Štvanice - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: válečná
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Nuts! Publishing
Salt & Pepper Games
Vagabund
Autoři: Engin Kunter
Matthias Cramer
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Hon na škodnou v Atlantiku

Autor: danz | 2 hodiny 0 minut | 21.9.2023 | 9

Hra: Štvanice

Hráči: danz a 1 neregistrovaný

První transatlantická štvanice na (kapesní) bitevní loď Admiral Graf Spee je úspěšně za námi. Byla to první zkušební hra s učením se pravidel.

V losování stran má dcera získala velení nacistické Kriegsmarine s cílem likvidovat nyní už mé obchodní lodě a vyhábat se královskému námořnictvu.

Je počátek druhé světové války, časný podzim 1939. Britská rozvědka hlásí nebezpečí útoků na obchodní lodě zásobující ostrovní říši. A to v situaci, kdy je část lodí již v pohybu - k britským ostrovům míří z Jižní Afriky SS Huntsman a z Argentiny pak SS Doric Star. Naše admiralita rychle vytváří námořní skupinu G pod velením komodora Sira Henryho Harwooda a vysílá ji do vod Atlantiku. Velkým šokem je hlášení o prvním útoku na SS Doric Star jen pár dnů po vyplutí z Argentiny a ani ne měsíc od nacistické invaze do Polska, na konci září 1939. SS Doric Star s velkým štěstím uniká s min. poškozením. Naše pátrací skupina se vydává vysokým tempem na jihozápad, avšak žádné nové informace o pozicích německé "kapesní" bitevní lodi nedostáváme. Jen pár týdnů nato nás šokuje zpráva o potopení SS Huntsman, paradoxně se tato lod stala obětí silnějšího lovce a šla po pár velmi přesných zásazích ke dnů.

Tyto neblahé zprávy ještě více burcují celé velení královského námořnictva a tak jsou ve zrychleném tempu utvářeny další pátrací námořní skupiny, s vědomím že nepřítel se jen tak nenechá zaplašit.

V následujících týdnech se pátrací skupině G podaří několikrát dostat na stopu lodě Admiral Graf Spee, dvakrát jsme již byli velmi blízko - alespoň soudě podle informací operativců a trosek dalších potopených lodí. Admiral Graf Spee prokázal svou nechvalnou reputaci a v několika dalších týcnech potopil nejprve SS Doric Star, která podruhé neměla takoví štěstí, a pak také SS Africa Shell která křížila Atlantik ze západu (z Brazílie) na jihovýchod (do Jižní Afriky). 

Tou dobou již ale vlny Atlantiku brázdila další pátrací skupina H a koncem roku se přidala také velmi silně vyzbrojená pátrací skupina K.

Naše pátrací skupiny se zaměřily jednak na ochranu námořních transportů a také vynakládaly zvýšené úsili v pátrání po agresorovi. Admiral Graf Spee měl tu drzost, že opakovaně napadl i naše konvoje a dvakrát jen tak tak stihl utéct po nenadálém útoku na naše nákladní lodě. Žel první takový útok na SS Clement (na cestě z bristkých ostrovů do Argentiny) za krásného dne byl úspěšný a našemu nepříteli se podařilo okamžitě utéct a opět se schovat za obzorem. Druhý útok na konvoj již pro nacistickou loď nebyl úspěšný, ve velmi špatném počasí se nákladní loď SS Travanion podařilo ochránit a ta tak úspěšně doplula do anglických přístavů. 

Tou dobou se již smyčka kolem nepřítele utahovala a protože Admiral Graf Spee měl tu drzost se vydat na jeden z dalších konvojů, navíc zcela dle správné intuice Sira Harwooda, konečně došlo ke konfrotaci a naše pátrací skupina K svedla drtivý útok na chloubu německého Kriegsmarine. Útočná síla této námořní skupiny, motivace ke zničení škůdce a také velmi dobré informace od našich průzkumníků přispěly k rychlé a velmi efektivní námořní bitvě, ve které jsme z Admiral Graf Spee udělali doslava cedník, potopili ji a sami neutrpěli prakticky žádná poškození.

 

Jinými slovy - dcera málem vyhrála, jedině díky kombinaci velké smůly nepotopila pátou loď = hodila 1 a stačilo hodit 2 a více. Navíc jsem velmi dobře odhadl kam mi utekla a kam mířila. To že jsem měl ještě štěstí na karty pro závěrečnou bitvu byl jen bonus. Se skupinou K je neměcká strana fakt v nevýhodě. 

A na vysvětlenou - ty hexy jsou tak velké, že jsem v textu přeháněl - ať už byla Admiral Graf Spee na stejném hexu nebo má pátrací skupina byla na hexu s Graf Spee, akce "Pátrání a útok" neznamená nutně rovnou střelbu (tam by nákladní loď asi neutekla / nevyhnula se a navíc v té době vždy před potopením lodi nechali posádku opustit loď - právě třeba na německou zásobovací loď Altmark). Takže to dráma spíš jen pro pocit ze hry :).

Těším se na další hru!

 

Hráčské závěry:

Délka této partie = cca 2h - protože jsme četli pravidla a rovnou hráli, plus některé nejasnosti (hlavně tu reakční kartu) jsem dohledával zde a na BGG.

Pravidla nejsou těžká, herní mechanismy jsou velmi jednoduché, přesto je návod těžkopádný a některé věci jsou zbytečně nejasné.

V pravidlech jsou sice pro jednotlivé herní fáze příklady, ale není tam celý jeden tah, což je vysloveně škoda, člověk z toho má pocit, že může zahrát několik karet na body na různé akce v jednom tahu.

Na BGG jsou již odpovědi na některé z pravidel nejasné situace - viz např. reakce  a reakce na reakce. (odpovídali přímo autoři a budou oficiální errata).

Pravidla pro Angličana asi také bude třeba dovysvětlovat na forech.

Kvalitní komponenty, pěkná grafika, má to atmosféru. 

 

Odehráno v: Albrechtice (Okres: Karviná)

Komentáře

Naše první partie trvala přibližně stejnou dobu, taky vyvstává problém jestli lze zahrát reakci na reakci ( jde) a jedna kosmetická vada, hráč za Němce zapisuje svou polohu jako číslo hexu, bohužel stává se že žetony tyto čísla překrývají.

Jinak herní mechanismy a atmosféru chválím, 4 z 5.

22.9.2023 16:54:58

Druhá hra, opět s dcerou, každý za tu stejnou stranu= už 30minut. A dcera mě tentokrát potopila 5 lodí, nepadaly mi na kostce dobrá čísla :)

24.9.2023 19:18:23

Druhá hra, opět s dcerou, každý za tu stejnou stranu= už 30minut. A dcera mě tentokrát potopila 5 lodí, nepadaly mi na kostce dobrá čísla :)

24.9.2023 19:18:23

Vybíráme z Bazaru

Middle-Earth Strategy Battle Game - War Mûmak
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas