Kaskádie - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní, Zvířátka
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Randy Flynn
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Kaskádie nebo Pelíšek ?

Hezký den!

Tak různě se dočítám o značné podobnosti těchto dvou her. Je tady prosím někdo, kdo je má nahrané a může říct “ano, ty jsou si opravdu podobné?" 

Případně, jaký je mezi nimi rozdíl a která se vám líbí více?

Díky

3.2.2022 23:39:56

Obě! ;)

Ale teď vážně, pokud je nutno vybrat jen jedno tak Kaskádie je imho o něco lehčí hra. Pelíšek vypadá, že bude taky rodinný, ale za mě trochu klame tělem a umí být docela mozkovar, mimo jiné je tam nutné o poznání více dopředného plánování.

Téma je u obou her dost abstraktní, takže to spíš dle preferencí. U Kaskádie mi přijde mírně vyšší znovuhratelnost (ty úkoly v Kaskádii mohou mít asi rozmanitější kombinace). Ale tím nechci říct, že Pelíšek by byl nějak vyloženě jednotvárný.

4.2.2022 00:02:54 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě Pelíšek. Protože míra kombinací je v Pelíšku taková, že se dá ještě v pohodě umyslet a propočítat. Mozkovar to ale je, ne že ne ;). Hrála jsem ho min. 10x a se znovuhratelností určitě není problém. Kaskádii jsem hrála jen jednou a zřejmě naposledy. Přestože je taky pravidlově jednoduchá, tak ty různé kombinace v ní už prostě umyslet a propočítat nejdou (pokud někdo není matematický génius anebo analytik-paralytik, který zasekne hru na 5-10 minut, než propočítá všechny možnosti). Musela jsem ji proto hrát víc pocitově - stylem “hmm, tak si vezmu tohle zvíře, protože se mi celkem hodí a nebaví mě počítat, jestli se mi hodí o bod víc nebo míň než jiné zvíře”. A to mi vadilo. 

4.2.2022 00:42:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Mě se líbila mnohem víc Kaskádie než Pelíšek jak herně tak vzhledově. Pelíšek je podle mě mnohem víc abstraktní a spíš jak Sudoku. 

4.2.2022 04:55:15

Za celý tým Hrasu - jednoznačně Kaskádie

4.2.2022 08:37:46

Jednoznačně Kaskádie. Pelíšek je puzzle, který jednak zavaří mozek, ale hlavně vás snadno zažene do kouta a nic s tím neuděláte. Má podle mě velkou chybu ve výběru dílků, kdy jednoho hráče může náhoda položit (donutí ho vzít dílek, který mu rozbije bodování, na což se dopředu nejde připravit) a druhému nahraje dokonale (protože to prostě přijde). Kaskádie tohle řeší dvěma způsoby: jednak vám dovoluje pracovat s nabídkou dílků (obměňovat, brát si “nepovolené” kombinace apod.), ale ze své podstaty to není uzavřený puzzle. Takže když vám ten jeden medvěd ne a ne přijít, tak prostě vezmete lišku a začnete s v ní pracovat na druhé straně mapy. 

U nás se tedy všem Kaskádie líbila výrazně více než Pelíšek. 

---
Time Slug Studio

4.2.2022 08:45:23

U nás taky vede Kaskádie, ze které mimochodem navíc “cítíme” téma. Pořídili jsme si ji až po několika zkušebních online sólo hrách na 

https://cascadiagame.github.io/

4.2.2022 09:03:24

Kaskádie je přístupnější, přeci jen tematičtější a za mě i hezčí. :)

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

4.2.2022 10:53:35

jm

U nás 100% Kaskádie. Máme oba. Pelíšek ja tajy fajn, ale extrémně na přemýšlení, až to bolí. Navíc má hromadu komponent (knofliky, kočky), které stěžují set up. Naproti tomu je kaskádie čistá pohodová oddychovka. Každému ale vyhovuje něco jiného. Pokud rádi vaříte mozky, tak pelíšek je cajk. 

4.2.2022 11:27:16

Vybíráme z Bazaru

Architekti Západního království
Architekti Západního království
Akt. cena: 1150 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas