Legendy Západu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Hervé Lemaître
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Těžký život Legend divokého Západu

Autor: WereWolf | 4 hodiny 30 minut | 28.6.2021 | 11

Hra: Legendy Západu + Legendy Západu: Hodný, zlý a pohledný, Legendy Západu: Hrst novinek, Legendy Západu: Vysoké sázky

Hráči: WereWolf a 3 neregistrovaní

Hrály se Legendy západu + Vysoké sázky + malá rozšíření a pár home rules. Hrálo se na 20 bodů věhlasu.

Jako první mě poměrně dost překvapilo jak je hra prostorově náročná. I přesto že nemám nejmenší stůl, tak byl problém se vejít, aby někde něco nepřečuhovalo :-D.

Jako home rules bylo použito:

  • 1.       Zlaté valouny byly přidány do pytlíčku s bílými v poměru 36 ku 24 tedy výsledná pravděpodobnost na vytažení zlatého je 60%. Bílý valoun funguje stejně jako zlatý, jen sám o sobě nepřidává při prodeji bod věhlasu.
  • 2.       Obchody byly rozdělené do 3, tedy Darkrock i Red Falls měli vlastní nabídku, ta byla sestavena tak, aby v každém obchodě byly co nejvíce rovnoměrně zastoupeny zbraně, koně i vybavení. Vylepšovat šlo jen v obchodě, které dané zboží nabízí.
  • 3.       Bylo možno dosáhnout úspěchu na obou příběhových kartách v jednom kole jednoho hráče, což pravidla normálně nedovolují.

Do hry vstoupili:

  • Jesse James (černá)
  • Calamity Jane (žlutá)
  • Maria Barcelo (červená)
  • Buffalo Bill (bílá)

Nejtěžší začátek měla Maria, protože byla v Buzzard Gulch (přezdívaný venkov) sama. Oproti tomu Jesse James se od začátku činil a velmi rychle se z něho stal obávaný (a také zaslouženě hledaný) zločinec. Calamity Jane se od začátku nemohla rozhodnout pro stranu dobra nebo zla a proto delší dobu byla neutrál (a plnila hlavně svoje úkoly). Buffalo Bill měl jasno, ale za to obrovskou smůlu :-D, pokaždé mu někdo něco vyfouknul před nosem, nebo zkazil plány. Ikonická byla jeho snaha splnit úkol na prodej 4 valounů, kde dokola doloval jen dolary, a když už konečně sehnal 3 valouny (4. měl v kartách), tak ho navštívil Jesse a 2 si „půjčil“. Popravdě toho Bill na začátku moc nezvládal, ale protože vždy dokázal i to málo velmi dobře prodat do novin (karta předmětu), tak se mu dařilo držet krok s ostatními.

Z Marie se nakonec vyklubal velice schopný strážce zákona, a protože se dokázala velice dobře přizpůsobit situaci (často měnila plány a brala, co se zrovna nabízelo) tak se od půlky hry dostala do mírného vedení.

Jesse se ukázal jako nenapravitelný zloduch, a jakmile vykročil z vězení, hned koukal, co by kde zase provedl. Hodně se mu dařilo a vypěstoval si u soupeřů pověst člověka, co má vždy v rukávu schovanou silnou kartu do přestřelky. Došlo to tak daleko, že se ho někteří hráči báli i přes to že zrovna byli v roli strážce zákona.

Jane se ke konci rozhodla, že dráha slušnáka není pro ni a proto se rozhodla do světa zločinu vstoupit přepadením vlaku. Když konečně donutila strojvedoucího zastavit a rozkopla dveře, tak zjistila, že je jen plný uhlí :-D. Jane sice neměla moc bodů, ale měla splněné všechny úkoly, a protože se často věnovala i hazardu, tak se dalo čekat, že její žetony věhlasu schovávají nemilé překvapení.

Epický byl jeden střelecký souboj, kdy Jesse pěkně vypekl Jane. Jesse viděl všechny její karty (díky kartě Rána pěstí) a Jane naopak díky zbrani karabina viděla 2 Jesseho karty. Protože to byly vysoké karty a Jesse odtušil, co bude Jane hrát, tak zahrál nízkou kartu. Kdyby Jane netaktizovala a šla do souboje naplno, tak by vyhrála, ale takhle ji Jesse dostal (a odnesl si pár věcí sebou).

V další přestřelce se pak hrálo několik reakcí a souboj tak opakovaně měnil vítěze.

Pokud někdo šel do vězení, tak pokaždé na venkov :-D, protože to bylo daleko a na čerstvém vzduchu se lépe zpytuje svědomí. No Jessemu to moc nepomohlo :-D.

O to, kdo dosáhne potřebného počtu bodů pro ukončení hry, soupeřili hlavně Maria a Jesse. Maria dosáhla posledního stupně strážce zákona a dostala tak velký bodový příděl, ale byl to právě Jesse, kdo díky kombinaci loupeže a karet přeskočil 20 bodovou hranici. A tak se hrálo poslední kolo. Tady už všichni chodili propít poslední peníze do saloonu a tak jsme se tam nakonec všichni sešli pod heslem: padouch nebo hrdina – chlastá celá rodina.

Spočítaly se body, karty, peníze i životy. Zbývaly jen žetony věhlasu. V tuto chvíli Jane byla poslední, Bill třetí, Maria druhá a Jesse první. Odkrývali jsme žetony od posledního. Jane hodně poskočila a dostala se na druhé místo, ale protože rozdíl byl jen o bod, tak věděla, že ho neudrží. Bill pokračoval ve své smůle a zůstal poslední (jen 3 body za Jane). Maria i přesto, že nesplnila poslední úkol, tak měla hodně hodnotné žetony a vyskočila hodně nahoru na první místo. Nakonec Jesse. Odkryl všechny žetony a … bylo vidět, že to stačit nebude. Skončil tedy na druhém místě 2 body za Marií.

Celkově hra trvala překvapivě dlouho (4h, ne že by to při hře vadilo), ale bylo to i dáno tím, že jsme museli občas hledat v pravidlech jak se co hraje.

Hra byla super. Psala velice zajímavé příběhy a ani Bill, přes svoji neskonalou smůlu, nebyl otrávený (mimo jiné i proto, že to ke konci Jessemu pěkně vrátil i s úroky při jedné přestřelce). Hra byla hodně konfliktní a díky rozšířením bylo pořád co dělat. Fakticky jsme si vyzkoušeli úplně všechno, co hra nabízí (až na legendární předměty, na ty jsme nenarazili a Farao, protože poker je poker) a bylo to velice dobré.

Pokud bych mohl přidat osobní hodnocení:

  • Ze hry byla výborně cítit atmosféra divokého západu, tak jak si ji člověk představuje z filmů.
  • Hra píše hezké příběhy a jsou tam i vtipné momenty, kdy člověk ostatní něčím vypeče.
  • Pořád bylo co dělat a spíš se přemýšlelo, jakým směrem jít, aby se toho následné v příštím kole litovalo, protože se objevilo něco lepšího.
  • Do poslední chvíle bylo napětí, kdo vyhraje a ve hře byli skoro všichni (sorry Bille).

Tedy hra super. Mě osobně velice bavila a určitě si ji dám znovu, ale …

  • Základní hra je poloprázdná. Potřebuje určitě rozšíření, což šroubuje cenu nahoru a není to od vydavatele úplně fair.
  • Jsou potřeba home rules, aby se snížilo riziko cyklického dolování zlata a rozdělení obchodů mi přišlo taky super, protože člověk pak víc musel přemýšlet, kde co jde koupit a vylepšit.
  • Hodně záleží na hráčích. Je tady hoooooodně náhody a i nejlepší plán může hodně rychle selhat na smůle.
  • Hra potřebuje balanc v rolích. Když nikdo nebude chtít být padouch, tak hra může ztratit velkou část svého kouzla.
  • Pravidla nejsou moc dobrý a člověk fakt musí vědět, kde má co hledat.
  • Hra je na velký prostor a sebere hodně času. Nám to nevadilo, ale pokud by hra někomu nesedla, tak ta časová náročnost tomu nepomůže.

Odehráno v: Štěchovice (Okres: Praha-západ)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Kvedlalové z Kvedlinburku
Kvedlalové z Kvedlinburku
Akt. cena: 575 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas