Apel na zatrolené hráče

Vážení, všichni víme, jaká je na ZH situace s popisy her.
Proto bych vás chtěl požádat, abyste, pokud hru hodnotíte, u ní uvedli i důvod, nebo shrnutí dojmů, které vás k takovému hodnocení vedly. Je to více informativní a člověk si kolikrát udělá dost dobrý přehled o hře.
A v případě, že přímo hru přidáváte a připadá vám nedůstojné psát popis jen aby byl zamítnut nebo vrácen k přepracování (nebo se vám prostě nechce), zkuste prosím aspoň založit vlákno, ve kterém hru aspon načrtnete...

Nebo jsem jediný, koho nebaví jít z inzerátu na prázdnou stránku hry a odtamtud na BGG?
18.9.2017 13:27:54

Longshanx
Pokud kupuju hru z druhé ruky, tak už většinou vim co kupuju (co v bazaru hledám) a zajímá mě spíše stav té hry :)

Popisy her mi nijak extra nechybí, protože si hru stejně okounu i jinde než jen tady. Jen kdyby tu byl povolený odkaz na jiné weby, tak by to dost usnadnilo práci, ale to tu Zeus nechce...nevim proč, protože i na e-shopech je dost často odkaz na jiné weby, kde bych ten zákaz i pochopil, protože na těch webech (BGG,ZH...) bývá i bazar, takže tím obchody riskují (a dá se říct, že si podkopávají nohy), že hru zákazník koupí právě tam kam vede odkaz...

Název prostě hodim do googlu a je to... a když mě zajímá nějáká uplná novinka, tak by mi popis tady stejně nestačil a chtěl bych vidět i komponenty, pravidla apod. , takže stejně musim většinou na stránky vydavatele, protože tady je u hry jen obrázek krabice (u uplných novinek nebo her co teprve vyjdou).

Popis vnímám jako bonus, se kterým si někdo dal práci. Jinak u her koukám spíše na diskuze, ty mi toho řeknou víc než popis :) A pak je tu i problém se zamítnutím/vrácenim kvůli přepracování. Měl by tam zůstat první popis, který někdo napíše a jestli se někomu jinému nelíbí (pokud si myslí, že by ho napsal lépe), tak ho může přepsat sám... a zakládat vlákno...to už je lepší napsat rovnou recenzi (i kdyby kratičkou). Diskuze jsou od diskutování, proto bych volil spíše tu minirecenzi...

18.9.2017 15:07:45

+1
Palec pro Longshanx
Přesně s popiskovou buzeraci tu asi nic nesprávime tak alespoň pište komemtx do hodnocení

18.9.2017 15:11:50

hodnocení
jj s tim naprosto souhlasim.

18.9.2017 15:39:06

Odkaz na BGG a popisky
To, že odkaz na BGG tu není, je podle mě naopak velmi jasné, je to fakticky konkurence Zatrolenkám.

Neplatí už u popisků náhodou to, že se zveřejní aspoň něco s mopžností úpravy?

18.9.2017 15:41:44

zruda
Konkurence? :D:D:D a v čem jako? že si článek přečtu i jinde? Když obsah (popis) tu mnohdy ani není? To se soutěží v počtu uživatelů či co?
Navíc BGG je v AJ.
Problém s konkurencí vidim spíš u těch e-shopů, tady fakt ne :D

S těma popisama netušim jak přesně to teď je,ale když Longshanx píše, že bývají zamítnuty nebo vráceny, tak asi ví o čem mluví a proč toto vlákno založil :)

18.9.2017 15:47:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Peet
Konkurenci jsem myslel ve smyslu zaměření webu, které je z mého pohledu u Zatrolenek a BGG stejné. Oba servery chtějí informovat o hrách. E-shopy naopak chápu, oni chtějí prodat, tak je pro ně dobré dát odkaz na servery, kde si mohou zjistit hráči více. Bylo by zajímavé, kdyby třeba Planeta dávala odkazy na Svět deskových her apod :-)

No a k popiskům... Podívej se třeba na Twilight Imperium 4 a popisek o hře ;-)

18.9.2017 15:52:17

Joe

BGG link..
S tým linkom na BGG tiež súhlasím s Peetom - podľa mňa nemá ako byť BGG konkurenciou Zatroleniek. Buď človek vie po anglicky a BGG sleduje už dávno (resp. ho bude sledovať po objavení zároveň so Zatrolenkami), alebo po anglicky nevie a BGG mu je aj tak skoro nanič.

Napríklad slovenský (e)shop iHRYsko.sk má linky na BGG u väčšiny, ak nie všetkých hier.

Uľahčilo by to človeku ťukanie na ďalšiu stránku, hľadanie hry a až potom rozklikávanie ďalej... Lebo povedzme si úprimne, Zatrolenky nemôžu BGG konkurovať ani náhodou, jedine lokálnymi českými článkami samozrejme.

18.9.2017 15:54:05 | Upraveno autorem (porovnej)

BGG link
A má iHrysko link třeba na Planetu nebo jiný obchod v ČR?

Jako taky bych preferoval link na BGG, ale právě kvůli silně podobnému zaměření chápu, proč asi není úplně moc vůle tohleto udělat. Navíc nevím, jestli to jde udělat technicky (spíš si myslím, že ano).

18.9.2017 16:27:21

link na BGG
to už se tu řešilo několikrát, to nemá cenu znovu otvírat.
ten link tu není proto aby ostaní byli motivování naplňovat obsah tu, bohužel to má řadu překážek, ale obecně se tomu až tak divit zase nedá že ten link tu není. Ale jinak souhlasím že provozu ZH by to podle mě nijak neublížilo.

18.9.2017 16:30:56 | Upraveno autorem (porovnej)

zruda
Proto řikám, že tady fakt konkurenci nevidim :D
Tady nejde o obchody, ale komunitní a hlavně informativní weby :) A je celkem jasný, že jeden obchod nebude dávat odkaz na jiný obchod, ale na "informační" web. A na tom (tady i na BGG) je i bazar, čímž potenciální zákazník může upřednostnit nákup tady/tam...a tím si ten obchod sám podkopává nohy... ale nevadí jim to, dělají to pro zákazníky a jejich pohodlí - někdy je odkaz na kartu hry, někdy přímo na překlad.... (jsou i obchody kde toto neni).

18.9.2017 16:48:09

Link a popisky
U mne to je tak 50/50 víceméně to neřeším, na BGG mám nastaveno v Opeře rychlé vyhledávání pod pravým tlačítkem, tak jsou to pro mě asi 2 kliky. Na druhou stranu pokud by to byl jenom jeden klik ušetří mi to asi 50% práce.

Jinak je mi jasné, že tu ten link není, na druhou stranu v tom tu konkurenci taky nevidím. ZH mi přijde přehlednější a přívětivější, takže sem chodím diskutovat raději. Na druhou stranu s dotazy na pravidla jdu rozhodně na BGG. Prostě používám oboje.

A jak je to s příspěvky zde? Mno pokud se nejedná o popisy her tak to vcelku de. Popisy jsou tu fakt peklo, chápu snahu kvalitních popisů, ale o co se tady snaží spíše nechápu. Pamatuji si když jsem se tu kdysi hodně dávno pokusil napsat popis ke hře Survive/Ostrov. Totální peklo psal jsem to natřikrát a nakonec jsem zjistil, že se po mě chtěl víceméně přepis pravidel tak na 2 x A4. Četl to vůbec někdy někdo celé? Předpokládám, že ne, pravidla nejsou o tolik delší. Od té doby popisy ke hrám opravdu minimálně.

18.9.2017 17:06:18

Popisky/recenze
Uz nekolikrat jsem mel chut napsat recenzi popripade popisek k nejake hre, ale po precteni podminek, jake zde casto panuji, mne to odradilo. Na jednu stranu chapu, ze administratori chteji kvalitni web s presne definovanymi pravidly. Na druhou stranu to doslova odrazuje, cokoliv delat, kdyz pozadovana uroven odpovida spise blogu a nebo strance, ktera recenzuje jednu ci dve hry mesicne. Realne napsani rozumne recenze na hru, kterou mam skutecne nahratou mi v pozadovane kvalite zabere minimalne pul den, mozna vic. S popiskem je to stejne. Vicemene si nedovedu predstavit, jak clovek s rodinnou a praci napise vic jak jednu, ci dve recenze za mesic a to jeste, kdyz ho to extremne bavi.
Pokud je obsah webu zavisly jen na komunite, neni dle mne mozne v takto velke mire chtit popisky na x normostran a recenze jeste delsi.
Mozna mam spatnou predstavu o dobrem webu, ale mne prijde lepsi prumerny az podprumerny popisek/recenze, nez prazdna stranka jen s obrazkem krabici - bez obsahu, fotek a komentaru.

18.9.2017 21:23:12

ad popisky
Na jednu stranu, musím souhlasit s názorem adminů a některých ostatních uživatelů, který jsem tu četl už několikrát v jiných vláknuech probírajících podobný problém ať už týkající se popisků, recenzí či fotek, že nekvalitní popis ke hře odradí případného potencionalního přispěvatele, páč si řekne, že už tam něco je tak není třeba nic tvořit. Na stranu druhou těch her bez popisku je tu fakt habaděj, hlavně nových, a pak na bgg musím překlikávat skoro pořád, když chci o nové hře se zajímavým názvem/krabicí vědět víc. Možná by nebylo od věci alespoň ty popisky tolika nehrotit a nechat tam fakt třeba jen zevrubný popis hry...
Jinak naprostý souhlas s tím, aby ti co hodnotí alespoň stručně napsali proč se jim hra líbí.
Edit: tak teď koukám, že popisy her tam,jsou i když ještě nejsou schváleny, takže má předchozí slova jsou trochu mimo... ale přinejmenším nejsem sám, kdo si tento fakt neuvědomuje.

18.9.2017 21:57:56 | Upraveno autorem (porovnej)

popisky/recenze
Nebylo by řešením rozlišovat popisky a recenze ověřené/neověřené administrátorem? Prostě by popisek či recenze na závěr obsahovala tuto poznámku. Bylo by tak více textů pro rychlejší orientaci ke hře. Nebo ještě lépe by administrátor k názvu recenze/popisku přidal text "neověřené administrátorem". Recenze proč mě hra baví, plusy a minusy stručně by nemusela tak dlouho trvat a k rychlejší orientaci ve hře by stačila. Na druhou stranu je třeba přiznat, že číst některé recenze zde je opravdu super zážitek :-). Nebo zavést kategorie krátká recenze a krátký popis...

18.9.2017 22:14:52

Není to moje parketa,
tak mě berte s rezervou.

1) BGG není vnímáno jako konkurence. Odkaz na BGG není podporován z toho důvodu, aby ZH nesloužily jen jako nějaký "rozcestník" pro BGG. Přesně jste trefili, že cílem je motivovat uživatele k plnění obsahu ZH. Ne ke zjednodušenému přístupu na BGG.

2) BGG je mnohem obsáhlejší server. Nejen tím, že je celosvětový, ale především obsahem. Obsahuje opravdu slušné kvantum informací, ale ruku na srdce; není vždy relevantní. Právě proto dbáme na kvalitu příspěvků. Prostě chceme, aby měly nějakou úroveň i za tu cenu, že jich bude méně.

3) V souvislosti s bodem 3 si prosím uvědomte, že příspěvek s mizernou kvalitou je vizitka nejen serveru, ale hlavně uživatele, který ji vystavil. Pokud tedy požadujeme nějakou kvalitu, je to i pro vaše dobro.

4) Kategoricky nemohu souhlasit s tím, že striktně nastavená pravidla by měla uživatele odradit. Já osobně mám v obrázcích nastavena pravidla, která se neporušují. To ale neznamená, že nejsem přístupný diskuzi. Nikdy, opravdu nikdy, se nestalo, že bych kohokoliv poslal dopryč s dotazem, či připomínkou. Vždy si ji vyslechnu a hledáme řešení. A byla-li oboustranná vůle, vždy jsme ji našli. A to jsem druhý nejpřísnější admin.
Osobně znám všechny hlavní adminy a garantuji vám, že se s nimi dá bez problémů dohodnout. Proto bude lepší napsat jim, než si stěžovat v diskuzi.

19.9.2017 00:18:49

Spatnak
Nestezuji si na kriteria - kdo chce je splni, kdo nechce, ma jine moznosti. Ja se pred cca rokem po pul hodine, venovane popisu, ktery byl gramaticky a stylisticky v poradku, ale nebyl dost dukladny, rozhodl pro druhou cestu.

Jde mi jen o to, aby ty stranky her nezely prazdnotou a clovek, ktery chce o hre neco zjistit nemusel hledat na bgg nebo dz. Kdybych chtel snizeni kriterii na popisy a recenze, napisu to do Nametu a pripominek.

19.9.2017 07:36:06

recenze a popisky
Tipuju, že tady bych se asi měl trochu vyjádřit já.

Schvalování leží na mě a je pravda, že mám trochu představu o tom, jak by to mělo vypadat. Možná to bude tím, že už jsem taky nějaký ten popisek napsal. V rámci toho, že je na to teď jakž takž prostor poté, co se rozdělily Diovy pravomoci na vícečlenný tým, se snažím, aby popisy a recenze dostaly péči, jakou podle mě zasluhují. Jak po stránce formální, tak po té obsahové. V praxi to znamená, že je upravuju. Snažím se, aby to nebylo zásadní, ale spíše (mimo odstranění překlepů a gramatických chyb) aby se zlepšila stylistická úroveň a u popisů vymizela citová zabarvenost - ta patří do recenzí. Pokud jsem hru hrál a něco mi tam chybí, dopisuju to za autory. Pokud hru neznám, pošlu jim prosbu, ať to doplní.
U recenzí se naopak snažím, aby měly nějakou rozumnou délku a vypovídací hodnotu. Proto spoustě z vás zamítám třířádkové recenze s komentářem "toto patří do hodnocení". To, že nejsme Hrajeme.cz, ani deskovehry.com, neznamená, že tady mají mít recenze nižší úroveň. Naopak - moje osobní představa je to, že ZH nabídnou to stejné a k tomu obrázky, diskuze, pravidla atd. Koneckonců je tady tisícovka uživatelů, která může k obsahu přispět.

Shrnu to v podstatě obdobou toho, co už někdy někde použil Špatňák - pokud bude mít někdy Zeus pocit, že to, co dělám, dělám špatně, ať mě nahradí. Aspoň budu mít zase čas ty popisky taky sám psát.

A co se týče BGG, tady jsem od začátku pro to, aby ZH obsahovaly u her linky tam. Ta jazyková bariéra je podle mě dostatečný důvod, proč si oba servery nikdy nebudou plně konkurovat a navíc kdo o BGG ví, tak si tam stejně zajde, pokud nenajde to, co chce, tady.

19.9.2017 08:56:12

popisky
Co s tím popisem k Twilight Imperium? :-D Snad není zas něco špatně.. :)

No já dělal pár popisků jen her co mám nebo jsem se o ně hodně zajímal a nic tu nebylo.. a byla to docela sranda, několikrát se mi to vracelo k přepracování, je ale pravda, že já to píšu občas s tím citovým zabarvením jak píše Kew a to se možná nehodí... Takže ok, to beru.. I když je to podle mě škoda, většinou se snažím uvést důvod svého nadšení a rozhodně bych takto nepěl chválou na hru která si to nezaslouží (ale to už je pak dost subjektivní a proto chápu potřebu tohle z popisů dostat pryč)

Za mě osobně je fakt škoda, že tu je spousta her bez popisků a člověk musí hledat jinde (a tím že hra nebude mít žádný a nebo pořádný popis to stejně lidi k přidání nenamotivuje)..

A možná ještě větší škoda je, že člověk nemůže použít obrázky odjinud (třeba oficiální od vydavatele alespoň), když nejsou jiné k dispozici(zvlášť u her co mají teprve vycházet), protože asi většina lidí když zkoumá nějakou hru, tak nejdřív koukne jak to vlastně vypadá a pokud mě hra zaujme vizuálně, tak teprve zjišťuju více info.. (viz můj popis Twilight Imperium - píšu tam, jak hezky znázorněné tam co je, jak dobře to vypadá, ale mám zákaz tam hodit obrázky aby to každý mohl posoudit dle sebe.. a obrázky nebudou dokud hra nedorazí do čech :)

Možná by nebylo špatné zvážit něco jako galerii pro novinky (tj při přidání hry možnost přidat zároveň 2-3 obrázky které by sloužili jako náhled do doby než se zaplní uživatelskýma fotkama)

19.9.2017 10:03:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Kew, špatnák
Paní netřeba se obhajovat -vymlouvat. Oki mate nějaký požadavky a pravidla kterýma se řídíte a je to vaše právo, tento apel je, ale o tom ze ty pravidla rozhodne nevyhovují všem a tedy se hledá i jiná cesta. Já obecně s Vašema pravidla souhlasím až na jeden zásadní detail a tím je ze VŽDY je lepší nějaká informace než žádná. Pokud by jste tedy řešili kvalitu mezi zaplavou obazku a popisku tak je to OK , v opačném případě je to proste špatně bez ohledu na stylistickou, gramatickou, nebo jakoukoliv jinou úroveň popisku/ recenzi/ obrázku.

19.9.2017 10:14:04

Joe

Mne osobne
Mne osobne tiež vadia oslavné ódy alebo vlastné názory na hru v popisoch. Popis pre mňa za tých 9 rokov, čo sa stolným hrám venujem úplne, znamená stručné (podľa typu hry) zosumarizovanie toho, o čo v hre ide, ako prebieha ťah a aké špecifiká hra samotná má. Keby som to mal prirovnať, mala by to byť taká "wikipédia" o hre.

Vo svojich popisoch som sa tohto vždy držal a jediné veci, ktoré sa mi vracali na úpravu (ak už), boli nejaké drobnosti alebo ozrejmenia niečoho.

Tiež bohužiaľ nemám čas sa popisom venovať nejako pilne, ale aspoň na hry, ktoré vlastním, to tak nejako pomaly tlačím...

19.9.2017 10:57:45

texty
Recenze je literární útvar, je to autorské dílo a zasahovat do něj nelze. Ale moc bych je neformalizoval a neomezoval, naopak. Čím víc recenzí k jedné hře, tím lepší obrázek si člověk udělá. Takže když to není vyložená blbost a má to nějakou výpovědní hodnotu o hře, pustil bych to ven.

Popis her bych doporučil mít kolektivní, ve stylu wikipedie. Bez schvalování s možností kdykoliv cokoliv kýmkoliv upravit. Nevadí, že někdo něco zpacká, on to zase někdo jiný upraví. To je osvědčená cesta k rozumné produkci kvalitního textu komunitou. Netřeba vymýšlet kolo. Vždycky jsem se divil, proč je tu toho tak málo, myslel jsem, že mladí lide jsou dnes líní, teď zjišťuji, že jsou od této činnosti odrazováni. Je to tedy důsledek špatného managementu.

19.9.2017 10:58:29 | Upraveno autorem (porovnej)

WraithCz
Stylistické úpravy dělám v popisech, recenze nechávám tak, jak jsou. Co se týče gramatiky - opravdu mám všechny recenze vypouštět tak, jak jsou? a) někdy by to bylo na ostudu autora, b) tím pádem by se mohly vyjmout ze schvalovacího procesu úplně, ne?

Na wiki styl momentálně není rozhraní ZH nachystáno. Můžeš to hodit Diovi do Námětů a připomínek, třeba se nad tím zamyslí, tohle není technický detail, ale změna celé koncepce jedné sekce webu, takže si myslím, že plnohodnotný námět. Dalo by se to zkusit.

Druhá stránka mince je ta, že vypuštění recenzí a (v druhém navrhovaném levelu) i popisů hry ze schvalovacího procesu by zřejmě vedla k jejich vyjmutí z bodovacího systému. A vzhledem k tomu, jak lidé ve vedlejším vlákně nadávali, když se jim mažou staré obrázky a body s nimi související, by to asi moc přispěvatelů nepřilákalo.
Každý to má jinak, pro mě bylo zpočátku přidávání obsahu na ZH atraktivní právě kvůli tomu, že jsem mohl růst v žebříčku a prezentovat se lepším "číslem", příp. "čepičkou".

Zaily:
Bylo teď míň času, mám tam trochu frontu - přiznám bez mučení. Určitě na něj dojde, minimálně má oproti recenzím ve frontě tu výhodu, že jde vidět i bez schválení ;)

19.9.2017 11:22:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

Zatiaľčo
Zatiaľ čo sa to tu rieši, hodil som popis ku Memoir '44: Campaign Book volume 1. Len pre ilustráciu, ako si to predstavujem ja...

19.9.2017 11:42:25 | Upraveno autorem (porovnej)

paladin91
A btw. není třeba se obhajovat, ani vymlouvat, ale je třeba diskutovat. Protože obcházení cesty ve výsledku nepovede k cíli, ke kterému nějakým způsobem směřují obě strany sporu (aby u her byly popisy).

Nehledě na fakt, že už ten první příspěvek od Longshanxe "víme, jak to s popisy her na ZH je" mi přijde celkem agresivní. Taky by se dalo vrátit do stavu, kdy jsem adminování přebíral a ve frontě viselo přes 100 položek (mám pocit, že dokonce přes 200, ale radši uberu na číslo, kterým jsem si fakt jistý), často starších než 1 rok.

19.9.2017 11:50:23

kew
ale taky víš že podobné diskuze se tu vedou roky a velmi se toho nezměnilo. A to nijak neupírám tvé redakční schopnosti a vím že jako adminové také máte dost svázáne ruce, ale pokud se podívám na cíl ( naplněny portal, recenzemi, popisky, obrázky ) tak jsme se velmi nepřiblížili a pokud není vůle zeuse to změnit, neda se jinak než to přechcat.

19.9.2017 13:17:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

The South Shall Rise Again - raritka
The South Shall Rise Again - raritka
Akt. cena: 799 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas