Kooperatívna hra pre dvoch

Zdravim, neporadite mi nejaku dobru kooperativnu hru pre dvoch hracov? Stale dookola hrajeme Arkham, Temne znameni, Ghost stories, RobinsonCrusoe,Proroctvi-kooperativne a uz by to nejak chcelo osviezit. Mame aj Castle Ravenloft co nas nejak velmi nechytilo a mali sme Pan prstenov, co nas tiez nebavilo, tak sme to predali. Urcite sa chystame kupit Eldritch horror, rozmyslam nad Shadows of brimstone alebo Mice and Mystics alebo Pathfinder. Uvitam akekolvek napady :)
10.11.2015 13:18:33

Pandemic
ve dvou hratelný i na hard

10.11.2015 13:26:52

Zakázaný ostrov...
není to takový hradcore, ale dobře zabaví.

10.11.2015 13:29:36

Pandemic
je nehratelnej...resp. hraje víceméně sám se sebou mi přijde - taková hra nehra...radši vyzkoušet...;-)

10.11.2015 13:47:21

Diky za tipy
Pandemic a Zachranarou sme tiez mali moznost vyskusat a nejak velmi nas to neoslovilo. Aj ked Pandemicu by som este asi sancu dala. Ale dakujem za tipy :) A ten zakazany ostrov vyzera dobre, len sa bojim aby nebol prilis lahky.

10.11.2015 13:53:45

pandemik
právě kvůli tomu hrajeme bez vzájemné komunikace s otevřenými kartami, tj. pokud si něco vymyslíš, musíš to zahrát tak okázale, aby to spoluhráč, kterého se to týká pochopil a nebo na to musí přijít sám

10.11.2015 13:56:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Onirim, Krycí jména, Mage Knight, Game hraj dokud můžeš
Vše koop a funguje i ve dvou

10.11.2015 14:15:09

.
Z pravidlově a časově méně náročnějších - The Game, z těch náročnějších pak Yggdrasil, hodně podobný Ghost Stories (i když prý lehčí).
Dále třeba D-Day Dice, zajímavý je Space Alert a na podobném principu (reálný čas) funguje i X-COM, který jsem zatím nezkoušel (tam nevím, jak je to s hrou ve dvou) a Escape. Pak počeštěný Andor, ale to je scénářovka a slyšel jsem, že prvních pár scénářů je strašně lehkých a celkem jich není tolik. Letos v Essenu vyšel Bastion od tvůrců Panovníka - je to nějaká variace na tower-defense. Vtipná je Mmm!, ve dvou nevím jak půjde Red November, kluci u nás hrávali Space Hulk: Death Angel, kooperativní mód má RuneAge, kde můžete v případě potřeby puštění žilou tomu druhému přejít na kompetitivní mód :)

10.11.2015 14:48:53

Andor
...

10.11.2015 14:50:41

Možná by šlo
i Hanabi. A doporučit lze i Escape a D-Day (jak zmínil níže Kew).

11.11.2015 09:08:27

alien, defenders
legendary encounters: an alien deckbuilding game
defenders of the realm - ale tu sam marne shanim za rozumnou cenu
dead of winter?

11.11.2015 10:32:33

Super fantasy
A já bych doporučil obě hry ze světa Super fantasy
Super Fantasy: Night of the Badly Dead a
Super Fantasy: Ugly Snouts Assault

Mimochodem REXhry snad Noc špatně mrtvých mají vydat!

11.11.2015 10:50:42

Junik
Zima mrtvých je fajn, ale myslím, že ne pro dva.

11.11.2015 11:00:21

Pán prstenu - karetní hra
Mohu jen doporučit. Ve dvou nádhera a o zábavu rozhodně postaráno. Nic nedostaneš zadarmo. Obtížostí na úrovni Ghostů i Arkhamu. (mám doma G i A...)
A ještě mohu doporučit rozšíření ke GS - White moon. To je docela mazec. Přiníčí to nové prvky a je to ještě náročnější.

11.11.2015 11:07:46

tarnow
Kryci jmena je kooperativnka, ktora sa da hrat v dvoch hracoch? Mage knight je silny favorit, len neviem, tam je len jeden kooperativny scenar, tak ci sa to oplati, ked to chceme hrat vylucne kooperativne...

11.11.2015 11:55:18

junik
Nad Defenders of the Realm som tiez uvazovala, ale vela ludi kritizuje to, ako je hra graficky spracovana tak neviem, to ma trochu odradza. A dead of winter sa da hrat kooperativne v dvoch? Myslela som ze je to semikoopertivna hra....inak ta hra ma zaujala uz ked vysla.

11.11.2015 11:58:28

Rosaria2206
Krycí jména - ano je tam varianta pro dva hráče, je těžší než když se hraje na týmy a hodně baví.

Mage Knight - Ona ta hra je vlastně hlavně o dobívání měst a jen tak se neohraje, protože jak zvládneš základní úroveň můžeš zvedat level měst nebo je dokonce spojovat - akortá to už těžko seženeš ...

11.11.2015 12:00:08

Diky za tipy
Polovicu z tych hier co ste mi napisali nejak velmi nepoznam, takze fakt diky za tipy, urcite sa na kazdu z nich pozriem podrobnejsie a pravdepodobne doplnim alebo predlzim svoj wishlist :)

11.11.2015 12:02:06

tarnow
Hm, tak tie kryci jmena urcite skusim, za tu cenu sa to oplati podla mna aspon vyskusat a mage knight asi tiez kupim, na nete sa da zohnat (EN)aj ked je dost draha, prave ta cena a to, ze je tam len jeden kooperativny scenar ma odradza...ale ked vravis, ze sa tak skoro neohraje, tak si necham poradit :)

11.11.2015 12:06:43

Mage Knight, Pán prstenů
V MageKnight je sice jen jeden kooperativní scénář, ale hra je pokaždé jiná, takže se to neohraje. A třeba vám pak přijdou k chuti i kompetitivní scénáře - třeba já jsem je se synem hrával tak napůl kooperativně (že jsme se domlouvali, kdo kam půjde, radili si, neútočili na sebe atd.) - ale jen do té doby, než mne začal drtivě porážet... :-) Jediný problém je, že hra je docela drahá a v češtině víceméně k nesehnání. Nicméně stále je to podle mne jedna z nejlepších her na trhu, i když nesedne každému a není jednoduchá.

A přidám mého favorita - Pán prstenů - karetní hra. Dá se hrát ve dvou (kooperativně) nebo i sólo, už základní krabice nabízí tři scénáře a dost zábavy. Je to ale LCG, takže kdo tomu propadne, musí se připravit na dokupování rozšiřujících balíčků (už jich v češtině vyšlo 12 + 1 velké rozšíření). Takže cenově je to docela pálka - ale zato to nabízí spoustu hodin zábavy, hlavně pro toho, koho baví skládání balíčků, dolaďování taktiky a nevadí mu, že relativně často prohraje... Nicméně je tu Easy mód, kdy je hra docela snadná, na druhou stranu Nightmare verze, víceméně nutnost tehdy, kdy hrajete původní scénáře se všemi rozšířeními (takže máte možnost poskládat si silnější balíček než ten, který byl k dispozici v době vydání původního scénáře). A líbí se mi na tom jak téma, tak příběh a vcelku zdařilé naroubování mechanismu hry na příběhový děj.

EDIT: Aha, přehlédl jsem, že jste to měli, nebavilo vás to a prodali jste to. Tak nic... :-)

K dalším kooperativkám:

Andor - sice jen 5 scénářů, ale s různými kombinacemi postav je hra pokaždé trochu jiná. Běžně hráváme ve dvou se 4 postavami (každý má dvě). Na webu (i tady na Zatrolenkách) jsou další scénáře v češtině.

XCOM - dá se hrát plnohodnotně ve dvou, aplikace poskytne větší čas na rozmyšlení (oproti hře ve čtyřech)

Space Alert - ve dvou docela náročné, lepší ve více hráčích

Room 25 - jde i ve dvou, ale mnohem zábavnější je ve více hráčích

11.11.2015 12:53:15 | Upraveno autorem (porovnej)

za mňa
Dosť z Tebou uvádzaných tiež hrajeme vo dvojici, takže možno skúsiť trošku abstraktnejšiu malú kartovú kooperatívku Hanabi a v prípade, že máte radi aj rýchle hry na postreh tak Escape: The Curse of the Temple. Škoda, že vás nechytil LOTR LCG, ten je úplne božský :).
A Raveloft a DnD séria je v základe troška repetitívna, prípadne kukni do diskusie k Wrath of Ashardalon, sú tam nejaké houserules a vylepšené karty s grafikou, ak vám domáce pravidlá nevadia.
A ešte je šanca na late pladge pri gamebookovej kooperatívke z KS: 7th Continent, ale tá bude až v októbri budúceho roka: https://www.kickstarter.com/projects/1926712971/the-7th-continent-explore-survive-you-are-the-hero/description
--
Inak na Mage Knight pozor, je to atmosferické, ale v podstate dosť euroidné, takže ak máte radi kocky a náhodu, čo podľa uvádzaných hier máte, tak MK bol pre mňa suchopárny. Nehovorím, že zlý, lebo hra je v globále veľmi dobre hodnotená, ale ja som čakal menej pravidiel a plánovania a viac náhody. Ak máte možnosť, tak odporúčam pred kúpou vyskúšať, lebo nestojí pár eur ako taký Pandemic alebo Hanabi :).

11.11.2015 16:10:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Diky za tipy
Tak na ten mage knight som cim dalej tym viac navnadena :)....asi pojdem do toho...taktiez ma velmi oslovilo to super fantasy, defenders of the realm, yggdrasil...vyzera to na paradne hry...a aj tie kratsie kooperatiky vyzeraju podarene...ten onirim- ten sa uz vsak asi neda zohnat :( alebo zakazany ostrov- a s touto hrou je tiez problem s dostupnostou.....mozno este escape- ale sa mi to zda trochu drahe na to, ze je to taka rychlovka

11.11.2015 16:11:38

acedrac
Hanabi nepoznam idem mrknut....a oplati sa ten escape? :) stoji to za to?...prave som na to pozerala...na to ze to ma clovek zahrane za 15 minut sa mi to zda trochu drahe......a ten pan prstenov pravdepodobne by nas to vzalo viac keby sme mali rozsirenia, ale my sme mali len zaklad a ten sme si zahrali styrikrat a uz sa nam to obohralo, tak sme nechceli do toho strkat nejak viacej penazi, tak sme to radsej predali :)....hmm..mozno to bola chyba, to uz neviem a asi sa ani nedozviem :)

11.11.2015 16:15:43

Escape
Hanabi určite stojí za to. Čo sa týka Escape, tak na to, že je to filler, je drahší. To je pravda. Ale pri toľkých hrách čo máte, je to zase iný typ hry a česko-slovensko-maďarská verzia s drevenými kockami sa dala kúpiť za cca 25€. Podobné je ešte Zombie '15, ktoré je už trošku komplexnejšie, tak pozri aj toto prípadne.
--
Čo sa táka LOTR LCG, tak je pravda, že coreset nie je moc dobre koncipovaný, ale v príapde LCG nieje možné hodnotiť hru na základe jej základnej krabice. Iste môže byť lepšie a ahorsie koncipovaný coreset, ale už celý prvý cyklus poskytuje kopec hodín zábavy, ak radi vymýšľate rôzne stratégie a nevadí vám skladanie balíkov. S ďalšími cyklami samozrejme rastie počet kombinácií na decky a aj obtiažnosť scenárov, ale ja som zaujatý, lebo tú hru aj jej svet milujem :).

11.11.2015 16:29:57 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Pán prstenů lcg - vychází se silného tématu, má hezké ilustrace, je "dobrá". Ale není to super hra. je to drahé jak prase a využiješ z toho pouze pár karet do stavby balíků a zbytek někde leží. Pak hodně záleží co ti dojde za karty a co se odvalí s balíku setkání - z toho plyne že ve hře nemužeš nic ovlivnit pokud nemáš potřebné karty v ruce nebo na stole . Sám jsem hru vlastnil i se spoustou rozšíření a stejně to šlo z domu.

Doporučil bych vám Descent výpravy do temnot 2. edici , měl by byt i reevidovany dotisk + cz rozšíření. V základu to není kooperativní, ale jsou vymyšlené koop scénáře a i nějaké oficialni rozšíření. Za ty peníze je to super hra se silnou atmosférou, dá se hrát serie scénařu které na sebe přímo navazuji a případné uspechy či neuspechy z predchozích scénářu maji vliv na to jak se celá kampan vyvíjí.

11.11.2015 16:32:59

Mage Knight
Také se přidávám k pozitivním hlasům za Mage Knight. Patří mezí mé top 3 hry.
Jednoho kooperativního scénáře se netřeba bát, hra se jen tak neohraje. Řekl bych, že určitě budou třeba na BGG existovat i fanouškovské koop scénáře (aspoň vím o nějakých pro 1 hráče, pro víc jsem nehledal). My většinou hrajem ve dvou sice ne úplně koop variantu, ale s tím, že na sebe neútočíme. Výhodu vidím i v tom, že hra je vhodnější pro 1-2 hráče než pro 3-4.

Jinak shodou okolností mě LOTR LCG také tolik nezaujal - bude to tím, co napsal morpheus - člověk se moří s tvorbou balíku, ale pak mu stejně třeba nejdou vhodné karty nebo se vynoří něco hodně ošklivého z balíku setkání. Zjistil jsem, že ta tvorba vlastního balíku není tolik pro mě.

11.11.2015 16:51:28

Vybíráme z Bazaru

Naga Raja
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas