Konec věků - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Action Phase Games
Indie Boards & Cards
Portal Games
Autoři: Kevin Riley
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Dotazy po první hře

měl bych několik dotazů, které jsem nastřádal po první hře, po dalších partiích sem určitě ještě něco přidám.

1) Začalo to u vybalení krabice - mám 9 postav, i když by jich mělo být 8, jedna z nich je 2x stejná, to je běžný problém české verze?


2) u přípravy další hry, budu míchat balíček bezejmeného a připravím ho podle tabulky a počtů karet “základní” úrovně 1-2-3, momentálně jich mám více, než kolik jich je uvedeno v tabulce (+promo), takže některé z nich prostě jen náhodně vylosuju a zbytek nepoužiju?

3) jak přesně sa mají používat šedivé karty přípravy hry - náhodná volba?

4) jak se používají karty “zásoby” z proma? Ty jakoby definují zadání typů dostupných karet v balíčku nákupu? (kobminují se s těmi s šedivým okrajem?)

5) v pravidlech je napsáno, že se nelze jen tak zbavit karet, pokud mám ty drahokamy, které dávají 1 éter, můžu se jich snadno zbavit tak, že je “prodám” přeměnou na éter a tím je odhodím, i kdyý si za ten éter nic nekoupím? (často zbyde lichý počet éteru, obvykle 1 samostný)

6) kdy přesně odhazuju zaplacené étery za nákup? Z návodu jsem trochu zmatený, pochopil jsem to takhle, i když to moc smysl nedává (jako, že nejprve získám předmět z nákupu a pak ho zaplatím): odehraju kouzla z trhlin, v ruce mám již připravené karty drahokamů, sečtu kolik mám, koupím třeba za 6 éteru novou kartu, tuto koupenou kartu dám na odkládací balíček a následně na ní odhodím v libovonlém pořadí ty spotřebované étery (obvykle karty drahokamů)? a následuje dobírací fáze, kde beru dalších 5 karet

7) karta “koule soustředění” - efekt: pootevři trhlinu jednoho z hráčů - může trhlinu i zcela otevřít, pokud už byla potočena “zlatým okrajem" nahoru? ( předpokládám, že kartu je možné použít i sám na sebe)

8) karta “ohnivý šleh” - efekt: když je toto kouzlo připraveno, můžeš v průběhu své hlavní fáze zaplatit 2 étery, abys seslal připravené kouzlo jednoho z hráčů. SESLÁNÍ: uděl 4 zranění. - jak přesně lze toho vyhodnotit v případě:
a) efekt utracení 2 éterů nevyužiji a nechám ji do další fáze sesílání kouzel
b) 2 étery utratím, co se stane po to, když má spoluhráč připravené kouzlo? (třeba znovu toto stejné kouzlo)

 

6.2.2023 13:07:55

  1. Zřejmě máš omylem jednu postavu 2x. Já mám 8 postav.
  2. Ano, některé karty se nepoužijí.
  3. V dalších hrách, až si budeš chtít nabídku karet ke koupi určit náhodně, tak to můžeš udělat podle těchto karet. Znaménka > a < snad nemusím vysvětlovat :-)
  4. Tak to teď z hlavy nevím, o co přesně jde,
  5. Zbavit karet … karty lze ničit (úplně ze hry, ale musíš na to mít karty s daným efektem). Asi řešíš spíš možnost odhodit kartu bez využití - lze zahrát všechny karty drahokamů (a tím je na konci tahu dát na odhazovací balíček), ale k nákupu pak využít jen nějaký éter, takže tak se dá drahokamů na ruce “zbavit”. Ale když máš kartu kouzla a nemůžeš si ho připravit k žádné trhlině, tak ho nesmíš jen tak odhodit.
  6. Ano. Zahrané karty se dávají na odhazovák v libovolném pořadí, ale až na konci kola.
  7. Ano.
  8. a) Ano, to je možnost. b) Otázka je napsána zmateně, ale funguje to takto - zaplatíš 2 étery a pak vybereš libovolné připravené kouzlo nějakého hráče (i svoje, klidně i Ohnivý šleh) a to sešleš (vyhodnotíš jeho efekt a kartu dáš na odhazovací balíček).

6.2.2023 13:20:33

3) chápu, <;> je jasné, v pravidlech je k tomu ještě toto: "Vyberte si 3 drahokamy. 2 artefakty a 4 kouzla. Každý z typů karet položte jako samostatnou hromádku do středu stolu, takže to jen slouží k tomu náhodnému nalosování 3 drahokamů, 2 artefaktů a 4 kouzel? To rovnou mohu náhodně vytáhnout ty konkrétní karty a nepotřebuju tyhle šedivé…
4) myslím tyhle karty: https://www.ostrov-her.cz/d/konec-veku-promo-balicek-6-karet-1019788/ - ty tři, co jsou v pozadí- “příprava zásoby"

8) a) aha, takže pokud ty 2 étery nezaplatím, o tu možnost seslat další připravené kouzlo přijdu, protože v další fázi sesílání kouzel se vyhodnotí pouze “Seslání - 4 zranění” ?
8) b) tak to jsme tedy hráli špatně - zaplatil jsem 2 étery, seslal jsem toto kouzlo a ještě k tomu jedno jiné kouzlo, klidně od spoluhráče. Správně bych tedy měl 2 étery zaplatit a seslat třeba právě toto kouzlo, nebo nějaké jiné připravené kouzlo, klidně od spoluhráče, ale ne oboje najednou.

9) příprava kouzel - koukal jsem na videonávod a tam zmiňují, že kouzlo lze připravit pouze k trhlině, která byla v daném kole pootevřena, to je blbost ne? Mohu to připravit k jakékoliv trhlině, jen u otevřené mohu rozhodnout, zda kouzlo použiji, u pootevřené ho použít musím, víc nic, že?

6.2.2023 16:26:44

3) ano jsou to karty k losování, klidně si můžeš losovat rovnou z normálních karet, já už to řeším jen digitálně, ale mám vše, tak tam už by to na losování bylo fakt složité :)

4) ano to jsou alternativní schémata pro setup nabídky
8) a) přesně tak, fáze seslání je před hlavní fází, kdy bys mohl platit étery
8) b) přesně tak
9) kouzlo můžeš dát do otevřené trhliny nebo trhliny, která byla v tvém tahu alespoň jednou pootevřena, ve fázi seslání kouzel musíš kouzla z pootevřené seslat, na otevřené mohou zůstat

6.2.2023 16:47:10 | Upraveno autorem (porovnej)

9) jo tak ono to ve videu bylo řešeno špatně, už jsem to našel i v pravidlech, je to tam přímo, strana 13: "Všechna kouzla, která jsou připravena u zavřených trhlin (tedy kouzla, která byla připravena k trhlinám, které byly v minulém tahu pootevřeny), MUSÍ být nyní seslána. - jasné

10) karta VÍR V LÁHVI - efekt: Znič tuto kartu. -Znič až dvě karty ve své ruce nebo odkládacím balíčku. Dober si kartu. - pokud líznu tuhle kartu, není žádný způsob, jak bych ji mohl odložit na odkládací balíček a nevyhodnotil ji, že? Maximálně pokud se nehodí, ji v ruce podržet do dalšího tahu.
A pokud bych ničil karty ve svém odhazovacím balíčku, mohu v něm volně procházet a vybírat?

6.2.2023 18:00:43

10) buď zahraješ a vyhodnotíš nebo podržíš v ruce. Karty v odhazovací hromádce si můžeš vybrat libovolné 

6.2.2023 21:53:10

10) toto pravidlo je mozne “obist” iba v pripade krystalov. Zahrajes a eter nevyuzijes na nic.

7.2.2023 11:18:52

@sedlak87  no to si nejsem jistý, pokud nevyužiješ efekt (utracení éteru), tak ji podle mě zahrát nemůžeš, v jiných deckbuildingových hrách se tomu říká “pálení karet”

7.2.2023 12:36:27

@Kach Má pravdu a mám pocit, že už se to tu řešilo, éter můžeš nechat propadnout.

7.2.2023 13:32:59

@Froggery situace: mám na ruce dvě karty - krystaly, každý z nich po zahrání dává 2 étery

  1. koupím Kouzlo za 3 étery, odložím ho na odkládací balík, pak odložím použité dva Krystaly - pak mi jeden éter “propadá” - to je v pořádku
  2. “zahraju” oba dva Krystaly, ale nic nekoupím s tím, že propadají všechny 4 étery, odložím je na odkládací balík - toto je podle mě pálení karet a nejde to

7.2.2023 13:47:27 | Upraveno autorem (porovnej)

@Kach Pravidla strana 14

Hráč může získat éter, i když jej nechce utratit. 

 

7.2.2023 13:53:02

@Froggery Pravidla strana 16

Hráč nemůže odkládat karty z ruky v průběhu svého tahu.

Za mě je to nejednoznačné - éter, který můžeš získat a nechceš utratit chápu jako éter získaný prostřednictvím seslání Kouzla (jako druhý efekt), nebo zahráním Artefaktu a máš ho “jakoby navíc”

V opačném případě by v pravidlech bylo: na konci kola hráč může odložit všechny nezahrané karty na odkládací balíček

Koneckonců ať to hraje každý jak chce, hlavně že se u toho dobře baví. ;)

Já se budu držet pravidla, že se karty bez efektu hrát (odložit) nedají a musíš si je schovat do svého příštího kola.

7.2.2023 14:35:59

@Kach Ano to tam je právě kvůli tomu, aby si hráč nemohl čistit ruku odkládáním karet aniž by je zahrál, především kouzel a byl tak nucen víc pracovat s trhlinami. Ale zahrání krystalu a získání éteru, který nevyužiješ je v pořádku, neodložil jsi ho z ruky, ale zahrál, namátkově třeba i tady se to řeší https://boardgamegeek.com/thread/2720400/discarding-gems

Samozřejmě nikdo ti nebrání hrát to jak chceš. 

7.2.2023 14:45:42 | Upraveno autorem (porovnej)

@Kach Hrej si to jak chceš ale pro ostatní - karty krystalů lze zahodit bez využití éteru který propadne. A to bez omezení. Klidně lze zahodit všechny karty a nechat propadnout všechen éter který získáš. Ostatní karty zahodit bez efektu nelze a pokud je hrac nezahraje, musí zůstat na ruce do dalšího kola.

7.2.2023 15:58:56

@Kach velmi to prekomplikovavas.
Vyhodnotit efekt karty je povinne, ano. Krystaly maju efekt “ziskas eter”, co si vyhodnotil takze je vsetko v poriadku. To ze si ho neminul je irelevantne. Nie je to ziadne obchadzanie pravidiel, za mna je to uplne jasne. Drobny a zasadny rozdiel oproti ostatnym deck-building hram je, ze karty nie su priamo platidlo. Krystaly su de facto artefakty ktore davaju primarne eter.

7.2.2023 16:05:25 | Upraveno autorem (porovnej)

@sedlak87 @Creatides @Froggery ok :), zkusím tedy 

Krystaly musí proudit …

7.2.2023 16:22:46

11) karty Chytinové královny - Ohavné Hordy - efekt: kusadla mají 2 životy, zraněná kusadla se na konci každého tahu zcela vyléčí. IHNED: běsnění / Síla: 3. - tato karta je ve hře po aktivaci již natrvalo? Měli jsme ve hře Adelhaida - může jeho hlavní schopnost tuto kartu zrušit před aktivací?

12) Adelhaidova schopnost postavy - můžeme s touto schopností zrušit vyloženou, ale ještě neaktivní(třeba ji chybí do aktivaci 1 žeton hrozby) kartu bezejmeného - HROZBA?

11.2.2023 21:00:49

@PetrR 11) Ty dva životy mají, jen dokud je tato karta ve hře, ve chvíli, kdy se vyhodnotí její efekt po odpočítání, tak jde ze hry a její efekt končí. 

A ano, dá se zrušit ve chvíli, kdy je tažena.

12) V angličtině je to celkem jasně řečeno (když je tažena karta útoku nebo schopnosti, netuším jaký je oficiální překlad, prostě fialová nebo žlutá, tak ji před vyhodnocením odhoďte. Nemá žádný efekt.) Takže to funguje, jen když je tažena z balíčku, ne, když je ve hře.

 

11.2.2023 22:10:18 | Upraveno autorem (porovnej)

13) efekt, ktery umozni pootevrit trhlinu - mohu tedy pootevrit hned 4. trhlinu? Jeji otevirani je nejdrazsi na eter, takze je to logicky nejefektivnejsi, ale je to povolene?

14) přisluhovač: Hltač myslí, efekty - IHNED počet životů tohoto přisluhoavče je roven 8 + počet prázdných balíčků v zásobě.
Přetrvávající: Běsnění
 - pokud tedy tento přisluhovač přijde do hry, nastaví se mu životy a stále v rámaci toho IHNED provede i “Přetrvávající: Běsnění”, nebo to se aktivuje jako jiní přisluhovači s Přetrvávajícím efektem až v dalším kole Bezejmeného?

15) je nějaký důvod k neseslání kouzla u již otevřené trhliny? Chápu že mám možnost to kouzlo neseslat, ale proč bych to dělal? Za 10 her jsem zatím nenarazil na jediný příklad, kdy by se vyplatilo kouzlo podržet i o jediné kolo, vždy bylo výhodnější ho vyházet, hned co to šlo.

19.2.2023 18:11:00 | Upraveno autorem (porovnej)

13) ano. mozes

14) 1. vyhodnocujes prisluhovace na stole 2. tahas novu kartu. Logicky - to co prave prislo sa nevyhodnoti pretoze uz nie si v kroku 1.

15) @Petr to uz je zalezitost pokrocileho manazmentu baliku a zavisi od situacie. napriklad: ak nepotrebujes miesto na pripravenie dalsieho kuzla a neni na stole ziadny prisluhovac, tak je obcas lepsie Zajiskreni nezosielat
Vyhody: 
- cistis si tym balik - pretacas rychlo tie lepsie karty
- chces si pockat kym pride do hry nejaky prisluhovac, aby si ho cim skor zabil
Pri vyssich obtiaznostiach a pri hre v 4 je to podla mna zasadna zrucnost. 
Prisluhovac, ktoreho si sa mohol zbavit o jedno kolo skor sa ti moze nestastnym zamiesanim kariet poradi hracov spustit 6x namiesto 2x - a to uz ti vie spravit rozdiel medzi vyhrou a prehrou.

P.S. ak zacnete hrat vsetko podla pravidiel tak sa trosku upravi aj obtiaznost :D. Vela ludi tvrdi, ze je to bud velmi tazka alebo velmi lahka hra a potom to zacnu hrat spravne a ostanu prekvapeni.

19.2.2023 20:14:42 | Upraveno autorem (porovnej)

15) nebo třeba chceš zahrát KLENBU CHAOSU (Uděl další dvě zranění za každé připravené kouzlo u přilehlých trhlin) a čekáš až ti nějaké kouzlo dojde na ruku, nebo DOTEK LÁVY (Když je kouzlo připraveno, uděl na konci fáze sesílání kouzel 1 zranění).

20.2.2023 20:31:17 | Upraveno autorem (porovnej)

dneska jsme si to rozdali s Pokřivenou maskou a vyvstaly další dotazy:

pro připomenutí - její karta: 

img_20230226_195214h4fuu.jpg

16) moc nechápu toto, viz její karta: na konci každé hlavní fáze tahu aktivní hráč vyhodnotí všechny karty úplatnosti, které si v tahu dobral - kdy se toto děje? Jak by si mohl dobrat další karty úplatnosti? běžně se přece nedá dobírat z dobíracího efektu ani jinými způsoby…

17) je jakékoliv “ODLOŽENÍ” karty to samé, co její "ZAHRÁNÍ" ? viz třeba ta karta “pole utrpení" na fotce a její efekt “jeden z hráčů odloží tří karty z ruky a poté si dobere 1 kartu” - mohu si takto odložit z ruky kartu “Úplatnosti” do svého odkládacího balíčků?

18) lze přes kartu “úlomek ametystu - jeden ze spojenců si může dobrat jednu kartu a poté jednu kartu z ruky odložit” odložit kartu Úplatnosti do svého odkládacího balíčku?

19)  karta POKUŠENÍ - hráč, jenž má v ruce nejvíce kříšťálů, všechny kříšťály odloží, trpí 3 zranění a získá kartu z libovolného balíčku o hodnotě 4 étery nebo méně" - když ji získám, tak kam? do ruky? do odkládacího balíčku?

… jestli má být “pokřivená maska” obtížnost 5, stejně jako “Vládce nenasytných”, tak se mě to moc nezdá, protože byla o hodně jednodušší, přečísloval bych “pokřivená maska” na 4 a “Vládce nenasytných” na 7, ale třeba je to jen můj pocit…

26.2.2023 21:29:29 | Upraveno autorem (porovnej)

16) Jsou karty, které ti umožní po zahrání dobrat karty, tak v takovém případě se to stát může.

17) Odložení není zahrání, takže můžeš

18) Ano lze

19) Získání je jako klasický nákup, jde to na vršek odhazovací hromádky.

26.2.2023 22:11:54

Vybíráme z Bazaru

Tzolk'in - CZ (Mindok) Nová/Nehraná
Tzolk'in - CZ (Mindok) Nová/Nehraná
Akt. cena: 22 €
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas