Svět divů - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Frédéric Guérard
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Karty impérií

Ahoj, jen mi přišlo zvláštní, že se první hry doporučuje hrát s kartami impérií otočenými na stranu A, kdy každá produkuje něco jiného a vyžaduje tedy jinou strategii. Očekával bych, že spíš si to každý vyzkouší při stejných podmínkách. Je to snad proto, že tam je navíc to jedno bonusové bodování?

Jasně že výsledku je to jedno a pro každou hru si to hráči mohou zvolit, jak uznají za vhodné, jen bych to čekal obráceně. :) Díky.
- - -
Deskové, karetní, počítačové i mobilní hry, baví mě všechny.
22.12.2020 23:29:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Strana A
Strana A ti ukaze cestu, jakou se v prvnich hrach vydat, aby byl vstup do hry jednodussi. Zacnes logicky stavet karty, ktere s ni nejak funguji a tim mas o dilema mene. Kdyz uz vis co a jak, muzes hrat bez tohoto voditka - strana B.

23.12.2020 09:19:28

strany
Ahoj, no, mě osobně také přišlo, že to mělo být naopak, tzn. že strana A měla být pro všechny stejná (tj. zcela stejné výchozí podmínky pro všechny) a až strana B se měla lišit... je to jedno, přesně jak píšeš.

23.12.2020 10:36:55

Dík> Jsem rád, že v tom nejsem sám. :) - Jonash

Strana A
Strana A není impérii vyvážená, je opravdu jen pro první hry. Asymetrické a vyvážené strany by měli být z KS strany C a D.

23.12.2020 15:44:27

vyváženost> Jestli jsem správně porozuměl dotazu, tak nešlo ani tak o to, jestli jsou strany vyvážené, jako spíš o to, že je určitým standardem, že pro první hru/-y se používají komponenty bez asymetrie, a teprve po seznámení se s hrou a jejími mechanismy se nasadí prvky vnášející asymetrii. V téhle hře je to ale trochu nestandardně nastavené tak, že strana A karet impérií je asymetrická, zatímco symetrická je strana B. Osobně bych to očekával přesně naopak.

Jasně, chápu, jak to myslí aislandocz, ale i tak by mi přišlo logičtější začínat se stranou A jakožto symetrickou (a tedy "jednoduchou", vhodnou pro seznámení se se hrou) a asymetrii mít na straně B... ale jak psal Jonash, je to jedno. - Hawkie

Přesně tak> Jak psal Hawkie. - Jonash

A stany A tedy vyvážené moc nejsou?
Mám za sebou jen 2 hry zatím (s áčkem) silnější mi jinak přišly impéria, která mají bonus za generála nebo investora, je to přesně tak? I když žena měla třeba tu s bonusem za karty Objevů (modré) a na body i počet budov to skončilo remízou.

Jaké s tou vyvážeností máte zkušenosti vy? Nebo hrajete většinou jen strany B? Díky.
- - -
Deskové, karetní, počítačové i mobilní hry, baví mě všechny.

25.12.2020 12:58:26

strany karet impérií > Nedělal jsem si bohužel poznámky, s jakými stranami jsme hráli, ale pokud se nepletu, šlo skoro vždy o ty asymetrické (mám KS heritage verzi, takže každá karta impéria je 2x a celkem tak mají 4 strany - A, B, C a D, přičemž symetrické jsou tuším A a C a asymetrické B a D).

Že by strany A byly nějak zásadně nevyvážené mi ani nepřišlo - jasně, bonus na generálku/průmyslníka je fajn, ale ostatní karty to zase mohou dohnat bonusy na typy karet. Ve finále je to pak především o tom, jak vyjde draft a jak moc si protihráči všímají toho, co hraješ (pokud např. hraješ na generály, dá se hodně škodit nejenom tím, že ti vyžerou karty s dalšími bonusy na ně, ale i tím, že tě nenechají vyhrát v těch fázích kola, za které je odměna v podobě žetonu generála). - Hawkie

@Jonash Je to správne. v odkazu na minulý Kickstarter je uvedená ako “normal side” strana A  a “expert side” strana B. It's a Wonderful World by laboitedejeu — Kickstarter 

25.5.2023 08:55:22

Však jo, už vše vím a mám tam vyšší desítky partií, odehrané obě kampaně a zařazené karty ze všech rozšíření. :) @Difeenbeck 

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

25.5.2023 10:22:54

Vybíráme z Bazaru

Cthulhu Wars: Duel - Česká verze
Cthulhu Wars: Duel - Česká verze
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas