Karak - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Petr Mikša
Roman Hladík
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Sólová hra


Ahoj,

jakožto vášnivý (převážně) sólový hráč deskových her se snažím najít pravidla pro sólovou variantu her, co máme doma. Dětem dal Ježíšek Karak i s rozšířením Regent, tak jsem hledal na BGG a našel jsem tam neoficiální pravidla pro sólo Karaku. Amatérsky jsem si je přeložil a párkrát tu hru vyzkoušel - přijde mi to docela dobré, tak jsem je nahrál na Google Disk a časem třeba budou i zde na ZH.

Česká pravidla:
https://drive.google.com/file/d/1NBO25KOTNmFqnnTYjVy_FOHe6c-UvN6t/view?usp=sharing

Originál na BGG:
https://boardgamegeek.com/filepage/198359/solo-play-rules-amesgames

Pár postřehů k sólo hře:

Ač to není v pravidlech napsané, tak pokud hráč otočí destičku chodby a je v ní past, tak do ní nemusí vstupovat. Jinak by to označování pastí pomocí lebky bylo k ničemu, hned by to totiž zmizelo. Na past se má házet, pokud není vylosovaná místnost, házel jsem tedy i u portálů a léčivých fontán. Aspoň je to o něco těžší a je větší motivace se na ty destičky dostat :o)

Na začátku jsem hodně zapomínal házet na ty potulující se příšery :o) Takže opravdu pokaždé házet, pokud ukončím tah v prázdné místnosti, která byla objevena v nějakém dřívějíším tahu. To platí i pokud je na herním plánu Chamtivý Duch. Na draka je tedy lepší útočit z chodby než z místnosti, nemusím tak po každém neúspěšném hodu házet ještě na objevení příšery. Pokud se objeví potulující se příšera, musí s ní bojovat každá postava, i když má schopnost na vyhnutí se boji. Místnost s pokladem čekajícím na vyzvednutí není prázdná, lze toho využít při přesunech :o) Ale samozřejmě pokud si nechám poklad na později, tak v okamžiku jeho vyzvednutí už házím na příšery, protože to splňuje podmínky pravidel.

Strategie v této hře je jasná, mít na plánu připravené 3 (lépe víc) neotevřené poklady, v inventáři potřebné klíče a pak po porážce draka začít sbírat poklady a pokusit se vyhýbat duchovi. Tady víc než v normální hře záleží, jak si to podzemí poskládám, abych měl minimum slepých chodeb. Některé postavy jsou pro tuto hru výrazně lepší, třeba čaroděj, co dokáže procházet zdí, tam si duch většinou neškrtne :o)
Co se týče léčení, je třeba dát pozor na to, že můžu najednou přijít o dva žívoty - normální příšera a potulující se příšera. I když je léčení ve hře omezené, tak to zas není taková výzva, to dohrát.

Aby ta hra byla těžší, hraju to i s rozšířením Regent, tam je to pak o něco těžší. Jediné, co nepoužívám je Obří netopýr, ten to zjednodušuje a tu hru zbytečně prodlužuje. Zjednodušuje proto, že nemá žádnou funkci (nemůžu nikomu ubrat jeden život), je slabý a dá se pak jednoduše používat k odstraňování pastí. A prodlužuje proto, že příšery se po poražení vrací do pytlíku a pak se ten pytlík akorát plevelí a trvá dlouho, než najdu 3 klíče a 3 poklady. Ledový mág ja naopak dobrý, je za něj silné kouzlo a hlavně je silný, takže třeba s bonusem příšer +3 dokáže potrápit. Destičky z Regentu používám všechny, Prokletá komnata (podle normálních pravidel) je jasný favorit, mumie z normální hry se sílou 7 moc neprokleje... Proklít může samozřejmě i Chamtivý duch :o) No a Bojové arény používám jako úplně normální místnosti. V Regentu bylo i 8 destiček normálních místostí a plus 6 Bojových arén, to je 14 dalších místností, kde musím házet na potulující se příšery, takže je to zas o něco tězší.

Abych měl při hraní co překonávat, snažím se to dohrát za co nejmenší počet tahů. Hrál jsem to zatím 4x a nejrychleji jsem to dohrál s lupičkou za 39 tahů. U prvních dvou her jsem tahy nepočítal, ale ani jsem to nehrál přesně podle pravidel :o))
No vida, hra pro děti a jak se s tím vyblbne i dospělej :o))
16.2.2021 12:43:15

V této diskusi není zatím žádná odpověď...

Vybíráme z Bazaru

Assassin’s Creed: Brotherhood of Venice CZ
Assassin’s Creed: Brotherhood of Venice CZ
Akt. cena: 2100 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas