Prodaných kusů

Je někde k dostání informace / dá se nějak zjistit, jak si vede ta či jiná hra (lokalizovaná do CZ) v prodeji?
Víceméně ze zvědavosti mě třeba zajímá, jak si vede v prodeji Xcom, This War Of Mine, T.I.M.E. Stories, Panství hrůzy, a spousta dalších her.
Resp. docela by mě zajímalo kolik ks se vyrobilo a kolik z toho se prodalo (kolik vydavatelstvím ještě zbývá na skladě).
8.5.2018 01:02:49

Přesný počet
Ti asi nikdo neřekne ale v joubcastich videich kde spovidali BF A mindok alespoň částečně naznačili které se prodávají dobře a které až tak ne.

8.5.2018 13:15:18

...
BF před vypustili info, že T.i.m.e. Stories se prodávají natolik špatně, že je to s vydáváním dalších příběhů v CZ na hraně.

U ostatních nevím, ale domnívám se že jakákoliv dražší hra (1500Kč +) má v CZ problém se prosadit a být komerčně úspěšná, přitom Chvátilových Krycích jmen (a všech jejich derivátů) se prodají kamiony.

8.5.2018 16:51:01 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Škoda no, stačilo by i procentuálně pro udělání si představy..
A ano, je to hlavně kvůli tomu, aby se člověk mohl těšit na rozšíření nebo aspoň pochopil, proč nebude (třeba XCom, sem si říkal, že musí mít úspěch, ale toho rozšíření se asi nikdy nedočkám, no). Případně jestli má doma poklad, kterej za rok prodá za 2 násobek nebo ho může prodat hned :-D
Díky za tip na joubcast, zkusím ty videa najít.

Těch T.I.M.E.Stories je fakt škoda, to je parádni hra a ten zážitek z hraní je fakt nestukečnej, jenže dokud nezahraješ neuvěříš a když zahraješ, tak pak už nejspíš nekoupíš..

Ty krycí jména asi aji chápu, je to celkem podařená party hra (ty maj celkově lepší prodej, ne? kvůli širší cílovce, kratší době hraní) a stojí 350,-. Znám plno lidí, co "nehraje" deskovky, ale třeba Krycí jména, Dixit a jim podobný si u sklenky zahrajou..

K té ceně.. jestli to není tím, že prostě 1500+(spíš 2000+) za hru studenti moc nechcou/nemůžou dát a pracující si zase vybírají, co koupit, protože není tolik času?

9.5.2018 19:13:48

Re
Soulasim s téma time stories kdo nezná je to velká i vestice do jednorázové hry obzvlášť když nevíš jestli bude pokračování , kdo vyzkouší ang verzi nemá pro nej cenu kupovat protože už pravděpodobně ty první dva scénáře hrál.
A to ještě teď vychází mrtě unikovek , exitou a podobně které poskytnou podobný zážitek za výrazně méně.

9.5.2018 19:27:31

party a OT
Vzdy ma pobavia slova ako party a krycie mena v jednej vete. To musi byt ale party!! :)

9.5.2018 20:27:40

to stOKYi
No tak jako u každé hry, záleží s kým jí hraješ... zažil jsem tiché a přemýšlivé partie Krycích jmen, ale stejně tak už mnohokrát jsme se dost nasmáli... a hlavně základní kritéria párty hry krycí jména splňují: krátká herní doba, jednoduchá pravidla, přístupnost co nejširšímu obecenstvu, prostor pro vtipné situace... to všechno tam je, takže mně spojení slov párty a krycí jména i sedí ;) :)
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

9.5.2018 20:36:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Time Stories
Chápu, že BF uvažuje, že Time zařízne. Jen nechápu, že někdo tvrdí, že investice do jednorázové hry je veliká. Osobně core set potřebuješ, o.k. 1000,-. Ale rozšíření je je cca 600,- Zahraji se 4 lidma cca 5 hodin, po odehrání prodám zde za cca 450 - 500. Tedy mě to stojí cca 150,-. Za 5 hodin zábavy pro 4 lidi? To je za hubičku. Pokud to rovnou koupím zde za 450,- a prodám zase zde 400,- tak je to ještě méně. Sice to neřeší nic pro BF. Ty prodeje se tímto pro ně nezvedají. Ale tím chci říct, že i když bude stát rozšíření 1000,- tak to vezmu a prodám zase zde třeba za 800,-. Pokud ovšem někdo uvažuje tak, že odehraje scénář a chce si ho nechat, či ho vyhodí, tak pak je investice veliká.

10.5.2018 00:51:20

OT
U plno her hodně záleží na tom, s kým je hraješ..
U Krycích jmen nemám problém se bavit.. (možná právě proto, že když se hraje s opilejma lidma, tak je to větší sranda, než když u toho někdo přemejšlí a snaží se vyhrát za každou cenu). Na This War of Mine nedám dopustit a přesto jsem zažil už i špatnou partii (tady záleží hodně na tom s kým se hraje).

Time Stories - tj možná právě ten problém, plno lidí si to nekoupí v obchodě, ale radši v bazaru a nebo si to půjčí od někoho, kdo to má.
1000 za základ a 600 za rozšíření není zas tak moc, pokud de o Times stories, teda pokud nezůstane jen u 2 rozšíření, ale chápu, že hra se neprodává tolik, jak ve světě.. aji proto mě třeba zajímalo o kolik je to horší prodej, než třeba XCOM, TWOM, ...

10.5.2018 02:02:43

anglické názvy cz lokalizací

Podle mě i první dojem a odliv peněz od "nehráčů" devalvuje anglický název hry byť je v cz vydání. Tohle u CZ vydavatelů trochu nechápu. Možná jim tak diktuje licence, ale za každou cenu bych se snažil na krabice tlačit české názvy, jinak to názvem nehráče, neanglicky mluvícího ani nezaujme. Teď vůbec neberu mstní geeky, kterým angličtina nevadí, ale spíš si dokážu představit tetinu v kamenném obchodě která místo exoticky vypadajících názvů jako Dice Forge, Time Stories nebo Blood Rage, koupí dětem nějakou jinou kokotinu.

10.5.2018 09:19:44

Úderník
Někdy je s názvy potíž, že nejsou smysluplně přeložitelné (Blood Rage), proto se hře dává třeba český podtitul. Občas se ovšem stane, že si držitel práv usmyslí, že název se přeložit nesmí a nesmí být ani podtitul. Čert ví proč. Jsou věci, který prostě nepochopíš...
________________________________
BLACK LIGHT STUDIO | Graphic Design

10.5.2018 09:44:37

Time Stories
Nevím, odkud pochází informace, že time stories nebudou, já mám informace, že jedno rozšíření bude (nebudou dvě zaráz).

10.5.2018 11:16:48

Ladik81
Kéž bys měl pravdu. Už se na to těším, jako malá holka. Tahle hra mě fakt dost baví!

10.5.2018 11:32:00

....

4Ladik81 - tahle informace (o bilancování ne/vydání rozšíření TIME Stories) myslím zazněla v Jouob castu (rozhovor s Michalem z BF). Ale je možné že se ledy hnuly.

Já bych samozřejmě bral rozšíření TIME všema deseti. Dere mi srdce když mám základní hry v CZ a rozšíření v eng.

10.5.2018 15:29:35

Cizí názvy her
Dobble, Dixit, Carcassonne, Ticket to Ride, Bang!, Agricola, Munchkin a další byly či stále jsou jedněmi z nejprodávanějších her navzdory nepřeloženému názvu a absenci českého podtitulu.
Nepřeložený název bych proto jako významnou příčinu špatných prodejů neviděl.

Za nesprávnou tu úvahu považuji i proto, že si myslím, že „nehráči“ stejně obvykle nenakupují ve specializovaných prodejnách. Proto bych předpokládal, že vědí, že nabízená hra je česky.

10.5.2018 15:39:01

Time stories
Je to tak, Michal z BF ve videu zmiňuje, že to není jistý, že se neprodává, tak jak čekali a že nemají teď úplně přesný čísla, takže neví a že je nereálný, aby jim to 8let ležělo ve skladu..
Škoda no..
Stejně tak zmiňoval, že XCom se nesetkal zrovna s úspěchem, proto nikdy nebude rozšíření v CZ..

11.5.2018 14:44:23

obchody
Některé e-shopy mají napsáno, kolik se čeho prodalo. Třeba fantasyobchod prodal zatím 31 T.I.M.E Stories (česky)

11.5.2018 16:05:23

jenikozak vedle jak ta jedle
Obávám se, že tvé argumenty jsou liché. Nevím sice, jak vznikly názvy jako Dobble nebo Dixit, ale zdají se být z principu nepřeložitelné a jistě nikdo nečekal, že je někdo "překládat" bude. Takový název řekne to samé Angličanovi stejně jako Čechovi či Španělovi.
Carcassonne je místní název, co na tom chceš přeložit?
Agricola je latinské slovo ;o)
Bang je víc než co jiného prostě citoslovce.

11.5.2018 16:24:45

Nepozornost při čtení
A kdepak jsi, Františku Horálku, přišel na to, že bych chtěl ty názvy překládat? Z mé výpovědi nic takového nevyplývá.

11.5.2018 17:36:38

ad nepřeložené názvy her
to jenikkozak: jediná hra kterou jsi uvedl, a která by mohla mít s tím nepřeložením problémy, bylo Ticket to ride a u něj si moc nejsem jist, že by měl vysoké prodeje, ale možná se pletu... jinak jednoslovné nepřeložené názvy, citoslovce, nějaká přímo pro hru vytvořená slova či geografická označení, podle mě nejsou tím na co narážel úderník. Ono jde podle mě dost o to, jak snadno je ten název vyslovitelný a zapamatovatelný a je určitě pravdou, že anglický název (jako třeba zmíněný Blood rage) je pro neangličtináře nevyslovitelný a také si dotyčný může myslet, že hra není v čj. Tohle by mohl být problém, byť souhlasím, že nehráči se moc k takovýmto hrám stejně nedostanou, ale zase na druhou stranu, kdyby se už dostali, tak by je dobře přeložený název, nebo český podtitul spíše ke hře přilákal.
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

11.5.2018 21:33:29 | Upraveno autorem (porovnej)

jenikkozak
Ty se chceš v diskuzi tahat o formulace a na takové bejkárny já nemám čas, promiň ;o)

11.5.2018 21:56:57

Re: Matewr84
Zrovna zmíněný Blood Rage český podtitul má… Pokud ti správně rozumím, píšeš, že si myslíš, že existuje nezanedbatelná hráčů-neangličtinářů, kteří nekoupili Blood Rage jen proto, že si nebyli jistí jeho výslovností. Ale vždyť tentýž argument můžeš použít i u Dobblu či Carcassonnu (který se nejspíš vážně nečte [karkasóne], jak už jsem mockrát slyšel). Evidentně neznalost výslovnosti Dobblu nezpůsobila neúspěch hry. Že konkrétní jméno nejde přeložit, přece onen hypotetický zákazník neví, když význam toho shluku znaků nezná.

Volba názvu na prodeje nepochybně vliv má. (Patrně však jak záporný, tak i kladný.) Stejně jako dlouhá řada dalších aspektů.
Předpokládám ale, že si u málokteré hry po úvaze řekneš: „Tato lokalizovaná hra se špatně prodává vinou nepřeloženého názvu.“ Hádám, že neznáš mnoho konkrétních lidí, kteří by si třeba ten T.I.M.E Stories koupili pouze s českým názvem.

12.5.2018 00:38:46

ad blood rage
jenom k tomu blood rage, pro úplnost, podtitul nemá. EDIT: tak teď se přiznám, že po vygůglení nevím jestli ho má nebo ne. Zdálo se mi že to bylo zamítnuto, ale na některých obrázcích tam ten podtitul je... tak nevím... EDIT2: tak je to tak jak říkám na začátku postu, tak jen pro info :D

A já tedy vidím velký rozdíl mezi dobblem (je úplně jedno jak to kdo vysloví, ale to jméno je chytlavé a jednoduché, ano slyšel jsem double, dubl, dobl (což je správná výslovnost? Sám nevím :D) a nikdo to neřešil... blůd ráge už ale zní dost divně a vyvolává to v neznalém pocit, že neví co to znamená, to u dobble, nebo u carcassonne si spíše řekne že je to jedno), a hrou kde je u toho názvu přímo vidět, že je to něco cizojazyčného. To prostě může podle mě odradit. Nepopírám ale fakt, že to procento bude nízké, až zanedbatelné. A tak nějak i vidím reakce neangličtinářů, když jim povídám občas o hrách, že hry s delším anglickým názvem u nich vyvolají automatický nezájem. Netvrdím však, že název krvavá řežba by ten zájem zvedl (i když asi jo čověče) :D
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

12.5.2018 01:48:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Dobble
To, co u nas zname pod nazvem Dobble, se v originale jmenuje "Spot it!", takze tu mame novou kategorii nazvu, ktere jsou "prelozeny", ale stejne nevime co znamenaji ;)
Co se prodeju tyce, hry za litr a vic jsou proste pro geeky a bezny mudla je ignoruje, i kdyby byl nazev ve staroslovanstine a krabice pozlacena. Pod litr mudla sahne maximalne po hrach z kategorie "rodinne" a nejspis pujde do kramu podle referenci, nebo si necha poradit tam. A pak mame posledni kategorii her, co vyjdou +- jako dva listky do kina (Dobble, Kryci jmena...) a navic to jsou jednoduche zabavne kousky. A prodavaji se v milionech kusu. Je to nazvem? Jazykem nazvu? Asi ne. Myslim, ze hlavni je, ze to stoji par supu a to, ze je hra "dobra" muze osobne posoudit a ocenit vetsina lidi, ne jen geekove jako my.

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco of FFG, koupím si radši originál.

12.5.2018 08:43:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Re: Matewr84
S Blood Ragem máš pravdu, udělal jsem chybu.
Proč by člověku měl [blúd ráge] znít divněji než [karkasóne], když správnou výslovnost nezná? Proč v jednom případě by to bylo člověku jedno, a ve druhém případě vyvolalo naprostý nezájem?
Pokud se zabýváš prodejem nebo statistikou, je ti jasné, že ani vydavatel nemá k dispozici dostatek dat, aby v případné korelaci prokázal kauzalitu. Vychází nejspíš z instinktu, dohadu.
Původní název může v zákazníkovi vyvolat pocit, že se jedná o moderní, světovou či exotickou záležitost. Lze navázat na celosvětovou propagaci a je součástí značky.

„Náš“ Dobble je nejspíš jazykově nezávislý Spot It!, který vychází z původně francouzského Dobblu. Název „Dobble“ není přeložený nejspíš proto, že plechovky i karty jsou patrně pro celou Evropu shodné.

12.5.2018 15:13:35

Hry
Je úplně jedno jak název zní. Ale když vlezeš do hračkářství tak tam bude na 100% Carcassonne ,ale Blood Rage určitě ne.
To je nej důvod a na názvu hry opravdu nezáleží.
Kolik se prodalo cívky od BF a taky byla v každém hračkářství.

12.5.2018 15:23:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Kronika zločinu
Kronika zločinu
Akt. cena: 635 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas