Flying Colors - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 240 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: válečná
Čeština: není
Vydavatelé: GMT Games
Relative Range
Autoři: Mike Nagel
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Algeciras Bay 6.7.1801

Autor: P.Prince | 1 hodina 20 minut | 30.6.2018 | 1

Hra: Flying Colors

Hráči: P.Prince a 1 neregistrovaný

 

Algeciras Bay 6.7.1801

 

   Pane, pane, probuďte se! Admirále, poručík Janvarin  přivezl zprávy z Gibraltaru! Francouzi dopluli do Algeciras.

   Jsou dvě hodiny ráno 5. července 1801 a britská flotila pod velením admirála Saumareze pokračuje v blokádě španělské námořní základny v Cádizu. Poručík Janvarin sděluje admirálovi, že do přístavu Algeciras, v Gibraltarském zálivu, dorazila francouzská eskadra tří řadových lodí pod velením admirála Linoise. V Gibraltaru v té době kotvila pouze malá válečná loď HMS Calpe. Admirál ihned vydává rozkaz a ke Gibraltaru vyplouvá eskadra šesti řadových lodí. Admirál Saumarez  velí z osmdesáti dělové HMS Caesar, kterou provázejí čtyřiasedmdesáti dělové HMS Audacious, HMS Hannibal, HMS Pompeé, HMS Spencer a HMS Venerable. Eskadra je nucena celou dobu křižovat proti větru a ke španělskému přístavu Algeciras v Gibraltarlské  zátoce dopluje 6. července po sedmé hodině ranní. Blížící se bitva přilákala na pobřeží spoustu místních lidí a diváci jí sledovali nejen ze španělského pobřeží, ale i z britské části zátoky. 

   Saumarez vydává všem lodím rozkaz spustit čluny na vodu a ihned zaútočit s cílem zničit francouzské řadové lodě.  Ty jsou zakotveny přes vstup do přístavu s rozestupy okolo 400 metrů a s boky natočenými do zátoky. Nejseverněji je vlajková Formidable s admirálem Linoisem, jižněji pak Indomptable následovaná Desaix. Přístav střeží také pobřežní baterie. Francouzské postavení je velmi silné. Saumarez doufal, že by mohl částečně využít Nelsonovu taktiku z bitvy u Abúkiru, ale postavení francouzských lodí blízko pobřežních mělčin a silný vítr vanoucí směrem k Algeciras to neumožní.

   Něco před osmou hodinou se britská eskadra, poměrně roztažená, v čele s HMS Pompeé dostane na dostřel dvou španělských pobřežních baterií. V těžkém a nepříznivém větru se britská kolona snaží posouvat podél francouzských lodí a vyměnit si první salvy. Britové zakotveným nepřátelským lodím pálí do trupu, ale bez většího úspěchu. Francouzi naopak mají snahu poškodit útočícím lodím takeláž a plachtoví a dostat je do nebezpečné situace, kdy budou drženi větrem blízko pobřežních mělčin, francouzských a španělských děl a nebudou mít dostatečnou rychlost k manévrování. U HMS Pompeé a HMS Hannibal se jim to daří a lodě jsou snášeny větrem blíže k přístavu. Zbytku eskadry se alespoň minimální pohyb dopředu daří, ale je to velmi obtížné a pomalé. Zakotvené řadové lodě a pobřežní baterie zasahují pomalu plující Brity přesně a způsobené škody začínají být znát. Saumarez se rozhoduje s HMS Ceasar přiblížit k nejjižnější pobřežní baterii, která je vzadu plujícím lodím eskadry velmi nebezpečná, ale loď uvázne na mělčině.  HMS Spencer s kapitánem Darbym se chtěl pokusit pomoci vlajkovou loď vyprostit, ale španělské baterie a nebezpečné mělčiny mu nedovolily se přiblížit. Vlajkovou loď čekal osamocený dělostřelecký souboj s pobřežní baterií.

   Zbylé lodě se pokusily získat trochu rychlosti na zadoboční kurz, což se daří, ale sestava se rozpadá. Desaix již také palbu Britů začíná pociťovat. HMS Pompeé se dostala na úroveň Formidable  a je poměrně hodně před ostatními. Kromě vlajkové francouzké lodi se na ní soustředí i boční baterie Indomptable a loď trpí. HMS Pompeé je těžce poškozena. Indomptable se na kotvě natáčí a plnu boční salvou jí zasahuje znovu. Z britské lodi se stává bezbranný vrak a vypuká na ní požár. Posádka se nevzdává a oheň se jí daří uhasit, ale škody jsou již ohromné a loď klesá ke dnu.

   HMS Ceasar, stále na mělčině, poměrně úspěšně ostřeluje pobřežní baterii, ta se ale, když Španělé zjistili, že britská vlajková loď sedí v písku a neunikne, zaměřila na HMS Spencer. 

   Vítr vane stále směrem k přístavu a britské lodě neuvěřitelně obtížně manévrují. Eskadra přišla o HMS Pompeé a HMS Ceasar sedí pevně na mělčině. Po necelé hodině a půl eskadra nemá šanci v bitvě zvítězit a zbylé čtyři lodě přeplouvají záliv do přístavu Gibraltar.

 

 Historický dovětek: Ve skutečnosti bitva dopadla velmi podobně. Po několika hodinovém boji Britové ustoupili do Gibraltaru a u Algeciras přišli o HMS Hannibal. HMS Pompeé a HMS Ceasar byly těžce poškozeny. I ve hře bylo neuvěřitelně znát jak nepříznivě vanoucí vítr a francouzko - španělské postavení dělají tuto akci téměř nemožnou. O týden později, 12- 13.7.,se  eskadry utkaly znovu. Francouzi posíleni o španělskou eskadru, která připlula z Cádizu s cílem Linoise vyprostit, a Britové o HMS Superb, která proklouzla v noci před bitvou španělskou eskadrou zakotvenou v Gibraltarské zátoce. Na moři tentokrát zvítězili Britové, když kombinovaná flotila utrpěla ohromné ztráty.

 

Odehráno v: neuvedeno

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Paladinové, Vikomti, Letopisy záp. kr. + rozšířka
Paladinové, Vikomti, Letopisy záp. kr. + rozšířka
Akt. cena: 2200 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas