Hra pro 2 hráče

Ahoj, zkuste mi poradit dobrou hru,

Chci pořídit nějakou hru pro hraní s přítelkyní, hrajeme ve velkém Carcassonne, styl budování přítelkyni vyhovuje, ale vadí jí že jí moc škodím a kazím její města :-)

Takže mám cca tyto mám požadavky:
Minimálně pro dva hráče.
Minimální možnost škození druhému hráči
Budování/stavění výhodou
Graficky pěkné provedení

Zatím koukám po Terra Mystice, ale bojím že to může být dosti složité.

Díky za návrhy na vánoční dárek ;-)
3.11.2015 22:19:37

Hra pro 2
Nám se velice osvědčil POŠTOVNÍ KURÝR. Každý si staví své domečky, "škodění" druhému celkem minimální (karet je dost a točí se pořád dokola).
A nyní jsme objevili ROKOKO - graficky moc hezké, interakce minimální (každý si šije svoje šatičky).
Obě hry jsou skvěle hratelné ve dvou, problém není ani hra ve 3 nebo 4 hráčích.

3.11.2015 22:28:30

Domek
Rokoko je zrovna podle mě celkem přetahovací - snažíš se mít většinu v sále a když ji nemáš ty, má ji ten druhý.
Je dost her, které jsou pro více, ale fungují už ve dvou: Terra Mystica ("stavěcí"), Lords of Waterdeep, Tikal. Ve všech se ale aspoň trochu škodí. Pak taky Zámky krále Ludvíka a (pro mě atraktivnější, ale dražší) Suburbia od stejného autora. Tam škodění skoro není a je v nich hodně stavění. Ve dvou i více fungují taky Burgundy (tam škodíš tím, že bereš druhému dílky, které ho zajímají, stavění je tam ve formě zaplňování herního plánku). Z jednodušších pak Kingdom Builder (, kde se budují sídla představovaná domečky; ale i tam jde zaříznout). Pak bych taky zvážil Settlers: Zrod Impéria, případně mnou oblíbenější a mechanicky víceméně stejnou New Eru. Hráči si staví své impérium/sféru vlivu. Jdou tam ničit soupeřovy budovy, ale je to ekonomicky náročnější, takže si člověk musí spočítat, jestli se mu to vyplatí.
Z klasických dvojkovek doporučím česky vydaný Patchwork (je tam vlastně náznak stavění, i když formou tetrisu).

Závěrem chci říct, že jsem prošel (až na výjimky) v podstatě jen svou sbírku, jde toho najít určitě víc, ale to chce ujasnit si téma, mechanismy (minimálně jestli karty, nebo kostky) a další věci, aby se výběr zúžil - to, cos napsal, je v podstatě definice eurohry :)

3.11.2015 22:51:52

...
Pokud ji bavi Carcassonne tak ji tak neškoď :-).

Jinak budovatelská hra s minimem konfliktu jsou Settlers zrod imperia. Každý si jede to svoje a žadna hra není stejna.

4.11.2015 07:49:44

Dod

Hry pro ženy
Moje žena má v podstatě stejné požadavky na hry...a asi nejčastěji hrajeme Agricola (stavíš si farmu, na ní chováš ovce, prasata a krávy, takže i když žena nevyhraje, může mít dobrý pocit, jaké má hezké hospodářství), v poslední době pak Istanbul (jednoduché, nekonfliktní, dokonce ani políčka pro akce se nedají blokovat). Obě hry jsou dobře hratelné ve dvou i více hráčích, druhou uvedenou pak lze rychle vysvětlit i příležitostným hráčům.

4.11.2015 10:01:06

co třeba:
Agricola (tam si stavíš svojí farmičku a ve dvou se moc neškodí)
Alhambra
Doba kamenná (ikdyž lepší ve více hráčích, ve dvou se dá ale také)
Knížata z Katanu (Osadníci pro dva)
Port Royal (lehká karetka)
Poštovní kurýr - zmíněno níže

4.11.2015 10:05:47 | Upraveno autorem (porovnej)

terru
ve dvou raději ne...

Bylo by fajn, kdybys k mechanice hry přidal ještě téma (herní svět). Za mě doporučuji Dobyvatele vesmíru, ale otázka je, jestli nebude téma sci-fi na škodu. Ad settlers - nekonfliktní? Pravda, nechá se to hrát i nekonfliktně, ale s interakcí je to daleko větší maso... ;) A hrát Barbara nekonfliktně je naprostá Barbařina :D

4.11.2015 10:18:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Budování pro dva
Budovatelské hry mám moc rád a často hrajeme ve dvou. Z budovatelských her co se mi ve dvou hráčích nejvíce líbí mám na nejraději hru Settlers: Zrod impéria. Ale k té hře trocha škození patří. Bez přímého škození bych doporučil tyto:

- Příšerky z podzemí (Místo budování rostou příšerky, ale je to podobně skvělý zážitek)

- Ticket to Ride: Nordic Countries (Společně s mapou Švýcarska verze Ticket to Ride zaměřená na hru ve dvou a ve třech hráčích. Škodit tam lze, ale hodní hráči to nedělají a stavějí své tratě.)

- Vikingové (Skládání políček jako Carcassonne, ale každý na své mapce)

- Die Burgen von Burgund (The Castles of Burgundy) (Velmi dobrá hra, ale trochu horší grafika)

- Knížata z Katanu (Osadníci z Katanu pro dva)

4.11.2015 10:47:21

Pelly
ano, konflikt ve hře je :-), ale lze ji hrat i nekonfliktně s lidma co konflikt nevyhledávají :-)

4.11.2015 10:55:47

Škodění
No, ono se dá škodit i neškodit skoro v každé hře, záleží, jak se k tomu kdo postaví.
Carcassonne se dá klidně hrát bez škodění, kdy si každý buduje svá města a cesty, v Ticket to Ride si každý může stavět své trati, v Rokoku šít své šaty apod.
A naopak, ve všech těchto hrách můžu protihráči kazit, co se dá...
Chce to najít tu pravou míru škodění...

4.11.2015 18:00:58

Pelly
ty Terru ve dvou nemáš rád? My ji doma hráli a bylo to fajn, že to odsýpalo. A Jindru vidím hrát Terru ve dvou na akcích celkem často ;)

4.11.2015 18:56:13

Pro dva
Jako budovací hru pro dva bez škození bych asi doporučil Cavernu, kde si každý budujete svoje hospodářství. Jinak suprové jsou Burgundské hrady, které umožňují taktizovat a přitom nebojovat a jsou super ve 2,3 i 4 hráčích, nekonfliktní je také Doba Kamenná nebo Pilíře země. U většiny těchto her jde jen o to, že si vzájemně můžete zabrat akci, kterou chtěl soupeř, ale třeba v Caverně je spousta akcí a surovin dostupná na více polích akcí :)
Dole zmíněné Settlery mám také moc rád, ale hrát je zcela nekonfliktně není moc reálné, řada budov každé frakce má "škodlivé" funkce a troše boje se tam hráči asi nevyhnou.
P.S. Ze starších her mě ještě napadlo Puerto Rico, tam se též přímo neškodí, jen občas soupeř vezme roli, kterou jste chtěli taky, ale jinak si budujete taky na svém písečku :)

4.11.2015 20:17:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Caylus
Pro mě ve dvou i Caylus - asi se tato hra líbí nebo ne. Hold patřím do 1. skupiny hráčů. Dá se zvládnout ve dvou bez stresu do cca 1,5 hod. Hra má skvělé závěry - kdo co ještě stihne postavit za hodně bodů. Dobře hratelná v jakémkoliv počtu hráčů od 2 do 5, možná bude problém se sehnáním.

4.11.2015 20:23:39

Scaletta
Z nejnovějších her na trhu můžeš zvážit Limes, Carcassonne - Zlatá horečka, Panovník nebo Zámky šíleného krále Ludvíka.

4.11.2015 20:26:08

projel jsem diskuzy jen tak narychlo
ale myslím, že tu není cacaou, pro mě moc milé překvápko
jinak ženu bavila ztracená města, patchwork, osadníci pro dva i vesmírní, sequence, ale ta mne ve dvou neba.

4.11.2015 21:48:32

pro dva ...
nepročítám co bylo napsáno ...
hive,hagis,le havre, le havre inland ports,dominion,lewis a clark,jambo,san juan,port royal,caylus magna karta,ghost stories,pandemic,knížata z katanu,urbion,onirim,glory to rome,cluedo podezřelí,tikal.... třeba

4.11.2015 22:29:07

terra mystica
pro dva lidi .... nesmysl. lepší caverna.

4.11.2015 22:30:40

Díky moc!
Uf, tolik komentářů za tak krátký čas jsem nečekal .-)

S Terra Mysticou jsem měl ještě dva "skryté" favority, a to Port Royal (jako menší, levnější a rychlejší hru) a Cavernu (jako větší, dražší a delší hru).

Obě zmíněné se tu objevily, takže nápady na jéžiška mám.

Ke škození v Carcassonnu, problém bude u mně, když hraju (cokoliv) tak neznám bratra, pokud mi to herní mechanizmy nebo pravidla nezakazují tak jedu přes mrtvoly :-)

5.11.2015 06:59:45

pořiď si děty
pak se naučíš hrát tak, aby s tebou chtěli hrát opakovaně. tzn občas to trochu pokazit. Většinou to ocení o žena

5.11.2015 16:00:51

jarmuk
Přesně tak! S dětmi jsme hráli i Člověče, nezlob se! ve kterém se nesmělo vyhazovat :-)

5.11.2015 17:34:56

eurovky a kooperačky
Agricola - škození, jak se to vezme. Když ti ve dvou někdo vyfoukne zrovna to co potřebuješ tak tě to prostě nas... a musíš hrát něco jinýho. Může tě to dostat do problémů. Záleží jak dobrý jsi potom hráč a vybruslíš z toho. Takže pokud si troufáš na něco náročnýho - tak do toho. Je to skvělá hra. Porovnávat z Cavernou nenohu z hráčského hlediska (četla jsem pravidla). Ale dle mě Caverna má prostě hromadu věcí na stole a vše je přístupné a není tam potom takový adrenalin. Dle mě taková light Agricola.

Port r.- doporučuji - dobrý adrenalin co se týče otáčení karet.

Vládci podzemí - je tam boj, ale ne proti sobě.

Dobyvatelé vesmíru - nejlepší karetka co znám pro dva. Bohužel se dá sehnat jenom po bazaru, přeto ji sem píšu, protože do Vánoc nevím zdlali se ti podaří sehnat. Stejně tak Vikindové - pěkné jednoduché euro, a má něco do sebe.

Určitě vyzkoušej nějakou kooperačku. Hrajete spolu proti hře a je to úplně jiný herní zážitek. Doporučuji Lord of the Rings - karetní hra. Ghost Stories.

5.11.2015 18:25:36

Pamir, Vito - Caverna
K příspěvku Pamir ohledně Agricoly x Caverna.
Vlastnil jsem a hrál obě hry. V Agricole šlo defacto škodit i ve dvou hráčích tím, že jeden zabral surovinu nebo akci, kterou druhý nutně potřeboval a tím ho do určité míry v daném kole odstřelil. Caverna je v tomto "hodnější" protože skoro každá akce a surovina jsou ve hře zastoupeny vícekrát. Dřevo lze získat na 3 akčních polích, kámen na 2, orat pole jde na 3 různých polích, získat jídlo na 2 atd.
Také místností je v nabídce tolik, že ve dvou lidech nehrozí, že by se na jednoho či druhého "nedostala" místnost, kterou potřebuje. Ve hře je několik místností, které řeší úsporu surovin či produkci jídla a spousta místností, které produkují body.
Pokud shání Vito hru, která je zcela nekonfliktní, tak je to podle mě dobrá volba, protože v Caverně si může každý pracovat na svém písečku a druhý nemá moc možností, jak mu to kazit :)

6.11.2015 01:45:04

Greyhound
Díky za lepší interpretaci - přesně tohle sem tím chtěla říct. Jsem ráda, že jsi mi to potvrdil a moje touha po koupi Caverny šla opět dolů. Přesto bych si ji ráda někdy vyzkoušela... Dobrých eurovek není nikdy dost.

6.11.2015 06:51:02

moje doporuceni
hlasuji pro burgundske hrady. famozni hra.
tales of arabian nights - naprosto nekonfliktni, velice tematicke a zabavne
robinson crusoe: adventures on the cursed island - kooperativni, napinavy souboj o preziti
moje zena ma rada star realms. ale to je hodne konfliktni. nicmene to stoji pouze 300

6.11.2015 11:16:45

kew
- nemám. Resp., pokud jsme jen dva volím raději jiné hry, nebo jiný typ her. Uvedu důvody, proč terru ve 2 raději ne (ono i ve třech to není úplně ono, ale aspoň něco - ideálně 4):
- moc velká mapa; ve dvou doporučuji mapu uměle zmenšit, třeba že hrajete jen na polovině
- s velikostí mapy je spojená i míra interakce mezi hráči; díky tomu jsou některé národy znevýhodněny a jiné posíleny
- převahy; hodně věcí (síť, kulty, prémiové destičky) jsou ve hře koncipovány pro 3 a více hráčů

to jen tak co mě napadlo, možná i další věci...

6.11.2015 11:45:48

Větší hry a jeden typ na menší hru
Ahoj, přítelkyně taky nemáráda jak ji začnu škodit (na druhou stranu, když škodí ona mě tak ji to vůbec nevadí :-D)

-> Settlers je za mně výborná hra, která skvěle funguje i ve dvou, jenom nokumu nemusí sednout styl karet (přítelkyni bohužel nesedlo, takže hraju jen s jinými)

Pak zde mám dvě hry kde je perfektní to že můžeš vyhrát více způsoby, jsou časově delší a budovatelské, dobře fungují i ve dvou hračích (dle mého názoru), na druhou stranu se tam dá, ale i škodit - tady by chtělo zkusit nějakou hernu / klub a hry si vyzkoušet

1. Through The Ages (tady se nehrát na útok - a je zde více variant pokročilá / střední / začátečník )
2. Civilizace - tady je sice boj, ale ve dvou je většinou minimální (otázka jestli to není možná na škodu)

A můj malý typ: (sice se zde tak úplně nestaví), ale je to hra která je rychlá, svižná, je v ní dost kombinování, krásně vypadá a určině na ni nebude padat prach
-> Splendora
Tuhle hru hrajeme asi nejvíce s přítelkyní

Tera mystika: krásná hra, jenom myslím si že hrát ji ve dvou je škoda (je fakž že jsem ji hrál vždy ve 4 a tím si to ve dvou neumím představit)

7.11.2015 10:40:22

Vybíráme z Bazaru

Český film - původní edice, perfektní stav!
Český film - původní edice, perfektní stav!
Akt. cena: 449 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas