Poraďte, dobří lidé.

Zdravím všechny zdejší hráče,
jsem začátečník na poli deskových her. V podstatě vlastním pouze druhé vydání Descentu. Nicméně toužím rozšířit svou sbírku o nějakou hru pro dva hráče ve fantasy tématice (souboje proti sobě). Nezáleží na tom, jestli bude karetní nebo s figurkami (něco ve stylu Command & Colors). Co jsem tak procházel hry, tak by mi vyhovoval zřejmě Battlelore, Mage War a Summoner Wars. Vás bych se chtěl zeptat, kterou z těchto her byste doporučili (na angličtinu nehleďte)? Která se Vám osobně líbí nejvíc a proč, případně kde je nejlepší komunita, kdybych se chtěl třeba vydat do některého z velkoměst zahrát si s dalšími nadšenci. Jinak jsem si vědom i karetní hry ze světa Her o trůny, nicméně tomuto universu nikterak neholduji (zatím).
7.3.2018 08:44:19

To je těžké...
porovnáváš totiž neporovnatelné.

BL je velká figurková hra s tunou rozšíření.
MW je velká karetní hra.
SW je malá karetní hra.

Všechno jsou výborné hry, záleží, kolik jsi schopný/ochotný do toho investovat. Nejrozšířenější z hlediska komunity je SW, ve které se i pořádají turnaje.

7.3.2018 09:10:25

je to jedno.

pokud začínáš tak je jedno čím začneš. vypsal jsi dobré hry a tak je časem budeš mít stejně všechny.
Jen si zvolit pořadí nákupu:)
ale Battlelore je parádní a neomrzí se.

7.3.2018 09:14:23

Problém
Peníze nejsou zase až takový limit (doufám, že to nečte moje milá tady). Řekněme, že začínám mít potřebu vlastnit mnohem více her než jen jednu. Také mě láká něco ze světa Forgotten Realms, protože jsem veliký čtenář a kdo by neměl rád Drizzta, že? Jenže to mi příjde hodně podobné jako Descent. Možná se mýlím, proto jsem tady, protože co jsem pročítal fórum, tak jsou zde opravdoví znalci. Takže když se pustím do Summonerů, tak chybu neudělám, jo? Já četl, že jsou turnaje i v Mage Wars, ale asi né tak moc u nás. Battlelore se mi hodně líbí fyzicky, ještě dneska bych chtěl jednu z těch her objednat :D

7.3.2018 09:30:10

Summoner Wars
Se Summoner Wars chybu neuděláš, má to akorát jeden háček - budou se blbě shánět rozšiřující balíčky. Ani Plaid Hat Games tu hru momentálně moc nepodporuje, vydávají novou Crystal Clans...

7.3.2018 09:58:38

pokud tedy neřešíš peníze
a vybereš SW, doporučoval bych master set. Pokud zvolíš některou z druhých her, můžeš k tomu přidat ještě základ SW, za ty 3, 4 stovky to stojí...

7.3.2018 10:00:07

spoluhráči
u her, které popisuješ je ještě asi důležité, zda je pak budeš mít s kým hrát... takže přemýšlej i tímto směrem... hry jsou všechny dobré, ale zcela jiné i na náročnost naučení pravidel...

7.3.2018 10:00:50

Dungeon & Dragons
Pokud by ti nevadila kooperativní hra. Ke zmíněnému universu to má blíž než Descent a herně to též není totéž.

7.3.2018 10:02:57

Joe

Summoner Wars
Vydávanie Summoner Wars je u Plaid Hat Games ukončené, ergo nič nové v angličtine už pre túto hru nevyjde.

A bohužiaľ u nás existuje len Mistrovská sada (Orkové z bažin, Mentalisté, Trpaslíci z hlubin, Stínoví elfové, Píseční goblini a Kozlobři), Základní sada (Fénixoví elfové vs. Orkové z tundry) a 6 samostatných balíčkov armád (Padlé království, Pralesní Elfové, Rebelové, Strážci, Zatracení a Žoldnéři).

Viac ich už v lokalizácii nevyjde.

7.3.2018 10:27:56

Doporučení
Rukavička: a kterou hru z tohoto universa bys doporučil? Samozřejmě láká mě Legenda o Drizztovi. Ty hry z toho universa se dají kombinovat?

Joe: I tak je toho poměrně dost. Jen se zeptám, je tedy nějaká alternativa, o které se ví, že se bude i nadále podporovat a herně je podobná?

Jinak všem moc děkuji za rady :) Bůh žehnej každé netoxické komunitě jako je tato :D

7.3.2018 10:33:28

...
Pokud máš možnost, vyzkoušej si je, třeba v nějakém blízkém deskoherním klubu (které jsou dnes už opravdu všude).
"Fantasy dvojkovka" může znamenat spousty různých typů her a mechanik, něco se může líbit na první pohled, ale hraní nebude podle představ a naopak.
+ omrkneš místa v okolí kde bys případně mohl hrát :)

7.3.2018 11:08:28

MindlesSheep
Hrajeme s kámošem. Je v okolí ještě pár potenciálních známých, kteří by si s námi chtěli zahrát. Ale jsem kousek od Loun, Mostu, Žatce či Chomutovu a nikdy jsem o ničem v těchto končinách neslyšel. Jak jsem řekl, jsem vášnivý čtenář a hráč počítačových her, ale teď na stará kolena jsem zatoužil poznat svět deskových her, takže se budu muset porozhlédnout a poznat nadšence tohoto super koníčku v mém okolí.

7.3.2018 11:12:24

do budoucna...
by mohl splnovat kriteria Sorcerer... http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/sorcerer-4732/?gatracking=autocomplete

ale vyjde az tenhle rok...

7.3.2018 11:13:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Sási
Hry se dají kombinovat. Já s touto sérií začínám. Tím chci říct, že jsem vybavený spíš teorií. Jakékoli dotazy můžeš směřovat do SZ na Acedraca. Je velmi ochotný a má nahráno. Mně se líbí, že mapu stavíš postupně. Rubová strana je stejná, takže dopředu nevíš, co vytáhneš. Každý díl obsahuje symboly, kam umístíš pasti, monstra, poklady. Jestli máš načteného Drizzta, tak bych ho zkusil. Myslím, že se pořád dá pořídit nová hra. Ber to z mé strany jen jako typ. Jsem teď z toho nnadšený. Já šel do posledního dílu, nicméně po Drizztovi jsem taky pokukoval.

7.3.2018 11:36:05

Hero realms
Hero realms je hezkej karetní deckbuilding pro dva. Existují rozšiřující balíčky i možnost hrát kampaň.

7.3.2018 12:00:21

Pizin
Tak do toho pravděpodobně jdu! Díky moc :D
edit: a ještě vezmu teda asi ten battlelore

7.3.2018 12:20:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Drizzt aka Dritz
"Kdo by neměl rád Drizzta..."
- Pravda, jeho scimitary v Baldur's gate se hodily :D

Jinak co se týče Battlelore, tak bych si to napřed vážně zkusil. Mně se fakt vizuálně líbí a nabízí naoko hrozně zajímavou hru. Sám jsem vlastnil první edici a byl unešen z war councilu, který umožňuje do hry zasáhnout kouzly a různými taktikami, ale ve výsledku je to jen o tom, jak přijdou karty aktivací a padnou kostky. Navíc herní styl typu dvě rojnice jdou proti sobě a nemají skoro šanci manévrovat mě neoslovil a výsledek spíš zklamal. Možná, že druhá edice tyhle neduhy odstranila, ale trochu o tom pochybuji.

7.3.2018 15:05:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Mage Knight, série Dungeons and dragons
Ve dvou je fajn hrát i Mage Knight, má scénáře na solo hraní, kooperativní i soutěživé, ve kterých jdou hráči proti sobě, je to jen na delší hraní, jedna hra ve dvou je o cca 3-4 hodinách. Sám mám původní vydání s AJ rozšířeními, ale Rexhry avizovaly vydání souhrnné edice hry se všemi rozšířeními v češtině, otázkou bude cena :)

Dungeons and Dragons je série spíš na kratší zahrání, byť jde hrát i kampaňově (2.díl Ashardalon má kampaň i v knize scénářů) a nejde tam moc hrdinu vylepšovat (jen na 2.level a předměty), ale na rychlé zahrání je to prima hra, já vlastnil a hrál první 4 díly, neznám jen ten poslední. Z prvních 4 je asi nejzajímavější Drizzt.

7.3.2018 15:05:48

Sási
Hráč počitačových her a na stará kolena...........
Přesně jako já před 2 rokama,bacha ať nedopadneš jako já:+))
Už nemám kam hry dávat .

7.3.2018 15:18:17

Furt nalomenej
Zatím váhám, když čtu ty komentáře. Hodně mě láká ten Hero Realms. Pokud je to s tím Battlelorem jak se tady píše, tak přemýšlím, že zvolím jinou variantu. Jinak na Mage Knight jsem taky koukal, ale kdybych vzal D&D tak nevím jestli je jedno čím začnu nebo můžu vzít cokoliv a následně to kombinovat případně.

7.3.2018 15:35:06 | Upraveno autorem (porovnej)

DnD
Ak máš Descent a vyhovuje Ti, DnD séria bude krok späť. Jedine, že by si chcel niečo jednoduchšie, bez overlorda, resp. chceš priamo hru z prostredia Forgotten Realms:

Tu je moje recenzia prvých troch dielov, možno Ti pomôže, ale v zásade to je zjednodušený Descent v hošom grafickom prevedení:
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/dungeons-dragons-wrath-of-ashardalon-board-game-1490/recenze/1379/#content
---
Inak nedávno vyšiel deckbuilding z prostredia Forgotten Realms - Tyrants of the Underdark http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/tyrants-of-the-underdark-5518/

7.3.2018 15:46:39

Sási
U Hero Realms může být problém v tom, že na kampaň si nějakou chvíli počkáš, protože v nabídce jí má skladem za přemrštěnou cenu Svět deskových her a za rozumnou cenu Fantasyobchod, který ovšem zase opakovaně odsouvá termín naskladnění (zrovna dnes jsem to po zhruba tříměsíčním marném čekání vzdal a objednávku zrušil).

Mage Knight: desková hra je sice skvělá hra, ale začínajícího hráče může od hraní deskovek klidně i odradit, protože je pravidlově hodně náročná. HODNĚ náročná.

A co se týče těch D&D her, je celkem jedno, kterou si vybereš, mizerný jsou všechny. Měl jsem první čtyři a velmi rád jsem se jich zbavil, protože snad neexistuje jiná deskovka, kterou bych nesnášel víc než tuto sérii. Ty hry totiž v průběhu celého hraní opakovaně hráče trestají za to, že je hraje. Neodkryješ nový dílek - táhni Encounter a na 99% tě čeká něco fakt nepříjemnýho. Tak tedy postupuj rychle a odkrývej každé kolo nový dílky mapy - na 50% z nich je černý trojúhelník, který znamená, že táhneš Encounter a na 99% tě čeká něco fakt nepříjemnýho. Navíc u většiny dílů této série platí, že monstra mají často větší šanci na zásah než hrdinové. Takže průběh hry občas bývá takový, že útočíš na monstrum, mineš, abys snížil šanci na problémy, odkryješ nový dílek mapy, kde stejně bude černý trojúhelník. Táhneš Encounter, který ti dá přes držku. Na novým dílku je obvykle i nový monstrum a jelikož teď skončil tvůj tah a začal tah monster, zaútočí na tebe to, které se právě objevilo i to které jsi předtím minul. A jelikož mají větší šanci na zásah než ty, nejspíš se oba trefí. No a pravá sranda nastane, pokud takhle mineš víckrát za sebou. V životě mě žádná deskovka nefrustrovala víc a kdyby nestály tolik, asi bych je s lehkým srdcem rozšlapal a hodil do kamen, který bych si pořídil jen kvůli tomu, abych měl v čem tyhle hry spálit.

Ale to je jen můj názor, určitě se najdou i hráči, kteří mají tuhle sérii rádi.


7.3.2018 16:08:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Sási
Doporučuji -Warhammer: Invasion The Card Game.
Vynikájící karetka z r.2009 .Podle mne jedna z nej pro dva a k tomu fantastická grafika.

7.3.2018 16:13:14

Tyrants of the Underdark

Dobře, pochopil jsem tedy, že když vlastním Descent, tak hry z D&D prostředí tohoto typu (nevím, jak se jim říká) nebrat. Nicméně ten BD s GC - Tyrants vypadá docela dobře. Hlavně se odehrává v prostředí první trilogie o Drizztovi, takže bych tam byl jak doma. Máte s ní někdo herní zkušenost? Není ani špatně hodnocená na BGG, co myslíte?

7.3.2018 16:17:22

AmS

AQ?
Mě ještě napadl třeba Arcadia Quest, případně AQ: Inferno, fantasy tématika a ve dvou proti sobě taky dobře hratelné.
V téhle hře má každý hrá "gildu" o třech hrdinech a ve scénáčích se snaží ostatní přehrát. Může se útočit jak na monstra, tak i ostatní hráče.

Do D&D her bych asi nešel, krásné figurky a komponenty, ale přišlo mi to hodně zjednodušené.

7.3.2018 17:05:27

Tyrants of the Underdark
Ve skupině se nám líbí.
Pěkná kombinace deckbuildingu a area control.

Mám rád deckbuilding a chtěl jsem nějaký i s deskou, který by byl kombinovaný s dalším jiným mechanismem (např. ten area control).
Takových her moc není.
V poslední době se dost mluví o Clank! (který bude i v češtině), ale ten se mi moc nelibí. Push your luck nemusím.

Ale trošku si postěžuju :). Koupil jsem k tomu rozšíření, které přináší další 2 národy. Vlezou se ale do krabice tak tak. Spíše nevlezou a karty lítají. Navíc má rozšíření jinou kvalitu (karty jsou silnější, pevnější a lesklejší.
Karty bych obalil, ale pak by se nevešly do insertu, což je škoda.

7.3.2018 17:31:23

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Invader – CMON Comics - Vol. 1 Promos
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas