Shogun - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, diplomacie
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: G3
Queen Games
Autoři: Dirk Henn
Rok vydání: 2006
Sdílej: Facebook

1. poznávací hra

Autor: Elis | 3 hodiny 45 minut | 16.11.2011 | 3

Hra: Shogun

Hráči: Elis, Fenrir, Kew, saša a 1 neregistrovaný

 

Na dnešní klub jsme si naplánovali zahrát Shoguna. Sešlo se nás 5, všichni jsme hru hráli poprvé, očekávali jsme tedy, že bude napoprvé delší kvůli vysvětlení pravidel, což nám zabralo asi 50 min. Poté jsme využili doporučení pro rozložení provincií pro 1. hru na sluneční straně herního plánu, a trošku nesměle se pustili do toho.

Hraje se na 2 roky, v každém roce jaro, léto a podzim slouží k „hospodaření“ a zima i k hodnocení. Takže celkem 8 kol.

První výběr provincií a provádění akcí v nich byl takový náhodný, ve smyslu "zkusím to dát sem a uvidím, co to udělá". Určitě bylo potřeba zkonfiskovat co nejvíce rýže a vybrat zdroje ve formě truhliček na další nákupy. Což se všem podařilo i za cenu zatím mírného bouření se ze strany rolníků. Při první dražbě bonusových akcí jsme skoro všichni nepředloženě utratili zbytečně moc truhliček, které pak některým chyběly. Později jsme v dražbě více šetřili, protože po celou hru je potřeba si nákupy dobře plánovat. Prvního třičtvrtě roku jsme také mezi sebou ještě neválčili, každý se snažil spíše posílit v provincii svou armádu, postavit divadla, chrámy a nějaký ten dražší hrádek nebo dobýt volné neobsazené území. Poté jsme někteří začali pokukovat po zajímavých provinciích, ale někdo nechtěl riskovat ztráty a objevily se dohody–"nepůjdu na tebe, když ty na mě taky nepůjdeš":-). Čím víc se v provinciích ovšem objevovalo budov, tím byly pro soupeře zajímavější a bitvy se nakonec rozpoutaly. I proto, že jsme chtěli vyzkoušet ten speciální bitevní vynález – věž se sítky na propadávání kostiček. Výsledek je náhodný, i když se dá časem trochu tušit (nebo je to dole vidět, když má hráč dost propadlých svých kostiček) kolik asi které barvy tam může být.

Asi po 2-3 kolech jsme už lépe plánovali provádění akcí ve svých provinciích. První zima s hodnocením proběhla dobře, všichni měli dost rýže, pár budov, takže pořadí bylo dost podobné. Také se z provincií odstranily žetony revolt, za což jsme byli hodně rádi, protože jsme se chystali rolníky znovu odírat. Rozložení sil v Japonsku bylo následující: Lucka a Fenrir ovládali západní zelené provincie, já s Kewem a částečně se Sašou prostředek v podobě červených a pár hnědých a fialových provincií. Saša měla celou hru pouze pro sebe (nikdo se tam nedostal:-)) fialový ostrůvek se 4 provinciemi. Na východní straně jsem byla převážně já s Luckou a Fenrirem.

V průběhu 2. roku už jsme si tolik servítky nebrali a bojovalo se. Mně se neplánovaně podařilo obsadit Kewovu Kagu, což mi potom těsně před koncem vrátil a zabral mi Tambu s divadlem. Fenrir jaksi zeslábl na západě díky Lucce, která se tam velmi rozpínala a i na jihovýchodě, kde ho přes moře nečekaně překvapil a o 2 provincie obral Kew. 2.rok jsme museli z časových důvodů zkrátit o jedno kolo. Podzim se vůbec moc nevydařil, akce s truhličkou se objevila až úplně poslední, takže jsme neměli zdroje na stavění a posilování armád, což zejména Fenrirovi uškodilo. Všichni kromě mě také měli sankce za nedostatek rýže. V průběhu sčítání bylo pořadí velmi těsné (pokud šlo o počet provincií a budov). Rozhodlo vyhodnocení převahy budov v regionu, takže Saša byla na prvním místě, Lucka druhá, Kew třetí, já čtvrtá a Fenrir nakonec.

Hra se všem moc líbila, byla u ní zábava, ubíhala dobře. Teď, když už ji umíme, určitě si ji znovu zahrajeme.

Odehráno v: Olomouc (Okres: Olomouc)

Komentáře

Moor

Hraní ve 3 a 4
Tak jsem taky odehrál pár her a musím říci, že se jedná o velmi povedenou a zajímavou hru. Provincie, které na začátku máte na výběr jsou povětšinou velmi náhodné. Rozdělují se stylem: 1. hráč má na výběr ze 2 odkrytých provincií, nebo jednu náhodnou z balíčku. Když si vezme jednu z odkrytých, tak se doplní a vybírá si druhý, takhle to jde pořád dokola. Na začátku člověk opravdu neví, jak bude mít provincie rozložené, takže je lepší dávat menší armády. K dispozici máte 9 armád o síle 2-5. Když už tušíte, kam se zaměříte se svým vlivem, tak dáváte větší armády. Bojový systém se mi velmi líbí. Má jednu výhodu a tou je vyváženost. nezdá se to, ale pokud háži kostkama, tak každý hod je nezávislý na tom předchozím, takže může padnout cokoliv a třeba několikrát vám úplně překazit plány. Tady pokud vám útok nevyjde a vypadne vám málo kostiček, tak o to víc jich ve věži zůstává na příští bitvu. Tedy každý neúspěch zvyšuje pravděpodobnost úspěchu příští bitvy, což je fajn. Může se i stát, že po bitvě budete mít v provincii víc armády, než na začátku :D. Pokud jde o mě, tak bych přidal aspoň 1 rok. první rok je taková příprava na věci budoucí, kdy si zajišťujete své území, dobýváte neutrální a budujete armádu. Pak přijde rok druhý, dky toho moc nestačíte a je konec. Nezdá se to, ale utíká to rychle, takže žij okamžikem a budoucnost moc neplánuj, stejně nepřijde. Plánovat pro budoucí užitek nemá moc smysl.

Rady, co bych mohl dát: Tak určitě je lepší mít provincie co nejvíc u sebe. Lépe se to brání a přesouvají se armády. Je taky lepší stavět budovy v těch vnitřních provinciích, jelikož krajní se snadno dobývají. Rozhodně není dobré se zaměřit jen na jednu barevnou oblast. Sice tam budete mít převahu, ale je to jen ejdna oblast. Aby člověk vyhrál, je potřeba získávat body za převahu aspoň ve 2 oblastech. Je taky nesmysl snažit se ubránit všechny provincie, co má člověk na začátku. Ty vzdálené je lepší nechat padnout a soustředit se na ty u sebe, stejně moc provincií neuživíte.

28.10.2012 17:08:02

00nZSHD1o3a

LUb7RNWXLW3
wow mz diva spawn tooooo????? good goeolgy ..nice comics .gf .you have such an amazing comic collection i want to see the spawn figures .where did you find all those comic books? i dont see comic books like i use too ..very few ..awesome? kick butt comics gfffffff .you go mz divaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

9.8.2014 12:49:00

m65QT4dXMX

neEHYn7vb6yd
Gfff I hope you're not work too hard. I brought most these cocims back in the 90 s when they were inexpensive to collect. I'm slowly getting my Spawn figures? together for my collection vid. Hope you all enjoy.

10.8.2014 09:54:12

edoBPiVpi

sVd7kYcTCkJ
Yup!! I? love Spawn comics and aciton figures. Todd Mcfarlane is awesome! Stay tuned for more videos from my comic book collection. Tell your brother,Great collectors think alike. lol http://ixmfpoqgv.com [url=http://jkkumox.com]jkkumox[/url] [link=http://vumnmomadj.com]vumnmomadj[/link]

11.8.2014 05:12:16

G5XYSMIz7T0X

5nyS6L1V
Wow you like spawn too!!!!man you my kind of woman have? you gotten the aiaentmd movies from the HBO seasons?I have them and they just like the comics

13.8.2014 14:53:36

sbbW1Eg7

wOQqjahsm
Very good video welcome to the comic book conmumity , you have some very nice comics in your collection. I am also? just getting into comics myself. I have been in it now for about a month or two and I am really enjoying it. Thanks for sharing your collection!! http://licxejadkst.com [url=http://iseltuh.com]iseltuh[/url] [link=http://hegjemtwhrc.com]hegjemtwhrc[/link]

14.8.2014 00:36:22

Vybíráme z Bazaru

Hero realms - All in (sbírka)
Hero realms - All in (sbírka)
Akt. cena: 2300 Kč
Končí za: 17 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas