Jak přesvědčit hráče počítačových her ke hraní deskovek?

Počítačové a konzolové hry jsem hrál intenzivně skoro 28 let. Jelikož mi už po tolika letech neměly co nabídnout, přešel jsem před pár měsíci na hry deskové. Našel jsem si už pár spoluhráčů, ale bohužel se nescházíme tak často, jak bych si přál. Proto se snažím přesvědčit i pár starých přátel, aby si se mnou něco zahráli. Bohužel jsou to všichni čistě bez vyjímky hráči počítačových her, kteří z deskovek nejspíš naposledy hráli Člověče, nezlob se. Znáte nějaké fígle, jak na hraní deskovek nalákat někoho, kdo se o ně vůbec nezajímá?
10.9.2017 09:19:38

Party hry
Dobrym zacatkem jsou party hry. Jednou za cas se snad kazdy sejde, aby pobyl s kamarady nazivo a neco popil. Nejen alkohol, ale i samotne hry pak pusobi jako takovy socialni lubrikant. Lepsi je tedy zacit hrami, ktere jsou primo na party. Nejsou dlouhe, nemaji slozita pravidla a daji se hrat opakovane.

Dalsi moznost je skocit do toho po hlave a vybrat hru podle nejake oblibene licence. Treba Star wars apod. Nebo jsou take hry podle PC predlohy. Par jich je. To by kamarady mohlo zaujmout. Presto zrovna kvalita techto her neni uplne na vysi. Taky pozor na prezentaci her. Ne vzdy je na oko hezka hra taky dobra hra. Krasne plastove figurky ve hre nejsou vzdy zaruka kvality. A leckdy materialove chuda hra poskytne tisickrat lepsi zabavu, nez narvana krabice.

Moje prvni hra byl Bang. Byla to novinka a jedina dalsi deskova na trhu byli Dostihy a sazky a Osadnici z Katanu. Vsechno jsou to uz dneska jen prezitky a ani bych je spis nedoporucil. Ale chci tim rict, ze je dulezite nekde zacit. Mit ten odrazovy mustek. Posunout se na dalsi uroven se da vzdycky.

10.9.2017 09:45:46 | Upraveno autorem (porovnej)

deskovky
Taky jsem hrál (a dodnes stále hraju PC hry) a moje první větší deskovka byl Descent - miloval jsem RPG hry a z popisků hry to vypadalo na dost podobný zážitek (+ kdysi dávno jsme hrávali Dračák, takže to mě nalákalo taky), tak jsem pročetl pár recenzí a za chvíli jsem měl hru doma.. po vyzkoušení jsem věděl, že deskovky už jsou dávno úplně jinde než nějaké člověče či dostihy a od té doby hraju jednu za druhou :)

Možná ten přechod pro ně bude ještě pohodlnější, pokud jim ukážeš Descent s appkou.. Tam budou mít tak trochu oba ty komponenty a snad všichni si to pochvalují (ale nevím co ti tvoji kamarádi hrajou, pokud MMORPG a RPG, tak Descent určitě zabere - takový ten pocit z procházení dungeonu tam určitě najdou :) pokud něco akčnějšího, tak bych možná ještě zkusil pohledat dál - jsou i deskovky typu MOBA her (Load např), ale v akčních či válečných se tolik nevyznám :) strategické hry zase zastupují např Scytche, Blood Rage, Civilizace nebo i ti Osadníci, ale záleží, zda jste spíš mírumilovní budovatelé nebo dávate přednost boji, tady těch her na výběr je asi nejvíc spolu s RPG:)

10.9.2017 09:56:41 | Upraveno autorem (porovnej)

jak přesvědčit
...toť otázka. Ty nejlépe víš co a jaké PC hry hrají a co je zajímá. Párty hry nejsou špatná volba, ale ne vždy, někdy můžou mít účinek přesně opačný. Na cílené hraní bych vybral něco akčního ne moc hlubokého podle toho co hrají. Např. za diablovky bych zvolil Zombicide BP nebo Massive Darkness, pokud World of tanks tak Tanks: Panther vs Sherman nebo Wings of war(na nejjednodušší obtížnost), jestliže sledují Walking Dead tak třeba Dead of Winter (pro začátek bez zrádce a tajných úkolů) atd. Párty hru bych vzal spíš na nějakou společnou akci a nasadil bych ji až v průběhu zábavy. Každopádně to nechce moc tlačit na pilu, protože ten první krok je může ještě více odradit. Mělo by to vypadat tak že si oni sami chtějí zahrát.

10.9.2017 10:11:15 | Upraveno autorem (porovnej)

lala
Tak v první řadě je potřeba asi vyvrátit jejich představu, že deskovka je člověče nezlob se, monopoly nebo jiná pitomost. Tudíž vyprávět o různých zajímavých tématech, které deskovky můžou nabídnout - AT: kosení zombíků, emzáků, vyšetřování, dungeon crawly blabla. V Euro hrách obchodování na burze, stavba aut, pěstování vína a já nevím, co všechno ještě. Ty znáš svoje kámoše, takže víš, co by je mohlo trknout. Nejvíc asi nalákáš právě na ATčka, kde pomocí příběhu, který hra vytvoří lidi nalákaš, že by si to taky zkusili. Určitě by mohlo zabrat přirovnání k nějakým známým PC hrám - tohle je FPS jako DOOM nebo 4X strategie jako AoE / Civka. Popřípadě jsou hodně populární IP hry - Star Wars, Game of Thrones a já nevím co ještě - přes jejich téma lze nalákat hráče, protože to samotné prostředí mají rádi. V tomhle bodu bych je zahltil a namlsal informacema, co všechno je v deskovkách možný. Otevřeš tím dveře do úplně jiného světa. Sečteno podtrženo v nich probudit chuť deskovku vyzkoušet a vymýtit vzpomínky na Dostihy a Člověče :) Další krok je určitě výběr správné hry pro začátek. Pokud na nováčka vyklopíš Arkham Horror, TIčko nebo Vlaadovu Civku, tak mu v 90% akorát zavaříš mozek, protože to na něj bude moc a radši se vrátí k jednoduchému klikání myší. Pro mě je třeba #1 vstupní hra Zombicide, protože pravidla jsou naprosto jednoduchý, navíc je to kooperativní, takže můžeš ostatním radit, kosení zombíků po tunách je prostě sranda a hra měla kdykoliv, kdekoliv a s kýmkoliv úspěch. Určitě máš, nějakou podobnou hru i ty. U deskovek je primární taky sociální aspekt, tudíž, že hráči jsou spolu u jednoho stolu. Tedy nic pro flamery a trolly, kteří se schovávají za monitorem. Když tě někdo trollí u deskovky, tak ho můžeš face to face poslat do prdele, což je úplně něco jinýho, než psaní přes chat (pro obě strany). Projeď svojí sbírku, najdi hru, kterou dobře znáš a jednoduše ji vysvětlíš, sezvi kámoše na pivo a třeba se zadaří.

10.9.2017 10:11:48

Párty hry ne
Tady je takový menší problém, že většina mých přátel se navzájem nezná. Jedno jsou kamarádi ještě z dětství, pak jsou tady kolegové z jedné bývalé práce a kolegové z druhé bývalé práce. Já sice, když je čas, s některými z nich zajdu na pivo, ale nikdy to není víc než ve třech lidech (včetně mě). A navíc každá ta skupina chodí do práce úplně jinak, takže skoro není možné zkoordinovat to tak, aby se sešli lidí z různých skupin. Takže cílová skupina by nikdy nebyla taková, aby mělo smysl nějakou párty hru hrát. Spíš by šlo o hry pro 2-3 hráče.

Ten nápad s licencovanými počítačovými hrami je určitě dobrý. Upřímně se přiznám, že už mě to taky napadlo. Bohužel ani jeden z potenciálních spoluhráčů není fanoušek skoro žádné hry, která vyšla jak na počítači tak jako deskovka. Jedinou výjimkou je asi Civilizace, která je ale zase tak složitá, že bych je tím odradil nadobro.

A jenom k tomu Descentu. Dnes odpoledne ke mně příjde jeden kamarád, který je vášnivým hráčem RPG a chci si s ním ten Descent zahrát. Raději bez appky, role Overlorda se újmu já, abych mohl případně zvýšit šanci na jeho vítězství. Tak uvidíme, jak to dopadne.

10.9.2017 10:15:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Civilizace
Pokud myslíš Sid Meier's Civilization, tak tam mi naopak přijde, že pokud znáš počítačovou předlohu, tak je hra pravidlově velmi jednoduchá a lehce pochopitelná.

Možná na to koukám zkresleně očima, které už mají lecos nahráno, takže mě třeba opravíte, ale vzhledem k tomu, že PC civilizaci hraju od prvního dílu, tak mi desková civilizace přišla po přečtení pravidel jako jednoduchá hra. Nehráčům deskovek tvrdím, že pokud hráli civilizaci na PC, tak umí i deskovku.

10.9.2017 10:33:09

Civilizace a Zombicide: Černý mor
Jenže tady nejde o pravidelné hráče Civilizace, ale o někoho, kdo naposledy hrál druhý díl před dvaceti lety. Jelikož jsem na tom úplně stejně, tak Ti můžu říct, že ta hra je pro člověka, který hrál naposledy jako děcko Dostihy a sázky neskutečně složitá.

S tím Zombicide: Černý mor asi máte pravdu. Já sám po té hře vůbec netoužím, protože o ní nemám moc dobré mínění (minimální variabilita nepřátel v základní hře a za cenu rozšíření si v pohodě koupím jinou deskovku) a rozhodně bych do ní nehodlal investovat víc než jen do základu. Ale s ohledem na jednoduchá pravidla i mechaniky by mohla mít u nováčků úspěch.

10.9.2017 10:37:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Zombicide
V našej skupine boli samí MMORPG, CS a SC2 hráči, kolegovia čo nikdy pc hry nehrali a bývalí spolužiaci. Začali sme pri pive s tým, že asi skúsime nejakú jednoduchú hru: Bang! - všetkých to chytilo (okrem báb). Tak sme neskôr skúsili niečo či bavilo všetkých - Takenoko (pandičky) - super. Teraz hráme Rum&Bones, Scythe, Zombicide, Descent... Ono ani tak nie je dôležité akú hru, ale aký z nej - vďaka tebe - budú mať pocit. Ak pri hraní Takenoko-a stále trepete somariny typu: "tak a teraz prichádza pandiak čo ti zožere hentú pomstu z lesa (bambus) čo ti tam trčí v záhone..." a pod. všetci sa smejú a radi si zahrajú zas + sa na to tešia :)

A k Zombicide:
Ja som tú hru nechcel - zombi téma ma vôbec nebaví, v Descente to je najblbšia patvara, všetky filmy o zombi sú... o ničom (len môj názor). Kupili sme ju len kvôli green horde KS - že možno sa nám to bude páčiť alebo bude pre nováčikov v hrách (easy rules). A po prvej hre si to hneď objednal kamoš, hráva to dokonca so ženou a malým synom :D teraz je to pre nás po Blood Rage najčastejšie hraná pecka :) nechcel som to a teraz si pochvaľujem.

PS: Blood Rage je u hráčov pc hier aspoň u nás najlepšou alternatívou.

10.9.2017 11:53:45

Zombíci
No já s těma zombíkama jsem na tom podobně jako ty.. kdybych si měl vybrat, tak si radši vždy zahraju toho starého známého descenta než nějaké nové rozšíření zombíků.. je to sice jednoduché, ale pro mě až moc stereotypní (zvlášť to, že pokaždé v mapě začínáš od nuly a musíš se prohrabávat stejným lootem pořád dokola, aby jsi se trochu vybavil a dokončil mapu), to už se mi více osvědčila Zima Mrtvých, kterou si chtějí zahrát i nehráči nebo příležitostní hráči a právě ten režim zrádce ve vlastních řadách z té hry dělá ten super zážitek.. takové to, sakra kdo tam ten bordel dal.. a každej jen kroutí hlavou že on to nebyl :D to je prostě super... ale tohle asi bude skupina od skupiny jiné :) Třeba ostatní kluci od nás ze skupiny co hrajem zase mají zombíky celkem rádi

U té apky descenta je dobré pro takové seznámení zahrát ten mod Delve, je tam i ten progres hrdiny v průběhu (větší než když si zahrajete jednu mapu overlord vs hráči nebo kampaň v apce). To kdybych si zahrál tenkrát, tak mě to uchvátí ještě víc :)
Ale i základní hra není špatná když mu dáš ty dva hrdiny na hraní a ty si vemeš OL :)

10.9.2017 11:56:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlas
Souhlasim s Yedli, ze je potreba ukazat tu rozmanitost her a vysvetlit, ze se jsou hry ruzne slozite. Nejvetsi duraz bych taky dal na atmosfericke hry. Ale pozor, ne vsechno, co se trpiti je zlato.

Nicmene pokud chces hrat ve dvou, tak kvalitnich dvojkovek jsou mraky. Ve trech uz je to docela problem. V takovem pripade se snazim vybrat hru, kde neni primy konflikt, protoze dva se perou a treti se smeje, nebo naopak dva se spiknou proti jednomu a prakticky ho vyradej do konce hry, je nejlepsi zpusob, jak nehrace znechutit hned od zacatku.

Taky bych ale vybral hru, u ktere si nebude pripadat, ze ho ostatni setri a sam je schopny plnohodnotne konkurovat. Toho se samozrejme neda pri hre zkuseneho a nehrace moc docilit. Ale je tak lepsi nevybirat hru, kde jsou ruzne (co hur skryte) strategie nebo kombinace, o kterych se vi az po prvnim zahrani. Asi teda lepsi zvolit hru s jistym prvkem nahody, nez ho rozdrtit v nejakem euru, kde existuji optimalni tahy.

P.S. na Blood rage pozor. Taky hraju ve skupince lidi, co jsme hrali na PC vetsinu mladi. Blood Rage nas zas tak moc nebavil. Je to lehce nadprumerna hra, ve ktere jsou pekne figurky, ale prakticky k nicemu. Mohli by tam klidne byt i zetonky s peknymi obrazky a hra by herne neutrpela. Naopak by sla cena dolu. Za me je naopak Blood Rage pro hrace na pocitaci velka slabota. A jak jsem psal vyse, je to zrovna jedna z tech zarezavacich a dokaze byt hidne nespravedliva. Je tam hodne patrny prvek rozvirajicich se nuzek. Silni se stavaji silnejsimi a slabi nemaji sanci dohnat ztratu protoze nemaji prostredky konkurovat.

10.9.2017 12:05:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Descent
Já právě dneska nechci hrát s appkou, protože tam nemám jistotu, že vyhrajeme. A i když znám Descenta zatím jenom z videí, věřím, že zvládnu roli OL tak, abych nechal kamaráda pokud možno nenápadně vyhrát. Já totiž fakt chci, aby dneska vyhrál, protože jsme zhruba před měsícem hráli Zakázanou poušť a celou hru jsme prohráli v úplně posledním tahu, kdy stačily dvě dobré karty a vítězství bylo naše. A on je ten typ, který když se mu nedaří, tak ho to otráví. Proto dneska nechci hrát nic kooperativního, abych měl situaci v rámci možností pod kontrolou a mohl si vychutnat svojí porážku, která ho snad navnadí k dalšímu hraní.

10.9.2017 12:12:07

Euro nebrat ;-)
Já sám jsem hráč, kterého euro hry absolutně nelákají. A jelikož kamarádi, kteří připadají jako potenciální spoluhráči v úvahu, taky nikdy nebyli zapálení hráči strategií, tak na euro hry u mě asi nikdy nedojde. Teď nechci nikoho urazit, ale když jsem naživo viděl hrát Scythe, málem jsem se uzíval, protože pro mě to byla ta nejnudnější hra, kterou jsem viděl. A ta je prý z euro her jedna z nejzábavnějších a pro AT hráče nejstravitelnějších. Takže když mě nezaujal ani Scythe, tak mě asi nechytne ani žádná jiná.

10.9.2017 12:25:51

Havelock
Ad Blood Rage - my ako bývalí pc hráči máme s týmto práveže opačnú skúsenosť. Jediná náhoda je pri drafte a celé je to o tom ako to zahráte. Za nás - my tú hru máme ako top :)

10.9.2017 17:38:46

k tématu
Mám s tím také zkušenost. Zásady jsou:
- nevysvětlovat příliš dlouho pravidla, chraň bůh v nich listovat
- ne příliš dlouhá doba než se hráč dostane na tah, nejlépe nutnost spolupracovat během soupeřova tahu
- v žádném případě hra, kde zkušenější hráč moc radí co zahrát
- obecně ne hra s herní dobou nad 90 min.

Párty hry nejsou špatné, ale nejsou správnou náhradou počítačové hry, jen přes ně PC hráče k deskovkám nepřitáhneš.
Asi bych pro začátek doporučil konfliktní deck building, to postupné fungování balíčku je motivující.

10.9.2017 18:00:44

Navrh
Ted mi napadla hra, ktera by mohla byt takovou ochutnavkou. Jmenuje se Keep talking and nobody explodes. Jedna se vsak o PC hru, kde ale fuguje tak, ze jeden hrac sedi u pc a dalsi hrac (pripadne hraci) pred sebou maji vytisteny manual na deaktivaci bomby.
Princip spociva v tom, ze hrac sedici u pc se nachazi v mistnosti s bombou a tika mu cas. Na bombe jsou moduly ktere musi popsat svym spoluhracum u manualu a ti mu musi poradit postup jak moduly postupne deaktivovat predtim nez bomba vybuchne. Hraci u manualu samozrejme nevidi na spoluhracovu obrazovku a naopak.
Jak rikam, neni to deskovka, ale je tam velka interakce mezi hraci, tlak na hrace zpusobeny tikajicim casem a hlavne je to velka sranda. Odehrano velmi rychle (dle obtiznosti bomby je vetsinou casovac nastaven na 3-5 min.) Vysvetlena pravidla jsou taky bleskurychle.
Za sebe muzu fakt doporucit.

10.9.2017 19:56:11

Kublaj
Návrh to je dobrý. Bohužel pro mě už momentálně nereálný, protože já jsem svoji éru počítačového hraní ukončil radikálně. Obě konzole i počítač jsem prodal a za utržené peníze si nakoupil deskovky :-).

10.9.2017 20:03:10 | Upraveno autorem (porovnej)

easy
riesenie je jednoduche, daj pred nich poriadnu hru, ako Twillight Imperium, Forbidden Stars, Rebellion, Scythe, mozno Blood Rage… len nie daco jednoduche a urcite nie pocitacovu hru prerobenu na stolovu, lebo tie pocitacove verzie su VZDY lepsie a to ich asi tazko presvedci - ved naco hrat nieco, co sa hra na pocitacovu hru, ked mozu hrat priamo tu a maju k tomu hudbu, zvuk a animovanych mobov.

10.9.2017 20:36:54

Descent
Tak nakonec jsme hráli úvodní scénář z Descenta První krev a první střetnutí ze scénáře Tlustý goblin. Kamarád hrál za tři hrdiny, já za Overlorda. Ve scénáři První krev jsem dostal docela nakládačku. A ten scénář z Tlustého goblina skončil remízou, protože jsme oba po solidní taktické partii pro sebe urvali dva snopy obilí. Ale co je hlavní, vypadá to, že snad měl Descent úspěch.

to wuuduu: Vysvětlování Descenta jsem stáhnul na něco málo pod 20 minut a už v tu chvíli se kamarád přestával soustředit. U těch her, co jsi vyjmenoval, by ses nejspíš nedostal ani přes vysvětlování pravidel, protože běžný počítačový hráč, zvyklý na soustavnou akci, by ti během toho nejspíš usnul.

10.9.2017 21:23:25

ad doba vysvětlování pravidel
No tak Blood rage a Scythe mají rozhodně kratší dobu vysvětlování než 20 minut, ale to jen na upřesnění, jinak gratuluji ke správnému výběru...
Já bych se nebál začít s něčím krátkým, jak píše panzer, deckbuilding je dobrá volba... takže star realms a třeba ascension, by mohli chytit, i Tom Vassel doporučoval Ascension, jako vhodný začátek pro pc hráče, že vždy měl s ním úspěch. Ohromit něčím velkým se dá i oozději, halvně ať je ty začátky baví a neunudí se u něčeho složitého.

10.9.2017 23:01:21

Blood Rage a Scythe
Jenže Blood Rage v podstatě nemůžeš hrát ve dvou a jak už jsem psal níž nemám rád euro a Scythe se mi vůbec nelíbil. A jsem schopný si kvůli kamarádům koupit Zombicide: Černý mor, který považuju za slaboduchou nicméně zábavnou hru, ale ne Scythe, který přesně naopak považuju za propracovanou nicméně nudnou hru. Raději se budu dvě hodiny bavit bezduchým kosením zombíků než dvě hodiny nudit při jakémkoliv euru. A jelikož všichni kamarádi hrají primárně RPG nebo akční hry, jsem si jistý, že u nich to bude stejné.

Myslím si, že dnešního běžného počítačového hráče nalákáš spíš na AT než na euro, protože je zvyklý na příběh, atmosféru, akci a navíc v dnešních AT hrách většinou bývají i snadno pochopitelné herní mechanismy a pravidla. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že hráč, který hraje desítky let na počítači a stůl používá maximálně při jídle, se bude u euro her nejspíš nudit.

Jinak nějaký ten deckbuilding není špatný nápad. V tabletu mám Star Realms a Ascension a princip jsem pochopil hodně rychle, ačkoliv jsem nikdy předtím žádný deckbuilding nehrál. Nejspíš bych to ale viděl na Hero Realms, protože kámoše baví víc fantasy než sci-fi a mě se zase po herní stránce víc líbil Star Realms než Ascension, takže Hero Realms by jakožto fantasy Star Realms mohl mít úspěch.

11.9.2017 07:46:01

@MattRicks
"Raději se budu dvě hodiny bavit bezduchým kosením zombíků než dvě hodiny nudit při jakémkoliv euru."

Tato věta hovoří za vše ;), pak je těžko radit, jak někoho nalákat k hraní deskovek.
Ale AT her je přehršel, tak se snad něco najde, co bude vyhovovat vaší herní skupině.

11.9.2017 09:23:12 | Upraveno autorem (porovnej)

MattRicks
Hero Realms by mohly fungovat, je to jednoduché, rychlé a svižné. Zkus třeba i nejsme tu sami, to je levná karetka, má to fajn grafiku a atmošku a lidi na to reagují dobře právě kvůli té hutné atmosféře hry (a to je to malá karetka). Dál třeba Zima mrtvých, Pustina od Albi bude fajn (á la Fallout). A od nás třeba ještě Malá velká dobrodružství nebo galaxie. U obou by se vysloužilí PC hráči mohli chytit a obzvlášť galaxie nejsou těžké a za tu cenu jsou fajn...

11.9.2017 09:23:19

kren
Ty se pravděpodobně pohybuješ mezi lidmi, které deskové hry baví, už mnoho let. Jenomže já se pohybují mezi "normálníma" lidma, kterým jsou jakékoliv deskové hry srdečně ukradené. ŽÁDNÝ z mých přátel by nedokázal vyjmenovat ani 3 hry, které vyšly v posledních 10 letech. Ale VĚTŠINA by v pohodě vyjmenovala 10 počítačových her, které vyšly v posledních 3 měsících. Vím to naprosto bezpečně, protože jsem ještě před půl rokem na tom byl naprosto stejně. I když počet hráčů deskovek stoupá pořád je to jen malý zlomek proti hráčům počítačovým.

Jednoduchý příklad. Většiny dílů Call of Duty se prodá 1-2 milióny kusů během prvních 24 hodin. Deskovka je považovaná za nadčasovou klasiku, když se jí prodá 100000 kusů během několika let. KAŽDÝ z mých přátel zná Call of Duty, NIKDO z mých přátel v životě neslyšel o Descentu. Velká část dnešních třicátníků hraje počítačové hry, z mladších ročníků v tom jedou prakticky všichni. Neznám NIKOHO z mých přátel, kdo by v poslednich třech měsících nehrál nějakou počítačovou hru (teď do počítám i hry na mobilu) a taky nikdo z mých přátel za posledních 10 let nestrávil hraním deskovek víc jak 5 hodin.

Věř mi, že ani jednoho z nich bych nenalákal na nekonfliktní euro bez pořádné atmosféry, kde je cokoliv nahrazeno dřevěnými kostičkami. Stokrát radši se budu bavit s kamarádem, byť u ptákoviny, než sedět sám u kvalitní hry. A napsat, že snad se najde nějaká AT hra, co bude naši herní skupině vyhovovat, svědčí o naprostém nepochopení celého vlákna. Z mých přátel a kolegů ŽÁDNÁ herní skupina NIKDY nevznikne. Maximálně jednoho až dva po velkém přemlouvání přesvědčím, aby si se mnou jednou za uherský rok něco zahráli.

11.9.2017 09:58:14 | Upraveno autorem (porovnej)

MattRicks
Neodsuzuj chutě kamarádů jen proto, že ty sám na eura nejsi ;) Já na deskovky přešel z počítačových her a Magiců. Je to už pár let, ale jen ať víš, jaký byl můj záběr - Age of Empires, Settlers, Warcraft, Caesar 3, Heroes of Might and Magic, ale taky stovky hodin Diabla II, Doty, Quakea, Unreal Tournamentu, pak nějaký Fallout, Baldur's Gate, Counterstrike, Need for Speed, Trackmania (co si tak z hlavy vybavím).
A mám kamarády, kteří jsou na tom podobně. Do deskovek nejsou tak zažraní jako já, ale např. první a jediná velká hra, kterou si koupili, byla u jednoho z nich Through the Ages a u druhého Vládci podzemí. Zrovna ti dva zůstali u počítačů do dneška (převážně steamové fps a rpg a Hearthstone). A ty zmíněné deskovky je baví (možná to souvisí s tématem, které vychází u obou titulů z pc her)...

11.9.2017 10:13:04 | Upraveno autorem (porovnej)

@MattRicks
Možná to vyznělo tak, že tě nechápu. Já tě chápu, byť tomu vnitřně nerozumím, protože mě počítačové hry nikdy nebavily. Asi je to taky proto, že denně sedím celou pracovní dobu u počítače a tak mne to ve volných chvílích absolutně neláká.

Nicméně bych se vrátil k tvému problému a šel bych na to z druhé strany. Proč nutit někoho do něčeho, co ho nudí? Proč nevyhledat někoho kdo hraje deskovky? Já taky na pivo nechodím s lidmi, co s nimi hraji deskovky a na hory nejezdím s lidmi se kterými chodím na pivo...

11.9.2017 10:15:54

Vybíráme z Bazaru

Imperial Settlers (EotN): Wrath of the Lighthouse
Imperial Settlers (EotN): Wrath of the Lighthouse
Akt. cena: 99 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas