Dominion - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Albi
Bard - Centrum Gier
Filosofia Editions
Hans im Glück
Rio Grande Games
Autoři: Donald X. Vaccarino
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Dominion, zápisek první

Autor: tommyspeedman | 1 hodina 25 minut | 2.3.2014 | 0

Hra: Dominion

Hráči: tommyspeedman a 1 neregistrovaný

Dominion je geniální hra v tom, že není možné zvolit si jednoznačnou strategii a té se držet. Ideální strategie v téhle hře prostě neexistuje. Člověk musí neustále něco měnit a přizpůsobovat se protihráči a reagovat na jeho taktiku.

Taková byla i dnešní hra. S manželkou jsme se utkali v „původně rychlé partičce“, která se nám protáhla na půl druhou hodinu. Výběr karet byl následující:

  •          Zasedání rady
  •          Trh
  •          Laboratoř
  •          Jarmark
  •          Knihovna
  •          Trůnní sál
  •          Kovárna
  •          Dílna
  •          Vesnice
  •          Dřevorubec

Jak je vidět, žádné „škodící karty“ v balíčku nebyly, takže člověk se mohl soustředit na budování vlastního království bez obavy z nepřátelských pletich. Hned na začátku jsem se zaměřil na Dílny. Spolu s Vesnicemi to byla velmi silná kombinace, což se ukázalo v pozdějších fázích hry. Má drahá polovička volila cestu Trhu, takže se několikrát stalo, že řetězila třeba tři trhy za sebou. Poměrně rychle také začala nakupovat zelené karty, což mě znervóznělo. Nicméně jsem se dál držel plánu Vesnic a Dílen, které ze začátku dobře kompenzovaly nedostatek mincí. Nicméně po prvním nákupu Provincie manželkou jsem musel svoji taktiku trochu přehodnotit, protože jsem v balíčku zatím neměl žádné Zlaťáky. Snažil jsem se tedy o nákup alespoň několika těchto karet a časté Dílny jsem využíval hlavně k nákupu Zahrad (což se ukázalo jako dobrý nápad). Hra probíhala v poměrně rychlém tempu a dobírací balíčky se nám oběma celkem rychle zvětšovaly.

Jako první zmizel balíček Dílen a po nějaké době také balíček Vesnic. Tentokrát už ne jen díky mě. Ostatní balíčky ubývaly celkem rovnoměrně s výjimkou Laboratoře a Knihovny, které si nekoupil za celou hru nikdo z nás. Protože bylo hodně nákupů a málo možností k jejich „většímu využití“ tak se ztenčil i balíček Měďáků (na konci hry jich zbylo asi pět). Nicméně tou dobou už probíhal lítý boj o poslední Provincie. Trochu jsem opomněl kupovat Vévodství tak jsem se to snažil alespoň trochu dohnat.

Hra se chýlila k závěru. V akčních kartách zbýval poslední Dřevorubec a v balíčku vítězných bodů poslední Provincie. Na ruku mi přišlo sedm mincí (3+2+2) a karty Zasedání rady a Dílna. Nebyl jsem si úplně jistý stavem zelených karet, ale doufal jsem, že Zahrady spolu s celkem tlustým balíkem karet mé vítězství zajistí a tak jsem jako svoji akci zvolil Zasedání rady. Štěstí mi přálo a poslední osmá mince na Provincii se mi zaleskla v ruce. Neváhal jsem a koupil jsem poslední Provincii, čímž jsem ukončil hru.

Po spočítání karet to bylo: 95 karet já, 93 moje žena. Jinými slovy 9 bodů za každou zahradu (kterých jsem měl určitě více) nicméně trochu jsem zaostal v Provinciích a jak už jsem řekl – podcenil jsem i Vévodství a to bylo rozhodující. Konečný výsledek nakonec byl 111 bodů na mém kontě a 115 bodů na kontě mé drahé ženy. Příště se holt budu muset snažit ještě o trošičku víc…

Odehráno v: Pardubice (Okres: Pardubice)

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Root: Dalsi Tulaci a balicek vyhnacu a partyzanu
Root: Dalsi Tulaci a balicek vyhnacu a partyzanu
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas