Eldritch Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Corey Konieczka
Nikki Valens
Richard Launius
Rok vydání: 2013
Sdílej: Facebook

TF&K: Abhoth

Autor: tony fivepulse | 3 hodiny 15 minut | 24.12.2017 | 1

Hra: Eldritch Horror + Eldritch Horror: Under the Pyramids

Hráči: Klemos, tony fivepulse

Abhoth - The Source of Uncleanliness

Postavy: Jim Culver, Harvey Walters, Monterey Jack, Diana Stanley (Preludka Under the Pyramids)

Prohra vyštřovatelů.

Abhoth, původce nečistého, rozesílá své zrůdné potomky zlovolnými jeskyněmi Y'quaa ze svého sídla v hoře Voormithaderth, aby šířili zkázu světem. Vyšetřovatelé musí prozkoumat tyto jeskyně (Exploring the Caverns), aby mohli eliminovat hrozbu Abhothových zplozenců a později tyto sluje zapečetit (Sealing the Caverns). Oba úkoly splnili vyšetřovatelé bez větších problémů.

Dimenzionálními branami však začalo proudit na náš svět nebezpečné množtsví nestrův odjinud, přičemž Monterey, na kterého se spoléhalo jako na bijce a hlavního eliminátora nestvůr, byl v první třetině proklet a svého stigmatu se dokázal zbavit až v závěrečné třetině hry. Nejen tedy symboly bran, korespondující se znamením předzvěsti zkázy, ale i nestvůry, kvůli efektu zúčtování, posouvaly neúprosně žeton soudného dne kupředu.

Abhoth však už začal šířit svou moc (Touched by Abhoth). Jeho dotyku se nedokázali ubránit dva lidé. Ty bylo nutno vysvobodit ze spárů původce nečistého a navrátit jim zdravý rozum. Vyšetřovatelé opět uspěli. Zároveň však Zplozenec z Hvězd a zapomenutá brána na březích Nilu posunuly žeton zkázy na finální políčko a Abhoth tak definitvně dokázal zaplavit zemi svými znetovřenými dětmi. Lidstvo je na kolenou, nastalo panování špíny. Bylo nutno zničit samotného původce nečistého, dokud ze všech obyvatel planety neudělá Abhoth své vzývače. To se vyšetřovatelům nepovedlo. Zplozenci hnusu zaplavili města a civilizace zkolabovala. Poprvé po mnohá tisíciletí sám Abhoth vylezl ze své skrýše v hoře Voormithaderth a ovládl svět lidí.

 Reflexe: Podobně jako u Hastura, hraného v dubnu 2017, i zde nás potkalo splění tří mysterií (potenciální výhra vyštřovatelů) zároveň s probuzením prastarého. Zde to bylo o to víc k vzteku, že průběh hry byl poměrně pohodový. Už už sme se radovali z vyhrané hry, když v tom jsem si všiml opravdu zapomenuté brány na vedlejší desce Pyramid - bohužel hra se v pyramidách vůbec neodehrávala, vedlejší úkoly Museum Heist sme neplnili (mám tak pocit že sideboard Pyramid má smysl hrát pouze s prastarým Nephren-ka).

Ovšem, musím zde reflektovat jednu velkou chybu, kterou děláme takřka vždy. Lategame se vždy necháme unést, rushneme poslední mysterium a podřídíme tomu zbytečně vše. Nezavíráme brány, nezabijíme nestvůry (hlavně ty s rekoningem posouvající žeton zkázy), důledkem čehož se nám probudí prastarý. A, nevim, mám pocit, že vyhrát hru po probuzení prastarého je takřka nemožné. Zde to byla opravdu smůla. Tvůrci hry moc dobře věděli, proč vítězství vyšetřovatelů přichází až na konci fáze mýtu :D Po dvou prohraných hrách po sobě je tak skóre 2:3 ve prospěch hry. Skutečně máme pocit, že rozšíření činí hru těžší. Příště máme v plánu Cities in Ruin. Pokud máte zájem, napište prosím do komentářů typy a triky na late/endgame či jakýkoliv jiný kometář ke článku :)

Odehráno v: neuvedeno

Komentáře

tony fivepulse
Jak píšeš, vrhnout se čistě jen po mystériu a ignorovat vše ostatní se většinou vymstí, chce si to udržet trochu kázně a hlídat brány. Jinak ten museum heist bych doporučil třeba s jedním vyšetřovatelem řešit, jestli se nepletu tak v závěru posune mystérium o 1 možná o 2, což může být rozhodující. Navíc se v Egyptě dají získávat stopy, artefakty a relikvie, jsou tam místa, kde je při střetnutí vysoká pravděpodobnost tohle získat, což taky může pomoci, když už je ve hře je škoda ho úplně ignorovat. Abhoth jinak dle mých zkušeností patří spíš k těm lehčím Prastarým. ale když se probudí je to opravdu průšvih, ostatně to snad u všech :)

29.12.2017 13:46:47

Vybíráme z Bazaru

Carcassone big box 2017
Carcassone big box 2017
Akt. cena: 850 Kč
Končí za: 8 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas