Hra pre 2: Divukraj vs Zelena Planeta vs Archa Nova

Ahojte,

zhanam nejaku hru pre dvoch hracov. Sme zatial pomerne zacinajuci hraci a nehrali sme nic velmi komplexne a tazke. Doma mame hry ako #Kaskádie , #Project L, #Pandemic. Spominane hry nas sice bavia ale pridu nam malo komplexne a strasne rychlo nam prisli repetitivne. Hladame teda nieco viac komplexne. Skusili sme #7 Divů světa: Duel a to nam prislo super, ale hladame nieco este trocha tazsie.

Z toho co som pozeral ma najviac zaujali hry #Divukraj, #Zelená planeta a #Archa Nova. Pri #Archa Nova si nie som isty, ci by uz nebola pritazka (aj ked mozno prave to hladame :D). Rad by som nazor ludi, ktori tieto hry hrali a ktoru z nich by mi najviac doporucili. Tiez by ma zaujimalo ako velmi su si tie hry podobne, pretoze rozmyslam, ze mozno by som z tychto 3 hier kupil aj viac ako jednu. Popripade budem rad ak mi odporucite inu hru, ktora by zodpovedala mojim poziadavkam. 

31.8.2023 16:05:16

ahoj,

mám odehráno několik her u všech her a můžu říct, že to jsou tři diametrálně odlišné hry, které se naprosto s přehledem uživí v jedné sbírce. 

Srovnávat to nebudu, jelikož to jsou opravdu tři jiné hry založené na odlišných principech a mechanikách. A každá je něčím zajímavá. Jestli se rozhoduješ, mrkni na boardgamearena, kde si můžeš vyzkoušet Archu novu i Zelenou planetu. Dokonce tam jsou tuším i tutoriály, které tě hru naučí. Třeba Zelenou planetu mám raději na BGA než na stole, je to mnohem přehlednější a zábavnější. 

Já osobně bych šla do Divukraje. Pokud nejste tolik vyhraní, tak rozchodit Divukraj nebude úplně snadné. Ta hra vykvétá s počtem odehraných her (pro efektivní hru a vymýšlení komb musíš znát karty). Následně komplexita extrémně roste s dalšími rozšířeními. A je to kouzelné v tom, že základní Divukraj ve dvou odehrajeme za 40 minut, ale s rozšířením už nejdeme pod hodinu. Také ta hra na stole krásně vypadá :-)

Třeba Archu novu nemám moc ráda, ale musím uznat, že to je komplexní hra a docela náročná. Umí tě zaříznout, kdy doslova vaříš z vody. Co na té hře nemám ráda tak je to, že je tam nulová interakce (která by se měla zlepšit s rozšířením), kdy si v podstatě hraješ hodinu a něco sám na svém písečku. Nicméně je spousta lidí, kterým toto vyhovuje :) 

Tak stejně Zelená planeta. Jediná míra interakce je taková, že hrajete oba naráz. Jeden vybere efekt, druhý ho zkopíruje (ale nedostane tolik bonusů). Ale buduješ si svůj ostrov, spoustíš efekty a generuješ bonusy.

Jak jsem psala, jsou to tři diametrálně odlišné hry, které naprosto nevadí, že budeš mít doma všechny :-) 

 

31.8.2023 18:07:26

Zdar. tak za sebe  mohu něco doporučit, neb převážně hraju s manžulou. To znamená ve dvou. 

  1. #Radlands: Gangy pustiny 
  2. #Brass: Birmingham a #Mars: Teraformace 
  3. takzvané krávy #Great Western Trail: Cesta na západ 
  4. #Ztracený ostrov Arnak 
  5. #Knížata z Katanu neboli Catan: Duel
  6. #Istanbul: Big Box
  7. #Watergate 
  8. #Dominion nebo #Dominion: Intriky 
  9. #Hypergrid 
  10. #Clans of Caledonia 
  11. #Arkwright
  12. #Vinohrad 

31.8.2023 19:13:37

Já bych doporučil #Duchové ostrova (až bude dotisk). Nejlepší kooperativní hra co znám a znovuhratelnost určitě lepší než u Pandemiku. Mimochodem, my přestali hrát Pandemik (po 3-5 hrách), jakmile jsme poznali #Velká kniha strašlivých čar (nedoceněná hra). Ale Duchové obě hry strčí do kapsy.

Z těch tří opravdu těžko říci. Záleží, kam se vydáte. Archa nova mi nepřijde nejnáročnější, to spíše #Divukraj . U něj je první hra a hlavně ten první tah opravdu šokový - tolik možností, kde začít? Ale už druhá hra je pohodovější a člově tuší… Divukraj je asi skvělý, ale z nějakého důvodu ho moc nehrajeme, radši vytáhneme něco jiného. Nevím, proč. V každém případě s těmi rozšířeními opatrně, #Divukraj: Perlava  je nejhorší rozšíření, jaké jsem si kdy koupil (vyhodí ze hry něco, co je podle mě fajn a nacpe tam něco, co hodně mění hru a ne každému to sedne, a je hodně drahé). Ostatní rozšíření jsem už radši nekoupil, snad jsou lepší… Alternativou k Divukraji je #Settlers: Zrod impéria, která se dá koupit za pár šušňů (třeba na bazaru) a není to lepší hra než Divukraj, ale já si ji zahraju raději :).

U #Archa Nova bych strach ze složitosti neměl. Je to pohodovka, příjemná hra. Obavu bych měl z herní doby, na to co to je (mírně až středně složitá hra), je to zbytečně dlouhé. Pokud délka nevadí, osobně bych si vybral z těch tří her Archu. Jo, a jede na vlně totálního designerského failu (spolu s #Na křídlech, #Mars: Teraformace a #Zelená planeta ): zamíchejte balíček s 300-500 kartami (good luck). A když to nezamícháte pořádně zažijete nejhorší hru na světě.

Mechanicky je #Zelená planeta celkem fajn. Ale tématicky je to tragédie a inovace jde rovnou do záporných čísel. Vymakanost taky nic moc, obě dříve jmenované jsou prostě lepší hry. Zelená planeta si bere fajn mechaniky z jiných her, některé ani nezvládne zkopírovat pořádně (viz #Dobyvatelé vesmíru). Ono to herně není vůbec špatné, je to zábava a jestli je pro vás rychlost odehrání důležítá, tak bych o ni i uvažoval, protože se to dá zahrát opravdu rychle. Ale jinak jsou tam venku mnohem lepší hry. Alternativou k této hře je #Na křídlech, mechanicky prostší, ale čistší design, hezčí tématicky.

 

31.8.2023 23:08:11

Hrát doma se ženou, o to se zde většina snaží. Ale ze bych musel sázet pampelišky vedle sněženek a porazet stulikem lekniny, to zase ne.


Archy se není třeba bát, jen v te herní době, nenabizi takový epický zážitek. 

Za mě #Vinohrad  s #Toskánsko , ale my doma nemáme rádi soliterni nekonfliktní hry. 

31.8.2023 23:51:14

Archa ve 2 ma sve podstatne problemy. Napr. nabidka karet se toci 2 krat pomaleji nez ve 4 a ma vysokou tendenci se zasekavat. Nam se treba stalo, ze jsme meli v nabidce 4 karty, ktere jdou vylozit pouze s reputaci do 25 a my jsme meli oba v te dobe vyssi reputaci. Dalsi karty v nabidce byly projekty ktere nejdou zahrat. Hra neumoznuje nijak obmenit nabidku. 

Navic ve 2 hracich se muze stat, ze to nekomu prijdou karty a ty v polovine hry vis, ze s tim uz nic neudelas a stejne mas 1 az 1,5 hodiny marneho hrani pred sebou.

Tzn. bud bych u ni pouzil house rules, coz ne kazdemu vyhovuje, nebo bych se porozhledl po jine hre.

2.9.2023 08:31:45

jm

Z těchto 3 her bych určitě vybral Divukraj. A z jiných her bych doporučil již zde jednou zmíněný Clans of Caledonia. Za mě osobně jeden z největších objevů poslední doby. Hra o které se moc nemluví a přítom je vážně super.

Doplnění: Ještě bych rád zmínil hru Tapestry. Dost upadla v zapomnění, nicméně je to moje oblíbená. Dnes jsme hráli a bylo to super. Bohužel v češtině už těžko sehnatelná.

2.9.2023 13:44:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Z těch 3 her bych osobně volil Archu. Sice jsem nehrál Divukraj, ale myslím si, že je jediná z nich desková hra, ostatní jsou karetky a tam většinou je právě ta komplexita slabší. Navíc je Archa fakt super hra, mám ji v osobní top trojce, spolu se zmíněnou Tapestry (pokud by se podařila sehnat, rozhodně doporučuji) a Cavernou, kterou bych taky doporučil pro 2. Otázka je, jak moc je složitá, protože jsme na ní přešli z Agricoly, což jsou hodně podobné hry, tak to bylo snadné. 

2.9.2023 19:10:20

Ja by som doporučil #Ztracený ostrov Arnak . Vo dvojici je to fajn. Hra hráčov takmer vôbec nijako netrestá. Tým myslím, že jediný negatívny efekt je dobratie si karty strachu, s ktorou sa ale stále dá niečo vymyslieť. Čo je fajn pre začiatočníkov. Zároveň je hra super aj pre ostrieľaných hráčov. Je tam kopec možností, čo robiť. Vyzerá krásne, je v nej cítiť téma, pravidlá sú jednoduché. A ak sa obohrá základ, je na trhu rozšírenie #Ztracený ostrov Arnak: Velitelé expedic , ktoré vnáša do hry ďalšie stratégie a mechanizmy.

6.9.2023 10:42:54

A samozrejme #Divukraj je super tiež.

6.9.2023 10:43:42

U nás doma se ženou hrajeme ve dvou už třetím rokem téměř výhradně #Mars: Teraformace, kde beru obrovskou zasobu unikátních karet jako výhodu. Každá hra je opravdu jiná. 

10.9.2023 09:28:58

Vybíráme z Bazaru

Pirátské kostky
Pirátské kostky
Akt. cena: 180 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas