Medobraní - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Paul Salomon
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

Ahoj,

je tady někdo, kdo už hru hrál a podělil by se o dojmy? 

Zajímá me hlavně ve dvou hráčích, ale budu ráda za jakýkoliv postřeh. 

 

Děkuji 

8.9.2022 01:52:43

Zdravím,

ve dvou funguje velice dobře, hra není ve vyšším počtu výrazně odlišná. Přes svůj vzhled se jedná o solidní mozkolam, a to i v základním režimu bez pamatování květů. Na první zahrání mi nepřišla úplně intuitivní, ale četl jsem pravidla týden před první hrou, takže je možné, že jsem si je už prostě nepamatoval, ale složitá rozhodně není. Komplexní je, ale až po více zahráních, kdy ty nuance teprve uvidíš a budeš moct lépe plánovat. Téma je cítit příjemně, není to žádné On Mars, ale ani ne Bitoku, spíš něco mezi, ale pro mě dostačující, aby zůstala doma (a to si na téma potrpím). Jedinou mou výtkou jsou žetony nektarů z lepivé gumy, ty mohly být za mě z průhledného plastu nebo sklíček, je to hrůza na sbalení a celkově manipulaci. Ale jinak jsou ilustrace i komponenty pohádkové a provází Tě celou hru. Btw jazykově nezávislá, nečekal bych, jestli to někdo lokalizuje ;-)

8.9.2022 08:24:54

Ve dvou super, za mě lepší základní verze. Ten nektar z gumy mi vůbec nevadil. Jsem zvědav, jaké bude rozšíření a taky jsem zvědav, jaké to bude po víc zahráních ve víc hráčích, kde možná víc záleží na pořadí. Hráli jsme ve třech jednou a něco takového se tam objevilo.

5.11.2022 10:37:30

Ve čtyřech mě to naštvalo jako málokterá hra, protože výhoda čtvrtého hráče (dvě včely) je neskutečně přesílená. Vůbec nechápu, proč čtvrtý nemá jednoduše 1 včelu jako ostatní a k tomu 20 mincí. Takhle mi to tu hru otrávilo tak, že si musím dát delší pauzu, než jí zase dám šanci.

27.12.2023 18:02:38

@Kadylek  Tak to my hráli 4x ve 4 hráčích a teda nic mi nepřijde přesílené. Ono zaleží dost na hráčích. (Podotýkám že nejsme žádní nováčci). Je tam dost věcí jak ty hráče zablokovat a  zkomplikovat jim tah. :) Za mně je vše v pořádku, taková příjemná rodinná hra.

27.12.2023 20:29:22

Ano, poslední hráč má výhodu v tom, že ačkoliv má stejné možnosti jako hráč první, ušetří k tomu i jednu akci – nemusí zkrátka rekrutovat tu jednu včelu, kterou má navíc. Nicméně věřím, že autor dostatečně hru otestoval. Včetně všech aspektů, které nejsou na první pohled tak nápadné. Například je potřeba si uvědomit, že poslední hráč má zpoždění s ohledem na sběr nektaru z louky. Později se dostává i ke splnění úkolů a k získávání zakázek. 

Po cca deseti partiích mi nepřijde pozice posledního hráče nikterak přesílená. Ano, drobnou výhodu mít může, nikoliv však takovou, jaká tu byla popsána. 

27.12.2023 21:43:45

@streetek @Trigron Přátelé, děkuji za reakce a rozumím, že jsem tady za černou ovci. A taky rozumím, že “odsoudíte, že odsuzuji” hru po jednom zahrání - ne, netestoval jsem důkladně, jak jsem psal, hra mě otrávila po jednom zahrání, kde se vše ukázalo v celé nahotě, kdy na čtvrtém fleku hrála moje manželka, která tyto výhody dokáže využít dokonale. A to je první bod mé obhajoby - jsme opravdu velmi zkušení hráči, máme nahrány stovky her, a opravdu už dokážu/dokážeme poznat, kdy je něco špatně (a naopak, kdy hra funguje dokonale, jako třeba u včerejších partií Útulných doupat). Dále, v žádném případě mě nemůžete považovat za hatera. Když se podíváte na mé hodnocení her tady na ZH, tak jsem většinou až “entuziasticky nadšený”. Možná i proto, že si umíme vybírat hry, které nám sednou. Nechci se mýlit, ale mám za to, že takto špatné hodnocení jsem udělil vůbec poprvé.

Pokud jde o hru samotnou, tak podle mě není pravda, že má čtvrtý hráč výhodu “jen v akci navíc”. Ono se to multiplikuje tím, že ve druhém tahu všichni musí sklidit své včely a že tak má úplně čistý stůl pro svůj tah - ano, stejně jako první hráč v prvním tahu, ALE - na své plástvi (pokud je chytrý) má připravenou pozici pro to, aby tento tah byl “rozdílový” + navíc si už předtím mohl na louce vybrat místo, odkud vystartuje jako první. To je pak velmi těžké ho blokovat, resp. vždy to jde jen za cenu mincí, které i on sám pak může případně utratit, aby toho udělal během prvních dvou kol (díky připravené pozici) podstatně víc než ostatní a získal tím opravdu nezanedbatelnou výhodu. Je mi jasné, že někdy to platit nebude, ale někdy rozhodně ano, a nám se to tak stalo hned v první partii. A ještě jsem z té partie získal dojem - zdůrazňuji v tomto případě JEN DOJEM - že o pořadí bylo rozhodnuto po pár tazích, nedocházelo u nás (tak jako v mnoha jiných hrách) ke zvratům, které jsou kořením hraní. Prostě cca po 15-20 minutách jsme mohli jít od toho, pořadí už od prvního po čtvrté místo víceméně vykrystalizovalo. Ale jsme hráči, dohráli jsme to - prostě jsem jen v té konkurenci ostatních zkušených už necítil šanci to otočit, extrémně mě to nebavilo a trpěl jsem (očekávám, že něco podobného budeme zažívat u Food Chain Magnate, ale tam jsem na to aspoň připravený ;)).

A poslední poznámka - vůbec by tahle diskuze nevznikla, pokud by v Medobraní nebylo tohle, za mě kravské nastavení počátečních výhod / nevýhod. Proč prostě čtvrtý hráč nemá jednu včelu plus 20 tolarů? Btw. možná by odstupňování bylo dokonaleji vyvážené, pokud by bylo 4 / 8 / 12 / 16 tolarů, protože uznávám, že 15 mezi prvním a čtvrtým by taky už bylo docela dost (a na pohyby po louce beztak stačí mít “párový” počet mincí).

Jsem se rozepsal. No závěrem - zatím si stojím za svým, ale už to ze mě vyprchává a velmi pravděpodobně dám hře VE ČTYŘECH (o tom to celé je) šanci ještě do konce tohoto roku. A podle případné změny dojmů poupravím i názor a hodnocení hry. Zatím nemůžu.

Vše nej do nového roku, zdar a hraní zvláště :)

EDIT: po druhém zahrání ve 4 se potvrzuje výhoda čtvrtého. Tentokrát jsem se toho ujal já. Vědom si výhod plynoucích z druhé včely jsem vyhrál v suchém triku i přes pár ne úplně správně vyřešených situací. Hned několikrát se stalo, že ostatní stahovali včely přede mnou - to se to pak hrálo :) Fakt to tady nikdo další nepozoruje, že je to nevyvážený setup?

30.12.2023 08:35:54 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě zklamání, ale to proto, že máme doma už jiné a lepší hry tohoto logicko kombinačně skládacího typu. Nebo jsem prostě na ně už jen zvyklý a přišly mi do sbírky dřív, nevím. Jinak hra je fajn, jen prostě doma mám Coatl, Azul zahrady pro královnu, případně Patchwork nebo Kartografy a vlastně po čemkoliv z tohoto bych šáhl raději.

ALE

Ta krabice. <3 Ježkovi oči. To je něco, co kdo nezažil, tak nepochopí, ale tohle je láska. Ty vyříznuté obloučky pro prsty, díky kterým se to víko tak nádherně krásně sundavá. Ve sbírce mám přes 300 her, ale jedním jediným dnem všechny v mých očích klesly o stupínek níže a říkal jsem si, proč tuhle dokonalost někdo nevymyslel už dávno. Tímto prosím všechny vydavatele, aby toto začali pravidelně dělat ve všech hrách, protože tohle je to nejlepší, co kdy mohlo deskoherní průmysl potkat a rád bych, kdyby se z toho skutečně stalo pravidlo a ne jen vyjímka, na kterou budu jednou vzpomínat. Teď zrovna jsem otevíral moji kavárničku (Novou, tak to možná mělo vliv) a po desetisekundovém zápolení s natěsno narvaným víkem na krabici jsem si řekl, že to sem musím napsat. Prosím šiřte dál, pokud se to zalíbílo i vám a chcete to více. Možná jsem jenom já divnej, komu tohle fakt hodně imponovalo, ale pro mě to byl moment, jako první bezdrátová sluchátka, nebo první chytrý mobil. Prostě už nechi jinak.

 

9.2.2024 14:30:58

Me ta hra taky nicim neoslovila. Porad dokola ta sama recyklace tehoz

9.2.2024 17:04:32

Pět partií ve dvou s ženou , která už nejmíň 5 let nic nehrála a o ty další partie si sama řekla :-).
Zaujal ji vizuál i téma. 
Není to hloupé a naopak člověk může vymyslet hezké “kombo”. 
Měl jsem trochu obavu ze skládání pláství a dvou žlutých barev (přikládání sytě žluté barvy), ale ono to tak krásně logicky na sebe navazuje, že ani v první hře jsme s tím neměli problém. A to jak se plástev rozrůstá… super.

Pravidla působí složitěji, pro méně vyhrané možná na poprvé víc akcí, které se spustí najednou. Nicméně druhá! hra už v pohodě i druhy medu jsou jasné. 

Samostatnou kapitolou je, jak už tady bylo napsáno, krabice a insert. To je prostě pecka. ;-)

18.3.2024 13:52:37

@meed007 No krabice je extrémně super, ale insert je právěže dost na h… Každá barva hráče nemá své místo, teda má, ale je pak každá barva v jinak velké přihrádce. Alespoň, že ty obalené karty se vešly, to zase jo.

Jinak s tím kombením si právě nemyslím, že to je zas tak velkolepé, když se nevyplatí zavírat dvě buňky najednou, protože pak člověk přijde o polvinu akcí…

 

19.3.2024 12:57:30

@Conan70 Karty neobaluji. Krabice mám na stojato, takže včely i žetony jsou v pytlíku. Dílky ale krásně sednou, nektar dáš jen do dvou fochů a je to. Proto i přesto a s ohledem, jak běžně vypadá vnitřek krabice u hry v této cenové hladině, je to podle mě super počin.
Ohledně kombení mi ke štěstí míň. Ano není to kombo jako třeba v MTG, které skončí tvou prohrou a ani si neškrtneš. :-)
Ale i tady se dají vymyslet zajímavé tahy.

Pointa mého komentáře je, že 
- hra zaujala i zazimovanou příležitostnou hráčku, 
- pravidla vypadají složitěji, ale nejsou,
- není to dětská hra,
- mě se líbí a baví. :-)

20.3.2024 09:58:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Legendy Dávnozemě + expanze Orákulum
Legendy Dávnozemě + expanze Orákulum
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas