Ahoj - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Piráti, Zvířátka
Herní kategorie: strategická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: Fox in the Box
Leder Games
Portal Games
Autoři: Greg Loring-Albright
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Hra mě tématem zaujala a tak bych se rád zeptal na názory a dojmy ze hry :).

Hlavně co se týče počtu hráčů - jestli je to lepší ve 2 nebo spíše ve 3 kvůli pašerákům?

16.3.2024 20:40:03

Tak pokud se ti libí pirátské téma, tak máš z půlky vyhráno. :) Ta hra je totiž tématická až na půdu :) Hra má obrovskou výhodu, že lze ve dvou plnohodnotně hrát a náramně si ji užít. Ale je to pak čistě jen area control mezi dvěma piráty - kteří si na konci kola zvyšují “bohatství” jednoho ostrova dle vlastní volby. V momentě kdy je ve hře třetí hráč, přidává to dle mého velice zajímavý element pašeráka, který pak právě pendluje mezi ostrovy a zvyšuje jejich bohatství on… tím ta hra nadále není jen o válčení, ale může docházet k vyjednávání, intrikování.. V tomhle je ta hra dost originální. A pokud jsou ve hře všichni 4 dynamika je zase trochu jiná, jak mezi sebou dohadují ti dva pašeráci :) 

 

Je to ten typ hry, který funguje skvěle prakticky v každém počtu (sólo tedy nevím, sólo hraní u deskovek zcela ignoruji :-D )

17.3.2024 10:07:44

U nás dobrý, jenom mám pocit, že za ulitovou unii není možné se ani vzdáleně přiblížit výhře. Po třech hrách zatím, a ulity vždycky naprosto protrpěly hru se zhruba 15ti body na konci hry…

30.3.2024 13:50:04

My hrali prvni hru a ja mel na konci za ulity 28b. Zraloci 38 a paserak 35. Nutno ale rici, ze jsem udelal dost strategickych chyb a hru si spis prohral sam. Po pohybu jsem si treba nebral/neumistoval zetony spojencu a to me ze zacatku dost zbrzdilo, protoze jsem tim padem nemohl naplno vyuzivat odmeny z vyhranych bitev.

30.3.2024 14:38:30

@trener83 Nemyslím to zle, ale nehrajete nějaké pravidlo špatně? Frakce jsou za mě hodně vyvážené, jasně, Ulity mají slabší začátek, ale rychle zesílí. Třeba šikovným zahráním karet nebo šířením podporovatelů na ostrovy. Nevím, jak je to ve dvou hráčích, ale ve více lidech mají Ulity mnohem větší šanci získat si odlehlý region, kterýmu Pašerák zvedl hodnotu. Záleží ale taky na hře ostatních, Žraloci se moc rozlezou, když jim nikdo nestojí v cestě.

30.3.2024 21:01:04

Ulity chtěj velkou mapu, protože dokážou rychle rozhodit vliv na velkou vzdálenost. Žralok naopak drží mapu malou, aby to kontroloval. Pašerák pomáhá spíš ulitám tím, že potřebuje také větší mapu, ale zase může ulitám brát spojence. Žralok většinou vede, ale ulity nakonec dovedoi udělat velkej swing a na kole nabrat třeba 15 bodů a vyhrát. Záleží na kartách. Taky jsem první hru přehlédl, že ulity maj spojence za pohyb a pak to bylo nehratelné :D jinak si myslím, že ulity jsou většinou favoriti. Je to za ně těžší, ale když se to hraje dobře, tak maj prostě větší pravděpodobnost výhry.. 

31.3.2024 01:32:33

@luke3red Nemyslím, že hrajeme cokoliv pravidlově špatně, spíš asi ty frakce nějak mrvíme :). Nicméně budeme zkoušet dál. 

31.3.2024 10:57:35

@trener83 Jasně, jak jsem psal, nemyslel jsem to zle:) Hodně štěstí! Jak píše Realag, třeba možnosti pokládání a přesouvání spojenců Ulitám velmi pomáhají (viz akce na jejich desce spotřebovávající kostku s šestkou či jedničkou anebo karta evakuace). Nerad radím novým hráčům při vysvětlování pravidel strategii, ale ukázalo se, že je fajn projít s nimi všechny možnosti desky vlajkové lodi.

31.3.2024 15:27:14

@luke3red Tak včera ve třech hráčích ulity velice přesvědčivě a bez problému vyhrály. Stačilo dělat, co ta frakce žádá :D.

1.4.2024 09:54:47

Ahoj, trochu mě nemile překvapilo, když jsem ve videu o unboxingu viděl že tam jsou nálepky. Myslíte že to bude ok? Vydrží?

Díky

4.4.2024 18:13:19

@Petrolius Nálepky jsou jen na žetony spojenců pro Ulitovou unii. Nic jiného. Vzhledem k tomu, jak se s žetony manipuluje, řekl bych, že vydrží. A nálepky mi přijdou kvalitní.

4.4.2024 22:33:57

@Petrolius Jsou jen na žluté žeton, kvalitní relativně jsou, ale trochu problém je, že na těch dřevěných žetonech zas tolik nedrží. Musel jsem každou lepit fakt poctivě a několikrát je promačkat, než jsem věřil tomu, že se udrží. Na druhou stranu nijak zásadní nejsou, takže asi nemá smysl je nějak hrotit.

Obecně je ale zajímavej upgrade, který jsem viděl na BGG, kdy si někdo koupil kostky pro jednotlivé ostrovy v 6 barvách, aby bylo na první pohled jasné, jaký symbol tam je. Protože díky figurkám je často ostrov zaskládaný. Navíc je krásně vidět, jaké jsou ještě dílky k dispozici a tím pádem se dá spekulovat, který z těch 12 bude ten chybějící. Už jsem si ty kostičky pořídil, ale ještě jsem to herně netestoval. Nicméně myslím, že to je velmi dobrej upgrade (ačkoli ty modré jsou pěkné :) )

5.4.2024 09:57:20

@Raelag skvělej nápad, díky za tip! Při hrách jsme měli stejnou potíž, znaky ostrovů komponenty často zakrývají. Mořské kostky se mi taky moc líbí, ale tohle je levné a šikovné řešení.

5.4.2024 13:14:57

@luke3red Bral jsem je ve svet-deskovych-her (12mm, tak to psali na bgg, myslím že to bude pasovat).. Za mě je tam ještě jeden nutnej upgrade a to je rozlišení kostek útočníka a obránce. Nejde to hodit najednou do dicetoweru, nebo na podložku, protože jsou stejné :) takže ještě udělám nějaké změny v bitevních kostkách 😅

5.4.2024 14:00:04

Vybíráme z Bazaru

Soudek na ex! 2 Párty hra
Soudek na ex! 2 Párty hra
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas