Stalin's War - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 240 min
Herní svět: 2. světová válka
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: GMT Games
Autoři: Ted Raicer
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

Minireport z dávné válečné partie

Autor: Calvin | 12 hodin 0 minut | 2.1.2012 | 2

Hra: Stalin's War

Hráči: Andre, Calvin

Operace Barbarossa vypukla náhle a znamenala rychlý a masivní úder německých jednotek, které Sovětům brzy uštědřily těžké ztráty. Brzy však vyšlo najevo, že postup jednotek není tak rychlý, jak by měl být. Zbytky sovětských sil začaly úspěšně vázat jednotky ve střední a jižní oblasti fronty a vytvořily kvalitní obranu Kyjeva. Pouze na severu se německé jednotky rychle převalily přes Bělorusko a chvílemi to vypadalo, že se fronta zvláštně překlopí ze severojižního směru v západovýchodní. Avšak německé tankové divize přemotivované vlastním úspěchem uvízly navzdory pomoci Luftwaffe v ulicích smolenského předměstí a Rudá armáda je šikovným obchvatem obklíčila a eliminovala. Tím se totálně omezila působnost severní skupiny armád a 16. Buschova armáda zůstala pouze v Lotyšsku za řekou, kde se dívala na silně bráněnou Rigu. Na chvíli se dokonce stáhla dále do vnitrozemí. Tento tah však znamenal v budoucnu pozitivní výsledek pro německou stranu, ale nepředbíhejme. Pozornost se stočila na jižnější úseky fronty.

Pokud si tankové divize na severu ukrojily příliš velké sousto, Sovětský svaz zopakoval podobnou chybu, ale s daleko závažnějšími důsledky. Relativně početná armáda Sovětů situovaná na střední Ukrajině v nastalém chaosu získala pocit, že může prorazit frontu a překvapivým manévrem začít postupovat do oblasti Rumunska a Maďarska. Za výrazného přičinění nepřátelských maďarských a rumunských armád se ale dostaly do kotle, ze kterého nebyla cesta zpět - jejich pouť skončila skoro dříve, než začala. Desítky tisíc přeživších sovětských vojáků bylo zajato a posláno do koncentračních táborů. Kyjev zůstal obnažen a brzy dobyt. Cílem jednotek Wehrmachtu se nyní stalo překročení Dněpru, jehož od sebe velmi vzdálené břehy byly silně bráněny. Na pomoc Němcům, Rumunům a Maďarům přišla i 8. italská armáda. I skupina armád Střed se dala do pohybu, se Sovětským svazem to začínalo být nahnuté.

Co se zdálo na první pohled jako jasný německý úspěch, ve skutečnosti znamenalo pomalý postup za velmi těžkých ztrát. Hitler vzteky rozcupoval návrh generality na útok proti Leningradu. Cílem byla Moskva i za cenu toho, že Krym a pevnost Sevastopol ještě dlouho dobu budou ležet v rukou Rudé armády. Němci sice postupovali, ale SSSR neustále doplňoval své jednotky, z východu přicházely nové a nové armády. Stalin, ačkoli ještě nehrozilo bezprostřední nebezpečí Moskvě, přesunul industriální výrobu za Ural a své moskevské rezervy předsunul do boje proti Němcům. Taktéž odvolal obranu Leningradu, jehož mocný Leningradský front se přesunul do bojů v centrálním Rusku. Začaly velmi krvavé boje v okolí Bryansku, Kursku a v povodí Dněpru.

Jednotky Němců bojovaly statečně, ale nakonec převaha Sovětů zapříčinila zdrcující porážku maďarským a italským vojákům v jižním úseku fronty. Jižní fronta se zhroutila. Skupina armád Střed se přes opakované pokusy vydržet musela také stáhnout. Hitler zuřil. Brzy převzal kompletní velení nad armádou a vinu začala svalovat na generály. Sovětské armády vytvořily zčásti cíleně a zčásti jako výsledek bojů neuvěřitelně nepropustnou a účelnou frontu táhnoucí se severojižním směrem před Moskvou. Tvořily ji 4 obří fronty, které čekaly na rozkaz vyrazit vpřed. Zbytky armád Osy začaly tvořit obranu Běloruska a Ukrajiny. Hitler v pomatení mysli a v rámci svého nesmírného vzteku dal zelenou plánu Nordlicht, tedy útoku na Leningrad, jako by nereflektoval realitu. Tento krok však vedl k tomu, že 16. Buschova armáda, která byla doposud zcela impotentní, spolu s posilami tankových divizí oslabený Leningrad rychlým manévrem a za pomoci Finů ze severu skutečně dobyla. Hitler dal také rozkaz k operaci Tajfun, jejímž cílem byla samotná Moskva. K odstartování této operace však vzhledem k nedostatku zdrojů nikdy nedošlo...

Další dílčí úspěch zaznamenala 11. armáda pod velením nově povolaného von Mansteina, která se od Dněpru stáhla a prorazila krymskou obranu. Sevastopol se stal německým. Avšak sovětské jednotky se daly do pohybu. Minsk a Kyjev příliš dlouho nevydržely, Stalin dal rozkaz k velmi rychlému postupu. Německo začalo tvořit obranu v Polsku. Psal se teprve rok 1943. (pozn. - Německo drželo stále Leningrad a Sevastopol. Ke konečnému vítězství mu de facto stačila Moskva. Teoreticky stál tedy Hitler krok od vítězství, prakticky šlo ale nesplnitelný úkol)

A tak zatímco se středem a jihem nezastavitelně valila Rudá armáda (cesta na Balkán byla otevřená), zbytky Němců (stále relativně silných) bránily území do posledního muže. Němci z Leningradu dokonce dokázaly dobýt nesmírně důležitý přístav Archangelsk ležící na dálném severu daleko za Moskvou a na chvíli ho i udržet. 11. armáda stále držela Sevastopol i za posilování jednotek SS. Severní armády stále držely Leningrad a Pobaltí, což vedlo dokonce k tomu, že jedna tanková divize z Estonska dokázala vyřadit ze hry pozemní zásobování celého sovětského frontu. Celý sovětský front útočící na území Polska byl definitivně zničen v Královci. Němci dále za pomoci nejnovějších technologií tanků Panther a Tiger dokázaly zasazovat krvavé rány Sovětům. Ačkoli neudržely Varšavu, neustoupily ani o píď z industriální části Slezska, klíčového místa pro výrobu německých tanků. Sever a Sevastopol byl tak stále v rukou Němců.

***

A zde někde válka pro nás skončila. Oddíly Rudé armády za cenu velkých ztrát nezastavitelně postupovaly vpřed. A jak by asi vypadaly další fáze bojů? Je bez debat, že SSSR by tuto válku vyhrál, otázkou je ale kdy. Při nahlédnutí do budoucnosti (tedy do karet, které Němec držel v ruce) je patrné, že Hitler byl připraven dát rozkaz k vydržení za každou cenu. To by znamenalo, že bránící jednotky by bojovaly skutečně do posledního muže, neustupovaly by a i v případě absolutního obklíčení by se nevzdaly. Navíc byl Hitler připraven k uvolnění elitních armád SS včetně 1. SS armády Libestandarte Adolf Hitler, která měla být povolána na poslední obranu Německa na východě. Válka by se tedy jistě protáhla... to by ale metro muselo jezdit i v brzkých ranních hodinách a Stalin nesměl pospíchat na jiné jednání:-)

Odehráno v: Praha (Okres: Praha)

Komentáře

Report, jak ma byt, palec nahoru!

24.8.2021 23:20:07

Vybíráme z Bazaru

Puerto Rico
Puerto Rico
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas