžně platí, tedy i za možnost prodávat. Může to být přímo penězi (ZH), nebo osobními údaji (Facebook). A pro úspěšné tržiště je důležitá důvěra, že ta infrastruktura nebude zneužívána. A víc invazivní než telefonní číslo můžeš brát zjišťování, zda si někdo nepřihazuje na vlastní aukce. 

Nicméně vkládaní souborů je Orwellovské - někdo ti to prochází a schvaluje:-)

3.3.2022 23:32:09

@Zeus Super, díky za to opatření! Vynutily si jej okolnosti, není lepší cesta. Navíc jde co do “práce navíc pro uživatele” o maličkost.

3.3.2022 23:58:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Cizi svoboda konci tam kde ta moje zacina.

Pozadovat po zdejsich adminech aby neustale museli resit nejake ignoranty a podvodniky je zasahem do jejich svobody a oni tedy maji plne pravo na to zavest pravidla takova, aby k tomu nedochazelo.

Kazdy ma plne pravo na to, takova pravidla nerespektovat. Stejne tak jako zdejsi pravidla nerespektuji ti proti kterym jsou tato opatreni namirena. Tj. nepoctivi prodejci, kteri si prihazuji na sve aukce. Nebo ignoranti, kteri proste kaslou na nejaka negativni hodnoceni a prihazuji “jen tak”. Ale pak se nemohou divit, ze takove chovani nebude tolerovano.

Za mne tedy jasny palec nahoru. Tohle rozhodne povede ke zvyseni duveryhodnosti bazaru jak pro kupujici tak pro prodavajici.

3.3.2022 23:59:19 | Upraveno autorem (porovnej)

I když souhlasím s tím, že vícestupňové ověření je dnes už běžné, přiznám se, že mi to přijde odrazující (soudím podle sebe v roli kupce). Zatrolenky nejsou banka. A vychází mi to tak, že sice musím za inzerát nad Xkusů zaplatit i když neprodám, ale zároveň mi Zatrolenky odrazují kupce. Je to pakatel, tak čert to vem, ale nemohu se zbavit dojmu, že to je řešení jen kosmetické. Když bych to uměla obejít já, obejde to fakt každý.

Když už někomu toto opatření dává smysl, OK, ale uvítala bych možnost, že by si prodejce mohl vybrat, jestli u něj smí nakupovat pouze ověření nebo i neověření, podobně jako si může vybrat u SafeTrade.

A to píšu jako někdo, kdo je přesvědčen, že ho dnes škůdce připravil o pár stovek a přesto bych u svých aukcí ověření nevyžadovala, kdybych jako prodejce měla na vybranou.

4.3.2022 00:01:54 | Upraveno autorem (porovnej)

@zacinajici - Problém je, že my ty nespolehlivé kupující i vyložené škůdce musíme řešit. Musíme obeslat uživatele, musíme zprocesovat rušení provizí a inzerátů za zmařené inzeráty. To je ta druhá stránka věci. Nemáme neomezené množství času, které můžeme administraci věnovat.

A právě proto, že zdejšímu bazaru a jeho ochraně věnujeme hodně času a energie mám za to, že se jedná o vysoce bezpečné prostředí (čistě subjektivní dojem ve srovnání s Facebookovými prodejnimi skupinami, kde i mezi prodejci deskovek ohlašují podvodníky velmi často) a chceme, aby to tak zůstalo. A právě problémové chování reputaci bazaru a tím celého serveru poškozuje.
Další aspekt, který bych zmínil je rostoucí počet uživatelů serveru a bazaru, bohužel s tím jak uživatelé přibývají, roste i ta nepočetná skupina, která dělá problémy a to nás nutí sáhnout k podobným opatřením. Sám nejsem žádným příznivcem restrikcí a když už musí přijít, snažíme se je dělat tak, aby omezovali poctivé uživatele co nejméně, ale když vidíme nějaký negativní trend, nemůžeme to nechat být, bylo by to jen horší, poškodilo by nás to víc a zásahnout bychom museli tak jako tak.

A poslední věc, máš pravdu, že ZH nejsou banka, ale zároveň je potřeba vidět, že ceny zde obchodovaných her jsou rostou a dneska nejsou výjimečné transakce v tisicích či nízkých deseti tisících. I to je faktor, který musíme brát v potaz a přizpůsobit tomu ochranu uživatelů.

 

4.3.2022 00:42:14

lidi zadávají mob. číslo všude, osobně je mi to jedno a pokud to pomůže tak proč ne, všichni tu křičí jak je to na hraně a že už si nic nekoupí atd…..ok tak běžte na bazoš nebo fb, kde vás “odrbe” kdejaký podvodník…..já myslím, že potom honem rychle přispěcháte zpět :)

4.3.2022 07:17:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Ověření mobilního čísla, když tady někdo chce něco koupit či prodat je dle mého názoru rozhodně v pořádku.

Zvyšuje to důvěryhodnost bazaru a snižuje šanci, že se objeví nějací vykukové či dokonce podvodníci.

Nerozumím, proč to někomu vadí, když stejně po skončení aukce je potřeba, aby to číslo kupující dal prodávajícímu pro domluvu předání či zaslání Zásilkovnou (no dobře, u poslání poštou to asi nutné není).

4.3.2022 08:24:28 | Upraveno autorem (porovnej)

už si nepamätám, je to overevenie tel. čísla na počkanie, či to čaká na “ľudské” schválenie? Ak to nie je automatické, tak potom by bolo dobré nad bazar dať niekam upozornenie, aby sa niekto nechcel registrovať v posledný deň aukcie a nezadrhol sa na overovaní. Resp. bolo by dobré potom doriešiť to overovanie automaticky. Ak už automatické je, tak som nič nenapísal a je to perfektné!

4.3.2022 08:33:07

Mně by ověření formou mobilního čísla vůbec nevadilo. Jak už zaznělo, zadává se prakticky skoro při jakémkoliv nákupu na internetu. A je to další krůček k důvěryhodnosti. A musím říct (a zaklepat na dřevo), že jako kupující tak i především jako prodávající mám s bazarem jen dobrou zkušenost.

No a ke Zdendově poznámce o provizích a poplatcích za inzeráty. Mně to nevadí. Pět inzerátů zdarma mi v klidu stačilo i na pozvolné rozprodání sbírky, když jsem se rozhodl s většinou her skončit. 

Sice by se mi víc líbil třeba fixní půlroční poplatek, ale to je jenom kosmetická záležitost. Peníze jdou na provoz ZH a ve finále je mi jedno, jestli jim je pošlu formou provizí nebo formou “členského příspěvku”.

4.3.2022 08:41:25 | Upraveno autorem (porovnej)

@ludomyl : dneska jsem se ověřoval a je to automatické, takže bez problému

4.3.2022 08:42:05

@ludomyl Tu automatizaci a rychlost odesílání SMS jsme řešili asi před 2 lety, když jsme to začali používat a nabízet v širším měřítku. Vlastně asi 2 měsíce po prvním spuštění ověřování, kdy nás ochota a důvěra lidí překvapila a my velmi rychle narazili díky tomu na limity manuálního odesílání SMS.

Detailnější "geneze" zde: https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/zatrolene-overeni-telefonu-opet-v-provozu-6866/ (samozřejmě se od té doby pár věcí změnilo → třeba to, že uživatelé s ověřeným telefonním číslem mají každoročně 20 inzerátů zdarma navíc)

4.3.2022 09:03:52 | Upraveno autorem (porovnej)

@Duirin nedávno jsem posílal poštou a i tam je mob. číslo potřeba u obou, jak odesílatele, tak adresáta.

4.3.2022 10:30:55

A co například zavést i tzv. bonitu?
Kladné hodnocení za +1
Neutrál za 0
Záporné hodnocení -10
Nebo možnost omezení při prodeji, tak aby si prodejce určil, že minimum kladných hodnocení musí být např. 5 nebo účet musí být starší než xx dní + prodej umožněn jen ověřeným uživatelům?

Vím, jsou to docela tvrdé opatření a nápady a drtivá většina z nás je tady velmi přátelských ale v rámci eliminace se mi to jeví jako rozumné řešení.

4.3.2022 13:53:38

Nevim, co se stalo, ale nechcete uz konecne promitnout do Bazaru profilovou uroven uzivatelu? (kostky + pokryvky hlavy > viz https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/system-bodovani-uzivatelu-754/) At uz ta sranda aspon k necemu praktickemu je. A novacci s nulou, co chteji kupovat, at se klidne overuji telefonem.

deTskobaron

4.3.2022 14:22:23

@Artcore 

A to je možná to o čem mluvím. Po 10 letech registrace a 1812 bodech za přidané překlady a fotografie, index bazaru 50-0-0 a úrovň RYTÍŘ (dodnes jsem byl na to pyšný), jsem zjistil, že kvůli nějakému chování někoho, koho neznám a ani nevím, co provedl, nemohu na bazaru koupit hru. A to jenom proto, že prostě nechci sdělovat telefonní číslo. Už se mi stalo, že bylo zneužito (ale to sem nepatří). 
V mém předchozím příspěvku byla snaha naznačit, že se z přátelského serveru hráčů stal (promiňte mi ten výraz), téměř komerční subjekt. To tu opravdu dříve nebylo. 
Byly doby, kdy tu žádný podnikatel (prodejce her) neinzeroval. Přidat hru nebo fotku trvalo vlastně stejně dlouho jako dnes. Ale doba se změnila. A já, kdo je zde již delší dobu (a možná mluvím nejen za sebe) nejsem rád, kam se to posouvá. Mám právo říci svůj názor. 
A navíc se cítím trošku dehonestován někým, kdo je registrován několik měsíců a napíše mi: ok tak běžte na bazoš nebo fb, kde vás “odrbe” kdejaký podvodník…..já myslím, že potom honem rychle přispěcháte zpět :)
To jsem si opravdu nezasloužil.

4.3.2022 23:50:22

@zdenda - Tvým výhradám rozumím a chápu je, ale věci nejsou stejné jak před lety, ikdyž to tak můžeš vidět. Před lety vycházely desítky, možná nízké stovky her za rok, česky pak nizké desítky za rok. Dneska jsou to vyšší tisíce a nižší stovky česky. My se snažíme ty hry zařazovat do katalogu, vyplnit základní údaje, za pomoci uživatelů pak k nim mít fotky, popis, recenze, materiály. Tohle všechno stojí čas a peníze. Mnohem víc než dříve, čas se rozprostře mezi rostoucí komunitu, u adminů už je to složitější, ale i tým je větší než býval a náklady dříve nesl téměř výhradně (nějaké forma reklamy vydavelů byla i dříve) Ondra, který server dotoval. Ty změny, které se ti nelibí, jsou de facto nezbytné pro další vývoj a nejspíš i existenci serveru, protože jak traffic tak databáze by rostly, ikdyby se na serveru na nic nesáhlo. 

Nicméně i přes změny, které jsme zavedli, z nich část nám umožnila alespoň nějakou monetizaci služeb, jsou Zatrolené hry daleko od toho, aby se daly označit jako komerční. 

 

Co se týká obchodu, tak když se podívám z pohledu proporcionality na to jaké údaje uživatel poskytne nám a jaké musí poskytnout dalším subjektům, nevidím v tom zásah do soukromí. Co tím myslím? Když zde koupím hru, tak jediná možnost jak neposkytnu další soukromí údaj je, že se domluvím osobní schůzku aniž bych prodávajícímu dal jakékoliv své osobní údaje. Ale pokud si hru nechávám poslat musím prodájícímu, což je člověk, kterého vůbec neznám a který si s údaji co mu dám může udělat úplně cokoliv, poskytnu mnohem více informací (jméno, příjmení, telefon, email, adresu atp… podle toho jak dojde k zaslání) a tyto údaje získává i prostředník, kterým je dopravce. Když toto vezmu v potaz, nevidím nutnost ověření telefonu jako problematickou. Další věc pak je trend, kdy víc a víc lidí používá mobily a ověření jakokoliv služby pomocí telefoního čísla je dnes de facto standard a je jen otázkou času, kdy by absence ověření byla vnímána spíše jako nedostatek zabezpečení z naší strany.

Závěřem bych ti rád poděkoval za všechny materiály, které jsi komunitě poskytnul, toho si vážím a patří ti za to díky, bez ohledu na to jestli se shodneme v názorech na zavedenou změnu nebo ne. Díky!

5.3.2022 11:16:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Trochu musím reagovat na některé výbrky o osobních informacích. Některé portály které zprostředkovávají prodej ve vyšších částkách vyžadují přímo kontrolu osobních údajů! (občanka, pas, řidičák) Asi bych byl pro aby to bylo zavedeno i tady ale vím že to není možné, jakýkoli únik dat by byl pak trestně napadnutelný a zabezpečení by muselo být velké. Nerozumím tomu, proč někomu vadí ověřit si telefonní číslo, je to jediný rozumný krok který mohli admini udělat. A i když si každý člověk který chce může udělat x účtů a ověřit x čísel tak snad to bude pro ně otravné natolik, že toho nechají. Navíc pokud se nemýlím tak krádež nad 5tis Kč už je trestným činem? Pokud si nechcete ověřovat číslo, můžete jít kdykoli prodávat deskovky jinam :-)

5.3.2022 12:57:22

@Longerin no tak JEDINÝ rozumný krok to určitě není, existuje X dalších variant, co se dalo dělat…

5.3.2022 14:16:31

@zacinajici ok, bereš mě za slovo, určitě jsou další možnosti ale tohle je dobrý začátek … uvítal bych ještě další věci, třeba poplatky za bazar snižovat uživatelům, kteří mají více pozitivních hodnocení prodejů a navíc jsou ověření a naopak poplatky za prodej neověřeným uživatelům ponechat, nebo klidně i zvednout, po ověření snížit ale nerušit je dokud nebudou mít za sebou x úspěšných prodejů … zisk z poplatků jde na samotný server a jeho podporu takže za mě ok …

5.3.2022 14:59:34

Možná ještě jeden bod, proč jsme to vyřešili i takto. Protože když jsem se díval na obdobné služby (jmenovitě třeba Bazoš a Aukro), tak mi přišlo, že je telefon úplně běžný a bez něj najde zadat inzerát ani si zobrazit kontakt na prodávajícího. A ano na Aukru mám z kdysi dávno účet se zadaným telefonem, takže jsem nemohl vyzkoušet fungování bez něj (zda to jde). Zdá se mi, že pouze Sbazar z těch velkých hráčů umožňuje nějaké fungování bez tel. čísla.

No a druhý bod, který prostě v hlavě mám, že Bazarem proteče už ročně spíš hry/částky v řádu miliónů a tam už cítím dost velký závazek k tomu, aby to bylo maximálně důvěryhodné prostředí. A ověření telefonního čísla považuji tedy za krok tímto směrem. 

A ano, chápu, že když někdo je letitým uživatelem a hodně přispívá, že je to určitý důkaz důvěryhodnosti, ale zde jsme zase chtěli udržet jednoduchost v přístupu. 

Chápu to obezřetnost a snahu o maximalizaci soukromí. V Bazaru ale bohužel minimálně zatím plánujeme požadovat toto vystoupení z anonymity právě kvůli tomu, že jde o pěníze a již dávno nemalé. V začátcích se dražili hry za stokoruny a přes tisíc korun šlo o vzácnost. Teď bych se nebál říci, že jsou v průměru jednotlivé položky o řád dražší. Mimochodem to byla taky jedna úvaha, že bychom tel. číslo vyžadovali třeba u dražeb s částkou od 2.500 Kč nebo nějak. Ale zase by šlo o komplikaci, kdy by uživatel začal dražit v pohodě bez této nutnosti a najednou zjistí, že nemůže pokračovat.

To že je to přeci jen pro mnohé akceptovatelné řešení dokládá, že si ho ověřilo přes 4000 uživatelů a za poslední měsíc uživatelé s ověřeným tel. číslem udělali 80% příhozů (ano tato statistika začne s přibývajícím časem být zkreslená zavedením toho opatření, ale dnes je ještě docela reprezentativní).

5.3.2022 15:23:55

Jinak prosím neberte můj předchozí příspěvek jako snahu o přesvědčování o tom jediném správném řešení. Ale jako nějaké vysvětlení (nebo aspoň pokud o něj :-), proč mi to dává smysl (ale myslím si, že bych mohl použít i “nám” za ostatní adminy, protože ač bylo opatření zavedené rychle, tak jsme ho občas probírali, že nás to asi nemine a čaasem bude dávat větší a větší smysl).

5.3.2022 15:26:19

EDIT: Omlouvám se za vyvolání nelibosti.

5.3.2022 15:50:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Lušťovky
Akt. cena: 26 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas